Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikZaman Yönetimiyle İlgili 10 İpucu

Zaman Yönetimiyle İlgili 10 İpucu

Vakit bulduğunuz bir ara zaman yönetimi dersleri almış, konuyla ilgili kitaplar okumuş ve günlerinizi organize etmeyi, işlerinizi öncelik sırasına koymayı ve zaman çizelgesi yapmayı denemiş olabilirsiniz. Ancak konuyla ilgili bilgi sahibi olsanız da bir şeylerin ters gittiğini düşünebilir ve bunun nedenini sorgulayabilirsiniz.

Nedeni basittir. Zaman yönetimiyle ilgili öğrendiğiniz her şey tamamen zaman kaybıdır çünkü işe yaramazlar.

Zaman yönetimine başlamadan önce zamanın ne olduğunu öğrenmeniz gerekir. Sözlükler zamanı bir işin, bir oluşun içinde geçtiği, geçeceği veya geçmekte olduğu süre olarak tanımlar. Kısacası zaman bir şeylerin olduğu andır.

Zamanın iki türü vardır: saat zamanı ve gerçek zaman. Saat zamanında bir dakikada 60 saniyedir, 60 dakika bir saattir, bir gün 24 saattir ve bir yılda 365 gün vardır. Zaman her zaman aynı biçimde ilerler.  Birisi 50 yaşına geldiğinde tam olarak 50 yaşındadır.

Gerçek zamanda zaman uçar veya yaptığınız şeye bağlı olarak geçer. Banka kuyruğunda iki saat beklediğinizde 12 saat beklemiş gibi hissedersiniz. Ve 12 yaşındaki çocuğunuz iki saatte büyümüş gibi görünür.

Yaşadığınız hayatı tanımlayan saat zamanı mıdır gerçek zaman mıdır?

Zaman yönetimi sistemlerinin ve araçlarının işe yaramamasının nedeni bu sistemlerin saat zamanına göre tasarlanmış olmasıdır. Saat zamanında yaşayamazsınız ve hatta saat zamanına ulaşamazsınız. Eğlenirken veya vergi borcunuzu öderken zamanın uçup gittiği gerçek zamanda yaşıyorsunuzdur.

Gerçek zaman mentaldir. Kendiniz yaratabilirsiniz. Kendi yarattığınız her şeyi yönetebilirsiniz. Yeterli zaman yok veya bugün bu iş için doğru zaman değil gibi cümlelerle kendinizi sabote etmeyi veya kendinizi kısıtlamayı bırakın.

Zaman harcadığımız sadece üç şey vardır: düşünceler, sohbetler ve eylemler. Ne tür bir iş yaparsanız yapın işiniz bu üç unsurdan oluşur.

Girişimci olarak sık sık sekteye uğrayabilir veya farklı yönlere sürüklenebilirsiniz. Sekteleri ortadan kaldıramadığınızda sizi başarıya ulaştıracak düşünceler, sohbetler ve eylemler için zaman harcarsınız.

 

Zamanın efendisi olmak için aşağıda verilen teknikleri uygulayın

1 – Yanınızda bir çizelge taşıyın ve bütün düşüncelerinizi, sohbetlerinizi ve eylemlerinizi haftalık olarak bu çizelgeye yazın. Bu sayede bir gün boyunca neler yaptığınızı ve öncelikli dakikalarınızı nereye harcadığınızı tespit edebilirsiniz. Ayrıca sonuçlar üretmek için ne kadar zaman harcadığınızı ve verimsiz düşünceler, konuşmalar ve eylemler için ne kadar zaman kaybettiğinizi öğrenirsiniz.

2 – Başarınızı etkileyecek herhangi bir eylem veya konuşma için bir zaman belirlemelisiniz. Yapılması gerekenler listesi uzundur. Randevu defteri işinize yarar. Randevuları kendiniz ayarlayın ve önceliği olan eylemler, konuşmalar ve düşünceler için zaman aralıkları koyun. Ne zaman başlayacaklarını ve biteceklerini programlayın.

3 – Zamanınızın en az %50’sini düşünceleriniz, sohbetleriniz ve eylemleriniz için ayırın.

4 – Sekteler için planlama yapın. Yapacağınız şeyle ilgili harekete geçmek için plan yapmanız gerekir.

5 – Her gün ilk 30 dakikanızı gününüzü planlamak için ayırın. Zaman planı yapmadan güne başlamayın. Gününüzün en önemli zamanı programınızı düzenlemek için ayırdığınız zamandır.

6 – Her konuşmadan ve görevden önce konuşma ve görevle ilgili istediğiniz sonuçları belirlemek için beş dakika ayırın. Bu sayede başlamadan önce başarı olasılığınızı görmüş olursunuz. Her konuşma ve görevden sonra istediğiniz neticeye ulaşıp ulaşmadığınızı belirlemek için beş dakikanızı ayırın. Netice istediğiniz gibi değilse neyi atlamış olabileceğinizi düşünün. Bir sonraki konuşma veya eylem de atladığınız bu noktayı nasıl telafi edebilirsiniz?

7 – Kendinizi tamamen işe vermeniz gereken zamanlarda kapınıza “rahatsız etmeyin” yazısı asın.

8 – Sadece çaldığı veya sadece ekranda göründüğü için bir telefona veya e-postaya cevap vermemeyi öğrenin. Anlık mesajlaşmayı kapatın. Hızlı bir şekilde cevap vermeniz gerekmediği sürece insanlara anında dikkatinizi vermeyin. Bunun yerine e-postaları cevaplamak ve telefonlara geri dönmek için zaman ayarlayın.

9 – İşinizle ilgili kullanmanız gerekmediği sürece Facebook ve diğer sosyal medya kanalları gibi dikkat dağıtıcı şeyleri engelleyin.

10 – Unutmayın her şeyi halletmeniz mümkün değildir.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar