Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaGirişimcilikDünyada Göğsümüzü Kabartan Türk Girişimciler

Dünyada Göğsümüzü Kabartan Türk Girişimciler

Girişimcilik hiç kolay bir meslek değil. Hele hele yüzlerce, binlerce rakibiniz olduğunda. Önünüzdeki yolun belirsizliği, yapılacak işlerin çokluğu, masraflar ve engeller, stres gibi birçok etken hevesinizi kırıyor, sizi en büyük hayaliniz olan girişimcilikten caydırıyor olabilir. Bu yazımızda size dünya genelinde çok başarılı olmuş türk girişimcilerden ve hikayelerinden bahsetmek istiyoruz. Belki de aradığınız motivasyon buralarda bir yerdedir.

 

İlham Verici Türk Girişimcilik Hikayeleri:

1- Hamdi Ulukaya – Chobani

Hamdi Ulukaya, Amerika’nın yoğurt kralı olarak da tanınan bir isim. Amerika’nın en popüler yoğurt markalarından birisi olan Chobani’nin kurucusu olan Ulukaya, Türkiye’nin doğusunda, hayvancılıkla uğraşan bir aileye sahip. Çocukluğunda koyunlarla bol bol zaman geçiren Ulukaya, memleketinden Ankara ünivesitesinde siyaset bilimi okumak için ayrıldığında kendi yolunu çizmeye başlıyor.1994 yılında İngilizce öğrenmek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne göç eden Ulukaya, New York’un kuzey bölgesine yerleşiyor.

Sonradan verdiği röportajlarda, yaşadığı bölgenin kendisinde çocukluğunda Türkiye’nin doğu bölgesinde gördüğü küçük çiftlikleri hatırlattığını, kendisini yola çıkaran ilk kıvılcımın da burada doğduğunu anlatıyor. Devlet makamlarından aldığı küçük bir krediyle eski bir yoğurt fabrikasını satın alan Ulukaya, 2005 yılında sektöre girerek kendisine aile büyüklerinden miras kalan tarifle yoğurt yapmaya başlıyor. 2007 yılında hızla büyüyen şirket sonunda marketlerde yoğurt satacak boyuta geliyor. Bugünse, her yıl bir milyar doların üzerinde kar elde eden Chobani, yoğurt denince akla gelen ilk isimlerden. Ve evet, marka ismini Ulukaya’nın çocukluğunda bir çoban oluşundan alıyor.

Mutlaka okuyun: Amerikan Yoğurt Sektörünü Altüst Eden Hamdi Ulukaya’nın Başarı Öyküsü

 

2- Eren Bali – Udemy

Eren Bali, Udemy’i kurduğu 2010 yılında şirketin hem ürün yöneticisi, hem de CEO’su olarak çalışıyordu. Bu yolculuğa Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde matematik ve bilgisayar mühendisliği dallarında çift anadal yaparak başlayan Bali, matematiğe ve bilgisayar bilimine olan ilgisi sayesinde birçok milli ve uluslararası yarışmada ödüller kazanıyor: Hatta hatta kendisi uluslararası matematik olimpiyatlarında bir gümüş madalya sahibi! SpeedDate.com’un da kurucu mühendislerinden birisi olan Bali, uzun süre boyunca mühendislik ofisinin direktörü olduğu bu şirkette büyüme potansiyelini görerek kendi şirketini kurmaya karar veriyor. Sonrasıysa, tam bir başarı hikayesi.

Mutlaka okuyun: Milyar Dolarlık İlk Türk İnternet Şirketi Udemy’nin Kurucusu Eren Bali ve Hikayesi

 

3- Eren Özmen – Sierra Nevada Corp

Eren Özmen ünlü özel havacılık ve savunma şirketi Sierra Nevada Corporation’ın hem başkanı, hem de çoğunluk hisse sahibi. Sierra Nevada Corp kim diyecek olursanız, kendileri Nasa tarafından Uluslararası Uzay istasyonuna yapılacak olan kargo yolculuklarında kullanmak üzere seçilen uçak olan Drem Chaser’ın üreticileri!

Eren Özmen ve kocası Fatih Özmen, Amerika Birleşik Devletlerine ilk göç ettikleri yıllar olan 1994’te Sierra Nevada’yı şirket sadece 20 çalışana sahipken satın alıyorlar. O noktadan itibaren çok yol alan şirket, bugün Amerika Savunma Bakanlığı ile anlaşmalı çalışan, multi milyarder bir şirket haline geliyor. Amerikan askerlerinin sıkça kullandıkları birçok araç gereci (kameralar, sensörler, navigasyon cihazları vb) üreten Sierra Nevada, Özmen ve eşinin ileri görüşlüğünün en somut kanıtı.

Mutlaka okuyun: Nasaya Uzay Aracı Yapan Türk Kadın Girişimci: Eren Özmen

 

4- Nevzat Aydın – Yemeksepeti.com

Yemeksepeti’ni kullanmayan yoktur herhalde. Türkiye’nin ilk ve en büyük online yemek dağıtım portalı olan Yemeksepeti, bugün o kadar büyük bir işlem hacmine sahip ki aradığınızı bulamama ihtimaliniz yok denecek kadar az! 1976’da İstanbul’da doğan Nevzat Aydın da bir bilgisayar mühendisi. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olan Aydın, kariyerini sürdürmek üzere Amerika’ya giderek San Fransisco Üniversitesi’nde işletme masterı da yapıyor.

Amerikada kaldığı süre boyunca e-ticaret sektöründeki hareketlenmeleri izleyen ve gelişmeleri yakından gözlemleyen Aydın, 2000 yılında Türkiye’ye döndüğünde yemeksepeti.com’un ilk adımlarını atmak konusunda oldukça kararlıymış. Bugün, kurduğu şirketin CEO’su olarak tanınan Aydın, Türkiye’de e-ticaretin yeni bir yön almasını sağlayan isimlerden birisi. 2007 yılında çeşitli girişimcilik ödülleri alan yemeksepeti.com, aynı zamanda CNBC-e işletme dergisi tarafından da Aydın’a Türkiye’nin en başarılı genç girişimcisi ödülünü verildi. Bugünlerde diğer girişimcilere akıl hocalığı ve melek yatırımcılık yapan Aydın, kendinize ve işinize güvendiğinizde ne kadar başarılı olabileceğinizin örneklerinden sadece bir tanesi.

 

5- Demet Mutlu – Trendyol

2009’da Türkiye e-ticaret sektöründe potansiyel görüp Harvard’ı yarıda bırakan Demet Mutlu biriktirmiş olduğu tüm parasıyla Trendyol’u kurmuştur.  300 bin dolarla kurduğu şirketin şu anki piyasa değeri 16,5 milyar dolardır.

Kadın erkek tüm girişimcilerin Deniz Mutlu’nun hikayesinden çıkaracağı birçok ders bulunuyor.

Mutlaka okuyun: Demet Mutlu Kimdir?

Sevin KAYTAN
Sevin KAYTAN
Londra Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümünden Üstün Başarı Programı kapsamında mezun oldu. Tüm dünyada girişimcilikle ilgili birçok araştırmada yer aldı. Şu anda ise kariyer yolculuğuna Paris'te bulunan "OECD Girişimcilik Merkezi" nde devam etmekte.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar