Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGenelYoutube Tarihinin En Önemli 20 Olayı

Youtube Tarihinin En Önemli 20 Olayı

Youtube şu an internetin en büyük video sitesi. Her gün ortalama 46.000 yıllık içerik izlenen, her dakika 400 saatlik video yüklenen Youtube, bugün artık Google’dan sonraki en büyük arama motorlarından biri konumunda.

A’dan Z’ye aklınıza gelebilecek her konu hakkında video bulabileceğiniz Youtube’ın 2005’teki kuruluşundan bugüne sitenin geçirdiği önemli olayları sizler için derledik. Gelin bu kilometretaşlarına biraz daha yakından bakalım.

 

 Kuruluş: 14 Şubat 2005

14 Şubat 2005’ten önce çok az kişi Youtube kelimesini biliyordu. PayPal çalışanlarından Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim tarafından kurulan Youtube aslında bir akşam yemeğinde ortaya çıktı.

Jawed Karim, 2006’da USA Today’e verdiği röportajda Janet Jackson’un SuperBowl performansı ile Hint Okyanusu’ndaki tsunamilerin Youtube’un kuruluşu için önemli iki olay olduğunu ifade etti.

 

Youtube Beta: Mayıs 2005

Youtube’un internet aleminde ortaya çıkışı Mayıs 2005’te gerçekleşti. Ana sayfanın ilkelliğine bakar mısınız?

 

Youtube’un İlk Videosu: Me at the Zoo

23 Nisan 2005’te Youtube’un kurucularından Jawed Karim, siteye ilk video yükleyen isim oldu. Karim, San Diego hayvanat bahçesinde çektiği 19 saniyelik videonun büyük bir internet devrimi gerçekleştireceğinden habersiz görünüyor.

 

Kasım 2005: İlk Milyonluk Video

Youtube’da 1 milyon izlenme sınırını aşan ilk video Nike’a ait oldu. O zamanlar Barcelona’da fırtına gibi esen Ronaldinho’nun yer aldığı video, Youtube tarihinin önemli ilklerinden biri oldu. Nike ise Youtube’un reklam potansiyelini fark eden ilk büyük şirketlerden biri oldu.

 

Aralık 2005’te Beta Versiyondan Çıkıldı

Sequoia’dan 3.5 milyon dolarlık yatırım alan Youtube beta versiyondan çıktı ve bant genişliğini ve server’ları artırarak büyümesine tam gaz devam etti.

 

Geleneksel Medya ile İlk İrtibat

Şubat 2006’da NBC kanalında yayınlanan Saturday Night Live adlı programın video kaydı Youtube’a yüklendi ve büyük ilgi gördü. Bunun üzerine NBC, Youtube’dan bu videoyu kaldırmasını istedi. Youtube da bu durum üzerine “içerik doğrulama programı”nı devreye soktu. Buna göre TV kanalları kendi programlarının Youtube’da yayınlanmasına ve telif haklarının çiğnenmesine karşı hareket edebileceklerdi.

Ancak birkaç ay sonra NBC, durumu tekrar değerlendirdi ve kendi Youtube kanalını açtı. Bu da içerik üreticilerin Youtube ile partnerlik kurmalarına yönelik ilk adımlardan biri oldu.

 

Ekim 2006: Google, Youtube’u Satın Aldı

Hızla büyüyen Youtube, Google’ın dikkatini çekti ve Ekim 2006’da Google, Youtube’u 1.65 milyar dolara satın aldı. O dönem Youtube’da sadece 65 kişi çalışıyordu.

 

Mayıs 2007: Partner Programı

2007’de Youtube’dan para kazanmak mümkün hale geldi. İnsanlar artık Youtube’a kendi içeriklerini yükleyerek bu işten para kazanmaya başladılar. Youtuberlık diye bir meslek ortaya çıktı. Özellikle 2018’de yüzbinlerce kişi gelir kaynağı olarak Youtube’a içerik üretiyor.

 

Charlie Abisinin Parmağını Isırır…

Mayıs 2007’de yüklenen 56 saniyelik bu videoda Charlie, abisinin parmağını ısırıyor. Oldukça komik olan bu video, Youtube’un viral gücünü tescilleyen ilk videolardan biri oldu. 2018 itibarıya 861 milyon izlenen bu video, Charlie’nin ailesine en az 250.000 dolar kazandırdı.

 

Başkanlık Münazarası Youtube’dan Canlı Yayınlandı

2008 Başkanlık yarışında başkan adaylarının karşılıklı tartışmaları CNN ve Youtube işbirliğiyle Youtube üzerinden yayınlandı. Youtube üzerinden başkan adaylarına soru sorulabilmesi de bir ilk olarak tarihteki yerini aldı.

2012’de bu durum daha da ilerledi. Youtube Elections Hub adında bir kanal açıldı ve burada ABC News, Al Jazeera English, BuzzFeed, Larry King, The New York Times, Phil DeFranco, Univision ve The Wall Street Journal gazetelerin başkanlık süreciyle ilgili haberlerine de yer verildi.

 

Ağustos 2007: Youtube Reklam Almaya Başladı

Youtube, Ağustos 2007’de sitedeki videolara reklam almaya başladı 10-15 saniye süren reklamlar sayesinde Youtube’un iş modeli de netlik kazanmış oldu.

 

Justin Bieber Müzik Dünyasına Girdi…

Amerikalı müzisyen Usher, Youtube’daki bir videoda Justin Bieber ile sözleşme imzaladıklarını açıkladı. Bugün o video (Justin Bieber – Baby) neredeyse 2 milyar izlenmeye sahip.

Yine Nisan 2009’da Youtube elektronik medyaya olan katkıları nedeniyle Peabody Ödülü kazandı.

 

ABD Kongresi Kendi Youtube Kanalını Açtı

2009 yılında ABD Kongresi kendi Youtube kanalını açtı. Böylece kongrede tartışılan meseleler, topluma duyurulmaya başlandı. Yani bizdeki Meclis TV’nin işlevini görmeye başladı bu kanal. Yine aynı dönemde Vatikan’daki Papalık makamı da kendi Youtube kanalını açtı.

 

Nisan 2009: Vevo Kuruldu

Youtube bu dönemde ilk kez müzik şirketleriyle ortaklık kurarak korsan müziğe karşı bir eylemde bulundu.

Youtube ve Vevo’nun yaptığı anlaşmada Vevo müzikleri Youtube’da serbestçe yayınlar hale geldi, Youtube da büyük müzik şirketlerinin videolarını bünyesinde tutmaya başladı.

 

Ocak 2010: Film Kiralama Özelliği Geldi

Ocak 2010’da Youtube Netflix’in uzmanlık alanı olan film kiralama alanına girdi. Bu hamle Youtube’un “amatör” video paylaşma sitesi imajından daha fazlasında gözü olduğunu net bir şekilde ortaya koydu.

Sundance Film Festivali’nde ödül alan birkaç film ile başlayan bu paralı film izleme (video on demand) olayı zamanla daha da genişledi ve büyük film şirketlerinin filmleri de paralı şekilde izlenmeye başladı.

 

“It Gets Better” Projesi Başladı

Ekim 2010’da gazeteci Dan Savage’ın öncülüğünde eşcinsel gençlere yönelik zorbalığı önlemek amaçlı bir video serisi oluşturuldu ve oldukça popüler bir hal aldı. Öyle ki başkan Obama bile bu video serisine katıldı.

 

Canlı Yayın Özelliği Geldi

Nisan 2011’de Youtube üzerinden canlı yayın yapmak mümkün hale geldi. Bugün artık Instagram, Periscope, Facebook gibi ortamlardan canlı yayın yapmayı hepimiz içselleştirmiş durumdayız. Youtube Live ise bunun ilk adımlarından biri oldu.

 

Arap Baharı’nda Önemli Rol Oynadı

2011 ilkbaharında Arap ülkelerindeki halk ayaklanmalarında Facebook, Twitter ve Youtube bilgi akışı, özgürlük gösterileri, haberleşme, organizasyon gibi konularda önemli rol oynadılar. Sosyal medyanın siyaset üzerindeki etkisi belki de ilk kez bu kadar net hissedildi.

 

2012 Olimpiyatları Canlı Yayınlandı

2012 Londra Yaz Olimpiyatları NBC desteğiyle Youtube’da canlı olarak yayınlandı. İsteyen herkes olimpiyatları 24 saat boyunca kesintisiz olarak Youtube üzerinden izleyebildi. Bu da olimpiyat yayıncılığında televizyonlara olan bağımlılığın ortadan kalkması için örnek teşkil etti. Bugün pek çok spor müsabakası, önemli olay Youtube üzerinden canlı izlenebiliyor; gazeteciler kendi programlarını Youtube üzerinden yayınlayabiliyorlar. Diğer bir deyişle medya dünyasında da “iş yapma tarzları” değişmeye başladı. Cüneyt Özdemir’in Rıza Zarrap davasını izlemesi ve düzenli olarak Youtube’da bu konuda yayınlar yapması buna en güzel örneklerden biri.

 

Gangnam Style Youtube’u Salladı

5 aylık bir sürede PSY – Gangnam Style klibi 1 milyardan fazla izlenerek rekor kırdı. 2018 itibarıyla klip 3 milyardan fazla izlenmeye sahip.

 

İlginizi çekebilir

Youtube’dan Para Kazanmak
Kendi çabalarıyla zengin olan 10 YouTube milyoneri
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar