Ürün ve marka oluşumu özelleştirme gerektiren ve süreç sahiplerinin zamanını alan uzun soluklu bir süreçtir. Aynı zamanda eşsiz bir değer önermesi yaratabilmek, etkili bir ürün ortaya çıkarabilmek ve müşteriler için daha iyi bir deneyim tasarlamak da bu sürecin içerisinde yer alır.
Bu noktada, müşterilerin seveceğini düşündüğünüz bir ürün üzerine çalışmaya başladığınızda problemler de baş göstermeye başlamaktadır. Zaman zaman başkalarının yerine düşünmek zordur fakat öncelikle ürünü kendiniz için tasarlamadığınızı hiçbir zaman unutmamanız gerekmektedir. Öncelikli olarak müşterilerinizin fikirlerini dikkate aldığınızda ise onların nelerden hoşlandıklarını ve bu yolda nasıl bir çaba sarf etmeniz gerektiğini de anlamaya başlayacaksınızdır.
Bu noktada, marka inşası üzerine size rehberlik edebilecek aşağıdaki adımları izlemeniz faydalı olacaktır.
10 Adımda Ürün Nasıl Geliştirilir?
1.Hedef Müşteri Kitlenizi Belirleyin
Ürün ya da hizmetinizi ulaştıracak, e-mail listenize üye olacak, reklamlarınıza tıklayacak doğru kişileri arıyorsunuz değil mi? Öyle ise, ürün ve markanızı inşa ederken atmanız gereken ilk adım hedef müşteri kitlenizi belirlemek olmalıdır.
Ürün ya da hizmetleriniz için hedef kitleye sahip olmak marka inşa sürecinizinin her adımını etkiliyor olacaktır. Bu noktada, öncelikle müşterilerinizin nelerden hoşlandığını keşfedip üzerine detaylı şekilde düşünmelisiniz. Bunun için müşterilerinizin demografisi, davranış kalıpları, ilgi alanları ve yaşam stili gibi pek çok şeyi öğrenmeniz gerekebilir. Marka kimliğinizin müşterilerin ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğine ve yaşadıkları problemleri nasıl çözebileceğine dair etkili yollar bulmanız faydalı olacaktır.
Doğru müşteri kitlesine karar vermek tüm pazarlama çabalarınızın en büyük destekçisi olacaktır. Bu nedenle, bu adımı asla göz ardı etmeyin!
Mutlaka okuyun: Hedef Pazar ve Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir?
2. Ürününüzü Tanımlayın
Hedef kitlenizi belirlediyseniz, şimdi sıra bu kişilere neden sizin ürününüzü tercih etmeleri gerektiğine dair yeterli sebebi sunmaya gelmiş demektir.
Başarılı bir marka imajı, marka değerlerini dikkatli şekilde öne çıkarır ve bu değerleri şirketin satış ve pazarlama, finans, çalışma ekipleri ve değer önermesi gibi tüm etkenlerin bütününe entegre eder. Bu noktada, başka hiçkimse tarafından sahip olunmayan ve ürününüzü başarılı kılan ana özelliklerine dikkat çekmeniz faydalı olacaktır.
Bu nedenle, ürününüzü eşsiz hale getiren avantajlara ve özelliklere odaklanmalısınız.
İnsanlar genellikle herhangi bir hikaye anlatmayan markaları çok fazla dikkate almazlar. Bu sebeble, siz de kendi hikayenizi anlatabilmeli ve müşterilerin markanıza duygusal olarak bağlanmasını sağlamalısınız.
Mutlaka okuyun: Marka Hikayesi Nasıl Yazılır?
3. Sektörünüzün Niş Alanlarını Araştırın
Kıyaslama grafiğiniz için 2 ila 4 tane rakip şirket seçin. Belki bu noktada sektöre yeni giren başka yerel şirketlere göz atmak faydalı olabilir. Daha sonra markaları isimlendirmek için kıyaslamayı nasıl yaptığınızı kontrol etmelisiniz. Göze biraz gerçekçi görünmeyebilir fakat yine de önemli iç görüler kazanmanızı sağlayacaktır.
Ek olarak, asla sektördeki büyük markaları taklit etmeye çalışmamalısınız. Ancak bu aktörlerin neler yaptığı ile ilgili her zaman güncel bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Yaptıkları hataları anlamaya gayret edip, bunlardan dersler çıkarmanız yararınıza olacaktır.
Bu nedenle, ana rakiplerinizi ve diğer markaları mercek altına almalı, markalarını nasıl inşa ettiklerini, bu süreçte ne tür zorluklar ile karşılaştıklarını, ne tür çözümler ürettiklerini ve neler deneyimlediklerini anlamaya çalışmalısınız.
Bunu yaparken aşağıdaki temel sorulara cevap bulmak için çaba göstermelisiniz.
- Rakiplerinizin ürün ya da hizmetlerinin özellikleri nelerdir?
- Görsel kimlik ve marka mesajı anlamında farklı kanallarda tutarlıklık gösteriyorlar mı?
- Müşteriler ürün ya da hizmetlerini değerlendiriyorlar mı?
- Faaliyetlerini ne şekilde sürdürüyorlar, çevrim içi kanallardan mı çevrim dışı kanallardan mı?
Mutlaka okuyun: Rekabet Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
4.Bir Marka Misyonu Oluşturun
İnandığınız bir şeyin savunucusu olun. Yenilikçi, iddialı ve cesur davranın.
Bu noktada marka misyonu hakkında aklınızda tutmanız gereken maddeler aşağıdaki gibidir.
- Şirketinizin önerdiği ürün ya da hizmetleri gözden geçirin.
- Şirketinizin sektörde doldurduğu alanı analiz edin.
- Müşterilerinizin mantıklı ihtiyaçlarını ve endişelerini anlamak için araştırma yapın.
- Müşteri tabanınızı gözden geçirin ve sektördeki yerinizi diğerlerinden farklılaştırmaya çalışın.
- Şirket logonuzdan reklam sloganınıza, reklam sesiniz ve ulaştırmaya çalıştığınız mesajdan marka kimliğinize kadar her şeyin misyonunuzu yansıttığından emin olun.
Marka imajı oluşturma konusunda Google’ı ele alabiliriz. Şöyle bir gerçek var ki, o da Google’ın sadece diğerleri gibi bir arama motoru olmaması.
Şirketin şöyle bir misyonu var: “Dünyanın sahip olduğu bilgiyi organize etmek ve herkes için ulaşılabilir ve yararlı hale getirmek.”
Sağladığı avantajlar ve sahip olduğu ün bakımında en başarılı şirketler listesine baktığınızda, Google’u üst sıralarda bulursunuz.
Şirketin ana özelliklerinden birini inovasyon, temelini ise insanlar oluşturmaktadır. Bu nedenle, kendi websitelerinde de yer verdikleri şu söz oldukça anlamlı: “Google’ı şu anki şirket konumuna getiren ana faktör insanlardır.”
Mutlaka okuyun: Misyon ve Vizyon Nedir? Örnekleri Nelerdir?
5. Marka Sesinizi Kişiselleştirin
Marka sesiniz sahip olduğunuz müşteriler ve faaliyet gösterdiğiniz sektör gibi dış faktörlere bağlıdır. Fakat aynı zamanda iç süreçlerinizin, şirket vizyon ve misyonunun da bu konuda büyük bir rolü bulunmaktadır. Marka sesiniz müşteriler ile iletişim kurma biçiminiz ve onların size cevap verme şekli ile yakından ilişkilidir.
Bu kapsamda, orijinal bir marka kişiliği yaratmanız, potansiyel müşterilerinize eşsiz yollardan ulaşmanız kritik önemdedir.
Daha da fazlası, promosyon veya kampanya mesajlarınızı her zaman marka kimliğinize dayandırmaya çalışmalısınız. Bu, marka inşa ederken dikkate almanız gereken en önemli elementlerden biridir. Benzer olarak, dışarıya gösterdiğiniz imaj ve müşteriler ile iletişim kurma biçiminiz hedeflerinize ve başarılı ürüne giden yolda hızınızı belirleyecektir.
Mutlaka okuyun: Marka Sesi Nedir? Nasıl Yaratılır?
6. Ürün Kategorinizle Uyumlu Olacak Şekilde Çalışın
En çok sadık olduğunuz bir markaya bir müşteri gözüyle bakmaya çalışın. Güveninizi aslında güvenilir kalarak kazandığını fark edeceksiniz. Bu nedenle, markanızı daha etkili bir hale getirmek adına değiştirmeye karar vermediyseniz şayet, tutarlı davranmaya çalışın. Unutmayın, tutarlılık pek çok şeyin kapısını açar.
Markanız konusunda sürekli değişim yoluna gitmeyin. Tutarsız işler uzun vadeli marka inşa sürecini zorlaştıracak ve müşterilerin kafasını karıştıracaktır.
Nitekim, günümüzde pek çok ürün pazarlama kampanyasının başarısızlığa uğradığına tanık oluyoruz. Hem de çok acı bir şekilde.
McDonald’s örneğini düşünelim. Eskiden, şirket daha çok çocuklara yönelik restoranlar zinciri olarak biliniyordu. Bu nedenle daha özel bir müşteri kitlesi yani yetişkinler için burger ürünü yaratmak istediler. Adını da Arch Deluxe koydular, markanın sloganı şu şekildeydi: “Lezzetli yetişkin burger”
Şirket Arch Deluxe ürünü için araştırma, üretim ve pazarlama dahil tüm faaliyetlere oldukça büyük bir yatırım yaptı, 300 milyon dolar. Çok büyük bir hamle olmasına rağmen başarısızlığa uğradılar. Bu ürün bir süre sonra fiyasko ürünler listesine dahil oldu. Şimdi ise bu ürün sadece Fransa ve Rusya’da satılmaktadır.
7. Ücretsiz Bir Deneme Sürümü ya da Demo Oluşturun
Resmi olarak ürün ya da hizmetinizi duyurmadan önce pazardan olabildiğince fazla geri bildirim toplamak isteyeceksinizdir. Bu ürün ya da hizmetin başarılı olup olmayacağını önceden görebilmek için kullanıcıların bu ürün ya da hizmeti deneyimlemesi sağlamak oldukça önemlidir.
Bu nedenle, ilk prototipi ya da demoyu oluşturun. Böylelikle etkili ürün ya da hizmet yaratma sürecindeki önemli bir adımı da atmış olursunuz. Ürün ya da hizmetiniz gelecekte başarılı olup olamayacağına dair öngörü sağlayacak bazı beklentilere sahiptir, bu beklentileri bu yolla test etme şansı edinebilirsiniz.
Bir web sitesi ya da uygulama geliştiriyorsanız, bir taslak çıkarma aracı kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, son yıllarda prototip yapabilmenin kolay ve erişilebilir pek çok yolu bulunmaktadır. Örneğin, ucuz bir 3D yazıcı satın alabilir, köpük ya da tahta parçasına şekil verebilirsiniz ya da Mockflow veya Adobe Illustrator gibi web araçları kullanabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Müşterilerin Ürünü Denemelerini Sağlayarak Satışları Artırın!
8. Hayata Geçirin
Ürün ya da hizmetinizi devreye almadan önce, kısıtlarınızı, ihtiyaç duyduğunuz insan kaynağı da dahil tüm kaynak durumunu detaylı şekilde değerlendirin. Ürün ya da hizmetinizi devreye almadan önce mükemmelliği yakalamaya çalışıp zaman kaybetmeyin.
Zaman ve tutarlılık sektörde eşsiz bir marka yaratmanın en temel elementlerinden biridir. Sunduğu temel değer önermesine en iyi uyan doğru zaman ya da sezonda ürün ya da hizmetinizi hayata geçirmeye özen gösterin. Hata yapmış olsanız bile, bu hatayı sahiplenin ve düzeltmek için elinizden gelenin en iyisi yapmaya çalışın.
Müşterilerden gelen geri bildirimleri takip edin. Bu şekilde, sadece müşterilerin bağlılığını kazanmayacak aynı zamanda müşterilerin geri bildirimini ciddiye alan bir yenilikçi olarak kendinizi konumlandırmış olacaksınız.
Mutlaka okuyun: Müşteri Geri Bildirimi Nedir? İşinizi Geliştirmede Nasıl Kullanılır?
9. Ürününüzü Sektörde Öne Çıkarın
Etkili bir ürün ya da hizmet ortaya çıkarmanın en güçlü yolu insanlara hikayenizi anlatabilmek ve onların markanıza, ürün ya da hizmetinize duygusal olarak bağlanmalarını sağlayabilmektir.
Dijital pazarlama bu noktada anahtar kelimelerden biridir. Bloglar, dergiler, gazeteler, web siteleri ve sosyal medya gib farklı pazarlama kanallarını kullanabilir, bunlar üzerinden ürün ya da hizmetlerinizin pazarlama faaliyetlerini yürütebilirsiniz.
Sosyal medyayı potansiyel müşterileriniz arasında bilinirliğinizi artırmak ve markanızı öne çıkarmak için çeşitli sosyal medya platformlarını akıllıca kullanarak olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
Bu noktada, Adidas örneğini ele alabiliriz. Adidas’ın sloganını hemen hemen herkes bilir: “Hiçbir şey imkansız değildir.”
Marka size çok çalışmanız gerektiğini söylemek yerine, ilhama ve daha büyük hedefler edinmeye işaret etmektedir. Başarabileceğiniz şeylerin, hayallerin kendisini satmaktadır.
Mutlaka okuyun: Müşterilerle Duygusal Bağ Kurmak ve Satışları Artırmak
10. Marka Farkındalığını Artırmaya Başlayın
Gördüğünüz gibi etkili bir ürün ya da hizmet yaratma süreci düşünüldüğü kadar kolay değildir. Bu nedenle, marka farkındalığını arttırabilmek için normal sınırların dışına çıkarak düşünmeye başlamak gerekir.
- Bir basın açıklaması hazırlayın
- Girişimci iş arkadaşlarınızdan ve blogger olan tanıdıklarınızdan yeni ürününüzü paylaşmalarını isteyin
- Mevcut müşterilerin ürün ya da hizmetinizi başkalarına önermesini sağlayacak bir plan oluşturun
- İnfografiklerden yararlanın
- Blog yazın
- Ücretsiz içerik önerin
- Yerel işletmeler ile ortaklıklar kurun
- Promosyon ürünler verin
- Sosyal medya yarışması düzenleyin
- Podcast yayınlayın ya da sahipliğini üstlenin
Mutlaka okuyun: Marka Bilinirliği Nedir? Nasıl Artırılır?
Sonuç
Unutmayın ki, hem marka oluşturma hem de bir ürün ya da hizmeti hayata geçirme zamana yayılan uzun bir süreçtir. Sürekli kendinizi tazelemeniz gerekir. İlk denemenizde hata yapmış ya da başarı sağlamış olmanızın bir önemi yok, bunu deneyimlerden edindiğiniz dersler ile kendinizi daha da ileri taşımalısınız. Hayalini kurduğunuz başarıya sizi yaklaştıracak en büyük şey kuşkusuz ortaya koyduğunuz çaba olacaktır.