Öyle bir çağdayız ki artık video, fotoğrafın da önüne geçti adeta. Pandemi nedeniyle daha çok insan telefonlarına ve bilgisayarlarına gömüldü ve daha çok video içerik talep eder hale geldi. Reels ve Tiktok bunun en açık unsurları diyebiliriz.
Bu insanlar yeni şeyler öğrenmek, yeni içerikler izlemek, eğlenmek istiyorlar. Bu bağlamda videonun altın çağını yaşıyoruz diyebiliriz.
Eğer video işiyle ilgileniyor veya bu işe girmek istiyorsanız videolarınızı satarak güzel paralar kazanabilmeniz mümkün. Bu yazıda özellikle bir video içerik üretip bundan nasıl para kazanacağınıza bakacağız. Yani stok video üretip satmak yerine bir video projesi gibi düşünmeniz daha mantıklı olur.
Video satarak para kazanmak için bilmeniz gereken önemli konuları ele alalım şimdi…
1. Kendinize konu belirleyin
Video satarak para kazanmak istiyorsanız öncelikle birkaç temel konu belirlemeli ve bu alanlarda video çekmelisiniz.
Örnek vermek gerekirse;
- Sağlık, fitness
- Online ders
- Eğlence
- İnanç
- Yoga
- Moda,
- Sanat
- Çocuk içerikleri
Örneğin Art for Kids diye bir web sitesi var.
Bu sitede çocuklara özgü içerikler üretiliyor. Ders, eğlence ve sanat olmak üzere 3 farklı konuda çocuklara yönelik videolar üretiliyor. Bu platforma para karşılığında abone oluyorsunuz. 7 gün boyunca ücretsiz izleyebileceğiniz siteye abone olmak isterseniz aylık 6 dolarlık bir ücret ödüyorsunuz. Yani bu site, video içeriği çocuklara odaklayarak çok iyi bir niş yakalamış durumda.
Kendi konunuzu veya alanınızı bulmak için Youtube, Udemy, Tiktok, Instagram gibi mecralarda araştırma yaparak ne tür içeriklere talep olduğunu tespit edebilirsiniz. Diğer bir ifadeyle insanların izlemek için ücret ödemeye razı olduğu bir konu bulmalısınız.
2. İçerik planlaması yapın
Hedef kitlenizi ve bu kişilerin izlemek istediği içerik türlerini tespit ettikten sonra sıra planlamaya gelir. Video satarak para kazanmanın belki de en önemli aşaması budur. Zira sunduğunuz içeriğin temel özelliklerini bu esnada belirlersiniz.
Belirlediğiniz alana dair en makul içerik türü ne olabilir sorusunu sorun kendinizi.
Bu konuya dair en iyi video, online ders olarak mı, webinar olarak mı, vlog olarak mı, animasyon olarak mı çıkar?
Farklı formatların farklı insanları hedeflediğini unutmayın. Bazı konularda vlog tarzı içerikler daha çok ilgi görürken bazı konularda online ders formatı daha çok iş yapar.
Hangi formatı seçerseniz seçin, piyasadaki ve internetteki mevcut alternatiflerden daha fazla şey vermeye çalışın. Yani mevcut videolar 10 birim değer sunuyorsa, siz 12 birim değer sunmaya çalışın içeriklerinizde.
Ayrıca ne sıklıkta içerik üreteceğinize de karar vermeniz gerekir. Örneğin online ders videosu hazırlayıp Udemy üzerinden satacaksanız tüm içeriği tek bir seferde yüklemeniz gerek. Ancak vlog tarzı içerik söz konusu ise haftalık içerik üretimi daha iyi olabilir.
3. Kaliteli içerik üretin
Bu noktada hedef kitlenizi, içerik planlamanız yaptınız. Sıra çekimde!
İyi bir video hazırlamanın 3 temel kuralı vardır: Kalite, değer ve özgünlük. Bu unsurların her biri izleyenlerin beklentilerini karşılamalı, aksi halde kimse sizin sunduğunuz video içeriğe talep göstermeyecektir.
Aklınızdaki video projesini çekmek için bu işi bilen profesyonel bir ekiple çalışın. Montajı, renk düzenlemesini, müziği iyi değerlendirin.
4. Web sitesi kurun
- Wix Video
- iPlayerHD
- YouTube
- Vimeo
- Wistia
- Video Cloud by Brightcove
- SproutVideo
- DailyMotion
…gibi onlarca video hosting sitesi bulunuyor. Ancak kendinize ait bir video sitesi kurmanın avantajları diğerlerinden daha üstündür. Bir video sitesi kurduğunuz zaman tüm kontrol sizdedir. Marka kimliği, site hızı, sitedeki yazılar ve daha pek çok şeye siz karar verirsiniz.
Videolarınızın yayınlanacağı bir web sitesi kurmanın diğer bir avantajı ise gelirdir. Amacınız videolarınızı internet üzerinden satmaktır ve satıştan olabildiğince çok pay almak istersiniz. Pek çok video satış platformu ciddi komisyonlar kesmekte ve bu da kar marjınızı düşürmektedir.
Ve video odaklı pek çok websitesi şablonu bulunuyor. Kendinize ait bir video izleme ve satma web sitesi kurmak için bu şablonlardan istifade ederek profesyonel bir siteye sahip olabilirsiniz.
5. Ödeme yöntemi seçin
Sitenizi kurup satışa hazır hale gelmeden önce ödeme yöntemini seçmeniz lazım.
Üç farklı yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
SVOD modeli, abonelik modelidir. Kullanıcılara abonelikleri boyunca tüm içeriklere erişim verilir. Netflix böyle bir modelle çalışır.
TVOD modeli ömür boyu erişim demektir. Bu modelde videoyu satın alan kullanıcı ömür boyunca bu içeriğe erişim sağlar. iTunes ve Udemy böyle bir modelle çalışır.
AVOD modeli ise televizyon yayıncılığına benzer. Videolar arasına reklam yerleştirilerek gelir elde edilir. Youtube bu modele sahiptir.
6. İçeriklerinizi pazarlayın
İçeriklerinizi pazarlamak adına Youtube kanalı açmak çok iyi bir fikir olabilir. Yani videolarınızın bir kısmını Youtube’da paylaşarak kendi sitenizdeki videolara trafik çekebilirsiniz.
Hangi alanda video üretiyorsanız üretin, trailer, bazı bölümlerin full ücretsiz olması gibi şeyler sunabilirsiniz.
Email ve sosyal medya üzerinden de içeriklerinizi pazarlayabilirsiniz.
7. Kitlenizle etkileşime girin
Kulaktan kulağa pazarlama bugün bile en etkili pazarlama yollarından biridir. Bir arkadaşınızın tavsiyesi, gördüğünüz reklamlardan daha çok etkilidir satın alma kararlarınızda.
İçeriklerinizi üretmek ve pazarlamak için ne kadar çabalarsanız çabalayın, mevcut izleyicileriniz sizin en önemli pazarlama elçilerinizdir. Bu kişilerin sadakatini kazanmak için onlarla iletişime geçin. Onların sorularına yanıt verin, onların görüş ve önerilerine kulak verin. Sosyal medyada aktif olarak takipçilerinizle daha iyi etkileşime girebilirsiniz.
Sonuç
Son birkaç yılda video sektöründe ciddi değişimler meydana geldi.
Videolarınızı Youtube’a yükleyerek reklam geliri elde etme modeli hala geçerli, ancak bu modelin sonsuza dek böyle süreceğinden emin değiliz.
Pandemi öncesinde bile Youtube pek çok içerik üreticisinin videolarını çeşitli nedenlerle para kazanmaya kapatıyordu. Yani video=Youtube denklemine biraz şüpheyle bakmaya başlamak gerek artık.
Bunun yerine kendi çektiğiniz videoları kendi platformunuz üzerinden satmaya çalışırsanız kontrol sizde olur.
Youtube hala çok kıymetli, çok önemli, ancak özgün içeriklerinizi insanlara ve markalara satmak için kendi mecranızı kurmanızı tavsiye ederiz.