İsrail merkezli girişim, toprağın içine yerleştirilen sensörlerden elde edilen veriler sayesinde tarım sektörünü güçlendirmeyi ve geliştirmeyi umuyor.
Her ne kadar birçok sektör dijital çağa ayak uydurmayı başarmış olsa da, tarımcılık hâlâ eski yöntemleri kullanmaya devam ediyor. İsrail merkezli Viridix şirketi ise, arazilerde ve tarlalarda toprak analizi yapan yeni sensörler ile bunu değiştirmeyi amaçlıyor. Tarımcılar, toplanan veriler sayesinde sektörün etkinliğini artıracak aletler oluşturup işlerine yeni yaklaşımlar getirebilecekler.
Sensörler, zeminin nem seviyesini görüntülüyor ve son derece önemli veriler topluyor. Bu sayede çiftçiler ve üreticiler zemine en uygun seçenekleri tercih ediyorlar. “RootTens” isimli teknoloji topraktaki bütün önemli parametreleri ölçerek bu verileri bulut sistemine aktarıyor. RootTens teknolojisine yardım eden i-Dripper sulama sistemi teknolojisi ise her bitkiyi kendi ihtiyacına göre özel olarak suluyor. Çalışmak için elektriğe ihtiyaç duymayan sistem, ekosistemindeki bitkilere gereken suyu verebilmek için su kaynaklarına ihtiyaç duyuyor. Fakat her bitki ihtiyaç duyduğu kadar sulandığı için su israfının önüne geçilmiş oluyor.
Tarım sektörünü genişletmek ve dijital hayata dahil etmek henüz başlangıç aşamasında ve henüz önümüzde kat edilecek çok yol var. Mısır’ın ve Güney Kore’nin ortak olarak inşa edeceği 1 milyon metrekarelik tarım alanı ve kurak bölgelere su rezervuarları yerleştirmek için başlatılan restorasyon projeleri sektörde öne çıkan yenilikler arasında bulunuyor. Peki sizce teknoloji en çorak ve umutsuz bölgelerde bile hasat üretilmesini başka hangi yollarla sağlayabilir?