Serbest bir meslekte çalışmak son yıllarda giderek yaygınlaştı. Günümüz internet ve teknoloji çağında, insanlar fikirlerine bir şans verip başarıya ulaşma konusunda kendilerine daha fazla güveniyorlar. İnternet sitesi oluşturmayı veya online pazarlamacılık yapmayı bilen kişiler, dünyanın tamamıyla kolayca etkileşime geçip yeteneklerini sergileyebiliyorlar.
2015 yılında yapılan bir araştırma, çalışan toplam nüfusun %14’ünün kendi işinde çalıştığını ortaya koydu. Bu oran, o günden beri bütün dünyada giderek artıyor.
Araba kullanırken, duş alırken ya da sıkıcı bir dersteyken, zihinlerimiz büyük iş planlarına dönüşebilecek ilgi çekici ve yenilikçi fikirler buluyor. Fakat bu fikirleri uygulamaya sokamayacağımız için göz ardı ediyoruz. Beynimiz tam bir fikir üretme makinesi, ancak sadece birkaçımız içindeki sesi dinleyerek büyük işler başarabiliyor.
Başarıya geç yaşta kavuşan girişimciler, genellikle fikirlerini daha erken yaşta satmaya cesaretleri olmadığından hayıflanıyor. İşin komik tarafı, genç insanlar arasındaki en yaygın bahane de henüz kendi işlerini kuracak kadar yaşlı olmamaları. Gerçek şu ki, hayatta başarılı olmanın yaşı ve zamanı yok. Başarı yolculuğunuza istediğiniz her yaşta başlayabilirsiniz. Listedeki kişilerin size ilham kaynağı olmasını ümit ediyoruz.
1. Mark Zuckerberg: Facebook’un kurucusu
Elbette listenin ilk sırasını Mark Zuckerberg’e vermeliyiz. Facebook, sadece 19 yaşındayken kafasındaki fikri hayata geçiren genç bir adamın başarı hikâyesi. Piyasaya sürüldükten birkaç yıl sonra, Facebook dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri haline geldi. Günümüzde büyümeye devam eden Facebook, binlerce insan istihdam ediyor. Sayısız kişiye ilham kaynağı olan Zuckerberg, 61,7 milyar dolarlık servetiyle bir girişimci olarak ilerlemeye devam ediyor.
2. Matthew Mullenweg: WordPress’in kurucusu
Mullenweg, 2005 yılında Automattic isimli şirketini kurdu. Şirket daha sonra, Mullenweg henüz yirmi yaşında bile değilken yaratılan WordPress’in kurulmasında büyük bir rol oynadı. Önde gelen içerik yönetim sistemlerinden WordPress, bloglama konusunda en çok tercih edilen platform. Üniversite terk bir genç adamın basit bir bloglama platformu fikriyle dünyayı kasıp kavuracağı kimin aklına gelirdi? Matthew Mullenweg’in günümüzdeki net varlığı 40 milyon dolar.
3. Catherine Cook: MyYearbook.com’un yaratıcısı
15 yaşında, insanlar düzgün kompozisyon yazmayı daha yeni öğrenirken, Catherine ve erkek kardeşi Dave lise yıllıklarını dijitalleştirerek online ortama koyma fikrini buldu. Ağabeyleri Geoff Cook’tan yatırım alan Catherine ve Dave, MyYearbook’u kurdu ve site kısa süre içinde büyük üne kavuştu. MyYearbook’un ilk günlerinde, Catherine ve Dave dünyanın en genç milyonerleri arasına girmeyi başardı.
4. David Karp: Tumblr’ın kurucusu
Tumblr, 2007 yılında hayatlarımıza girdi. Mikro bloglama sitesi, serveti 200 milyon dolar olan David Karp tarafından 21 yaşındayken kuruldu. Kurulduğu tarihten beri diğer internet siteleriyle ciddi rekabet halinde olan Tumblr, sosyal medya platformları arasındaki yerini korumaya devam ediyor.
5. Varun Agarwal: How I Braved Anu Aunty & Co-Founded a Million Dollar Company’nin (Nasıl Anu Aunty’ye Meydan Okuyarak Milyon Dolarlık Bir Şirketin Kurucularından Oldum) yazarı
“How I Braved Anu Aunty & Co-Founded a Million Dollar Company”nin yazarı Varun Agarwal, ayrıca bir girişimci ve film yapımcısı. Hindistan’daki bütün ebeveynlerin çocuklarını mühendis veya doktor olmaya zorladığı nesilden gelen Agarwal da mühendislik eğitimini tamamladı. Agarwal, iş bulması konusunda ailesinin ve toplumun yaptığı baskılara rağmen okul eşyaları satarak ülkenin dört bir yanını gezdi ve Hindistan’ın en büyük girişimcilerinden biri haline geldi. Agarwal ayrıca, sadece 21 yaşındayken Oscar sahibi müzisyen A.R. Rahman ile bir filmde çalışma fırsatı buldu.
6. Pete Cashmore: Mashable’ın CEO’su
Mashable isimli blogun CEO’su ve kurucusu Pete Cashmere’in 95 milyon dolarlık net varlığı bulunuyor. Cashmore’un 2005 yılında, 20 yaşındayken kurduğu internet sitesi eğlence dünyasına dair günlük haberler ve dedikodular paylaşan insanlar arasında oldukça meşhur hale geldi. Mashable’ın Twitter hesabındaki 8,82 milyon takipçisi şirketin başarısının ispatı diyebiliriz.
7. Jon Wheatley: DailyBooth’un yaratıcısı
Jon Wheatley 2009 yılında, 22 yaşındayken DailyBooth adını verdiği fotoğraf bloglama sitesini kurdu. Kullanıcılar siteye fotoğraf yükleyip altlarına yorum yazabiliyorlar. Fotoğrafların kolayca paylaşılmasını sağlayan, basit bir arayüze sahip olan site kısa sürede üne kavuştu. Wheatley’in günümüzde 1 milyon dolarlık bir serveti var.
8. Blake Ross: Mozilla Firefox’un yaratıcısı
Belki Blake Ross’un ismini daha önce hiç duymamıştınız, fakat Mozilla Firefox’u duyduğunuzdan yüzde yüz eminiz. İnsanlar işletim sisteminin dayattığı tarayıcıları veya Google Chrome’u kullanırken, Firefox hayatımıza girerek kendi müşteri tabanını oluşturdu. Firefox günümüzde, Windows, Linux ve Android gibi farklı platformlarda tercih edilen tarayıcılardan bir tanesi olarak öne çıkıyor. Firefox’u piyasaya sürdüğünde Blake sadece 19 yaşındaydı.
9. Richard Ludlow: Academic Earth’ün kurucusu
Richard Ludlow, internetin bir şeyler öğrenme yeri olarak da kullanılabileceğini fark etti ve Academicearth.org isimli internet sitesini kurarak amacına ulaştı. Kâr amacı gütmeyen internet sitesi, öğrencilere ücretsiz ve kaliteli bir eğitim sunmayı hedefliyor. 22 yaşındayken Academic Earth fikrini bulan Ludlow, bu sebepten ötürü tam zamanlı bir iş teklifini ve yüksek lisans fırsatını geri çevirdi. Ludlow, girişimciliğin sadece para için değil, iyi bir amaç uğruna da yapılabileceğini tüm dünyaya göstermiş oldu.
10. Fraser Doherty: SuperJam’in kurucusu
Fraser Doherty, 14 yaşında çalışmaya başlayarak milyoner olmuş muhteşem bir girişimci. Büyükannesinden öğrendiği reçel yapma becerilerini kullanan Doherty, kendi yaptığı reçelleri gençlik yıllarında Waitrose dükkânlarına satmaya başladı. Şirketine SuperJam, yani harika reçel adını veren Doherty’nin günümüzdeki net varlığı ise 2 milyon dolar.
11. Sean Belnick: Bizchair’in kurucusu
Sean Belnick, bizchair.com ismini verdiği internet sitesinde mobilya satmaya başladığında sadece 14 yaşındaydı. Şirket, kurulduğu tarih olan 2004 yılından beri giderek büyüdü ve bir dönem 40 milyon dolar hasılat bile yapmayı başardı.
12. Joshua Dziabiak: Media Catch’in kurucusu
1987 doğumlu olan Dziabiak, 18 yaşında Media Catch isimli şirketini sattığında milyon dolarlık bir servetin sahibi oldu. İlerleyen yıllarda, ShowClix ve Zebra gibi farklı şirketler de kurdu. Dziabiak’ın günümüzdeki net varlığının 9 milyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.
13. Ryan Block: Engadget’ın üretim müdürü
Yaklaşık 30 milyon dolarlık servetiyle, Ryan Block piyasanın en çok aranan teknoloji uzmanlarından biri. Engadget’ın eski yazı işleri müdürü olan Block, 26 yaşındayken kendi başına kurduğu teknoloji sitesi gdgt ile üne kavuştu. Block, bu başarısının ardından eski işyeri Engadget’a dönerek beş yıl boyunca üretim müdürü olarak görev yaptı.
14. Aaron Levie: Box’ın kurucularından
Levie, 19 yaşındayken farklı işletmelere online ortamda dosyalarını koruyabilecekleri bir platform sağlama fikrini buldu. Daha sonra, günümüzde premium bir dosya depolama ve içerik yönetim hizmeti haline gelmiş Box’ın kuruclarından biri oldu. 2015 yılındaki verilere göre, Levie’nin 90 milyon doların üstünde bir serveti bulunuyor.
15. Alexander Levin: ImageShack’in kurucularından
Levin, dünyanın önde gelen görsel yükleme sitelerinden ImageShack’in kurucularından biri olduğunda sadece 19 yaşındaydı. Levin, 50 milyon doların üstündeki net varlığı ile listemize girmeye hak kazandı. Kendi alanındaki konumunu korumaya devam eden ImageShack, yıllardır popülaritesinden hiçbir şey kaybetmedi.
Siz de başarıya ulaşabilirsiniz, sadece bir yerlerden başlamanız gerekiyor.
İnternet kullanımının ve sosyal medyanın zirve yaptığı bu dönemde, girişimcilerin dünyanın tamamına erişmesi çok daha kolay bir hal aldı. VPN Kodi VPN, TunnelBear gibi hizmetler, SEO’lar ve e-ticaret hiç olmadıkları kadar revaçta. İnsanlar sürekli yeni fikirler buluyor ve bu fikirler arasından hangisinin başarıya ulaşacağını hiç kimse bilmiyor. Görünüşe göre herkesin bir iş fikri var.
Listemizdeki girişimciler, fikirlerini başarıya ulaştıracak vizyona sahiplerdi. Peki aynı ışık sizde de var mı?