Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriTarım ve HayvancılıkTrüf Mantarı Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır?

Trüf Mantarı Yetiştiriciliğine Nasıl Başlanır?

Trüf mantarları tüm zamanların en popüler gıdalarından biridir çünkü çok lezzetlidirler. Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız trüf mantarı yetiştiriciliğine başlayabilirsiniz. Bu makaleyi okuyarak izlemeniz gereken adımları öğrenebilirsiniz.

Trüf mantarları gurme yemeklerin en önemli malzemelerinden biridir. Lezzetiyle popüler olan bu mantar türü hem sos olarak hem de yemekleri lezzetlendirmek için kullanılır. Trüf mantarları genellikle ağaçların nemli kısımlarında bulunur.

Aşçıların birçoğu güvenilir müşterilerine en iyi yemekleri servis etmek ister ve bütün malzemelerin eksiksiz olmasını isterler. Eksiksiz derken trüf mantarları gibi eşsiz ve etkili lezzetlerden bahsediyoruz. İşte bu nedenle trüf mantarlarına olan talep oldukça yüksektir. Siz de trüf mantarı yetiştiriciliğine başlayarak bu bakir sektörde çok güzel paralar kazanabilirsiniz.


Neden trüf mantarı yetiştiriciliği yapmalı?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere trüf mantarı büyük bir ticaret potansiyeline sahip. Özellikle avrupa ülkelerine türüne göre trüf mantarının kilosu 150 euro – 1.000 euro arasında değişen rakamlarda satılmaktadır.


Başlangıç maliyetleri ne kadar?

5 dönümlük bir arazide trüf mantarı yetiştirmek istiyorsanız en az 200 bin TL’ yi gözden çıkarmalısınız. Başlangıç maliyetlerinin mantar türüne göre de değişkenlik göstereceğini belirtmekte de yarar var.


Trüf mantarı yetiştiriciliği karlı mı?

truf-mantari-yetistiriciligi

Trüf mantarının yüksek ticaret değeri ve ülkemizde pek bilinmeyen bir mantar türü olması, trüf mantarı yetiştiriciliğini son derece karlı kılmaktadır. Kaba taslak kazançlardan bahsedecek olursak:

Yıllık kazancınız, mantar yetiştirdiğinizin arazinizin büyüklüğüne, mantar seçiminize ve yetiştirme tekniklerinizin başarılılığına bağlı olarak değişecektir. Örneğin 5 dönümlük bir araziden her sene artan oranlarda ürün alırsınız. Örneğin yaklaşık 6 yıl sonunda bu araziden 50-90 kg ürün alabilirsiniz. Bu da yılda 1-2 milyon TL arasında değişen bir kazanca tekabül edecektir.


Trüf mantarı nasıl yetiştirilir?

Bir iş kurmanın en iyi yolu konuyla ilgili mümkün olduğunca çok bilgi sahibi olmaktan geçer. Öncelikle trüf mantarlarının ne olduğunu ve trüf mantarlarının nasıl yaşadığını bilmeniz gerekir. Trüf mantarlarının çeşitli türleri vardır. Avrupalı çiftçilere göre aynı özelliklere sahip bir sürü trüf mantarı türü vardır.

İşin planlanmasıyla ilgili bilgileri toplarken öncelikle yetiştireceğiniz türü anlamanız gerekir. Doğru trüf mantarı seçimini yaptıktan sonra mekan hakkında düşünmeye başlayın. Unutmayın ki doğru mekan işinizin başarılı olmasında hayati önem taşır. Trüf mantarlarınız için yeterli büyülükte bir alan seçin. Trüf mantarlarının sağlığını ve güvenliğini sağlamak için evinize yakın bir yer bulmanız daha uygun olacaktır. Depo odaları ve diğer gereklilikler için pastörizasyon odalarınızın olmasını tavsiye ederiz. Trüf mantarlarının kendiliğinden büyümesini sağlamak için bir sera veya diğer yapay bitki tesisleri de kurabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konuda iklimdir. Çevrecilere danışarak bulunduğunuz bölgenin hava koşullarını öğrenebilirsiniz. Çevrecilere göre trüf mantarları aşırı sıcak ve aşırı soğuk gibi hava değişimlerinin yaşandığı yerlerde yetiştirilemez. Buna ek olarak sert hava koşulları başarılı hasat ihtimaline ciddi anlamda zarar verir.

Trüf  mantarları ağaç köklerinde büyüdüğünden mantarların kolayca yetişebileceği ağaçları seçmeniz gerekir. Zeytin ve fındık ağaçları trüf mantarı yetiştiriciliği için en ideal ağaç türleridir. Nem sağlamak için ağaçları düzenli bir biçimde sulamanız gerekir. Aynı zamanda gereksiz otları yolmanız da gerekir çünkü bunlar suyu çeker.

Hasat zamanı gelene kadar bu ipuçlarını kullanın. Trüf mantarları kış aylarında kolaylıkla toplanabilir.

Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlere özel ticaret değeri en yüksek mantarları ve yetiştirme şartlarını araştırmaya devam edeceğiz.

İlgilinizi çekebilir

Tarım ve Hayvancılık Üzerine İş Fikirleri

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar