Resmi eğitim gerçekten gerekli midir? Başarılı bir kariyer oluşturmak için illa okula gitmek gerekir mi? Çoğu insan başarıyı, okula gitmek, iyi notlar almak, çok çalışmak ve sonunda iyi bir iş sahibi olmak olarak görür. Günümüzde iyi bir eğitim ve dolgun maaşlı bir iş; zenginlik ve başarı için tek formül olmaktan çıkmıştır.
Eğitim tabi ki önemlidir ve değeri küçümsenemez fakat her durumda şart değildir. Fazla bir eğitim almamış çok sayıda girişimci vardır ve bunlar, her şeye rağmen büyük işler yapmışlardır.
Aşağıda, uzun uzadıya eğitim almamış fakat dünyaya önemli katkıları olmuş birkaç kişiyi tanıyacaksınız. Onların hayat hikâyelerini okuyarak, karlı bir iş sahibi olmak için parlak bir eğitim hayatına gerek olup olmadığına siz karar verin.
1. Steve Jobs
Apple’ın kurucusu Steve Jobs’u tanımayan yoktur herhalde. 1972’de Homestead Lisesi’nden mezun olmuştur. Reed Üniversitesinde aldığı eğitim, ailesinin eğitim masraflarını karşılayamaması yüzünden yarıda kalmıştır. 2011 yılında öldüğünde, Jobs’un sahibi olduğu şirketin değeri 11 milyar dolardı. Üniversite mezunu olmayan biri için, hiç de fena bir rakam sayılmaz herhalde. Şirketin kurucu ortağı Steve Wozniak’ın, serveti ise 100 milyon dolar değerinde ve o da lise mezunu.
Mutlaka Okuyun: Steve Jobs’ın Başarı Hikayesi
2. Richard Branson
Richard Branson’un serveti 4.9 milyar dolar civarında. Virgin Atlantic Havayolları, Virgin Plakçılık, Virgin Mobil ve tüm diğer Virgin markalarının kurucusu Branson, ortaokul mezunu. 16 yaşında liseden ayrılmış. Üstelik dahası da var; kendisi öğrenme bozukluğundan muzdaripmiş ve okuldayken dersleri de çok kötüymüş.
Tüm bunlar, onun büyük çapta bir isim yapmasına engel olamamış. Bugün Branson, açık sözlülükle, eğitimin öneminden bahsetmekte ve okulların, geleceğin girişimcilerini yetiştirmeye uygun bir yapıya bürünmelerini ve okullarından mezun olan bu girişimciliklere, fon sağlamak gibi yararlı işler yapmalarının gereğinden bahsetmektedir.
3. Dave Thomas
Fast-food zinciri Wendys’in, kurucusu ve başkanı İndiana, Fort Wayne’deki Hobby House Restaurant’da çalışmak için liseyi yarıda bırakmıştır. Dave Thomas, 2002 yılında 69 yaşında hayata gözlerini yumduğunda, arkasında 99 milyon dolarlık bir servet bırakmıştır.
Thomas, ilk Wendy’s mağazasını 1969 yılında açmıştır fakat zincir yüzlerce televizyon reklamı, billboard ve afişlerde yer alan büyük bir marka haline geldiği, 1990’lı yıllara kadar, başarı grafiği inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir.
4. David Green
Lise mezunu olan David Green’in serveti ise 6 milyar dolar civarındadır. Bir resim ve el sanatları mağazalar zinciri olan Hobby Lobby şirketinin kurucusu olan Green lise mezunudur ve 1970 yılında, 600 dolar borçla kurduğu ve evinden yürüttüğü işine başlamak için yükseköğrenimi pas geçmiştir. 1972 yılında, işlerini büyütmüş ve ilk mağazasını açacak duruma gelmiştir.
Green aynı zamanda bir hayırseverdir. Şirket kazancının yarısını bağışlamaktadır. 2012 yılına gelindiğinde, toplamda ortalama 500 milyon dolarlık bir bağış yapmıştır.
5. Larry Ellison
Oracle’nin eski başkanı Larry Ellison, iki lise değiştirmiş ve ikisinden de kovulmuştur. Ya serveti? Çok havalı; tam 54 milyar dolar. CIA için veri tabanları hazırladıktan sonra 1977 yılında iki ortakla Yazılım Geliştirme Laboratuvarını (SDL) kurmuştur. Bu şirket, 1982 yılında isim değiştirerek Oracle Bilgisayar Sistemleri adını almıştır.
Günümüzde, bu multi trilyoner iş adamı, Oracle’nin başkanlık koltuğundan inmiş olmasına rağmen yönetim kurulu ve teknoloji departmanı başkanlığını sürdürmektedir. Amacı hiçbir zaman zengin olmak değildi, tek isteği sevdiği iş ortamını yaratabilmekti.
6. Kevin Rose
40 yaşın altındaki bu genç girişimci; Revision3, Pownce ve Milk gibi şirketlerin kurucu ortağıdır fakat ününü, Digg’deki rolüne borçludur. Las Vegas’ta, Nevada Üniversitesi’ne girmiştir ve bilgisayar mühendisliği bölümünde, iki yıl okuduktan sonra okulu bırakmıştır.
Günümüzde Rose, HODINKEE’nin başkanıdır. Tony Hawk Vakfı’nın yönetim kurulu üyesidir ve Google Ventures’de danışman üyedir.
7. Michael Dell
Michael Dell herkesin bildiği üzere, Dell’in kurucusudur. Serveti ise 20 milyar dolar civarındadır. Texas Üniversitesi’ne girmiştir fakat bitirememiştir. Yurt odasında, Dell’in kuruluş temellerini atmıştır. Kişisel bilgisayarlar için paket programlar ve yükseltme programları hazırlayarak başarıyı yakalamasının ardından, işleri büyütmüştür. 1992’de, Dell Fortune dergisinin ilk 500 zengin sıralamasında 27. sırada yer almıştır.
8. Rachael Ray
Bu, yemek programı sunucusu, aynı zamanda yazar ve iş kadını olan bayan; hiç üniversite okumamıştır ve yemek üzerine hiçbir eğitim almamıştır. Toplam serveti ise 60 milyon dolar kadardır. Çalıştığı alanda uzmanlık belgesi olmayan biri için bu, çok iyi bir rakam olsa gerek.
Sonsöz
Bu yazıdan çıkan sonuç nedir? İşini bilen insanlar, her zaman başarılı olmanın bir yolunu bulurlar. Eğitim, insanın gelişimine katkıda bulunduğu gibi yolunu da tıkayabilir. Eğer eğitim, girişimci ruha sahip insanların yolunda engel teşkil ederse bu insanlar, eğitimi bir kenara bırakarak kendi yollarında ilerlemeye başlarlar.
Günümüzde, yani bilgi çağında; başarılı bir girişimci olmak için çok sayıda öğrenme ve yetenek geliştirme yolu vardır. Özellikle, kendi öğrenme düzenini kurmak isteyenler için. İnternet siteleri, e-kitaplar ve podcast’ler bunlardan sadece birkaçıdır.