Bu yazıda 2018’de göz önünde olacak akımları körükleyecek ve perakende, seyahat, emlak ve sağlık sektörlerindeki fırsatları arttıracak en iyi icatlara göz atacağız. Birçok alana yayılan bu inovasyonlar, size ürün ve iş dönüşümü konusunda yardım edecek.
2018 yılında girişimcilere birçok fırsat sunacak 10 yeni iş fikrini sizin için derledik. Dünyanın dört bir yanından seçilen bu inovasyonlar ve iş fikirleri, önümüzdeki yıl nelerle karşılaşabileceğimiz hakkında bize fikir verebilir.
Akıllı Kutu Sayesinde Sağlığınızın Kontrolü Kendi Ellerinizde Olacak
Sağlık sektörü son beş yılda büyük ilerlemelere imza attı. Vücudunuzu en iyi hale getirme amacı güden bu çalışmalar hem spor manyakları arasında hem de sadece sağlığına dikkat edenler arasında oldukça popüler hale geldi. İnsanlar akıllı cihazlar, uygulamalar, giyilebilir teknolojiler ya da kişisel servisler sayesinde artık kendi verilerine rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Yani herkes istediği anda ne kadar hızlı koştuğunu ya da kan basıncının durumunu kolaylıkla öğrenebilir.
İngiltere menşeli Vie firmasının icadı olan Smart Box yani akıllı kutu, kullanıcının kalp ritmini, kan basıncını, şeker ve kolesterol seviyesini ve kandaki oksijen miktarını ölçerek kronik hastalıkları erkenden tespit etmeyi kolaylaştırıyor. Evde böylesine işe yarar bir aletin varlığı sağlık durumunuzu takip etmenize ve doktora danışmadan önce kendiniz hakkında daha çok bilgiye sahip olmanıza yarıyor. Kayda değer ve daha uygun fiyatlı bir başka ürün de, ateşinizdeki değişimleri değerlendirerek cilt kanserini erken teşhis imkanı sağlıyor. Dünya genelinde artan sağlıklı yaşam arzusu nedeniyle, bu talebi karşılamak adına bahsi geçen icatlara yenilerinin ekleneceğini tahmin ediyoruz.
Mutlaka okuyun: Giyilebilir Teknoloji Sektörü İş Fikirleri
Dijtal Yayıncılık Platformu Sanatçı ile Sanatseveri Buluşturuyor
Daha önce eşi benzeri görülmemiş oranlarda değerlerinin artmasının ardından, Bitcoin ve benzeri kripto para birimleri 2017’de haberlerin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Birçok insan bu dijital para birimlerine karşı halen ön yargılı olsa da önümüzdeki yıllarda ödeme yöntemi olarak daha fazla kullanılacak gibi görünüyor. Ayrıca yatırımcıların paralarını artırmak adına burada ışık görmeleri de bu söylediğimizi destekleyecek gibi. Lightstream adlı dijital platformun, müzisyenlerle müzikseverleri bir araya getirmek için kurduğu sistemin temelinde kripto para birimlerinden biri olan Ethereum bulunuyor. Kurulan bu sistem, sanatçılar için tamamen şeffaflık vadediyor ve telif hakları ya da sahte yorumlardan kaynaklı zararları ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.
Polonya menşeli Userfeeds de ayrıca kripto para birimlerinin gücünü, sahte haberleri engellemek adına kullanıyor. Bu eşsiz kullanım alanı farklı sektörleri etkilemek için kullanılan yöntemlerden sadece biri. “Akıllı Sözleşmeler”in artması ile 2018 yılında blockchain teknolojisi sayesinde birçok sektörde şeffaflaşma ve dinamik işlemlere tanık olacağız.
Yeni Markalar İçin İnteraktif ve Pratik Satış Alanları
Satış yapılan alanlar, mağazalar artık sadece raflara göz gezdirip alışverişinizi yaptığınız alanlar olmayacak. Teknoloji sayesinde satış dinamiklerinde yaşanan devrim, mağaza çalışanlarını robotlarla değiştirecek ve dijital raflarla satış imkanını artıracak. “Simon Property Group” adlı firma tarafından geliştirilen yeni mağaza, yeni ortaya çıkan markalar için küçük bir satış ortamını fiziki mağazalardan bağımsız olarak sunuyor. Bu satış alanı, teknolojiyi kullanarak personel desteği ya da geçici ürün sergileme gibi çeşitli hizmetler sunuyor.
Bu tür kiralama modelleri küçük ve yeni şirketlerin müşterilerine ulaşarak değişim geçirmelerini ve gelişmelerini sağlamak açısından oldukça faydalı olacaktır. Bu yaratıcı mağaza tipi hem fikrin arkasındaki zeka için hem de kullanıcı için karşılıklı fayda sağlayacaktır. Zira yeni şirketler sunulan bu hizmetler sayesinde birçok fırsata sahip olabilecek, karşılığında da fikir sahibinin birçok müşterisi olacak. Farfetch isimli moda sektöründeki e-ticaret firması da bu alanda kendince bir fikir geliştirerek, lüks ürün ticareti ile teknolojiyi bir araya getirdi. Firmanın artırılmış gerçeklik ile yarattığı mağaza ortamı, İnternet’ten alışveriş yapan müşterilerine fiziksel olarak mağazada bulunma hissini ve kolaylığını da yaşatıyor. 2018 yılında deneysel mağaza çeşitlerini ve bu alanda kullanılan teknolojideki ilerlemeyle rekabeti yanında getirecektir.
Mutlaka okuyun: E-ticaret sektörünün geleceği nasıl olacak?
Sanal Akvaryum Tüneli Sayesinde Güvenlik Kontrolleri Daha Hızlı
Günümüzde ulaşım alanındaki güvenlik önlemleri hiç olmadığı kadar sıkı ve bu noktada teknolojinin hem yolcu hem de güvenlik görevlileri için tatmin edici çözümler bulunması konusunda önemli bir rolü olacak. Şimdiden biometrik güvenlik sistemleri oldukça popüler ve Dubai Havaalanı’nda kullanılıyor. Bu sistemde dahilindeki “Sanal Akvaryum” yüz tanıma sistemini de kullanıyor. Sistem basitçe, yolcuların içerisinde yürümesi ile işini yapıyor. Akvaryum şeklinde dizayn edilen tünelde, yolcular etraflarındaki balıklara bakarken, 80 kamera ile yüzleri taranıyor.
Bu eşsiz teknolojinin yanı sıra NEC şirketi kimlik doğrulama ile güvenli bir şekilde bilgisayar kullanımına destek olan kulaklık prototipi geliştirdi. Bu cihaz kullanıcının kulağını tarayarak kimlik doğrulama yapıyor ve güvenli ve hızlı bir şekilde bilgisayarınızı açmanıza olanak veriyor. Biometrik tarama günden güne artarak kullandığımız her şeyin bir parçası haline geliyor ve iş dünyasında da daha sık kullanılarak, gelecekte normal olarak karşılayacağımız icatlara, prototiplere olanak sağlıyor.
Mutlaka okuyun: Geleceğin Teknolojileri: Yüz Tanıma ve Ödeme Sistemleri
Yapay Zeka, Hem Paradan Hem De Zamandan Tasarruf Sağlıyor
Bir zamanlar sadece Hollywood filmlerinde karşımıza çıkan yapay zeka, artık birçok firmanın verileri değerlendirmesi için sık sık kullanılan ve iş hayatına büyük etkisi olan bir kavram.
Elle düzenleme ya da bazı basit sistemlerin kullanımı, veri analizi için oldukça yorucu hatta hata yapmaya açık olabilir. Yapay zeka sayesinde ise, firmalar devasa verileri kolayca işleyebiliyor.
Bunun en iyi örneklerinden biri olan AskPorter platformu, yapay zeka ile otel gibi kiralanan mülklerin yönetimi hizmeti vererek iş akışındaki verimsizliği en aza indiriyor. İletişimin ilk basamağında görev yapan yapay zeka, basit sorulara ve kiracıların isteklerine anında ve zahmetsiz bir şekilde yanıt verebiliyor.
Farklı bir sektördeki DemandJump firması ise, pazarlama alanında geliştirdikleri TrafficCloud platformu sayesinde sektördekilere yol gösteriyor. Geleneksel yöntemlerle elde edilen sayfa tıklanma sayısı gibi verilerden ziyade, bu sistem sayesinde hangi cihazla nasıl işlemler yapıldığı gibi çok daha ayrıntılı sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Bunlara benzer yenilikler sayesinde işletmelerin verileri değerlendirme şekilleri tamamen değişecektir.
İnsansız Araçlar Mobil Güvenlik Görevi Üstleniyor
Otomasyon farklı endüstrilere göre değişimler göstererek ilerleyişini 2018’de de sürdürmeye devam edecek. Otomasyon teknolojisi güvenlik alanından insanlar için tehlikeli bölgeleri incelemeye kadar birçok alanda kullanılabilir. Örneğin Duabi’de O-R3 isimli otonom bir robot ve bir drone güvenlik kamerası görevi yapıyor. İleri seviye öğrenme algoritmasına sahip O-R3 robot, termal çekim yapabilen, yüz ve plaka numarası tanımlayabilen ve üç boyutlu fotoğraf çekimi yapan kameralar gibi birçok kamerayı üzerinde bulunduruyor. Robot ayrıca sezgisel olarak çevresindeki tarayıp anomalileri fark ediyor, engellerden kaçınıyor ve şarjı azaldığında kendini şarj ediyor. Güvenlik arabası hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
İnsansız araçlar programlandıkları görevleri yerine getirirken, insanların daha zor ve beceri gerektiren görevleri yerine getirebilmesi için zaman yaratarak, şirketlerin masraflarını da azaltıyor. Bir İsveç şirketi olan Inkonova’nın tasarladığı drone ise, dar alanlarda manevra kabiliyetine sahip, zor koşullarda çalışabiliyor ve GPS sinyalinin olmadığı alanlarda bile görevini yerine getirebiliyor. Bu ve benzeri birçok otomasyon teknolojisinin bu yıl daha fazla karşımıza çıkmasını bekleyebiliriz.
Mutlaka okuyun: Günümüzdeki Robotik İnovasyonlar
İnternet’e Bağlı Su İsrafını Önleyen Cihaz
Akıllı ve sürdürülebilir hayat tarzı moda haline gelmeye başladığından bu yana, insanlar daha çevreci olabilmek adına bu yöndeki teknolojik gelişimlere yatırım yapmaya başladı. Bu alanda kilit önem taşıyan teknolojilerden biri de “Nesnelerin İnternet’i” adı ile bilinen teknoloji. Amerika Birleşik Devletleri menşeli Matter firması da bu taktiği, su israfını engellemek için ürettikleri yeni cihazlarında kullanıyor. Bu yeni icat, evlerdeki su kullanımını ölçen sensörlerle donatılmış bir akıllı ev uzantısı. Başarılı inovasyon ürünü hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Ekolojik bilince sahip birer birey olarak geri dönüşüm, görevlerimizden biri ve artık teknolojiyi kullanarak üzerinde fazla düşünmeden bu görevi yerine getirebiliyoruz. Örneğin “Bin-e adlı otomatik çöp kutusu, özellikle ofislerde geri dönüşüm malzemelerini ayırarak, amaca daha kolay ulaşmayı sağlıyor. Nesnelerin İnterneti de aynı şekilde birçok endüstriye uyarlanarak girişimciler için mükemmel icatların yolunu açabilir.
Mutlaka okuyun: Nesnelerin İnterneti (Internet Of Things) Nedir? Örnekleri Nelerdir?
Her An Her yerde Canlı Konser İmkanı Sunan Uygulama
2016 yılında piyasaya çıkan Pokemon Go uygulamasının ardından geçtiğimiz yıllarda akıllı telefon uygulamalarındaki “Artırılmış Gerçeklik” kullanımı popülerliğini artırdı. Artırılmış Gerçeklik uygulamaları, farklı alanlarda neredeyse sonsuz kullanım çeşitliliğine sahip.
Örneğin “Firstage” adlı bir uygulama, artırılmış gerçekliğin sunduklarını müzik sektörüne uyarladı. Uygulama yeni müzisyenleri hedef alarak dünyanın her köşesinde artırılmış gerçeklik sayesinde sahne almalarını sağlıyor. Kullanıcılar uygulamayı indirip müzisyeni aratıyor. Ardından uygulama odayı tarıyor ve müzisyenler uygun alanda sahneye çıkıyor. Bu teknolojinin uygulanabileceği birçok sektör bulunurken, 2018 yılında sağlık, seyahat ve eğlence sektörlerinin başı çekeceği düşünülüyor.
Mutlaka okuyun: Artırılmış Gerçeklik Sektöründeki İş Fikirleri
Her Şeyi Tekrar Satışa Sunmayı Amaçlayan İsveçli Alışveriş Merkezi
Döngüsel iktisat, tasarımı gereği yenileyici ve canlandırıcı özelliklere sahiptir. Bu nedenle yeni iş fikirlerine ve trendlerine yönelmek oldukça sürdürülebilir olacaktır. Farklı iş modelleri firmalara yeni imkanlar sunmaktadır. Örneğin İsveç’te bir alışveriş merkezi, tüm dükkanları ile sahipleri tarafından artık istenmeyen fakat gayet iyi durumda olan eşyaları satıyor. ReTuna isimli bu projenin amacı, insanların alışveriş alışkanlıklarını değiştirerek, başkalarının sahip olduklarına farklı anlamlar yüklenebileceğini ya da daha verimli kullanılabileceğini anlatmak.
Bu mantık, geri dönüşüme uğramış organik materyallerle ev inşa etmek gibi birçok sektöre uygulanabilir. Bu gibi bir örnekte ayrıca, istenmesi durumunda tüm ev taşınarak istenilen yere de götürülebilir. Her gün kullandığımız ya da daha değerli eşyalara bakış açımızı değiştirmek, daha sürdürülebilir bir çevrenin anahtarı olabilir. Sadece ikinci el eşya satan alışveriş merkezi hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Hastalıklarla İlgili Araştırmalar İçin Kalp Ritminizi Değerlendiren Uygulama
Bugün ulaşabildiğimiz veriler, beş sene önce hayal dahi edilemeyecek boyutlarda. Sensörler, giyilebilir teknoloji, oyun cihazları vb. yenilikler sayesinde elde ettiğimiz bu veriler, 2018 yılında da hız kesmeden artacağa ve insanlara daha fazla bilgi sunabilir duruma gelmeye devam edecek gibi görünüyor. Sağlık alanındaki bir uygulama, kullanıcılarından kalp ritimlerinin verisini alıyor ve sağlık alanındaki çalışmalarda kullanılmasını sağlıyor. Gönüllülerin ise bu çalışmaya katılmak için sadece 90 saniye boyunca parmaklarını telefon kamerasının üzerine tutarak kalp ritimlerini ölçmeleri yeterli.
Spor sektöründeki başka bir örnek ise akıllı kriket sopası. Sopanın üzerindeki sensörler vuruş hızı, salınımı vb. verileri toplayıp kullanıcıya bildiriyor. Bu örnekler gösteriyor ki bahsi geçen teknolojiler, birçok sektörde kullanım alanına sahip ve 2018 yılında yatırımcıların akıllarının bir köşesinde bu bilgiyle ürünlerini tasarlamaları akıllıca bir adım gibi görünüyor.