Cuma, Kasım 22, 2024

Yurtdışında İş Kurmak

Yurtdışında iş kurmak düşündüğünüzden de kolay olabilir ancak başlangıç aşamasını planlarken aşağıdaki altı unsuru aklınızdan çıkarmamanız gerekir.

Bundan uzun zaman önce dünyanın bir ucundaki ülkelerle iş yapmanın avantajlarından yararlanmak için okyanusları aşmak, fırtınalarla mücadele etmek ve ölümcül hastalıklardan kurtulmak gerekirdi. Ancak günümüzde yurtdışında iş kurmak kendi ülkenizde bir iş kurmaktan daha kolay, daha az riskli ve daha ekonomik olabilmektedir.

Girişimciler ve küçük işletme sahipleri için yeni yükselen piyasalarda büyük fırsatlar vardır. Yeni bir işe başlarken aşağıdaki altı unsuru göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

 

1 – Siyasi ortam ve mülkiyet hakları

Dünya üzerindeki bazı ülkeler yabancıların sahip olduğu mülk ve/veya işletmelere el koyar. Bu tür ülkelerden uzak durmanız gerekir. Diğerlerinin de yabancılara tanınan mülkiyet hakları ve tam erişimle ilgili kusursuz tarihleri vardır. Siyasi risklerin minimum olduğu bir ülke ile çalışmanız oldukça önemlidir. Uluslararası mülkiyet hakları indeksine göz atmanız faydalı olacaktır.

 

2 – Ekonomik durum

Borcun GSYH’ya oranı düşük olan, işsizlik oranı az veya düşmekte olan ve güçlü tüketim harcaması olan ülkelerin başarı şansı yüksektir. Büyüyen orta sınıf, düşük enflasyon ve yükselen gelirler pozitif işaretlerdir. Ekonomisi durgun olan bir ülkede iş kurmak karlı olacaktır ancak zorlu bir görevdir.

 

3 – Sektörle ilgili kişisel bilgi birikiminiz

Girmeyi düşündüğünüz belli bir sektörde her zaman uzman olmanız gerekmez ancak yönetimsel yardımları başlangıç maliyetlerinize eklemeyi unutmayın. Sektörde deneyimi ve bağlantıları olan güvenilir yerel bir işletmeyle partner olmak başarı şansınızı artıracaktır. Sadece başlangıç yatırımı yapmak yerine becerilerinizi ortaya koyabileceğiniz bir ortam bulmak her zaman en iyisidir.

 

4 – Pazar araştırması

Yerel tüketim alışkanlıklarını ve aynı zamanda ürünlerinizi veya hizmetlerinizi pazarlamak için ne kadar zamana, enerjiye ve sermayeye ihtiyacınızın olduğunu anlamak için ciddi zaman analizleri yapmanız gerekebilir. Eğer mümkünse sermaye koymadan önce deneme çalışması yapın veya anketler düzenleyin. Personele ne kadar ödemek zorunda olduğunuzu veya ülke vatandaşlarının çalışma alışkanlıklarını sakın görmemezlikten gelmeyin.

 

5 – Dil bariyerleri

Hedef ülkenin ana dilini akıcı konuşamıyorsanız önemli prosedürler haricinde ( değişiklikler yapma ve/veya işle ilgili yasal konular ) tercüme hizmetlerine para ödemeyin. Bir tercüman kiralamak masraflarınızı ciddi anlamda arttıracaktır. Bunun yerine haftalık veya aylık olarak çalıştırabileceğiniz iki dil bilen biriyle çalışmanız işle ilgili genel konularda daha yararlı olacaktır.

 

6 – Şirket kuruluş süreci

Uluslararası Finans Kurumunun ve Dünya Bankasının internet sitelerini inceleyin. Bu sitelerde dünya çapındaki 183 ülkede nasıl şirket kurulacağı ve ülkelerin maliyet, zaman ve prosedürler açısından karşılaştırması vardır. Bu karşılaştırmalar özellikle 10 ve 50 çalışanı olan işletmeler için geçerlidir ancak hem küçük hem de büyük faaliyetler için faydalı bir araçtır.

 

Yurtdışında iş kurulacak cazip ülkelerden bazıları

Yeni Zelanda’da bir günde asgari düzeyde evrak işleriyle uğraşarak şirket kurabilirsiniz ( Avustralya’da iki gün)

Panama ve Şili’de iş kurmak altı veya yedi prosedürü gerektiriyor ve iki haftadan az sürüyor.

Portekiz’de süreç beş günden az sürüyor ve aşağı yukarı halletmeniz gereken beş prosedür bulunuyor ancak Portekiz’in genel ekonomik durumu çok umut verici değil.

Singapur ve Hong Kong’da üç günde tamamlanan üç prosedür vardır. Fırsatlar vardır ancak başlangıç maliyetleri işletme türüne göre yüksek olacaktır.

Yurtdışında bir iş yürütmek için işletme diplomasına veya işletme mastırına binlerce lira dökmenize gerek yoktur.

Yurtdışında bir iş kurmak ve yönetmek için gerekli özeni göstermelisiniz ve yukarıda bahsedilen altı faktörü dikkate almalısınız.

İş kurmak istiyorum” diyenlere özel iş kurma fırsatlarını ve yenilikçi yatırım fikirlerini paylaşmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar