Pazartesi, Aralık 2, 2024

Yazı Yazarak Para Kazanmak

Bu yazımızda sizlere oturduğunuz yerden para kazanabileceğiniz ve oldukça popüler bir işten bahsedeceğiz: Yazı yazarak para kazanmaktan…

Gelişmiş ülkelerin çoğunda yazma ve aynı zamanda okuma becerileri küçük yaşlardan itibaren insanlara öğretilir. Bu beceriler bütün topluma yayılsa da sadece küçük bir okuryazar topluluğu kazanç elde edebilecek kadar iyi yazar olabilir. Bazı yazarlar ek gelir elde etmek için yarı zamanlı olarak yazarken diğer yazarlar da yayınlanabilir içerikler oluşturarak tam zamanlı yazarlar.

İster ek iş olarak düşünün ister de tam zamanlı bir iş olarak, yazma yeteneğinizin yeteri kadar iyi olduğunu düşünüyorsanız yazı yazarak geçiminizi dahi sağlayabilirsiniz.


Yazı yazarak ne kadar para kazanılır?

Kazancınız, yeteneklerinize ve çalıştığınız işletmeye bağlı olarak değişebileceği gerçeğini unutmamanız gerekir. Örneğin, bir haber sitesiyle ve bir alanda marka olan bir firmaya içerik üretmek arasında kazanç olarak devasa bir fark vardır.

Kısacası başlangıç aşamasında büyük hayallere kapılmamanızda yarar var. Kazancınızın zamanla artacağını da unutmayın. Bu anlamda tecrübe kazandıkça aylık 40 – 70 bin TL arasında kazanmaya başlayabilirsiniz.

Müşterinizi bulur bulmaz ilk iş olarak ödemenizi alıp almayacağınız konusunda emin olmaya çalışın.. Süreç genellikle şu şekilde ilerler:

  • Freelance yazarlığın konusu olan işe ilişkin teklifinizi sunarsınız.
  • Potansiyel müşteriler bu teklife sizden daha detaylı bilgiler talep edecekleri (yazı örnekleriniz, başarı oranınız, uygunluk durumunuz gibi) bir e-posta ile cevap verirler.
  • Onlara istedikleri tüm bilgileri verir, ardından ödeme seçeneklerinizi sunar ve ödemeyi içeriğiniz hazırlanıp onaylandıktan sonra alacağınızı bildirirsiniz. (Bazı yazarlar müşterilerine sürecin detaylarına ışık tutacak bir sözleşme metni gönderir veya müşterileriniz benzer bir yaklaşımla işi resmiyete dökmek isteyebilirler).
  • Talep edilen içeriği kısmen tamamlar ve müşteriye gönderirsiniz. (Kimi yazarlar bu aşama için cüzi bir ödeme talep etmektedir).
  • Müşteriniz size geri bildirimde bulunur (umarız hep olumlu geri bildirimlerle karşılaşırsınız)- ve sonuç olumlu ise anlaştığınız ödeme aracı üzerinden ödemenizi gerçekleştirir.



Kimler Yazı Yazarak Para Kazanabilir?

Sosyal hizmetler mezunu musunuz? Freelance yazar olabilirsiniz.

Sekreter misiniz? Üniversite öğrencisi mi? Freelance bir yazar olmanızda hiçbir sakınca yoktur.

Herkes yazar olabilir, ancak bunun en kestirme yolu kelimelerle dans etmeyi, onları anlamlı ve tutarlı bir şekilde bir araya getirmeyi bilmektir.  Şayet düşüncelerinizi kağıt üzerine aktarmakta zorlanıyorsanız, freelance yazarlık size göre bir iş olmayabilir.

Ancak, yazmayı eğlenceli buluyor, bu işi tutku ile gerçekleştiriyorsanız, bir de bitmek tükenmek bilmez bir motivasyon ve kararlılığa sahipseniz bu iş tam size göre demektir. Başarılı olma olasılığınız da bir hayli yüksektir.

Freelance yazarlık işini kotarabileceğinize olan inancınız tam ama başlangıç süreci için yardıma mı ihtiyacınız var?

O halde sizin için yazımız asıl şimdi başlıyor.

Mutlaka okuyun: Nasıl İyi Bir Yazar Olunur?


Yazı Yazarak Para Kazanmanın 28 Yolu

Yazı yazmayı seviyor ve günün birinde hayatınızı idame ettirdiğiniz günlük mesainizi bir kenara atıp serbest çalışan bir yazara dönüşmeyi arzuluyorsanız bu hayali gerçekleştirmenin yollarını göstereceğimiz bu bölümü mutlaka okuyun.

Yazı yazarak para kazanmanın bin bir türlü yolu var-bilhassa da bu işi internet üzerinden yapacaksanız. İlgi alanlarınız veya uzmanlığınız ne üzerine olursa olsun, ekstra nakit akışı için hazırsanız burada sizi bekleyen benzersiz iş fırsatlarına rastlamanız mümkün.


1) Blog sayfası açın.

Halihazırda açılmış binlerce blog sayfası arasından sıyrılmanın mümkün olup olmadığını merak edenlere ise bu işte halen daha kazanılacak ekmek olduğunu söyleyebiliriz.

Blog işi özveri ve tutarlılık gerektirir. Zira kayda değer gelirlere ulaşmak için öncelikle sayfanızın belirli bir ivme kazanması gerek-ki bu yaklaşık 5-6 ay süre gerektirebilir.

Blog sayfası açmanın ilk adımı ise niş belirlemektir. Bu aşamada olabildiğince spesifik olmalısınız. Şayet benzersiz bir bakış açısı sunabilirseniz okuyucularınızın sayfanızı ziyaret etme olasılıkları çok daha yüksek olacaktır.

Nişinizi belirledikten hemen sonra alan adınızı seçmeli ve blog sayfanızı tasarlamalısınız. Endişelenmeyin, bu konuda size yardımcı olacak tonlarca kaynak mevcut.

Blogunuzu açtıktan sonra, düzenli olarak gönderi yayınlamalı, bu gönderileri sosyal medya üzerinden de paylaşmalı ve okuyucularınızla etkileşim kurmaya odaklanmalısınız.

Mutlaka okuyun: “Ne Blogu Açmalıyım?” Diyenlere 35 Blog Fikri


2) Diğer siteler için yazılar hazırlayın.

Kendi blog sayfanızı açma konusunda tereddütleriniz mi var? O halde işe başkaları için blog yazısı hazırlamakla başlayabilirsiniz. Çoğu blog sahibi içerik oluşturmak veya mevcut içerikleri zenginleştirmek adına farklı blog yazarlarını işe alır. Dahası çoğu şirket, web sitelerinin blog kısmına katkıda bulunacak serbest yazarların peşindedir.

Tercihinizi bu yönde yapacaksanız gönderilerine katkıda bulunacağınız blog sayfasına ilişkin detaylı bir araştırma yaptığınızdan emin olmalısınız. Bu sayede, yazılarınızın anlamsal bütünlüğe hizmet etmesini sağlayabilir ve dahası benzer bir ton tutturabilirsiniz.

Unutmayın, her gün yeni yazılar paylaşarak bloglarını güncel tutmaya özen gösteren sayfalar bu işi daha az yapanlara kıyasla yüzde 57 daha başarılı sonuçlar elde etmektedir.


3) Sosyal medya için yazı içerikleri oluşturun.

Büyük şirketler genellikle kendilerini sosyal medya yönetimine adamış bir pazarlamacıya veya pazarlamacılardan oluşan bir ekibe sahip olurlar. Ancak küçük işletmeler için bu pek de mümkün değildir. Dolayısıyla, masraflarını gözeten hiçbir küçük çaplı işletme sosyal medya varlıklarını sağlamlaştıracak tam zamanlı bir çalışanı işe almaya yanaşmaz. Bu aşamada serbest çalışanlardan yardım almak en ideal çözümdür ve bundan her iki taraf kazançlı çıkar.

Sevdiğiniz bir burgerciyi, dondurmacıyı, hediyelik eşya dükkanını veya kahveciyi düşünün ve her birinin sosyal medya hesaplarını inceleyin. Aylardır hiçbir şey paylaşmadıklarını ya da ilgi çekici ve yüksek kalite içerikler oluşturmakta zorlandıklarını mı fark ettiniz? Tebrikler, yazma hizmetlerinizi sunacak mükemmel bir iş fırsatı yakaladınız.

Bu aşamada söz konusu işletmeleri yerden yere vurmanıza veya sosyal medya kullanımıyla alakalı eksikleri ısrarla vurgulamanıza gerek yok. Bunun yerine, bu konuda yardıma ihtiyaç duyduklarını fark ettiğinizi söyleyip sosyal medyanın gelişime ne denli açık bir mecra olduğunu belirterek kibar, dahası arkadaşça bir sohbet başlatmayı deneyebilirsiniz. Sizinle çalışmakla ne kazanacaklarını anlatın ve sosyal medya varlıklarında gördüğünüz potansiyeli vurgulamaktan çekinmeyin.

Böylesi bir hizmeti sunmadan önce, fiyatlandırma konusunda araştırma yaptığınızdan ve hangi hizmetleri hangi oranda sunacağınızı bildiğinizden emin olun. Bir işletme sahibi sizinle çalışmak istediğinde yapmak isteyeceğiniz son şey, çoktan hakim olmanız gereken ayrıntılara kafa yormak adına onları bekletmek olacaktır. Adil bir fiyatlandırma ile kaliteli içerikler sunmanın bu işin özünü oluşturacağını unutmayın.

Mutlaka okuyun: Sosyal Medyadan Para Kazanmak



4) Kendi kitabınızı yayınlayın.

Bir kitap yazdınız ancak bir sonraki adımın ne olması gerektiğinden emin değilsiniz. Neden kitabınızı yayınlamıyorsunuz? Kısa ve eğitici kılavuz kitaplarından tutun da aşk romanlarına hatta kurgusal olmayan kitaplara kadar hemen her tür kitabı kendi imkanlarınızla baskıya hazırlamanızveya e-kitap formatında çoğaltmanız mümkün.

Kendi kitabınızı yayınlamak, sürecin her adımı üzerinde tam bir kontrole sahip olmanız bakımından da bir hayli tatmin edici bir deneyim olacaktır. Ancak bu durum kolayca iki ucu keskin bir kılıca da dönüşebilir. Zira bu yola baş koyan pek çok yazar çok geçmeden yazı tipi ve kenar boşluğu seçeneklerini belirlemeyi veya kapak sanatçılarıyla pazarlık etmeyi yazma işi kadar sevemediklerini fark eder ve bu süreç kimi zaman yazma zevkini yok edebilecek boyutlara ulaşabilir.

Ayrıca, Amazon’un sunduğu Kindle Direct Publishing vb. ücretsiz bir hizmet kullansanız dahi redaksiyon/düzenleme, kapak tasarımı, pazarlama ve reklamcılık masrafları için para harcamanız gerekebilir. *Kindle Direct Publishing, Amazon. com’un ilk Amazon Kindle cihazıyla eşzamanlı olarak piyasaya sürülen e-kitap yayınlama birimidir.

Mutlaka okuyun: E-kitap Yazarak Para Kazanmak


5) Satış ortaklığında yararlanın.

Yemek bloglarının çoğunda gönderilerin arasına sıkıştırılmış, okuyucuları “en sevilen malzemeler”e veya “pişirme gereçleri “ne yönlendiren linklere mutlaka rastlamışsınızdır. Bir doğa tutkununun imzasını taşıyan ve beraberinde temel kamp malzemelerinin linkleri verilerek listelendiği bir makale okumuş da olabilirsiniz.

Bunlar, satış ortaklığı içerikleri olarak adlandırılıyor ve linke tıklanarak ortaya çıkan satışlardan komisyon kazanılıyor.

Mutlaka okuyun: Satış Ortaklığı ile Para Kazanmak


6) Senaryo yazın.

Senaryo yazımının teknik ayrıntılarına hakimseniz video içerik üreticileriyle ortaklık kurarak da para kazanabilirsiniz. Kamera önündeki bu kişilerin kusursuz görünme ihtimalleri yüksek olsa da yazma becerileri her daim bu denli güçlü olmayabilir. Tam da bu yüzden bu alanda sayısız iş fırsatı mevcut.

Bugün işletmelerin yüzden 60’ı video içeriklerini güçlü birer pazarlama aracı olarak kullanıyor ve bu tarz içeriklerin popülaritesi her geçen gün artıyor. Hal böyleyken kolları sıvamanın ve özgeçmişinize senaryo yazma deneyimini de eklemenin tam zamanı olabilir. Bu tür işlere freelance iş ilan sayfaları üzerinden ulaşabilir ya da inisiyatif kullanarak çalışmalarını görmekten keyif aldığınız kimi içerik oluşturuculara bizzat ulaşmayı deneyebilirsiniz.


7) Podcast ler için gösteri notları hazırlayın.

Gösteri notları, herhangi bir podcast’in her bölümüne eşlik eden yazılı çevrim içi kaynaklardır. Bunlar kısa ve taraması kolay bölüm özetlerini ifade eder ve genellikle podcast ile alakalı ek kaynakları da içerirler. Bu işe atılmak için freelance iş ilanlarına ulaşabileceğiniz platformlar üzerinden gösteri notu hazırlama iş taleplerini inceleyebilir veya birlikte çalışmak istediğiniz podcast yayıncılarına satış teklifinizi bizzat gönderebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Podcast’ten Para Kazanmak İsteyenlere


8) Sponsorlu içerikler yazın.

Blog sayfanız mı var? O halde, sponsorlu içerik yazımı akla gelebilecek en mantıklı ve en kolay para kazanma yöntemi olabilir. Ve sponsorlu içerikler, bir işletmenin blogunuzda yayınlamanız karşılığında size ödeme yapacağı her türden içeriği kapsar.

Reklam kokmayan sponsorlu içerikler yazmanın yaratıcı pek çok yolu vardır. Dahası bu sektörde beraber çalışabileceğiniz tonlarca işletme de mevcuttur.  Ne dersiniz? Denemeye değmez mi?


9) Yerel işletmeler için içerik üretin.

Küçük, yerel işletme sahiplerine sunabileceğiniz tek hizmet sosyal medya içerikleri oluşturmak değildir, sağlayabileceğiniz farklı hizmetleri de hesaba katmalısınız.

Örneğin, yerel işletmeler de blog gönderileri veya broşür ya da kitapçık vb. bilgi materyalleri için yardımınıza başvurabilirler. Yerel işletmelerin bir listesine mi ihtiyacınız var? Ticaret odalarından destek almayı deneyin. Ticaret odaları tarafından düzenlenen etkinlikler işletme sahipleriyle bağlantı kurmanın etkili bir yolu olabilir.


10) Dergiler için yazın.

Hayatınız arkadaşlarınızın duymaktan asla bıkmadığı ilgi çekici hikayelerle mi dolu? Yoksa ne zaman paylaşsanız, “akıllara durgunluk verici” olduğuna dair yorumlar aldığınız politik bir bakış açısına mı sahipsiniz? Bu tür içerikleri toparlamaya ve nihayetinde sağlam bir dergi makalesine dönüştürmeye ne dersiniz?

Bugünün dergi endüstrisi bir zamanlar olduğu kadar revaçta olmayabilir, ancak halen daha hayatta ve serbest yazarların çoğu makale yazımından para kazanabiliyor.

İşe atılmadan önce makalelerinize en uygun dergiyi bulmak adına araştırma yapmalı ve bahsi geçen derginin yakın geçmişte benzeri içerikler yayınlamadıklarından emin olmalısınız. Araştırmalarınız dergilere ait gönderi yönergelerine ulaşmanıza da olanak tanıyacaktır- lütfen talimatları dikkatlice uyguladığınızdan emin olun, böylece kabul alma ihtimaliniz artar.


11) Bilgi ürünü yaratın.

Uzmanı olduğunuz bir konuya dair bilgi ürünleri oluşturup satarak da para kazanabilirsiniz-bu bir e-kitap, video, kısa bir PDF veya iç görülerinizi paylaşmanıza olanak tanıyan elektronik formatta herhangi bir şey olabilir. Bu aşamada yaratıcılığın sınırlarını zorlamaktan çekinmeyin.

Bilgi ürünleri, çevrim içi ortamda gelir elde etmenin mükemmel bir yoludur çünkü bu üretimde genel giderler yoktur ya da yok denecek kadar az bir masraf söz konusudur. Fiziksel ürünlerin aksine paketleme ve nakliye masrafları konusunda endişelenmenize veya ürününüzü kullanılabilir kılma yolunda atılacak lojistik işlem adımlarından herhangi birine ihtiyacınız yoktur.

İşin kritik yanı ise müşterilere başka hiçbir yerde bulamayacakları kadar değerli ipuçları veya püf noktalarını içeren yüksek kalite ürünler sunduğunuzdan emin olmaktır. Müşteriler ürününüzü ve bir şeyleri öğretme biçiminizi beğenirlerse sunduğunuz farklı türde ürünler için ödeme yapma ve sizi arkadaş çevrelerine önerme konularında da istekli olacaklardır.

Mutlaka okuyun: Dijital Bilgi Ürünleri Satarak Para Kazanmak


12) Hayalet yazar olun.

Size bir sır verelim mi?

Çevrim içi bir makale veya blog gönderisinde gördüğünüz her imza o içeriğin adı geçen yazara ait olduğunu göstermez. “Ghostwriting” yani “hayalet yazarlık” yalnızca otobiyografilerini yazdırmak isteyen ünlülere özel bir hizmet değildir; blog sayfaları veya web sitelerinin çoğu hayalet yazarları işe alır.

“Yazdığım içeriğin bana ait olduğu belli olmasa da olur, ben kazanacağım paraya bakarım” diyorsanız hayalet yazarlığa ilişkin iş fırsatlarını kollamalısınız. Ancak, bu işin sonunda portföyünüze ekleyebileceğiniz veya sorumluluğunu üstlenebileceğiniz eserlere sahip olamayacağınız gerçeğini aklınızdan çıkarmayın.


13) Video oyunları için kılavuz kitap hazırlayın.

Video oyunlarını seviyor musunuz? Herhangi bir video oyununda uzman olduğunuzu düşünüyorsanız, bilgi birikiminizi başkalarının da faydalanacağı bir kılavuz kitaba dönüştürmeye ve bu kitabı PDF formatında satışa sunmaya ne dersiniz?

Kendi ürününüzü satmanın getireceği sorumlulukları üstlenmek istemiyorsanız, video oyunu odaklı web siteleri ve dergiler için içerikler hazırlayabilir, makale veya oyun kılavuzları yazabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Para Kazandıran Oyunlar


14) Seyahat rehberleri oluşturun.

Seyahat etmeyi seviyor musunuz? Yaşadığınız şehrin ziyaret edilecek en gözde noktaları sizden mi soruluyor? Bildiklerinizi karlı bir seyahat rehberine dönüştürmeye ne dersiniz? Bu yolla, blogunuzda veya web sitenizde sattığınız kapsamlı bir bilgi ürünü oluşturabileceğiniz gibi, bu tür yayınlar talep eden bir seyahat dergisi veya blogu ile anlaşmayı da düşünebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Gezerek Para Kazanmak



15) Şiir yazın.

Yazı yazarak para kazanmak denince aklınıza gelen ilk şey şiir olmayabilir, ancak bu yolla da kayda değer bir kazanç elde etmeniz mümkün. Şiirinizi çevrim içi olarak yayınlanmak üzere gönderebileceğiniz platformları araştırın ve para kazanmaya bir an evvel başlayın.


16) Belge deşifre edin.

Deşifre işlemi yani diğer adıyla transkripsiyon, kaliteli işlerden oluşan bir portföye sahip olduğunuzda kayda değer bir gelire ulaşabileceğiniz esnek bir iştir. Yüksek ücretli transkripsiyon işleri genellikle deneyim, özel ekipman, uzmanlık veya yasal bilgi gerektirebilir.

Ancak bu işten zevk alacağınızı düşünüyorsanız hiçbir şeyin cesaretinizi kırmasına izin vermeyin. Başlangıçta çok daha basit ve düşük bütçeli projelerle başlayabilir, zamanla işleri bir adım öteye taşıyabilirsiniz.


17) Hikaye yazın.

İlginç hikayeleriniz mi var? Herkes onları duymak isteyecektir. Bu tarz içerikler için ücret ödemeye de hazır web siteleri bulabileceğiniz gibi hikayelerinizi kendinize ait bir blog veya web sitesi üzerinden de yayınlayabilirsiniz. Ancak bu rotayı izlemeye karar verirseniz, oldukça stratejik olmalısınız. Zira belirli bir nişe adanmış sayfalar son derece iyi performans gösterme eğilimindeyken, kişisel bakış açısına sahip olanlar için durum bu denli parlak olamayabilir.


18) Tebrik kartı içerikleri hazırlayın.

Tebrik kartlarına yakışır sözler veya şiirler yazmaya ne dersiniz? Üstelik bu kişiler sıklıkla serbest yazarlardan seçiliyor. Çok satan tebrik kartlarından herhangi birine imza atmak için gereken özelliklere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, bu işi yapmayı denemelisiniz.


19) Ürün açıklamaları yazın.

Şirketlerin çoğu, web sitelerinde yer alan ürün açıklamalarının net ve bilgilendirici olmasını sağlamak için gereken neyse ödemeye hazır. Bu işi yapabileceğinizi düşünüyorsanız, freelance işlerin listelendiği platformlar üzerinden bu tarz iş fırsatlarını kollayabilir veya şirketlere bizzat ulaşmayı deneyebilirsiniz.


20) Metin yazarlığına başlayın.

Metin yazarlığı, tanıtım ve pazarlama amaçlı kullanılan yazı içeriklerinin tamamını ifade eder- video komut dosyaları, blog gönderileri, web site içeriklerinin yanı sıra e-postalar da bu gruba dahildir.

İşletmeler, bir ürün veya hizmeti tanıtmak ve okuyucuyu ürünü/hizmeti satın almaya yönlendirmek adına metinleri kullanırlar. Bazı şirketler serbest metin yazarları tutar, bazıları birden fazla şirketle bir arada çalışan pazarlama ajanslarından yararlanır, bazılarınınsa personelleri arasında metin yazarları yer alır. Seçiminiz hangisinden yana olursa olsun bu işten kayda değer bir gelir elde etmeniz mümkündür. En güzeli ise metin yazarlığına dair açık pozisyonlara çevrim içi iş platformlarından rahatlıkla ulaşabilmenizdir.


21) E-posta dizisi oluşturun.

E-posta dizileri, bir işletmenin müşterilerine satış döngüsünün farklı aşamalarında gönderdiği birbirini takip eden otomatik e-postaları ifade eder. İşletmeler ayrıca, müşteri e-postalardan herhangi birinde yer alan bağlantıya tıklamak/tıklamamak veya bir e-ticaret sitesinden alışveriş sepetini onaylamaksızın ayrılmak gibi belirli bir eylemde bulunduğunda (veya hiçbir eylemde bulunmadığında da) bu türden e-postalar gönderirler.

E-posta pazarlama stratejileri konusunda uzman olduğunuza inanıyorsanız, e-posta dizileri yazmak ve yollamak adına herhangi bir şirketle çalışabilirsiniz. Her geçen gün daha fazla işletmenin e-posta pazarlamasının nimetlerinden yararlandığı düşünülürse(pazarlamacıların yaklaşık yüzde 90’ı, içeriği organik olarak dağıtmak adına e-posta pazarlamasını kullanıyor) burada yazarak para kazanacağınız sayısız fırsata rastlamanız mümkün.


22) Teknik yazar olun.

Teknik yazarlık kazançlı bir iştir ve yazmakta olduğunuz sektör hakkında kapsamlı bir bilgi birikimi gerektirir. Teknik yazarların karmaşık bilgileri alıp basit ve anlaşılır mesajlara dönüştürmeyi iyi bilmeleri gerekir. Bu konuda yetenekli olduğunuzu düşünüyorsanız meydan sizin. Özellikle tıp ve ekonomi alanında teknik terimlere hakim olan yazarlar yüksek kazançlar elde edebilirler.


23) Yazma yarışmalarına katılın.

Yazma yarışmalarını takip edin ve katılın. Bu bir nevi kumar olacaktır, zira yarışmalarda yalnızca kazananlara ödeme yapılır ancak bizce bu heyecanı yaşamaya değer. Zira kimi yarışmalar kazananlara şaşırtıcı rakamlar öder. En önemlisi de bir yarışmayı kazanmış olmak iyi bir yazar olarak tanınmanın harika bir yolu olabilir.

Hal böyleyken neden bu işe bir şans vermeyesiniz ki?


24) Özgeçmiş yazın.

Kaleminiz güçlüyse ve etkileyici özgeçmişler hazırlayabiliyorsanız, bu iş tam size göre. İş arayışındakilere özel bir etkili özgeçmiş yazma hizmeti sunmaya ne dersiniz? Bu tarz işler için iş panolarını takip edebilir veya özgeçmiş yazdırmak isteyen müşterileri kabul ettiğinizi sosyal medya hesaplarınız aracılığıyla duyurabilirsiniz.

Daha çok kazanmak istiyorsanız, LinkedIn profili hazırlama konusunda da uzmanlaşabilirsiniz. Profesyonellerin çoğunun iş bulmalarına yardımcı olabilecek optimize edilmiş, göz alıcı bir profil için gereken neyse ödemeye hazır olacağını unutmayın.


25) Şarkı yazın ve satın.

Şarkı sözü yazmayı seviyor musunuz? Şarkı yazarlığı hizmetlerinizi çevrim içi platformlar üzerinden satışa sunmaya ne dersiniz? Yeterince yaratıcıysanız, bir sonraki hit şarkı sizin imzanızı taşıyabilir.

Mutlaka okuyun: Müzik Dinleyerek Para Kazanma Yolları


26) Kitap incelemeleri kaleme alın.

Buradan kitap kurtlarına sesleniyoruz. Yazacağınız kitap incelemeleri karşılığında para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? Hızlı bir şekilde kitap okuyabilir ve okuduğunuz içerikle ilgili görüşlerinizi aktaracağınız ilgi çekici ve tarafsız incelemeler hazırlayabilirseniz, ek gelir elde etmenin mükemmel bir yolunu bulmuşsunuz demektir.


27) SEO yazarlığı yapın.

SEO yazarlığı oldukça kazançlı bir iştir- ve sundukları değer düşünülürse bu bir tesadüf sayılmaz. Alanında uzman bu yazarlar, web sayfalarının arama sonuçlarında çok daha üst sırada yer almalarını sağlamak için kullanılacak anahtar kelimeleri araştırmak ve bunları söz konusu site içeriklerine entegre etmek de dahil olmak üzere hayat kurtarıcı pek çok SEO ipucuna vakıf olurlar. Siz de bu işi yaparak uzmanlığınızı ve yeteneğinizi ek bir gelir kapısına dönüştürebilirsiniz.


Makale ve Yazı Yazarak Para Kazandıran Siteler

Yazankazanir.net, yazankazan.com.tr, makalehizmeti, icerik.net vb. birçok site bulunmakta ancak bu tarz siteler aracılık yaptıkları için sizin üzerinizden para kazanırlar ve ücretleri bu sebeple çok düşüktür. Size tavsiyemiz müşterlerle direkt olarak bulaşabileceğiniz ve kazançlarınızda düşük komisyon alan sitelere üye olmanız yönündedir. Bu siteleri şöyle sıralayabiliriz

  • Medium
  • R10.net,
  • Fiverr,
  • Bionluk,
  • İçerik.net
  • İçerik Bulutu
  • Freelancer gibi sitelerde profil oluşturup güzel fiyatlara makale hizmeti vermeye başlayabilirsiniz.

Ancak bu tarz sitelerde iş yapmak için referansa sahip olmak gerekli olduğunun bilincinde olmalısınız. Bu sebeple başlangıçta referansa sahip olmak amacıyla ücretinizi piyasadan daha düşük tutmanızda fayda var. İş yaptıkça referanslarınız artacağından ve kendinizi kanıtlayacağınızdan zamanla ücretinizi yükseltebilirsiniz.

Makale yazarak ne kadar para kazanabilirim diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim: Tecrübenize ve ortaya koyduğunuz işin kalitesine göre 100 kelime başına ortalama 5 – 10 TL arasında kazanç edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Medium’da Yazı Yazarak Para Kazanmak


Yazı Yazarak Para Kazanmak İçin Tavsiyeler

Freelance yazar olmanın pek çok yolu var. Ama biz bu zamana kadar binlerce yazara yol göstermiş en işlevsel dört yöntemden bahsedeceğiz.


1) Yazılarınızı oluşturacağınız nişi belirleyin.

İlk adımı atmak her daim zordur, öyle ki ilk adımı es geçip ikinci adıma yönelmek çok daha cazipmiş gibi gelebilir. Bu işin ilk adımının freelance yazı nişinizi bulmak ve bu konu üzerine yoğunlaşmak olduğunu düşünüyoruz. .

Nihayetinde ne kadarlık bir gelir elde edeceğinizi belirleyen şey de seçtiğiniz niş olacaktır.

Madem bu iş bu kadar mühim, gelin size doğru nişi bulmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu verelim:

  • Başarılı freelance yazarları inceleyin ve hangi nişe hizmet ettiklerini öğrenin.
  • Hali hazırda yürüttüğünüz mesleğe ilişkin bilgilerinizi kullanın.
  • Geçmiş deneyimlerinizden veya hobilerinizden yararlanın.
  • Büyük markalara odaklanın, bu markalar freelance yazarlara ayırabilecekleri ciddi bir bütçeye sahip olurlar. (Evcil hayvan gıdaları, kıyafetler, kahve, dizüstü bilgisayarlar ya da kozmetik ürünlerini düşünün! Liste böylece uzayıp gidecektir.)
  • En iyi nişlere ilişkin listelerden yararlanın.
  • Farklı niş fikirleri deneyin.

Nişinizi arama sürecinde kendinize şu soruları sorun: Hangi konularda yazmak/deneyim sahibi olmak ya da kendimi geliştirmek istiyorum?

Bu sorulara vereceğiniz cevap niş fikrinizi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Ancak, bir ya da birkaç niş belirlediğiniz vakit çoğu yazarın ihmal ettiği şu ekstra adımı da atmanızı rica edeceğiz.

Seçtiğiniz nişe ilişkin araştırmalar yapın.

Detaylı bir Google araştırması yapıp bu nişe hizmet eden işletmeler hakkında bilgi edinmeniz iyi bir fikir olabilir. Diyelim ki çok satan bebek ürünlerine ilişkin bir blog yazısı yazmanız gerekiyor. Bu ürünleri ve ürün sahiplerini bulun. Böylece yarattıkları markayı bütün olarak değerlendirebileceksiniz.



2) İçerik Portföyünüzü Oluşturmak Adına Örnek Metinler Hazırlayın.  

Hiç kimse ne yazdığınızı görmeden size iş vermeye yanaşmayacaktır.

Peki, müşterilerinize yazı yazmaya ilişkin benzersiz yeteneğinizi nasıl göstereceksiniz? Elbette ki daha önce yazdıklarınızın birer örneğinden oluşturduğunuz portföyünüz sayesinde.

Unutmayın, portföyünüz en iyi yazılarınızdan oluşmalıdır. Peki, yazı örneklerini nasıl elde edersiniz?

Bu iş için üç farklı seçenek mevcuttur.

1.Misafir yazarlık

2. Blog sayfası açma

3. Örnek metin oluşturma

Artık freelance yazarlık işini yapmak için örnek metinlere ihtiyacınız olacağını biliyorsunuz.Bunları ne şekilde oluşturacağınıza dair fikir sahibi de oldunuz.

Peki, örnek yazılarınız ne hakkında olmalı?

Nasıl bir hizmet sunacağınızı bilmiyorsanız, örnek metin olarak bir blog yazısı yazmanızı öneririz. Diyelim ki bir basın bülteni hazırlamanız talep ediliyor, bu durumda örnek olarak bir blog yazısı yazmayı düşünmemelisiniz. Bunun yerine tamamıyla uydurma bir basın bülteni yazmayı deneyin.

Ancak, çoğunuzun bu konular hakkında bir fikri olmayabileceği gerçeğini düşünürsek işleri bir nebze daha basitleştirip yaklaşık 700 kelimelik kısa bir blog yazısı yazmanızı önermek en doğrusu olacaktır.

Blog yayınınızın konusu ise elbette ki seçtiğiniz niş ile alakalı olmalıdır.

Bir sır verelim mi?

Kimi zaman nişinize uygun olmayan örnek metinlerle dahi iyi işler kapabilirsiniz.

Yeter ki kaleminiz güçlü olsun.



3) Çevrim İçi Platformlardaki Varlığınızı Kanıtlayın.

Freelance yazarlığa ilgi duyan bireylerin önündeki en büyük engel budur.

Çünkü yazarların büyük çoğunluğu sosyal medya kullanmaktan veya internet ortamında yüzlerini göstermekten kaçınırlar.

Öyle ki çoğu insan için kendilerini/yaşamlarını sergileme düşüncesi dahi tüyler ürpertecek denli aşırıdır.

Çevrim içi olma konusunda önerimiz en azından Twitter ve LinkedIn’e kaydolmanız yönünde olacak.

Çevrim içi varlığınızı kanıtlamanın bir diğer yolu ise hizmet tabanınıza uygun bir blog sayfası açmanızdır.

Blogunuz sayesinde işleri kovalamak zorunda kalmaz, yüksek ödeme vaat eden tüm işleri çaba harcamaksızın yakalama fırsatı elde edersiniz.

Portföyünüzü sergileyeceğiniz ve hizmetlerinizi pazarlayabileceğiniz en uygun yer blogunuzdur. Yaptığınız işleri ve hizmet kalitenizi gösterecek bir web sitesine sahip olduğunuzda freelance yazarlık işini yapmanız çok daha kolay olacaktır.

Mutlaka okuyun: Fiverr’da Nasıl İş Bulunur?


4) Yazarlık hizmetinizi sunmaya bir an evvel başlayın.

Her şey hazır.

  • Bir veya birkaç niş fikri buldunuz.
  • Nişinize uyumlu yazı örnekleri hazırladınız.
  • Portföyünüzü sergileyeceğiniz bir platforma da sahipsiniz. (web siteniz veya blog sayfanız vb. )

Artık harekete geçme zamanı geldi!

Satış metninizi hazırlamalısınız. Bu sayede potansiyel müşteriye kim olduğunuzu, ne iş yaptığınızı ve hizmet sunacağınız kişilere nasıl veya hangi konularda yardımcı olabileceğinizi anlatmış olursunuz.

Bu metin kısa ve öz olmalıdır.  Satış metniniz üzerine kafa yormanızı ve işletmeler sizi nasıl algılasın istiyorsanız bu algıyı güçlendirecek bir metin hazırlamanızı öneririz.

Şimdi bir an evvel iş fırsatlarını yakalamaya koyulun. Yeni yazarların iş fırsatları yakalamasını sağlayacak en kolay ve en iyi yol freelance iş fırsatları yayımlanan sitelerden birine kaydolmaktır.

Bu siteler üzerinden niş konunuza ilişkin arama yapabilir, hangi işlerin mevcut olduğunu öğrenebilirsiniz. Hatta bir yazar olarak ne tür işverenlerle çalışacağınızı anlamak adına da böylesi bir araştırmaya girişebilirsiniz.

Unutmayın, freelance yazarlık fırsatlarının her biri eşit şartlarda oluşturulmamıştır. Bu nedenle bir iş teklifine balıklama atlamadan evvel ödevinizi iyi yapıp potansiyel müşterinizi mercek altına almalısınız.

Son önerimiz de bir satış oluşturma stratejisi belirlemeniz olacak.  Beş satış teklifi gönderdim diye bir köşeye çekilip iş tekliflerinin ayağınıza gelmesini beklememeli, her gün yeni iş fırsatlarının peşinden koşmalısınız.



Nasıl İş Bulurum?

Yazı yazarak para kazanmak ve bunu online olarak yapmak mı istiyorsunuz?

Potansiyel iş fırsatlarına ulaşmanıza yardımcı olacak püf noktalarına değinelim.



Freelance Yazarlıkta İdeal Müşteri Nasıl Bulunur?

Büyük işletmelerden tutun da startup şirketlerine kadar hemen her tür işletme kaliteli içeriklere ihtiyaç duyar. Yani müşteri bulmakta sıkıntı yaşamazsınız.

Ancak, ideal müşteriyi bulmanız zaman alabilir. Bunun anlamı şudur: Başlangıç aşamasında farklı türden pek çok yazı işi üstlenmeli, farklı müşterilerle muhatap olmalı ve hangisi ile tam bir uyum içinde çalıştığınızı tespit etmeye odaklanmalısınız.

Peki, ideal müşterinizi nerelerde arayabilirsiniz?

Hemen listeyelim:

  • Basılı Yayınlar – Dergiler, gazeteler veya ticaret dergilerini ifade eder.
  • Ajanslar – İçerik ajansları da çoğu zaman freelance yazarlarla birlikte çalışır ve sizlere yazma yeteneğinizi sergileyebileceğiniz iş fırsatları sunarlar.
  • Eğitim Kurumları – Bu sektörde ise eğitim kursları veya e-öğrenme materyalleri için içeriklere ihtiyaç duyulur.
  • Yazarlar – Yazarların çoğu kitaplarını kaleme alacak hayalet bir yazar arayışındadır.
  • Blog Sahipleri – Niş blogların içerik ihtiyaçları hiç bitmez. Üstelik blogger’ların çoğu zaman birden fazla blog sayfaları olur, ancak hepsi için yazı yazacak vakitleri yoktur.



1) Pazarlama becerilerinizi geliştirin.

Serbest çalışan bir yazar olarak geliştirmeniz gereken en kritik becerilerden biri de sunacağınız hizmeti nasıl pazarlayacağınızı öğrenmektir. Yazma becerilerinizi sergilemek ve karşılığında ödeme almak üzere işletmelere veya şahıslara yönelik ticari e-postalar hazırlayıp gönderdiğiniz aşama tam da burasıdır.

İrtibata geçtiğiniz bu işletmeler/kişiler herhangi bir yardım talebinde bulunmadıkları için sayısız hayır cevabı ile karşılaşmanız normaldir. Ancak işletmenin/şahsın hizmetlerinize ihtiyacı olma ihtimali de söz konusudur ve onlara sormadan bu sorunun cevabını asla bilemezsiniz.

Mutlaka okuyun: İnsanlar Nasıl İkna Edilir?


2) İş ilan sitelerine göz atın.

Çevrim içi işlerin listelendiği web siteleri, istediğiniz işi bulmanıza yardımcı olacak mükemmel kaynaklardır ve buna serbest yazarlık işleri de dahildir. Bu tür platformlardan herhangi birine kaydolup yeni iş fırsatları kollayabilirsiniz. Nüfusun ve iş fırsatlarının yoğun olduğu metropol bölgelerine ait listeleri bilhassa kontrol edin.


3) Konuk yazar olun.

Blog sayfaları arasında gezinirken konuk yazarlarla çalışanlara da rastladığınız oldu mu? Şayet olduysa bu sayfaları not alın. Satış ve pazarlama becerilerinizi kullanın ve sayfa sahibine konuk yazarları olma isteğinizi belirten bir e-posta yollayın.

Blog sahipleri genellikle oldukça meşgul insanlardır ve çalışmalarının bir kısmı için dış kaynak kullanma fırsatı bulduklarında, bu fırsatı asla kaçırmazlar. Tabi blog yazarların hepsi konuk yazarlara ödeme yapabilecek denli yüksek bir gelire sahip olmayabilir, bu aşamada durum değerlendirmesi yapmak ve ücretsiz çalışmayı kabul edip etmemek tamamıyla size kalmıştır.

Kimi zaman yalnızca portföyünüze ekleyebileceğiniz yayınlanmış bir makale linkine sahip olmanız dahi çektiğiniz onca zahmete değecektir. Ancak, buna karar veren siz olmalısınız.


4) Sosyal medya aramaları yapın.

Son zamanlarda işletmelerin çoğu yazar arayışlarını sosyal medya üzerinden yönetiyorlar. Bir dahaki sefere Facebook, Instagram veya LinkedIn’de gezinirken aşağıda listeleyeceğimiz hashtag’lere göz atmak için zaman ayırmaya ne dersiniz?

#yazarihtiyaci

#yazarisealim

#yazararaniyor

#yazarlaraihtiyacvar

#bloggeraraniyor

Ardından karşınıza çıkan tüm teklifleri değerlendirin ve aralarında ilginizi çeken şeyler olup olmadığını kontrol edin. Bu şekilde belirli nişlerle alakalı iş fırsatlarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


5) Etkileyici bir satış konuşması yapın.

Sevdiğiniz bir dergi veya web sitesi mi var? O halde, serbest yazarlardan gelen gönderileri kabul edip etmediklerini kontrol etmeye ne dersiniz? Sağlam ve ikna edici bir satış konuşması yaparak yazılarınız üzerinden para kazanmaya başlayabilirsiniz.


6) Bağlantı ağınızı oluşturun.

Tanıdığınız yazarlarla iletişim halinde olmak her daim iyi bir fikirdir. İletişim esnasında yeni iş arayışında olduğunuzu söylemekten çekinmemelisiniz – belki de meşguliyetleri nedeniyle kabul edemedikleri bir sonraki iş teklifini size paslarlar, kim bilir.

Sizinle aynı işi yapan bu kişilerle sosyal medya aracılığıyla bağlantı kurabileceğiniz gibi yüz yüze etkinliklerde de bir araya gelebilirsiniz. İlişkilerinizi düzgün tutmaya odaklanın, unutmayın, iyi bir fırsatın ne zaman nereden geleceği belli olmaz.

Bu işi rahatlıkla halledebilmek için Facebook, LinkedIn ve diğer sosyal medya platformlarında yer alan serbest yazar gruplarına dahil olmayı deneyebilirsiniz.


7) Sosyal medya paylaşımlarından yararlanın.

Tamamıyla yazma odaklı bir sosyal medya hesabınız yoksa vakit kaybetmeden edinin.  Zira sosyal medya, iş fırsatı bulma konusunda mükemmel bir kaynak olabileceği gibi yaptığınız işi profesyonel bir zemine oturtmanızı da sağlayacaktır. Bu hesaplar üzerinden belirli aralıklarla yeni müşteriler kabul edebileceğinizi bildiren gönderiler yayınlamanızsa harikalar yaratabilir. Ancak takipçilerinizi söz konusu gönderileri kendi hesaplarında paylaşmaya teşvik etmeyi de unutmamalısınız- yazar arayışında olan birilerini tanıyor olabilirler, öyle değil mi?


8) Web sitenizi oluşturun.

Hizmetlerinizi tanıtmanıza yardımcı olacak bir web sitesi kurmanız işinizi potansiyel müşterilerin gözünde profesyonelleştirmenin bir diğer yoludur. Herhangi bir iş için başvuru yaptığınızda veya  satış teklifinizin beraberinde müşterileri web sitenize yönlendirecek bir link de paylaşabilirsiniz.

Ancak, web sitenizde aşağıda yer alan unsurlara yer verdiğinizden emin olmalısınız:

  • Özgeçmişiniz
  • Kendinize ait profesyonel bir fotoğraf
  • Yayınlanmış yazılarınıza ait bağlantılar
  • Örnek makaleler
  • Verdiğiniz hizmetlerin listesi
  • Geçmiş müşteri değerlendirmeleri/referanslar
  • Potansiyel müşterilerin siteniz üzerinden size ulaşmasını sağlayacak iletişim bilgileri -mümkünse bir iletişim formu.


9) Müşterilerle irtibatı koparmayın.

Daha önce de belirttiğimiz gibi yazarak para kazanmada yeteneğiniz kadar ağ oluşturma beceriniz de önemlidir.  Dolayısıyla, eski müşterilerinizle iletişim halinde olmanız gerek. Peşlerinde dolaşın demiyoruz, ancak onları düzenli aralıklarla kontrol edip kendinizi hatırlatmaktan ve yardıma ihtiyaç duydukları başka bir konu olup olmadığını sormaktan asla çekinmeyin.


Satış Konuşması Nasıl Hazırlanır?

İster belirli bir blog sayfası için gönderi hazırlayın, ister ilan sayfalarından bulduğunuz bir işe başvuruyor olun fark etmez. Yazı yazarak para kazanmak istiyorsanız, sağlam bir satış konuşmasına sahip olmalısınız.  Peki, başvuru sürecinde kullanacağınız en kritik unsur olan satış konuşmanızı dikkatle hazırladığınızdan nasıl emin olacaksınız?

Satış konuşması, bir editöre veya yayıncıya makale, blog yazısı, hikaye vb. herhangi bir içeriğe yönelik fikrinizi açıkladığınız, dahası onlardan söz konusu fikri hayata geçirebilmeniz için sizi işe almalarını talep ettiğiniz resmi bir yazışmadır. Dolayısıyla, başvuru sürecinin temelini oluşturur. Ve satış konuşmanızın özgün bir sese sahip olmasını ve amaca hizmet etmesini istemeniz gayet doğaldır.

Yazımızın bu bölümünde her satış konuşmasının olmazsa olmazı sayılabilecek dört temel öğeden bahsedecek; kabul oranınızı artırmanızı sağlayıp yazma zevkini kayda değer bir kazançla birleştirmenize ön ayak olacak ipuçlarına değineceğiz.

Satış konuşmanız şu başlıkları içermelidir:

  • Editörün adı. Satış konuşmanızı doğru kişiye yöneltmeniz, dersinize iyi çalıştığınızı gösterecektir-buna konuşmanızı doğru e-posta adresine gönderdiğinizden emin olmanız da dahildir.
  • Fikrinizle ilgili ayrıntılar. Aksi belirtilmediği sürece, yazılarınızın bitmiş bir nüshasını göndermenize gerek yoktur. Bu aşamada size düşen hikayenizin ne hakkında olduğunu ve neden bu iş için en uygun kişi olduğunuzu vurgulamaktır.
  • Kısa bir biyografi. Kimsenin hayat hikayenizi okumaya ayıracak vakti yoktur, ancak kendinizi kısaca tanıtmalı ve başvuracağınız yazı işi ile alakalı olabilecek deneyimlerinizi mutlak surette paylaşmalısınız.
  • Portföyünüze yönlendirecek bir bağlantı. Bu, başvuru yaptığınız kişi veya kuruluşa yazma becerileriniz ve stiliniz hakkında fikir edinme şansı sunar. Farklı stillerde yazıyorsanız, yalnızca satış konuşmasına konu olan yazı türüne en yakın seçeneklere ait bağlantıları paylaşmanız yerinde olacaktır.

Satış konuşması gönderim sürecinde gergin hissetmeniz doğaldır-özellikle de yazarlık işinde yeniyseniz. Ancak ne yaparsanız yapın, reddedilme korkunuzun veya sahtekarlık sendromunun satış konuşmanızı engellemesine izin vermeyin. Beklentilerinizi belirlemeyi ve yönetmeyi bilin, en önemlisi de bu süreçte evet’lerden çok hayır cevabı ile karşılaşacağınız gerçeğini kabullenin. *Sahtekar sendromu, kişinin ulaştığı başarıları hak etmediğini düşünmesi, başarılarından veya becerilerinden şüphe duyması, bu nedenle de kendisini yetersiz hatta tam bir sahtekar gibi görmesi şeklinde tanımlanabilecek psikolojik bir duygu durumunu ifade eder.

Bu türden bir kaygıyı en yetenekli yazarların dahi yaşayabileceğini aklınızdan çıkarmayın-ve asla olayları kişisel algılamayın. Denemeye devam edin, nihayetinde satış konuşmanız doğru kişiye ulaşacaktır.

Son olarak, elinizi bir hayli kuvvetlendireceğine inandığımız ipuçlarından bahsedelim.


1) Yönergeleri takip edin.

Herhangi bir iş ilanına veya yerleşik bir yayına başvuru yapıyorsanız, sunulan yönergeyi dikkatle takip ettiğinizden emin olun. İşverenleriniz en basit yönergeleri dahi takip edemediğinizi düşünürlerse-e-posta konu satırına doğru şeyi yazamamak veya özgeçmişinizi belirtilen formatta kaydedememek gibi- birlikte çalışmak konusunda çok da istekli davranmazlar.


2) Konu seçimini doğru yapın.

Bu işlerde yeniyseniz, kendinizi önünüze düşen her teklifi değerlendirmek zorunda hissedebilirsiniz. Ancak, satış konuşmanız söz konusu olduğunda seçici olmalısınız.

Tek bir nişe bağlı kalmaktan bahsetmiyoruz. Ancak, yazmaktan gerçek bir heyecan duyduğunuz konulara odaklanmalı, en önemlisi de tutkunuzu ve uzmanlığınızı ortaya koymaya çalışmalısınız. Bu sayede, hem zamandan hem de emekten tasarruf eder, nokta atışı seçimler yapıp nokta atışı içerikler üretmiş olursunuz.


3) Benzersiz bir teklif/fikir sunun.

Benzersiz bir bakış açısı bulmaya odaklanın. Bu sayede, konuşulup rafa kaldırılmış meseleleri tekrar gündeme getirme gafletine düşmeksizin orijinal ve mükemmel bir fikir sunmuş olursunuz.

Bir dergi makalesi veya konuk blog gönderisine has bir fikriniz mi var? Mevcut içeriği araştırdığınızdan ve o içerikte neyin eksik olduğunu anlamak için yeterince zaman ayırdığınızdan emin olun. Bu, daha en başından çuvallayıp satış konuşmanızı çoktan kullanılmış fikirler üzerine kurmanızı önleyecektir.


4) Aradıkları kişi olduğunuzu kanıtlayın.

Kendinizi gösterin ve neden bu iş için en uygun kişi olduğunuzu anlatın. Yanlış anlamayın, kendinizi övmenizden bahsetmiyoruz. Aksine, kurulacak ortaklığın size ve işvereninize kazandıracaklarına odaklanmalısınız.

Araştırmanızı önceden yapın ve satış konuşmanızı yollayacağınız şahıs veya kurumun hedef kitlesinin kim olduğunu öğrenin, genellikle ne tür içerikler yayınladıklarına ve kullandıkları üsluba da vakıf olun. Tarzlarını ne kadar iyi anlarsanız, sürece o denli hızlı uyum sağlar, en önemlisi de onları bunun doğal bir ortaklık olduğuna kolaylıkla ikna edebilirsiniz.


5) Kısa, öz ve net konuşun.

İnsanlar son derece meşgul ve kimsenin e-postalarına gönderilmiş bir romanı okuyacak zamanı yok. Tam da bu yüzden satış konuşmanızı, yalnızca harika bir yazar olduğunuzu değil, aynı zamanda iletişim konusunda da mükemmel bir anlayışa sahip olduğunuzu göstermek üzere tasarlamalısınız. Hedefe odaklanmalı, konudan sapmamalı ve düşüncelerinizin daldan dala atlamasına müsaade etmemelisiniz.


Etkili Bir Portfolyo Oluşturmanın Yolları

Sağlam bir portfolyoya(ürün dosyasına) sahip olmanız yazarlık geleceğinizi güvence altına almanızı sağlayacaktır. Bunun için aşağıdaki ipuçlarını izleyin.

  • İçeriklerinizi her daim güncel tutun. Üç, beş veya on yıl kadar önce ne kadar harika içerikler oluşturduğunuz önemli değildir, çünkü potansiyel müşteriler, yakın tarihli içeriklerdeki başarınızı görmeyi tercih ederler.
  • Seçici olun. Portfolyonuzu öne çıkan hikayeleriniz olarak düşünün. Yalnızca en beğendiğiniz, yazmış olmaktan gurur duyduğunuz ve sayesinde daha fazlasını elde etmeyi umduğunuz yazıları dahil ettiğinizden ve seçimlerinizin belirlediğiniz iş türü ile de uyumlu olduğundan emin olun. Güzellikle alakalı bir blog sayfası için çalışacaksanız, onları sporla alakalı makalelere boğmanıza gerek olmayacaktır.
  • Kategorilere ayırın. Birden fazla türde yazıyorsanız, potansiyel müşterilerinizin talep ettiği içeriğe en çok benzeyeni kolaylıkla bulabilmesi adına portfolyonuzu düzenlemeli, kategorilere ayırmalısınız.
  • Ulaşılabilir kılın. Portfolyonuzu müşterilerin beğenisine sunabileceğiniz en güvenli ve en mantıklı yer web sitenizdir. Ancak, henüz bir web siteniz yoksa bu iş için Contently veya ClearVoice gibi barındırma sitelerinden herhangi birini kullanabilirsiniz-

Bunlara Dikkat!

İnternet üzerinden gerçekleştirilen her iş gibi burada da dolandırılma riski söz konusudur. Dolayısıyla, herhangi bir işe balıklama atılmadan önce ne aradığınızı bildiğinizden emin olmalısınız. Şu noktalara azami dikkat gösterin:

  • Kulağa gerçek olamayacak kadar iyi gelen her şey
  • Para kazanmadan evvel para göndermenizi gerektirecek herhangi bir çevrim içi iş (cüzi bir gönderim ücreti talep eden meşru yayınlar hariç)
  • Kişisel bilgi talebinde aşırıya kaçan potansiyel müşteriler
  • Profesyonellikten uzak e-posta adresleri içeren iş ilanları
  • Belirsiz iş tanımları
  • Verilen hizmeti karşılamayan veya onu ziyadesiyle aşan ücret vaatleri
  • Hizmetlerinizi değerlendirmek veya örnek görmek adı altında ücretsiz deneme çalışması yapmanızı isteyen şirketler

Bu maddeler her daim dolandırıcılıkla karşı karşıya olduğunuzu göstermese de her biri karşılaşmanız halinde dikkatli davranmanızı gerektirecek kritik unsurlardır. Kimliğinizin çalınıp kötü emeller için kullanılmasını veya parasını almadığınız bir işi tamamlamayı istemezsiniz, öyle değil mi?


Son Söz

Artık yazı yazarak para kazanmaya dair en iyi seçenekleri öğrendiğinize göre, kendinize bir şans verme zamanı. Bu aşamada, yeteneğinizden şüphe etmeniz sizi hiçbir yere götürmeyecektir. Kendinize inanmalı, başlamak için kendinize en uygun yöntemi bulmalısınız.

Unutmayın, yazı yazarak para kazanmak hayatınıza yepyeni bir soluk getirebilir.

Kendi ücretinizi kendiniz belirleyebilir, çalışacağınız müşteriler konusunda seçici olanbilir, en önemlisi de keyif alacağınız bir işle meşgul olursunuz. Yeteneğini doğru tutum ve yeterli kararlılıkla birleştiren herkes geçimini yazarak sağlayabilir.

Ne dersiniz?

Sizce de harika değil mi?



Makale ve yazı yazarak para kazanmaya hemen başlamak için

Makale yazarak para kazanmaya başlamak isteyenler, bu iş için ne kadar zaman ayırabileceklerini ve varsa tecrübelerini paylaşmak kaydıyla yazımıza yorum bırakabilirler. Bu sayede istekli ve uygun kişiler için gerekli yönlendirmeler yapılacaktır. Ayrıca ihtiyaç sahipleri bu kişilere rahatlıkla ulaşabileceklerdir. Yorum yaparken size ait bir mail adresinizi yazmayı lütfen unutmayınız.

Uyarı: Yorumunuzu yaparken kelimeleri özenli seçmeniz, akıcı bir dil kullanmanız ve yazım hatası yapmamanız sizin için en güzel referans olacaktır.

Ek iş ne yapabilirim diyenler için en güzel ek iş fırsatlarını ve kazançlı ek gelir imkanlarını araştırmaya devam edeceğiz.



İlginizi çekebilir

İnternetten Para Kazanma Yolları

Hızlı Para Kazanma Yolları

Mutlaka Okunması Gerekenler

17 YORUMLAR

  1. Merhabalar, ben Can Üniversite öğrencisiyim,İleri düzeyde İngilizce biliyorum ve İngilizce makaleler de yazabilirim.Sosyoloji,felsefe,psikoloji,mantık,siyaset,dinler tarihi,eğitim tarihi ve mitoloji hakkında kolaylıkla yazabilirim eğer bana uygun bir iş imkanı varsa değerlendimenizi rica ederim.Teşekkürler.

  2. Yazı yazmaktan hoşlansam bile,genel olarak düşündüğüm şeyleri yazıya geçirmeye üşenirim. Eğer küçük bir miktar katkısı olacaksa aileme,bu üşengeçliğimi atmaya hazırım. Henüz öğrenciyim ama yazı yazmak benim için sıkıntı olmayacaktır.. Saygılar..

  3. Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisiyim. Bölümüm itibari ile okumayı,yazmayı , bir şeyler araştırmayı, öğrenmeyi seven biriyim. Her zaman her anlamda kendimi geliştirmek isterim. Yazarak geliştirmek de en güzel yöntemlerden biridir çünkü yazmak için önce öğrenmek, araştırmak, bilmek gereklidir. En sonunda da en güzeli bilgini diğer insanlarla paylaşmak… Bunu istiyorum, bunun için imkan verilirse çok memnun olurum. Bu sebeple en kısa zamanda bana ulaşılmasını heyecanla bekliyorum.

  4. Merhabalar, devlet memuruyum, kendime ek iş arıyorum. 50 yaşındayım. Üniversite de 3 çocuk okutuyorum. Devlet memurluğu maaşı ile zorlandığım için bir şeyler yapmam gerektiğini düşünüyorum. Yaşamsal deneyimlerim ile verilen konuları birleştirmek suretiyle güzel yazılar yazabilirim. Ufak tefek köşe yazıları ve şiirler yazıyorum. Network marketing ve pazarlama dalında deneyimlerim var. Girişimci bir kişiliğe sahibim. İnsanları aydınlatma adına verilecek konularda yazı yazabilirim. Öğren, yap, öğret ilkesi ile insanlara çok şeyler verilebileceğini düşünüyorum. En kısa zamanda görüşebilmek umuduyla, selamlar.

  5. iyi günler. Türkçe öğretmeniyim. Yazı yazmakta doğal bir yeteneğim var. Bu yeteneğim mesleğimle de birleşince benim adıma daha güzel oluyor. Her türlü konuda makale yazabilirim. Ayrıca yazım ve noktalama hatalarını bulup yazılarınızı da düzeltebilirim. İleri derecede İngilizce’m ile makalelerinizi İngilizce de yazabilirim. cicekabbas.63@gmail.com adresinden bana rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Herkese iyi günler diliyorum.

  6. Merhaba. Ben Sakarya Üniversitesi iletişim fakültesi halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümü öğrencisiyim. Yazı yazmayı gerçekten çok severim. Amatörce de olsa yazdığım hikaye ve senaryolar var. Ayrıca kendime ait tamamen kendi yaptığım tariflerden oluşan bir yemek bloğum var. Ben her yemeğin bir hikayesi olduğuna inanıyorum. Bu alanla ilgili bana bir fırsat verilirse çok sevineceğim.
    Saygılarımla.

    nazlimu94@hotmail.com

  7. İyi günler dilerim. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ingilizce işletme bölümü okuyorum ve yazı yazmayı çok seviyorum. Hem düşüncelerimi insanlarla paylaşmak hem de para kazanmak istiyorum. Türkçe ve ingilizce yazı yazabilirim. Bir sitede de köşe yazarlığı yapmaktayım ücretsiz olarak. Ancak para kazanmak istediğim için size başvurdum. Az yada çok bir yerden başlamak istedim spor din yada kültürel yazılar yazabilirim. İlginize teşekkürler.

  8. Merhabalar!
    Yazı yazmak benim için bir hayat biçimi. Evet, belki 3 çocuk okutmuyorum ya da acil paraya ihtiyacım yok; fakat sevdiğim işi yapmak beni mutlu ediyor. Sevdiğim işi yaparken de para kazanırsam bir taşla iki kuş vurmaz olmaz mıyım? Kabul edeyim; yaşıtlarım aksine ben bu parayı fön makinesi ya da makyaj malzemesine harcamayacağım desem, yalan söylemiş olurum. Neden mi beni seçmelisiniz? Beni diğerlerinden ayıran özellik ne mi? Estağfurullah, o size kalmış. (Bu arada, ileri düzey Almanca, İspanyolaca ve İngilizce konuşabildiğimi söylemiş miydim?)
    elif.berfin.altuntas@gmail.com 🙂

  9. İnternette nasıl para kazanılır; Hakkındaki çarpıcı ve yol gösterici fikirlerinizin mükemmel. Samimi ve dürüstçe.Önerilerinizi okudum ve feyz aldım. Teşekkürler. Evet.Ben istenilen birçok konuda fikir yazıları yazabilirim.İnsanlara faydalı olacak öneri ve fikirler verebilirim…
    1 :Mesela sağlıkla ilgili: (diyabet, şişmanlık, aşırı zayıflık, hazır gıdaların insanlar üzerinde yaptığı tahribatlar.)farklı bir bakış açısıyla insanların ilgiyle okuyacağı makaleler..
    2 : Oyuncular için seyirciyi yerlere yatiracak komedi hikayeleri. ( yazdığım bir cok drama ve komedi senaryoları arşivimde fazlasıyla mevcuttur.)
    Ve başka konular.Hayaliniz sınırsızsa araştırarak ve kendi hayal gücünüzü kullanarak her türlü fikir yazıya dökülebilir.Yani bu iş tam benim işim. Kısacası internet üzerinden yazılar yazarak para kazanmam için bu konuların uzmanları olarak beni bir kanala yönlendirirseniz sevinirim. Saygılarımla arz ederim. Selam ve sevgilerimle.

    Muzaffer SAVAŞ

  10. İyi günler. Ben Hemşirelik lisans öğrencisiyim. Araştırma yapmayı ve yeni bilgiler öğrenmeyi severim. Genel kültürümüzün her zaman geniş bir yelpazesinin olması taraftarıyım. Mesleğim gereği insan sağlığı , cerrahi dahili hastalıklar , ameliyatlar , spor , sağlıklı yaşam , beslenme vb. gibi alanlarda yazılar yazabilirim bunun yanında psikoloji ve insan ilişkileri benim için her zaman ilgi çekici olmuştur bu konularada da oldukça bilgi sahibiyim. Teşekkürler

  11. Merhabalar ben Berkay 21 yaşındayım İstanbulda son sınıf psikoloji öğrencisiyim liseden beri yazılar yazarım fakat bu işi yapabilmek için herhangi bir desteğim olmadı. her türlü konuda yazı yazmayı seviyorum ve herhangi bir yer ekatılmak isterim
    fethi_berkay_1907@hotmail.com

  12. Merhabalar, ben İrem Nur Gün. Genetik ve Biyomühendislik hazırlık sınıfı öğrencisiyim. Özel bir üniversitede tam burslu okuyorum ve aileme destek olmak adına biraz da olsa para kazanmak istiyorum. Her zaman yeni bilgilere ve araştırmalara açık biriyim. Yazma becerimin yeterli olduğunu ayrıca bu ek gelire ayırabilecek zamanımın da olduğunu düşünüyorum. Blog yazılarını, tanıtım metinlerini, tebrik kartlarını çok rahat yazabilirim. Şiirsel, samimi ya da ciddi anlatım tarzlarında yazılar da yazabilirim. İlgilenirseniz bana bu mail adresinden ulaşabilirsiniz. Teşekkürler.
    iremnur758@hotmail.com

  13. Merhabalar ben Eda Heves Öztürk. Hacettepe üniversitesi ilköğretim matematik öğretmenliği 3.Sınıf öğrencisiyim.Freelance yazarlığı önüme çıktığında o kadar heyecanlandım ki bir an önce işe atılmak istedim. Çünkü yazdıklarımı ve yazacaklarımı insanlarla paylaşmak ve bir nebze de olsa ilham kaynağı olmak istiyorum. Hayallerimden biri olan yazarlığı da bu şekilde yürütebileceğime inanıyorum. Umarım bu şekilde hayallerime kavuşabilirim. İlgi alanıma giren kurgu yazarlığı ve e-kitap konusunda ilerleyebileceğimi düşünüyorum.
    Herkese iyi günler dilerim.

  14. Merhabalar Ben Pınar gök 23 yaşındayım ve üniversiteye hazırlanıyorum neden bu kadar geç kaldın derseniz hayat şartları yaşıma göre agır şeyler yaşayarak bu günüme geldim kendimi geliştirmek kendi paramı kazanmak istiyorum orta seviye ingilizcem var araştırmayı yeni şeyler ögrenmeyi çok seven bir insanım güzellik , tarih , yemek Her türlü katagoride yazılar yazabilirim kendi kendime yazdıgım makalelerim var Zamanım çok Yeni şeyler ögrenmeye çok açık bir insanım her türlü yazı blog makale yazabilirim İlgilenirseniz bana gerçekten yardımcı olmak isterseniz ulaşın şimdiden çok teşekkür ederim 😇
    pnnargok@icloud.com

  15. Merhaba,
    Yazı yazmak ve dans etmek tutkularım. Bu yaştan sonra balerin olamam ama yazabildiğimi, hatta kelimeleri dans ettirebildiğimi biliyorum. Bir konuyu kelimelerle anlatırken duyuları harekete geçirmenin ve kelimelerin hissedilebilmesinin, konunun anlaşılması aşamasında önemli olduğu kadar, içselleştirilmesi için de gerekli olduğunu düşünenlerdenim. İletişimde kelimelerin öneminin sadece %7 civarında olduğunu düşünürsek, duygulara dokunmayan kelimelerin, ne sanatta ne sanayide ne ticarette önemsenecek bir gücü olmayacaktır.
    Belki de bu nedenle, her türlü tanıtımı yaparken, her türlü konuyu sunarken, insanın en büyük dürtüsünü yani merak duygusunu ateşleyebileceğime inanıyorum.
    Ne diyeyim, umarım yazarken para da kazanabilirim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar