Bu yazımızda; yaratıcı düşünme, müşteriye odaklanma ve çok önem verdiğimiz ihtiyaç sahibi insanlara yardım etme gibi konularda en etkili olduğu düşünülen iş insanlarının bir listesini derledik.
Daha fazla bekletmeden sizi listemizle tanıştıralım:
1. Jeff Bezos, Amazon
Jeff Bezos, internet ticaretinde dünyanın bir numaralı lideri ve bugünkü internet dünyasının pek çok noktasını tanımlayan bu sektörün oluşturulmasının kilit ismi. Arama geçmişine ve satın alma alışkanlıklarına göre müşterilere ürün tavsiye eden “tahmini analiz” kavramını ortaya Bezos atmıştı. Kavramı ister sevin ister nefret edin, bu fikir internet ticareti sektörünün daha fazla kâr elde etmesini sağladı ve online alışverişi bütün müşterileri için daha da kolaylaştırdı.
Mutlaka okuyun: Jeff Bezos Hakkında Bilmeniz Gerekenler
2. Anne Mulcahy, Xerox
Anne, şirketi finansal kriz yaşarken işleri yoluna sokmayı başarmıştı. Hiçbir zaman CEO olmak istememişti ama 2001 yılında Xerox’nun yönetim kuruluna seçildiğinde şirketi yönetme fırsatını da geri tepmedi. CEO’luğa yükseldiği dönemde şirketin iş gücünü %30 azaltmak zorunda kalmıştı. Bu cesaretli davranışları sayesinde Chief Executive Dergisi onu 2008 yılının En İyi CEO’su U. S. News& World Report dergisi de Amerika’nın En İyi Liderlerinden biri seçti. Forbes, Anne’i 2005 ve 2009 yıllarında dünyanın en etkili kadınlarından biri seçti.
3. Brad Smith, Intuit
Intuit, dünyanın en büyük ve başarılı finansal yazılım şirketlerinden birisi. Bu şirket, QuickBooks muhasebe yazılımının da mimarı. Yaklaşık 4 milyar $’lık geliri ve neredeyse 16.5 milyar $’lık piyasa değeriyle Intuit, bünyesinde pek çok startup’ı barındırıyor. Brad ise yaklaşık 8.000 çalışanın risk alabildiği ve başarıdan ve başarısızlıktan ders çıkarabildiği bir şirket kültürü oluşturdu.
4. Howard Schultz, Starbucks
Bronx’ta fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmekten atletizm bursu kazanıp Starbucks’ı yönetmeye giden yolda Howard Schultz, cesaret, çok çalışma ve Amerikan rüyasını gerçekleştirme becerisinin vücut bulmuş hali. Kendi başarıları dışında Howard, aynı zamanda başkalarının da başarısına katkıda bulunmaktan hoşlandığı için eBay gibi diğer girişimlere düzenli olarak yatırım yapıyor.
Mutlaka okuyun: Howard Schultz Kimdir?
5. Larry Page, Google
Google’ın kurucularından Larry Page, her türlü engelin üstesinden gelebilen bir başka iş insanı. Larry ve şirketine yıllarca hem eleştiri hem de övgüler yağdı. Ancak en karanlık günlerde bile o, tüm bu eleştiri ve övgüler yüzünden şirketi için çizdiği yoldan bir gün bile vazgeçmedi.
Mutlaka okuyun: Larry Page Kimdir?
6. Tim Cook, Apple
Steve Jobs, yeri doldurulması zor bir isim ama Tim Cook şimdiye kadar çok iyi işlere imza attı. Steve Jobs’ın tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap veren yenilikleri yerine Tim Cook, Apple’ın yaratıcı envanter yönetim teknikleri gibi kendi inovasyonuyla şirketi geleceğe taşıyor.
Mutlaka okuyun: Tim Cook Kimdir?
7. Indra Nooyi, PepsiCo
Forbes’un En Etkili 100 Kadını listesinde yer alan Indra Nooyi, sadece şirketin finansal rekorlar kırmasını sağlamakla kalmadı aynı zamanda da PepsiCO’yu daha sağlıklı bir çizgiye taşımaya da çalışıyor. Şirketi fast food çizgisinden uzaklaştırmaya çalışan Nooyi bunları daha sağlıklı yiyecekler satabilecekleri girişimlerle değiştiriyor. Üst düzey yönetici olarak her konuyla yakından ilgileniyor ve kendisini hedeflerine ulaşmaya adamış bir isim. Aynı zamanda da eğlenmeyi seven bir yönetici. Üniversitedeyken tamamı kadınlardan oluşan bir rock grubunun gitaristi olan ve kriket oynamayı çok seven Nooyi, kurum içi etkinliklerde şarkı söylemesi ve karaokeye olan düşkünlüğüyle tanınıyor.
8. Warren Buffett, Berkshire Hathaway
Etrafındaki herkes çok büyük kazançlar sağlamakla finansal yıkıma uğramak arasında gidip gelirken kendisi geleneklerinden kopamamış bir isim. Warren Buffett, sabır kelimesinin vücut bulmuş hali çünkü kendisi yavaş ve adım adım ilerlemenin iş dünyasında her zaman kazanmayı sağladığını her seferinde kanıtlıyor.
Mutlaka okuyun: Warren Buffet Tavsiyeleri
9. Sir Richard Branson, Virgin Group
400’den fazla şirketi olan ve marka değeri milyarlarca dolar olan bir kişi yanlış yolda gidiyor olamaz. Richard Branson’ın azmine ve kurduğu markalarla çoğu kişinin gönlünde taht kurmuş durumda.
Mutlaka okuyun: Richard Branson’un Başarı Hikayesi
10. Rupert Murdoch, News Corporation
Avustralya doğumlu Rupert Murdoch, kendi çabalarıyla olduğu yere gelmiş ve Amerikalı yayın devi News Corporation şirketinin kurucusu, yönetim kurulu başkanı ve CEO’su. Herkesin emekli olup dinlenmeyi tercih edebileceği yaşta o hala inanılmaz bir tempoda çalışmaya devam ediyor.
11. Bob Iger, The Walt Disney Company
Iger, Disney Corporation’un CEO’su. Marveli Pixar ve yakın zamanda da Lucas Films gibi şirketlerin satın alınmasını sağladı. Aynı zamanda Disney tema parklarının Şangay ve Hong Kong’a açılmasına da ön ayak oldu.
Mutlaka okuyun: Walt Disney Kimdir? Hayatı ve Başarı Öyküsü
12. Reed Hastings, Netlix
Reed Hastings, Netflix’in kurucusu ve CEO’su. Gecikme faizi ya da ödeme tarihi gibi şeyler olmadan abonelik sistemiyle yola çıkan Netflix kısa zaman içinde internetten yayın yapan bir platform haline geldi ve dijital eğlence sektörünü temelden sarstı. Hastings bu konumunu kullanarak Kaliforniya Eyaleti Eğitim Komisyonu ve sözleşmeli okullar aracılığıyla eğitimde reform ve değişim yapmak için insanları teşvik etmeye çalışıyor.
Mutlaka okuyun: Netflix Kurucusu Reed Hastings’in Başarı Hikayesi
13. Mary Barra, General Motors Company
Mary Barra General Motors şirketinin yönetim kurulu başkanı ve CEO’su olarak görev yapıyor. 2014’te bu konuma gelmeden önce aynı şirkette Küresel Ürün Geliştirilmesi, Satın Alınması ve Tedarik Zinciri Başkan Yardımcısı koltuğunda oturan Barra artık elektrikli otomobil piyasasında kendisine yer açmak için çabalıyor. 2016 yılında Tesla’nın aküsünden daha gelişmiş bir aküye sahip olan Chevrolet Bolt EV marka arabayı piyasaya sürdü. Robert Iger’ın takdirini kazanan Barra, 2017 yılının sonunda Disney’in yönetim kuruluna seçildi.
14. Huateng “Pony” Ma, Tencent, Inc.
Tencent, Inc. şirketinin kurucusu ve başkanı olan Huateng ayrıca Pony Ma ismiyle de tanınıyor. Tencent, Çin’in en büyük internet şirketlerinden birisi. Time’ın en etkili insanlar listesine iki kez seçildi (2007 ve 2014). Özel yaşamını gözlerden uzak tutan Ma, hem kendi ülkesinde hem de yabancı şirketler söz konusu olduğunda oldukça nüfuz sahibi birisi.
15. Reshma Saujani, Girls Who Code
Saujani, kız çocuklarına teknoloji eğitimi (özellikle kodlama) veren Girls Who Code şirketinin kurucusu. Amerikalı bu girişimci aynı zamanda avukat ve politikacı. Girls Who Code şirketi 42 eyalette 10.000’den fazla kızın katıldığı eğitim kampları düzenliyor.
16. Jack Ma, Alibaba Group
Ma, Forbes dergisinin kapağına çıkan ilk Çinli girişimci oldu. Kendisi internet şirketlerini bünyesinde barındıran Alibaba Group şirketinin de kurucusu. Hangzhou Öğretmen Enstitüsüne kabul edilmeden önce Ma, üniversite tarafından üç kez reddedildi. Mezun olduktan sonra 30 farklı işe başvurdu ve hiçbiri tarafından kabul edilmedi. İnternetin ne olduğunu Amerika’ya yaptığı kısa seyahatte öğrendi ve ülkesine döndüğünde Çin’in ve Çin ürünlerinin tanıtıldığı küçük bir internet sitesi oluşturdu. Bu, halka arz edildiğinde tarihin en yüksek değerine ulaşan bir şirket kurmanın ilk adımıydı.
Mutlaka okuyun: Jack Ma Hakkında Bilmeniz Gerekenler
17. Jan Koum, WhatsApp
Kiev, Ukrayna’da doğan Koum 16 yaşında Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı. Kısa süre sonra programlamaya merakının olduğunu keşfeden Koum, San José Eyalet Üniversitesine kaydoldu. Kısa bir süre burada eğitim alan ve Yahoo’da güvenlik denetçisi olarak çalışan Koum WhatsApp’ı kurdu. WhatsApp anında AppStore’da en çok indirilen ve dünya çapında en çok kullanılan uygulamalardan biri oldu. Koum WhatsApp!ı 2014 yılında yaklaşık 19.3 milyar $’a Facebook’a sattı.
Mutlaka okuyun: Jan Koum’un Su Akmayan Evden 9 Milyar Dolarlık Servete Uzanan Başarı Hikâyesi
18. Bill Gates, Microsoft
Dünyanın en büyük bilgisayar yazılım şirketi olan Microsoft’u kuran Gates, her yıl dünyanın en zengin insanları listesinin ilk sıralarında yer alıyor. Gates yıllar içinde Microsoft’tan uzaklaşarak kendini hayırseverliğe verdi. Bill ve Melinda Gates Vakfı, üçüncü dünya ülkelerine temiz su ve sıhhi temizlik (pek çok şeye ek olarak) ulaştırmak için çalışıyor. Warren Buffett gibi Gates de servetinin çok büyük bir kısmını hayır kurumlarına bırakma sözü verdi.
Mutlaka okuyun: Bill Gates Hakkında Bilmeniz Gerekenler
19. Elon Musk, SpaceX
Güney Afrika doğumlu Musk, iş insanı, mucit ve yatırımcıdır. Musk en çok PayPal ve SpaceX şirketlerini kurması ve Tesla Motors’daki yaptıklarıyla tanınıyor. Teknolojinin sınırlarını zorlama ve tüketiciyi sürece katma konusundaki vizyonu ve misyonu sayesinde Musk, dünyanın ilgisini güneş enerjisi, yüksek hızlı ulaşım ve yapay zeka gibi alanlara çekebilmeyi başardı.
Mutlaka okuyun: Elon Musk’ın Hayatından Çıkarabileceğiniz Dersler
20. Sheryl Sandberg, Facebook
Sandberg, 2008 yılından beri Facebook’ta Operasyon Direktörlüğü görevini yürütüyor. Çok satan kitabından hareketle Lean In adında kar amacı gütmeyen bir organizasyon kurdu. İş dünyasında kadınların daha çok yer alabilmesi için var gücüyle çalışıyor. Hazine Bakanlığında çalıştıktan sonra Google ve Facebook’ta çalışan Sandberg, teknoloji sektöründe başarıyla çalışmaya devam ediyor.
21. Jeff Weiner, LinkedIn
Weiner, LinkedIn’in CEO’su. LinkedIn 2002 yılında kurulmasına rağmen Weiner yöneticiliği devralana kadar halka arz süreci tamamlanamadı ve onun liderliğinde en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri haline geldi. Weiner ayrıca hayır kurumlarına da zaman ayırıyor ve DonorsChoose.org ve Malaria No More gibi kar amacı gütmeyen kurumların yönetim kurulu üyesi.
Mutlaka okuyun:LinkedIn Kurucusunun Oxford Felsefe Bölümünden 26,2 Milyar Dolar Değerindeki Şirkete Yolculuğu
22- Travis Kalanick, Uber
Ulaşım sektöründe çarkları yerinden oynatan girişimci Travis Kalanick Uber’i ilk 2009 yılında küçük bir uygulama olarak hayata geçirdi. Uber fikrinden önce de oldukça çalkantılı bir iş hayatına sahip olan girişimci şu anda dünyanın en başarılı ve etkili insanlarından biri olarak gösteriliyor.
Mutlaka okuyun: Uber ve Kurucusu Travis Kalanick’in Hayatı