Yeni bir başlangıçla, kazançlı bir iş sahibi olmak isteyenlere özel iş fikirleri sunmaya devam ediyoruz.
Organik Patates Üretimi Çok Gözde
Ülkemizde ve dünyada organik tarım büyük önem kazandı. Genetiği bozulmamış ürün yetiştirmek öncelikli oldu. Patates de bundan nasibini almış durumda. Genetiği bozulmamış patatesleri ve türlerini organik olarak özel seralarda yetiştirmek geleceğin kazançlı işleri arasında gösteriliyor. Çünkü tüm dünyada en çok talep edilen temel besin kaynaklarından biri olarak önemli bir kazanç kapısı durumunda. Halen genetiği bozulmamış patates bulmak mümkünken ve yeni türevlerini yetiştirme imkânı varken bu işe yatırım yapmak akıllıca görünüyor. İşe başlarken, öncelikle sertifikası alınmış organik patateslerin üretilmesi gerekli. Ayrıca üretim tarlada değil, özel seralarda yapılmalı. Toprağın, asalak ve zararlı canlılardan arındırılmış olması gerektiğinden sera yetiştiriciliği tercih ediliyor. Organik patates üretiminde toprak kalitesi çok önem taşıyor.
Mutlaka okuyun: Organik İş Fikirleri
Portebello Mantarı Yetiştirmek
Çok talep gören bir mantar türü. Aslında üretimi pek kolay değil. İşe başlamadan önce iyi bir eğitim almak gerekli. Fakat çok kazandıran bir iş dalı. Ürettiğinizin tamamını ihraç edebileceğiniz gibi, iç piyasada da alıcısı olan bir ürün. Damak tadına önem veren gurme tabir ettiğimiz kesim özellikle talep ediyor.
Portobello mantarını kapalı alanda ve özel bir toprakta yetiştirmek gerekiyor. Toprağın yumuşak olması ve yetişeceği alanın özel dizayn edilmesi şart. Başta harcama yapmayı gerektirse de kısa zamanda fazlasıyla kazandıracak bir ürün. Üretiminin her aşamasının yakından takip edilmesi gerekiyor, yetiştiriciliğinde uzmanlaşmak lazım. Hem taze hem kurutulmuş olarak satmak mümkün. Satış fiyatı ise üreticisine kazandıracak seviyelerde.
Mutlaka okuyun: Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Karides Yetiştirmek
Karides çiftlikleri kurup karides yetiştirmek, tüm dünyada yaygınlaşan bir iş sektörü oldu. Karides pahalı bir ürün ama alıcısı azımsanmayacak kadar çok. Ülkemizde artık marketlerde bile satılır hale geldi. Bizde çoğunlukla denizden elde ediliyor ama yeterli değil. Hala çoğu dışarıdan ithal ediliyor. Karides çiftlikleri kurma yani karada yetiştirme işi zahmetli olsa da çok kazançlı bir iş dalı olduğundan şimdilerde bu işe yönelme başladı. Karides, dünyada en çok güneydoğu Asya ülkelerinde, Çin ve Tayland’da yetişiyor. Amerika’da da bir miktar üretim var. Üretimi eğitimli uzmanlar tarafından özel havuzlar ve tanklarda yapılıyor. Su sıcaklığının 17 derecenin altına inmemesi gerekli. Yılda bir kez hasat yapılıyor ama bu, bereketi bol bir hasat oluyor. Yani özveri, uzmanlık ve kaliteli tesis aracılığıyla karides üretimi iyi kazandıran bir iş alanı. Talep yüksek fakat üretim yetersiz.
Mutlaka okuyun: Karides Yetiştiriciliği Kazandırıyor!
Bakery Cafe Açmak
Tematik Cafe kavramının ardından hızla yaygınlaşan farklı bir kavram var şimdilerde. Fırın cafe de diyebileceğimiz bir tarz bu… Aslına bakarsanız Türk insanı için çok uygun olacak bir tasarımdan söz ediyoruz. Mis gibi kokan ekmeklerin, hamur işlerinin pişirildiği ve cafe tarzında bir mekânda satıldığı yeni işletmeler. Dünyaca ünlü markalar franchising sistemiyle Türkiye’de kendini göstermeye başladı. İstanbul’da ünlü yabancı işletmelerin isim haklarını almış mekânlar açıldı bile. Fakat isim hakkı bedelleri oldukça yüksek. O nedenle bu farklı konsepti kendi adınızla oluşturmak ve markalaşmak çok daha akıllıca bir iş. İsim hakkına ödeyeceğiniz paralarla kendi markanıza yatırım yapabilirsiniz. Dediğimiz gibi bizim milletimiz ekmek ve hamur işi ürünlere pek bir düşkün olduğundan riski de düşük bir seçenek olarak görünüyor. Burada amaç görsel zenginliğe ulaşmış, bambaşka tasarımlarla hazırlanmış özel yapım ekmek ve hamur işi türevlerinin bir cafe ortamında satılması. Siparişleriniz hazırlanırken siz de bir kahve ya da çay eşliğinde masanızda oturup aperatif bir şeyler atıştırıyorsunuz. Bu tarzı kendi ülkemiz lezzetlerine uyarlamak, çok olası bir iş. Üstelik ülkemizde unlu mamuller üretip satan fırınlar da cafe açmaya başladılar bile. İstanbul’da Komşu Fırın markası ise yıllardır bu tarzda mekânlar açıyor. Darısı yeni girişimcilerin başına.
Mutlaka okuyun: Tematik Cafe Açmak
Kanatlılar ve balıklar için solucan üretimi
Bir diğer söylemiyle seralarda özel tür solucan yetiştirme işi. Amerika’da bahçe gereçleri satan yerlerde en çok satılan ürünlerin başında geliyor. Solucan deyip geçmemek lazım çünkü yoğun protein içeriyorlar. Solucanlar uygun topraklarda çok kolay ürüyor ve her şeyi yiyebiliyorlar. Neler yok ki besin maddeleri içinde? Pamuklu bezler, karton kutular ama ıslatılmış olacak, yumurta kabuğu, ekmek kalıntıları, meyve kabukları ve yeşillikler… Ama süt ve ürünleri asla verilmemeli, bu onlar için tehlike içeriyor. Ananas, turunçgiller, sarımsak, soğan da vermek yasak. Özellikle ananas solucanları öldürüyor. Asitli ve tuzlu yiyeceklerde yasaklı listesinde dolayısıyla konu hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Balıkçılıkta kullanılan solucanlar şimdi tavuk, hindi gibi kanatlı hayvanların beslenmesinde büyük talep görüyor. Çünkü yüksek bir protein kaynağı. Hasat edilmiş solucanlar özel formüllerle paket haline getiriliyor ve hayvan mamalarına dâhil ediliyor. Yeni bir iş dalı olarak önerilen bu yetiştiricilik hızla yaygınlaşacak gibi görünüyor. Üstelik ihraç etmeye de uygun bir ürün.
Mutlaka okuyun: Solucan Gübresi Üretimi
En kazançlı iş olanaklarını ve yeni iş fikirlerini siz değerli okuyucularımız için araştırmaya devam edeceğiz.