Yeşil binalar, yapı sektörünün parlayan yıldızıdır. Günümüzün pazarında, işleriniz yolunda mı gidiyor, yoksa birtakım zorluklarla mücadele mi ediyorsunuz? Bu zorlu ekonomik koşullarda yeşil bina işiyle ilgilenen inşaatçılar ve girişimciler, işlerinde büyüme kaydetmeye devam ediyorlar.
Yeşil bina işine nasıl başlanır?
İlk bilmeniz gereken, piyasada neyin satacağıdır. Ekonomik durgunluk, birçok açıdan piyasaya darbe vurdu. Bölgelere göre demografik şartlar ile ev satışları arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Bu yüzden şirketinizin nerede olduğu ve piyasaya nasıl cevap verdiği, başarının anahtarıdır.
Bir sonraki adımda, piyasada “kaçınılmaz” olan şeyleri kavramanız gerekiyor. En zorlayıcı olan nedir? Soğuk iklimlerde, kışın enerji maliyetleridir. Bu zorluklar, tüketicilerin satın alma kararlarını etkiler. Bu yüzden bölgenizdeki şartları belirlemeniz ve hareket noktasını belirlemeniz önemlidir.
Pazar Araştırması Yapın
Tüm satışçılar, en önemli vasfın müşterinin ihtiyaçlarını dikkatle dinlemek olduğunu bilir. Yeşil bina müşterilerini sınıflandırmak pek kolay değildir, çünkü evleri için çok geniş yelpazede ve bazen tezatlık teşkil eden gereksinimleri vardır. Yeni bebek sahibi olan anneler özellikle iç mekândaki havanın temizliğinden endişe ederler (yeşil çocuk odaları bunun içindir). Herkes enerji tüketimi maliyetleri konusunda endişe eder. Sahip olunan enerji donanımlarını nasıl iyileştirebileceğinizi bilmeniz gerekir. Diğer şeyler geri dönüşümle doğrudan bağlantılıdır. Şantiyedeki atıkları kesinlikle geri dönüştürdüğünüzü bilmek isterler. Müşteriniz için en önemli olan şeyin ne olduğunu anlamanız, yani bam teline dokunmanız ve satış ve proje aşamasında bu konular üzerinde titizlikle durmanız önemlidir.
Eski müşterilerinizden başlamak en iyisi olacaktır. Onlara önceliklerini sorun. Bundan sonra daha ne isteyeceklerini, projelerinin daha farklı hale nasıl getirilebileceğini, şirketinizle ve sürdürülen işlemlerle ilgili referans olup olamayacaklarını sorun. Genellikle üzerinden zaman geçmiş olduğu için müşteriler daha objektif olur ve yapıcı bir yaklaşım sergilerler.
Uzmanlaşın
Kendinize bir yön belirlediğinizde, uzmanlaşacağınız bir alan seçin. Enerji sarfiyatını düşürecek donanım yenileme olabilir örneğin. Tüm şartlarını ve gerekliliklerini iyice öğrenin. Müşterilerinize enerji tasarrufu sağlatacak tüm basit teknikleri öğrenin. Bu konuda detaylı bilgiye sahip olabileceğiniz birçok kitap ve dergi bulunmaktadır.
Lisans Alın
Sadece yeşil şeyler yapmak, bir evi yeşil binaya dönüştürmez. Evi oluşturan tüm parçaların bütüne ve evin konforuna etkisini anlayarak, sağlık ve enerji tasarrufu konusunda verimliliği artırıyor olmak sizi daha iyi bir inşaatçı yapar. Bu konuya ne kadar çok önem verirseniz şirketinizin işleri de o oranda ilerleme kaydedecektir. Daha etkili bir şekilde planlayıp şantiyedeki kafa karışıklıklarını ortadan kaldırdığınız sürece; yeşil bina maliyetleri daha da azalacaktır.
Pazarlama
Yeşil bina şirketine dönüştürmek istediğiniz şirketinizin yeni misyonu ve vizyonuna bir kez karar verdikten sonra, pazarlama araç ve gereçlerinize bakma zamanı gelmiştir. Tüm dünyaya ne iş yaptığınızı ve bütün projelerinize tasarruflu ve sağlıklı çözümler uyarladığınızı duyurmak istersiniz. Eğer sadece bir seçenek sunuyor olursanız; o zaman müşterileriniz ciddiyetinize inanmaz. Yeşil bina işine kendilerini adadıklarını ispatlayan firmalar, ekonominin zorladığı zamanlarda dahi iş yapmayı başarıyorlar, çünkü sürekli sırada bekleyen müşterileri oluyor. Bunun nedeni; ülke çapında yapılan araştırmaya göre müşteri memnuniyetsizliğinin en başında, gereksinimlerini ve isteklerini karşılayabilecek yeşil mimarlar veya yeşil inşaat firmaları bulamamaları bulunuyor. Titiz bir müşteriye, çıkarları doğrultusunda doğru olandan daha fazlasını yapıyor olduğunuzu ispatlamanız gerekir.
Öğrenmeye Devam Edin
İlk bakışta yeşil bina işi yeterince basit görünebilir. Kullandığınız boyaları değiştirin, binada daha fazla yalıtım yapın, eski rezervuarları daha az su harcayanlarla değiştirin, tamam. İşte bu, çoğu profesyonelin içine düştüğü en büyük yanılgıdır. Binalar, değişen iklim koşullarına uyum sağlayabilecek karmaşık sistemlerdir. Hiçbir şey göründüğü kadar basit değildir. Detaylarına inilecek olsa, öğrenilmesi gereken ne kadar çok şey olduğunu siz de anlayabilirsiniz. Bu sektör gittikçe gelişmekte olan bir sektördür. Günümüz, inşaat sektöründe eskiye nazaran çok daha hızlı yenilik ve daha fazla değişiklik imkânı sunan bir Rönesans dönemidir. Güncel gelişmeleri takip ederek yenilikleri öğrenmeye devam edin.
Yeni ve karlı ne iş yapabilirim diyen girişimcilere özel iş fikirlerini ve yatırım alanlarını araştırmaya devam edeceğiz. Bizi takip etmeye devam edin.