Yeni fikirler üretmek için derin düşüncelere dalmanıza gerek yok. Geleneksel düşünce kalıplarınızı yıkacak, kafanızın içindeki ampulün bir anda yanmasını sağlacak 7 ipucunu yazımızda bulabilirsiniz.
İyi bir fikirle harika bir fikir arasındaki fark nedir? İyi fikirler, her daim akla gelir ve insanlara iş ya da günlük hayatlarında karşılaştıkları ufak çaplı problemleri çözme olanağı sunarlar. Harika fikirlerin görünme sıklığı ise nispeten daha azdır. Hayata geçmeleri için bir tık daha fazla uğraşmak gerekir. Mükemmel fikirlerin doğması için, büyük yatırımların yapıldığı düşünme havuzları veya çölde gezip halüsinasyonlar görmeye başlamışçasına bir sarhoşluk hali yaşanmak zorunda değil. Genellikle, bir anlık iham anları olarak karşımıza çıkıyorlar.
Fikir üretmeye dair en büyük problem ise, beynimizin sürekli sıradan ve geleneksel düşüncelerle meşgul olması. En büyük mücadeleyi işte tam da bu düşüncelerden sıyrılma noktasında veriyoruz.
Ufkunuzu açıp fikir üretici mekanizmanızı çalışmaya sevk edebilmek için kullanacağınız 7 ipucunu sizler için listedik:
1) Gözlem Yapın.
Harika fikirler tereyağından kıl çeker gibi ortaya çıkmıyor. Beyninizi yeni ve farklı şekilde düşünmeye alıştırmanız gerek. Beyninize farklı düşünme komutları verebileceğiniz özel zaman dilimleri yaratın. Dışarıda yapacağınız mini bir yürüyüş size yeni bir bakış açısıyla düşünme olanağı sağlayabilir.
2) Çemberinizin Dışına Çıkın. Kendi Alanınızın Dışında da Sosyalleşin.
Hep aynı arkadaş grubuyla takılmak sizi değişmez bir düşünce rutinine sokabilir. LinkedIn bağlantılarınızın avantajını kullanın ve heyecan verici muhabbetlere başlayın. Yeni insanlar ne sizin hikâyelerinizi biliyor ne de kafa yapınızdan haberleri var, bu yüzdendir ki mevcut iç monologlarınızı devreye sokup burada kısa bir tur yaparak kim olduğunuzu tekrar hatırlamanız gerekecek. Bu kendini yenileyen bakış açıları yeni düşünceleri yüzeye çıkarmaya hatta belki de kafanızdada bir iki şimşek çakmasına sebep olacak.
3)Daha Çok Kitap Okuyun.
Kitaplar yeni fikirler üretmeye teşvik sürecinde en etkili yöntemlerden. Günlük rutinime iş dünyası ile ilgili kitaplar eklediğimde fark ettim ki daha çok öğrenmeme ve geniş çaplı düşünmeme yardım ediyorlar. Ancak birkaç yıl önce yeniden kurgu ve tarih kitapları okumaya başladım. Bu hikâyeler beni günlük hayatın görünen yüzünden çekip alıyor, fikir üretici mekanizmamı devreye sokuyordu. Bir roman için vakit ayıramayacak olsanız da en azından zaman zaman bir kitap mağazasına gidip kitaplara göz atın. Kendinizi düşünmekten alıkoyamayacaksınız.
Mutlaka okuyun: Yılda 100 Kitap Okumanın Sırrı
4)İnternette Rastgele Sörf Yapın.
Ne aradığınızı biliyorsanız Google mükemmel bir yer, ancak en iyi fikir üretme yöntemi beklemediğiniz bir anda gelen öğrenmelerle gerçekleşiyor. Her hafta bir saatinizi internette yapacağınız kısa gezintiye ayırın. ‘Bugün şanslı hissediyorum’ butonuna tıklayarak işe başlayabilirsiniz. En muallâk, en ilginç gönderileri seçmeye çalışın ve kafanızı biraz rahatlatın.
5)Düzenli günlük tutun
Günlükler düşünceleri, hisleri ve yaşamınızın tarihini kaydetmenin en harika yolu. Düşünce kurma alışkanlığı kazanıp geliştirmeniz için de biçilmiş kaftan. Eğer günlük tutmuyorsanız bugünden başlayın. Eğer zaten bir günlüğünüz varsa yazdıklarınızı hep şu cümleyle bitirin: ’İşte bugünün yeni fikri…’
6)Meditasyon Yapın
Kafanız günlük hayatın dertleriyle meşgulken yeni fikirler yaratabilmeniz zor. Sessiz bir mekana ihtiyacınız var. Meditasyon, düşüncelerinizi günlük yaşamın sorun ve stresinden arındırmanıza yardımcı olacak. Böylece sessiz sakin bir biçimde geleceğinize veya dünyevi sorunları çözmeye odaklanabilirsiniz. Günde bir iki saatinizi meditasyona harcarsanız çok geçmeden yeni fikirlerin kafanızda dönüp durmaya başladığını fark edeceksiniz.
Mutlaka okuyun: Meditasyon Nasıl Yapılır?
7)Yapılandırılmış Egzersizleri Kullanın.
Yapılanma, yaratıcılığı doğurur. Basit bir egzersiz beyninizin odaklanmış bir şekilde çalışmasına ve yeni fikirlerin açığa çıkmasına yol açar. Benim favori egzersizim, Baylor Üniversitesi profesörü ve yazar Dr.Blaine McCormick ‘den.Bir partner ile zaman tutarak hesaplayacağınız 10 dakikayı belli bir konu veya problem üzerinde 42 yeni fikir üretmeye çalışın.Belki de yalnızca 30-35 tane üretebileceksiniz,sayı önemli değil. Listenize baktığınızda adeta parlayan en az iki ya da üç şahane fikir bulacaksınız.
Tüm bu metotları uygulamak için enerji harcamanız ve zamanınızdan feragat etmeniz gerekiyor, ama orijinal fikirlere ulaşmanın anahtarı tam da burada. Beyninizi sizin istediğiniz doğrultuda çalışabilmesi için uygun zemini hazırlamalı, kendinize gerekli zamanı vermelisiniz. Bu yöntemlerde birini denediğinizde, yeni bir veya iki fikirle karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz olacaktır. Bu fikirleri kaydettiğinizden ve bir uygulanabilirlik planı hazırladığınızdan emin olun. Uygulamanın bu kısmı size kalmış.