Pazar, Aralık 22, 2024
Ana SayfaGenelTürkiye'nin En Zengin 30 İnsanı

Türkiye’nin En Zengin 30 İnsanı

Murat ÜLKER – 3.9 Milyar $

Murat Ülker, Türkiye’nin en büyük şirketlerinden olan ve büyük oranda gıda sektöründe (çikolata, süt ürünleri, bisküvi, kek, sıvı yağ, makarna, şeker ve sakız) yer alan Yıldız Holding’in genel başkanıdır. Yıldız Holding 25’i yurt dışında olmak üzere toplam 77 fabrikayı, yaklaşık 50,000 çalışanı, 200’den fazla şirketi ve 320 kadar markayı bünyesinde bulunduruyor. Suudi Arabistan’da, İtalya’da, Mısır’da, Romanya’da, Ukrayna’da, Pakistan’da, Kazakistan’da ve daha birçok ülkede fabrikalar kurarak kanatlarını uluslararası alanda da açıyor.

 

Hüsnü ÖZYEĞİN – 2.9 Milyar $

1944 yılında İzmir’de dünyaya gözlerini açan ünlü girişimci, liseyi Robert Koleji’nde okumuş, üniversite için cebindeki 100 dolar ile  Amerika’ya gitmiş ve Harvard’ta MBA yaparak eğitim hayatını noktalamıştır. İş hayatına 1974’te Pamukbank’ta çalışmaya başlayarak hızlı bir giriş yapan Özyeğin, 1984’te Yapı Kredi’nin genel müdürlüğüne geçiş yapmıştır. Bu görevinden sadece 3 yıl sonra istifa edip kendi bankası Finansbank’ı kurmuştur. Bu bankayı da 2006 yılında en büyük Yunan bankası National Bank of Greece’e satmıştır. Şu anda sahibi olduğu Credit Europe Bank’ın 9 milyar dolarlık varlığı ve dokuz Avrupa ve iki Asya ülkesinde, üç milyondan fazla müşterisi bulunmaktadır. Aynı banka Türkiye’de de Fibabanka adı altında faaliyet göstermektedir. Kiralama, finanse etme ve sigorta gibi finansal hizmetler, Fiba Holding çatısı altında gruplandırılmıştır. Kardeş şirket olan Fina Holding de; emlak, sağlık, yenilenebilir enerji, liman ve otel işletmelerinee ayrı ayrı yatırımlar yapılmaktadır. Özyeğin, 2014 yılında, Florence Nightingale Hastanesi’nin %50 ortağı olarak sağlık alanındaki ilk yatırımını yapmıştır. 2016 yılında ise İstanbul’daki Kadıköy Şifa Hastanesi’ni satın almıştır.

 

Sarık TARA – 2.6 Milyar $

Sarık Tara, 12 yaşındayken Makedonya’dan Türkiye’ye gelip şuan Türkiye’nin en büyük inşaat şirketi olan ENKA İnşaat’ı kurmuştur. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören ENKA, aynı zamanda mühendislik, enerji, emlak ve ticaret alanlarında da varlık göstermektedir. 4.6 milyar dolarlık gelirinin neredeyse yarısından fazlası enerji üretiminden sağlanmaktadır. Her yıl yaklaşık olarak 30 milyar kilowatt/saat üretim gerçekleştiren üç doğal gaz dönüşüm santraliyle Türkiye’nin lider özel elektrik üreticisidir. ENKA İnşaat’ın birçok ofis binası ve alışveriş merkezi inşa etmiş olmasının yanında, birçok ülkede Birleşik Devletler’e ait elçilik binalarının altyapı ve inşaat projelerinde sözleşmeleri bulunmaktadır. Sarık Tara’nın Moskova’daki geniş çaplı ticari emlak yatırımları, durgun Rus ekonomisinden kötü etkilenmiştir. Oğlu Mehmet Sinan Tara, şirketler topluluğunu yönetmektedir ve o da bir milyarderdir.

Semahat Sevim ARSEL -2.5 Milyar $

Semahat Sevim Arsel, bir aile şirketi olan Koç Holding’in yönetim kurulu üyelerinden biridir. Semahat Sevim Arsel, şirketler grubunun Setur Turizm ve Divan Otel gibi turizm kollarındaki yatırımlarıyla ilgilenmektedir. Çocukluk yılları boyunca süren bir hastalık yaşaması, onu hemşirelik eğitimi ve araştırmalarına yönlenmesine sebep olmuştur. 23 yıllık Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (SANERC) kurucusu ve başkanı, Florence Nightingale Kurumu genel müdür yardımcısı ve Koç Üniversitesi Hemşirelik Akademisi’nin kurucusudur. Aynı zamanda, kız kardeşi Suna Kıraç ve erkek kardeşi Mustafa Rahmi Koç da birer milyarderdir.

Erman ILICAK – 2.5 Milyar $

1993 yılında Erman Ilıcak tarafından kurulan ve inşaat, enerji, sağlık ve eğitim alanlarında aktif olan Rönesans Holding 23 ülkede faaliyet göstermektedir. Şirket St. Petersburg’da ilk kurulduğunda biri tercüman, biri muhasebeci ve 2 işçiyle birlikte toplam 5 kişilik bir ekipten oluşuyordu ve evleri boyama ve tamirat hizmeti vermekteydi. Şimdi ise şirket, Rusya’nın en büyük ikinci yabancı müteahhitlik şirketi konumunda bulunuyor. Türkiye’deki emlak sektörünü geliştiren en büyük şirketlerden biri olan grup, Türkiye ve Rusya’da 12 alışveriş merkezine, 10 ofis binasına ve iki büyük otele sahiptir. 2015 yılında, Türkiye Kamu-Özel Ortaklığı programı yardımıyla emlak sektöründe yaklaşık olarak 200 milyon dolar kazanç sağlamıştır. Rönesans aynı zamanda, 13 büyük devlet hastanesinin inşaat ve daha sonrasında kiraya verme ihalesini kazanmıştır; inşaat bittiğinde, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile 25 yıllık bir ortaklığa imza atmış olacaklar.

Bunların yanı sıra Erman Ilıcak, 2009 yılında Avusturya’lı Porr AG, 2013’te İsviçre’li Hergiswill ve Alman Heitcamp ve 2015’te Hollanda’nın Ballast Nedam NV şirketi olmak üzere birçok Avrupalı inşaat şirketine de yatırım yapmıştır.

 

Mustafa Rahmi KOÇ – 2.3 Milyar $

Mustafa Rahmi Koç, Türkiye’nin en büyük şirket gruplarından biri olan Koç Holding’in onursal başkanıdır. İstanbul Borsası’nın önde gelen şirketlerinden biri olan Koç Grubu; enerji, otomotiv, dayanıklı ev aletleri ve finans olmak üzere dört ana iş kolunda faaliyet göstermektedir. Ayrıca teknoloji, gıda, emlak, ziraat ve gemi inşaatı da diğer grup faaliyetleri arasında bulunmaktadır. 2016 yılının Ocak ayında, Rahmi Koç’un en büyük oğlu ve Koç Holding’in CEO’su Mustafa Koç, 56 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir. 2003 yılında, Rahmi Koç holdingin yönetimini ona devretmişti. Şimdi ise Rahmi Koç’un diğer oğlu Ömer Koç, holdingin başkanlığını yürütmektedir. Hobileri arasında antikalar yer almaktadır. Aynı zamanda, denize ve lüks yatlara da düşkün olduğu bilinmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kız kardeşleri Semahat Arsel ve Suna Kıraç da aynı zamanda birer milyarderdir.

 

Ferit Faik ŞAHENK – 2.1 Milyar $

Aile şirketi olan Doğuş Holding’in başkanı Ferit Şahenk; turizm, emlak, medya ve finansal hizmet sektörlerinden inşaat ve otomotiv ihracatı ve dağıtımına kadar birçok sektörde şirketi yönetmektedir. 2012 yılında, kendilerinin geliştirip d.ream (Doğuş Restaurant Eğlence ve İşletme) adını verdikleri oluşum, kendi markaları olan restaurantlara ait 170 lokasyonu kapsamakta, aynı zamanda da Coya, Roka, Zuma ve Oblix gibi markaları olan Azumi Grup ile de ortaklığı bulunmaktadır. 2014 yılında aile, Garanti Bankası’nın %15’ini İsyapyol BBVA’ ya 2 milyar dolardan fazla bir ücret karşılığında satmıştır. 2017 yılının başlarında da geri kalanın %10’unu da 920 milyon dolardan satışa çıkardığını duyurmuştur. Doğuş Holding, 2016’da Avrupa’da yoğun geçen turizm döneminden cesaret alarak Yunanistan’daki Astir Palace ve Athens Hilton’u, Hırvatistan’daki D-Resort Sibenik’i, İtalya Capri’deki Capri Palace’ı satın almıştır. Ayrıca, Madrid’teki Hotel Villamagna’yı ve “Roma’nın göbeğindeki cennet” olarak bilinen, Roma’nın lüks Paroli semtindeki Aldrovandi Palace’ı da koleksiyonuna eklemiştir. Ferih Şahenk’in annesi Deniz Şahenk ve kız kardeşi Filiz Şahenk de birer milyarderdir. Ferit Şahenk, Amerikalı Diana Şahenk ile evlidir.

 

Suna KIRAÇ – 2.1 Milyar $

Suna Kıraç, Koç Holding’in kurucusu olan Vehbi Koç’un en küçük kızıdır. Biraz önce de bahsettiğimiz üzere erkek kardeşi Rahmi Koç ve kız kardeşi de Semahat Arsel’dir. Suna Kıraç, 2000 yılında Lou Gherig’in hastalığı olarak bilinen ALS (amyotrofik lateral skleroz) hastalığına yakalandıktan sonra yalnızca gözleriyle iletişim kurabilmeye başlamıştır. Eşiyle birlikte, eski ağırlık ve uzunluk ölçü aletlerinin, çinilerin, seramiklerin ve oryantalist resimlerin sergilendiği Pera Müzesi’ni kurmuştur.

 

Filiz ŞAHENK – 2 Milyar $

Filiz Şahenk aile şirketleri olan Doğuş Holding’in giyim markasını ve turizm kolunu yönetmektedir. Doğuş Holding aynı zamanda; medya, inşaat, enerji, gayrimenkul, otomotiv ihracat ve dağıtımı işlerinde de faaliyet göstermektedir. Türkiye’de Doğuş: Gucci, Emporio Armani, Loro Piana, In-Formal ve Tod’s gibi markaları temsil etmektedir. Filiz Şahenk, Doğuş’un kurucusu olan babası Ayhan Şahenk adına kurulan kurumun başkanlığını yürütmektedir. Erkek kardeşi Ferit Şahenk ve annesi Deniz Şahenk’tir

 

Mustafa KÜÇÜK – 1.8 Milyar $

Türkiye’deki LC Waikiki markasının kurucularında olan, ayrıca hazır giyim ürünlerinin ve ev eşyalarının perakende satışını gerçekleştiren Mustafa Küçük, 2023 yılına kadar Avrupa’nın en başarılı 3 markasından biri olmayı hedeflemektedir. Ünlü bir Havai adası olan “Les Copains” (Fransızca’da ‘arkadaşlar’ anlamına geliyor.) “LC” markası Fransız tasarımcı Georges Amouyal ve ortağı tarafından 1988 yılında Fransa’da kurulmuştur. Mustafa Küçük ve ortakları (milyarder Şefik Yılmaz Dizdar da dahil olmak üzere) 1997 yılında bu şirketi satın alıp ve markanın ürünlerini kendi zincir mağazalarında satışa sunmaya karar vermişlerdir. Bugün, 700’den fazla mağazayla 34 farklı ülkede, 2 milyar doların üzerinde satış yapılmaktadır. Mustafa’nın erkek kardeşi Vahap Küçük, markanın CEO’su ve aynı zamandan sözcüsüdür.

 

Hamdi ULUKAYA – 1.8 Milyar $

Hamdi Ulukaya, ABD’de son 10 yılın en hızlı büyüyen ve “En Yenilikçi 10 Şirket” arasında yer alan Chobani’nin kurucusu ve CEO’sudur. Türk göçmen Hamdi Ulukaya, Türk yoğurdunu (her ne kadar Yunan yoğurdu olarak bilinse de) Amerika’da popüler hale getirmiştir. Üretime yıkık dökük bir fabrikada başlamıştır. Chobani yoğurdu nihayetinde herkesçe sevilmiştir ve bugün şirket her yıl 1 milyar satış yapmaktadır. Ulukaya, Chobani’nin yüzde onluk hissesini çalışanlarına dağıtmıştır ve iş başvurusu yapanlar arasından önceliği göçmenlere vermektedir.

Mutlaka okuyun: Yoğurtçular Kralı Hamdi Ulukaya’nın Başarı Hikayesi

 

Suat GÜNSEL – 1.7 Milyar $

Suat Günsel, Kuzey Kıbrıs’ın en büyük eğitim enstitüsü olan Lefkoşa’daki Yakın Doğu Üniversitesi’nin sahibidir. Kampüs, 20,000 öğrenciye eğitim vermektedir ve Günsel’in Türkiye’ye kadar uzanan geniş gayrimenkul yatırım portfolyosunda en büyük yere sahiptir. Günsel, kendi adında bir elektrikli araba üretmek amacıyla 35,000 metrekarelik bir fabrika inşa ettirmek için yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmaktadır. -sekiz yıllık planın araştırma geliştirmesi Yakın Doğu Üniversitesi tarafından yapılmıştır.- 2018 yılına kadar, arabanın 100 kilometre/saat hıza sekiz saniyede ulaşabilecek ve şarjı tam doluyken 350 kilometre gidebilecektir. Fabrikanın inşa edildiği Yakın Doğu Üniversitesi kampüsü, 30 milyon dolara mal olan Kıbrıs’ın en büyük camisini bünyesinde bulundurmaktan da övünç duymaktadır. 2013 yılında, Günsel (Kyrenia olarak da bilinen) Girne Üniversitesi’ni Kıbrıs’ın kuzeyindeki sahil bölümünde açmıştır. Girne Üniverstesi, özellikle denizcilik, havacılık ve ulaştırma alanlarında eğitim vermektedir. Günsel, aynı zamanda bankacılık ve sağlık sektörlerine de yatırım yapmaktadır. 60 arabadan oluşan klasik araba koleksiyonu ise, Yakın Doğu Üniveristesi kampüsünde sergilenmektedir.

Sezai BACAKSIZ – 1.6 Milyar $

Sezai Bacaksız ve milyarder ortağı Nihat Özdemir, Gazi Üniversitesi’nde öğrenciyken tanışıp 1976’da Limak İnşaat’ı kurmuşlardır. Şimdi 4 milyar dolarlık birikimleriyle, daha büyük çaplı altyapı projelerine odaklanmış durumdalar. Limak Grubu; enerji sektöründe, taşımacılıkta, çimento sektöründe ve turizmde aktif olarak hizmet vermektedir. Grup, şuanda 6 milyar dolarlık bir proje olan ve 2018’de açılması planlanan İstanbul’un üçüncü havaalanı inşaatı projesinde çalışan şirketlerden biridir. Limak, Türkiye dışında Kuveyt’te, Mısır’da, Kosova’da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Doğu Avrupa’da, Afrika’da, Pakistan’da, Ukrayna’da ve Rusya’da da işlerini yürütmektedir. Aynı zamanda, 4.3 milyar dolarlık bir proje olan, Kuveyt Uluslararası Havaalanı’nın genişletilmesi ve iyileştirilmesi projesinde ana müteahhit durumundadır. Türkiye’nin özel enerji sektöründe Limak, hidroelektrik güç santrallerinin inşasında büyük söz sahibidir ve aynı zamanda en büyük üç elektrik üreticisi arasında gösterilmektedir.

 

Nihat ÖZDEMİR – 1.6 Milyar $

Nihat Özdemir, yukarıda bahsettiğimiz Sezai Bazaksız’ın ortağıdır. Limak Grubu’nun tüm işlerini birlikte yürütmektedirler.

 

Bülent ECZACIBAŞI – 1.6 Milyar $

Bülent Eczacıbaşı; inşaat malzemeleri, dayanıklı ev aletleri üretimi, finans, bilişim teknolojisi, madencilik, gayrimenkul gelişimi ve eczacılık alanlarında faaliyet gösteren Eczacıbaşı Holding’in başkanıdır. Dünyanın en büyük seramik fabrikalarından birine sahip olan Holding, Türkiye tuvalet kağıdı sektöründe lider durumdadır. Türkiye’nin önde gelen sanat koleksiyoncularından olan Eczacıbaşı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nı ve İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni de içinde barındıran İstanbul Modern Sanat Kurumu’nun başkanlığını yapmaktadır. Fransa, Bülent Eczacıbaşı’nı Türkiye-Fransa ilişkilerini, Türk kültürünü ve halkını geliştirdiği için Chevalier dans l’Ordre de la Legion d’Honneur ödülüyle ödüllendirmiştir. Eczacıbaşı, aynı zamanda azimli bir at binicisi ve klasik müzik hayranıdır. Erkek kardeşi Faruk Eczacıbaşı ise (o da bir milyarderdir) Eczacıbaşı Spor Kulübü’nün başkanlığını yapmaktadır. Eczacıbaşı Vitra Kadın Voleybol Takımı, 2015 yılında Kadınlar Dünya Kupası’nı ve Avrupa Şampiyonası’nı kazanmıştı.

 

Mehmet Nazif GÜNAL – 1.5 Milyar $

Mehmet Nazif Günal (MNG), inşaat mühendisliğinden 1971 yılında mezun olmuştur ve kendi inşaat şirketini kurmuştur. Daha sonra da kargo, finans, turizm ve enerji sektörüne de yatırımlar yapmıştır. Bugün, bütün işletmelerini, tamamının sahibi olduğu MNG Holding adı altında toplamış durumdadır. Servetinin en önemli kaynağını oluşturan çalışmaları: 10 adet Türkiye’nin en iyi turizm beldesinde -Antalya, Bodrum ve İstanbul- beş yıldızlı,  8,500’den fazla yatak kapasitesine sahip ve 5’i MNG tarafından idare edilen otellerdir. World of Wonders markası altında, Antalya’da yer alan ve mimari açıdan Kremlin ve Topkapı Sarayı’nın birebir aynısı olan WoW Kremlin Sarayı ve WoW Topkapı Sarayı’nın yönetimini elinde bulundurmaktadır. 2014 yılında Günal, Liberya’daki bir altın madeninin %90’ını Liberya hükümetinden satın almıştır. MNG’nin Cezayir, Suudi Arabistan, Gana, Gürcistan, Libya, Dubai ve Türkiye’de hala geçerli güncel inşaat sözleşmeleri bulunmaktadır.

 

Turgay CİNER – 1.5 Milyar $

Turgay Ciner, kariyerine otomobil parçaları işi ile başlayıp cam, deterjan ve diğer endüstriyel ürünlerin üretiminde bir hammadde olarak kullanılan düşük maliyetli soda külünün dünyadaki en büyük üreticisi olan Ciner Holding’in yöneticisidir. Ciner Holding ayrıca medya, enerji ve turizm alanlarında da aktif faaliyet göstermektedir. Ciner; Wyoming, Green River’da bulunan büyük bir soda külü tesisinin kontrolünü eline almıştır; New York Menkul Kıymetler Borsası’nda Ciner Resources adı altında halka açık bir şekilde işlem görmektedir. Bu arada, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası’ndan (ICBC) finanse edilen Ciner, Türkiye’deki soda külü üretimini genişletmektedir ve enerji sektöründe büyük yatırımlar yapmaktadır. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Silopi Elektrik, yakınında bulunan Ciner madenlerinden alınan kömürle çalışan termik santrallerden elektrik üretmektedir.

Faruk ECZACIBAŞI – 1.5 Milyar $

Murat Eczacıbaşı’nın kardeşi olan Faruk Eczacıbaşı, İstanbul’daki Alman Lisesi’nden mezun olduktan sonra, Berlin Teknik Üniversitesi’ne işletme alanında lisans ve lisansüstü eğitim almak üzere Berlin’e gitmiştir. Şuan 2015 yılında kadın voleybol takımı Kadınlar Dünya Kupası’nı kazanan Eczacıbaşı Spor Kulübü’nün başkanıdır. Aynı zamanda kapsamlı bir modern sanat koleksiyonu vardır ve jaz müziğe ilgi duymaktadır. İstanbul’un tarihi yarımadası Galata’da yaşamaktadır.

 

Ahmet ÇALIK – 1.5 Milyar $

Ahmet Çalık, geleceğini Diesel, Levi’s, Gap ve diğer Batılı giyim markalarına kot kumaşı satarak inşa etmeye başlamıştır. Şimdilerde ise tekstil, tüm birikiminin yalnızca küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Türkiye’den Orta Doğu’ya, Doğu Avrupa’ya ve Orta Asya’ya yayılan iş ağıyla Çalık Holding; enerji, inşaat, bankacılık, telekomünikasyon ve madencilik alanlarında faaliyet göstermektedir. Japonya’nın Mitsubishi kurumuyla 1990’larda Orta Asya’da iş makineleriyle ilgili bir projeye başlayarak ortaklık kurmuşlardır. 2015 yılında Mitsubishi, Türkiye’nin beş şehrinde, Türkmenistan’da, Libya’da, Gürcistan’da, Yemen’de ve Özbekistan’da faaliyet gösteren Çalık Enerji’nin %4.5’ini satın almıştır. Enerji santrallerine Mühendislik, Tedarik ve İnşaat (EPC) hizmeti sağlamanın yanı sıra, şirket elektrik ve doğal gaz dağıtım işi ve elektrik üretimi de yapmaktadır.

 

Ahmet Nazif ZORLU – 1.4 Milyar $

Hacı Mehmet Zorlu, bugün Türkiye’nin lider ihracat şirketlerinden olan Zorlu Holding’in temellerini, 1953 yılında Türkiye’nin güneybatısındaki memleketi Denizli ilinde, el yapımı bir dokuma tezgahında yatak çarşafı imal ederek atmıştır. 1960’larda oğulları Zeki Zorlu ve Ahmet Nazif Zorlu, şirketin perakende satış gücünü geliştirmiştir. Üretim sözleşmesi başlatarak ev tekstili markaları olan TAÇ’ı satışa sunmuşlardır. Zorlu, 1993 yılında, kendi tekstil üretimini yaparken kullandıkları enerjiyi karşılamak için enerji sektörüne giriş yapmış, daha sonra tüketiciler için ticari elektronik aletleri ve (Vestel adı altında satışa sunulan) elektrikli ev aletleri, nikel madenciliği, gayrimenkul yatırımları ve otel işletmeciliği gibi daha farklı alanlara yönelmiştir. 2013 yılında, 2.5 milyar dolarlık bir yatırımın ardından Zorlu Holding, içinde rezidanslar, ofisler, bir alışveriş merkezi ve bir otel bulunan Zorlu Center’ı İstanbul’un Zincirlikuyu semtinde açmıştır. Lise terk olan zengin iş adamı, Avrupa’yı özel tasarım helikopteriyle gezmektedir. Türkiye sahillerinde bir de özel adası bulunmaktadır.

 

Mehmet Sinan TARA – 1.3 Milyar $

Mehmet Sinan Tara, yazımızda değindiğimiz üzere Türkye’nin en büyük inşaat şirketi olan ENKA İnşaat’ın CEO’sudur.

 

Mustafa Latif TOPBAŞ – 1.3 Milyar $

Mustafa Latif Topbaş, Türkiye’nin en büyük indirimli marketler zinciri olan BİM’in CEO’sudur. 2017 başı itibariyle Türkiye’de 5,690, Fas’ta 329 ve Mısır’da 215 adet şubesi bulunmaktadır. Topbaş, İstanbul Borsası’nda işlem gören ve aynı zamanda Ülker Grubu’nun (milyarder Murat Ülker’in olan) gıda şirketlerinde yatırımları bulunan ve ayrıca tekstil üretimiyle de uğraşan BİM’in neredeyse %15’inin sahibidir. Kızı Fatma, Murat Ülker’in yeğeni olan Ali Ülker’le evlidir. Özel hayatıyla ilgili pek röportaj vermeyi sevmeyen Mustafa Latif Topbaş’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesiyle de eski bir arkadaşlığı bulunmaktadır. Mustafa Latif Topbaş, 1995’te kurulan BİM’in ortak kurucularındandır.

 

Mehmet Rüştü BAŞARAN – 1.3 Milyar $

Mehmet Rüştü Başaran, Türkiye’nin en büyük çelik üreticilerinden biri olan ve aynı zamanda endüstriyel ve tıbbi gaz üretimi alanında bir lider olan Habaş Tıbbi ve Endüstriyel Gaz Üretim Endüstrisi’nin patronudur. 1956’da İstanbul Topkapı’da babası Hamdi Başaran tarafından “Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Tesisi” adı altında kurulan şirket, aynı zamanda bir bankaya sahiptir ve elektrik üretimi gerçekleştirmektedir. Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG), Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) ve Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) üretiminde büyük pay sahibidir. Aynı zamanda Habaş’ın, LPG depoları ve doldurma istasyonları da mevcuttur, denizaşırı teslimat hizmeti sunmaktadır ve deniz limanlarının yönetimini yapmaktadır. Başaran, hızlı arabalara olan tutkusuyla bilinse de toplum içinde hiç görülmemiştir. 1997 yılında Anadolu Bank’ı satın aldıktan sonra, basın tarafından bir fotoğrafı dahi çekilememiştir. Kız kardeşi Aysel Başaran Tuğluk da aynı zamanda şirkette paya sahiptir.

 

Fatma Tuba YAZICI – 1.2 Milyar $

Fatma Tuba Yazıcı ve üç oğlu, eşi Recep Sami Yazıcı’nın 2009’daki ani vefatının ardından, Diler Holding’in en büyük hissedarları olmuşlardır. Mal varlıkları, Diler Demir Çelik, Yazıcı Demir Çelik, Diler Yatırım Bankası ve Antalya’daki 2,000 yataklı Cornelia Deluxe Hotel’den oluşmaktadır. Holding, aynı zamanda 50 ülkeye ihracat yapılan bir limanın ve termal ve hidroelektrik santralleri olan Atlas Enerji’nin de sahibidir. Ama iş tanıtıma gelince, Fatma Yazıcı Türk milyarderlerin içinde en suskun olandır. Sokakta tanınma korkusu yüzünden röportaj vermemektedir ve medyaya fotoğraf sunmamaktadır.

 

Şefik Yılmaz DİZDAR – 1.2 Milyar $

Daha önce de belirttiğimiz üzere Şefik Yılmaz Dizdar, Lc Waikiki’nin kurucularındandır.

 

Deniz ŞAHENK – 1.2 Milyar $

Deniz Şahenk, 2001 yılında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden, Doğuş Holding’in kurucusu Ayhan Şahenk’in eşidir. Deniz Şahenk’in oğlu Ferit Şahenk ve kızı Filiz Şahenk de birer milyarderdir.

 

Mehmet AYDINLAR – 1.1 Milyar $

Mehmet Ali Aydınlar, Türkiye’nin en büyük hastaneler zinciri olan Acıbadem Sağlık Grubu’nu yönetmektedir. Şirketi, aynı alanda uzman doktor olduktan sonra kurmuştur. Şirketini 2000 yılında hizmete açtıktan sonra 2008 yılında Abraaj Capital ile ortak olmuştur. Aydınlar şimdi ise Hollanda, Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan ve Irak’a kadar yayılan Acıbadem’in %25’inin sahibidir.

 

Mübariz GURBANOĞLU – 1.1 Milyar $

Mubariz Gurbanoglu, süt ürünleri üretimi, medya, turizm, uçak üretimi ve 200’den fazla petrol tankeri filosuyla ve en büyük bölümü olan Palmali Denizcilik ile Palmali Şirketler Grubunun kurucusu ve sahibidir. Başlangıçta Sovyet gizli servisinde subay olarak görev yapmıştır (KGB olmadığı konusunda ısrar etmektedir), daha sonra ilk gemisini özelleştirmeler sırasında beşte biri fiyatına satın almıştır. Şimdi sahip olduğu denizcilik şirketi, Rus petrol devi Lukoil ve Azerbaycan’ın devlete bağlı petrol şirketi olan Socar ile petrol taşımacılığı sözleşmelerini yapmıştır. Ayrıca Lukoil’e Hazar Denizi’ndeki petrol arama ve depolaması için hizmet sağlamaktadır. İki Türk milyarderle 2013’te anlaşma sağlamıştır. Hüsnü Özyeğin ile 50/50 ortaklığında TVK tersanesini satın almıştır. Ferit Şahenk’in yiyecek ve içecek markaları, Ege liman şehri Bodrum Yalıkavak’taki Gurbanoğlu’nun Palmarina marinasında faaliyete geçmiştir. Eski bir asker olan Gurbanoğlu, 600’den fazla parçadan oluşan bir antika silah koleksiyonuna sahiptir. İstanbul’daki ofislerinin bekleme alanlarında özel seçtiği parçaları sergilemektedir. Azerbaycan kökenli olup Türk vatandaşı olduğunda soyadını Gurbanoglu olarak değiştirmiştir.

 

Murat VARGI – 1.1 Milyar $

Murat Vargı, Türkiye’nin en büyük cep telefonu hizmetini sağlayan Turkcell’in kurucusudur. Günümüzde şirketin yalnızca %0.7’sine sahip olsa da varlığının çoğunu bu şirketin başarısından elde etmiştir. Turkcell hisselerini satarak daha sonrasında gayrimenkul sektöründen otellere, teknik araçlardan yenilenebilir enerjiye kadar birçok farklı alanda yatırım yaparak işlerini ileri taşımıştır. Vargı’nın %51’inin sahibi olduğu Dost Enerji, yalnızca rüzgardan enerji üreterek başarıya ulaştmıştır. Aynı zamanda cep telefonu dağıtımı ve perakende satış ağı sağlayan ve 1,000’den fazla şubesi olan KVK’nın da %90’ının sahibidir. Dahası Murat Vargı, aktif bir melek yatırımcıdır ve İstanbul’da kurduğu bir kuluçka merkeziyle yeni girişimcilere fon ve destek sağlamaktadır.

 

Ali İbrahim AĞAOĞLU – 1 Milyar $

Türkiye’nin en büyük gayrimenkul geliştiricilerinden biri olarak bilinen Ali İbrahim Ağaoğlu, Türk inşaat sektöründe 2009 yılından 2014 yılına kadar kötü bir dönem geçirmiştir. Şimdilerde pazarın sakinleşmesiyle turizm, enerji, çimento ve gayrimenkul sektörlerinde yatırımlarını yeniden yapılandırmaktadır. Ağaoğlu İnşaat, yenilenebilir enerji sektöründe, Almanya’nın Nordex şirketinden temin ettiği türbinlerle türbinli rüzgar santrali inşasında faaliyet göstermektedir. Bu sırada, turizm sektöründeki yavaşlama nedeniyle, Kuzey Avrupa’dan gelecek müşterilere yönelik yapılacak olan 2 milyar dolarlık projesini iptal etmiştir. Ağaoğlu’nun Türkiye’nin en önemli turistik beldelerinden biri olan (Akdeniz ve Ege Denizi’nin kesiştiği sahil şeridinde bulunan) Milas’taki 9.5 milyon metrekarelik arsasının olduğu bölgeye, 5,000 dairelik ve dört adet beş yıldızlı otel ve bir golf sahası yapması planlanmaktadır.

 

İlginizi çekebilir

Kendi Çabalarıyla Milyarder Olmuş Dünyanın En Zengin 25 İnsanı
Dünyanın En Zengin İnsanlarının İlk Meslekleri
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar