Hayatım boyunca hem zenginliği hem de yoksulluğu tattım ve bu yüzden her iki tarafı da oldukça iyi biliyorum.
Yoksul bir ailenin çocuğu olarak büyüdüğüm zamanlarda tek istediğim zengin olmaktı. O günden bu yana çok yol aldım ve hayatımın amacını gerçekleştirmek için epey bir çalıştım. Geriye dönüp baktığımda yaptığım her seçimin hayatımı ne derece farklı etkileyebildiğini görebiliyorum.
Zenginlik de hepimizin yapması gereken bir seçimdir. Bill Gates’in dediği gibi: “Yoksul olarak doğmanız sizin suçunuz değildir ancak yoksul olarak ölmeniz sizin suçunuzdur.” Yoksulluk içinde yaşamanız için hiçbir sebep yoktur. Refah sizi bekliyor ancak refaha ulaşmak istiyorsanız kendinizi ve zihninizi bunun için hazırlamanız gerekiyor.
Bir zamanlar ben de uzun bir süre boyunca zengin olabileceğim fikrine alışmakta zorlanmıştım. Ta ki, bir gün yapmam gereken ve yapmamam gereken şeyler arasındaki fikir ve eylem ayrılıklarını gözlemlemeye başlayana kadar.
İşte zenginler ve yoksullar arasındaki 10 büyük fark:
1. Yoksul İnsanlar Şüphelenirler
Eski bir çalışanımın söylediği bir sözü hatırlıyorum, “Bu sistem tamamen çok kötü. Her zaman zayıf insanların peşindeler. Gözlerinizi bir kez onlardan ayırdıktan sonra hemen size bir maliyet çıkartıyorlar.” Herkesin, ondan bir çıkar sağlama peşinde olduğunu düşünüyordu.
1*. Zengin İnsanlar Güvenirler
Şaşırtıcı bir şekilde, zengin insanların büyük bir çoğunluğu ev kapılarını ve araçlarını kilitlemezler. Aksine yoksul bölgelerde bu davranışa denk gelmeniz neredeyse imkansızdır. Zenginler tanıştıklara kişilere güvenme eğilimindedirler ve insanlara kendileri olmaları için bir fırsat tanırlar.
2. Yoksul İnsanlar Soruna Odaklanıp Bahane Üretirler
Yoksullar her zaman çözümü aramaktansa sorunu aramayı yeğlerler. Sonunda çevrelerini, durumları, işleri, havayı veya devleti suçlarlar ve niçin başarılı olamadıkları ile ilgili başkalarını suçlayıcı sayısız bahane üretebilirler.
2*. Zengin İnsanlar Çözüme Odaklanıp İlerlerler
Zengin insanlar her şeyin bir nedene dayandığını bilirler. Hayatı akışına bırakmaktansa kendilerine bir yön belirlip o yönde ilerlerler. Yapılması gereken birçok şey olduğundan tüm bahaneleri ve suçlanacakların listesini bir kenara atarlar.
3. Yoksul İnsanların Büyük Televizyon Üniteleri Vardır
Yoksul insanlar üstlerinde hiçbir kontrollerinin olmadığı görüntüler karşısında çok uzun zamanlar geçirebilirler. Boş zamanlarını düşünme sanatından uzak kalmak için harcarlar (ki bu zorlu bir görevdir) ve “eğlence” olarak pazarlanan şeylere doğru yol alırlar.
3*. Zengin İnsanların Büyük Kütüphaneleri Vardır
Zengin insanlar eğitimlidir ve çok fazla kitap okurlar. Edindikleri bilgileri kendi çıkarları için kullanırlar. Rastgele etkinliklere katılmaktansa kendilerini, diğerlerini ve yaşadıkları dünyayı anlayabilecekleri zihinlerinin derinliklerine bir yolculuğu tercih ederler.
Kendi kütüphaneniz zaman içerisinde gelişirken zihniniz ve servetiniz de aynı ölçüde gelişecektir.
Mutlaka okuyun: Yılda 100 Kitap Okumanın Sırrı
4. Yoksul İnsanlar “Onlar” Derler
Bir süpermarketteki kasadaki bir çalışan, “Asla yeteri kadar kasiyer işe almıyorlar. Onların sorunu ne?” diye hayıflanıyordı. Kesinlikle bu kadın kendi işini hem sahiplenmemiş hem de sorumluluğunu üstlenmemişti. Kendisini maaş almak için çalıştığı işinden katı çizgilerle ayırıyordu.
4*. Zengin İnsanlar “Biz” Derler
En sevdiğim lokantaların birinde görevli şunu söylemişti, “Etlerimizi sakin odun ateşinde pişirmekten büyük gurur duyuyoruz.” Sahip olduğu gurur ve işini sahiplenmesi ona yüklü bir bahşiş bırakmam konusunda en büyük etken oldu.
5. Yoksul İnsanlar En Ucuz Yolu Seçerler
Yoksul insanlar kaliteden çok ucuzluğa odaklanırlar. 1 tane kaliteli ürün almaktansa 3 tane ucuz ürün almayı tercih ederler. Sonuç olarak ucuz ürünler kısa sürede ömürlerini tüketerek kullanılmaz hale gelir.
5*. Zengin İnsanlar En İyi Yolu Seçerler
Zengin insanlar kaliteli malzemeyi bulmak için gerekirse daha çok çaba sarfederler. Kendilerini fiyat ile sınırlandırmazlar ve genellikle alışveriş yaparken görevlilerden yardım alırlar. Zengin insanlar organize hizmetleri tercih ederler ve değersiz veya kullanışsız ürünlerle asla ilgilenmezler.
6. Yoksul İnsanlar Paranın Zamandan Daha Değerli Olduğunu Düşünürler
Dünya çapında milyonlarca insan değerli zamanlarını para için takas ediyor. Her zaman 500 lira kazanabilirsiniz ama ömrünüzden 50 saati asla geri getiremezsiniz. Bunun yanı sıra, birçok insan para karşılığında zamanını harcadığından asla kendi potansiyellerinin farkına varamıyor.
6*. Zengin İnsanlar Zamanın Paradan Daha Değerli Olduğunu Bilirler
Zengin insanlar asla zamanlarını para karşılığında takas etmezler. Dahası, hayatlarını daha da iyi yapacak çeşitli deneyimlerin peşinden giderler. Kariyerleri yetersiz bir maaşı beklemek yerine genellikle sevdikleri şeyi yapmaya ve başkalarına yardım etmeye odaklanmıştır.
Mutlaka okuyun: Paranızı maddi şeyler için değil, deneyimler için harcayın!
7. Yoksul İnsanlar Yarışırlar
Yoksul bir insan bir fırsat gördüğünde ve diğer insanların onu nasıl değerlendirdiğini öğrendiğinde onları taklit eder. Genellikle aynı şeyi yapmanın farklı bir yolunu düşünmez. Diğer insanların yaptığı şeylerin aynılarını yapmanın kendileri için yapılabilecek en iyi şey olduğuna inanırlar.
7*. Zengin İnsanlar Değer Yaratırlar
Zengin insanlar ise diğerlerinin yaptığının aynısını yapmaktansa onları geliştirirler ve daha farklı bir değer yaratırlar.
8. Yoksul İnsanlar Şikayet Ederler
Birçok insan nasıl yoksul olunabileceğini aile büyüklerinden öğrenmişlerdir. Aile üyeleri onların her şeyin doğru olduğu yerine “yanlış” olduğuna inanmaları konusunda güdülemiştir. Bu yüzden her şeyden şikayet ederler. Bu inanç sistemleri sordukları sorulardan günlük muhabbetlerine kadar her alana girmiştir.
8*. Zengin İnsanlar Şükrederler
Zengin insanlar şikayet etmek yerine şükrederler. Başlarına ne kadar kötü bir şey gelmiş olsa da, bu durumu kabullenip bundan bir ders çıkarmasını bilirler. Birçok sefer şükrettiğiniz şeyin bereketinin arttığına tanık olabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Mütevazı Bir Hayat Süren Aşırı Zengin 10 Kişi
9. Yoksul İnsanlar Amatör Tavsiyesi Ararlar
Genellikle diğerlerinin fikirlerini dinlerler ve tanıdıklarından onay beklerler. Duydukları her şeye hiç sorgulamadan inanırlar. Fikirleri gerçekler olarak kabul ederler ve bir kez tatmin edici bir yanıt bulduktan sonra kendilerine araştırmaya devam etmeyi yasaklarlar.
9*. Zengin İnsanlar Uzman Tavsiyesi Ararlar
Zengin insanlar yaşam boyu öğrenmeyi benimsemişlerdir. Eğer bir şeyi kavrayamazlarsa da uzman tavsiyesine başvururlar. Genellikle bu tavsiyeler için ödeme yaparlar. Uzmanların sadece tavsiye verdiğini ve harekete geçmek için bu tavsiyelerin tek başına yeterli olmadığının da bilincindediler.
10. Yoksullar Yoksullarla Takılırlar
Yoksullar çevrenin ve çevre edinmenin önemini kavramamışlardır. Bu yüzden çevrelerinde de hep yoksul kişiler bulunur. Bu kişilerle takıldıkça onlar gibi düşünmeye ve yaşamaya mahkum olurlar.
10*. Zenginler Zenginlerle Takılırlar
” En çok görüştüğünüz 5 kişinin ortalaması olursunuz.” sözü zenginler için önemli bir kriterdir. Zenginler çevrenin kendi hayatlarını ne derece etkileyebileceğinin farkındadırlar. O yüzden çevrelerindeki kişileri özenle seçerler.
Nasıl zengin olabileceğiniz konusunda gerçekçi bir bakış açısına sahip olmak için zengin insanlar hakkında çalışmalısınız. Niyayetinde çalıştığınız şey üzerinde ilerleyebilirsiniz. Eğer daha zengin olamamış insanlar ile çevriliyseniz, yaptıkları şeylerin tam zıttını yapın. Kısa süre içerisinde finansal hayallerinize ulaşabiliyor olacaksınız.