Perşembe, Kasım 21, 2024

Tasarruf Etmek İsteyenlere

Tasarruf etmek söylendiği kadar kolay olmayan bir konudur. Daha az para harcamaktan fazlasıdır ( bu kısım kendi başına bile oldukça zorludur). Nasıl tasarruf edeceksiniz, paranızı nereye koyacaksınız ve paranızın orada kaldığından nasıl emin olacaksınız? Amaçlarınızı gerçekçi bir şekilde nasıl belirleyeceğinizi ve harcamalarınızı nasıl kontrol altında tutacağınızı öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. “Tasarruf etmek istiyorum” diyenlere özel hazırladığımız bu yazımızda sadece yazılanları uygulayarak kolaylıklar tasarruf etmeye başlayabilirsiniz.

 

Nasıl tasarruf edilir?

1 – Öncelikle borçlarınızı ortadan kaldırın. Borçlarınızı ödemek için her ay ne kadar ödeme yaptığınızı hesaplayın. Unutmayın borçları ortadan kaldırmak tasarruf etmenin en hızlı yoludur. Paranızı borç batağından kurtardıktan sonra birikimlerinizi kolaylıkla başka şeyler için kullanabilirsiniz. Artı borçlarınızı ne kadar kısa sürede kapatırsanız o kadar az faiz ödersiniz ve tasarruf edersiniz.

Borçlarınızı kapatmadan önce tasarruf etmeye başlamaya karar verdiyseniz daha az faiz ödemek için borçlarınızı birleştirebilirsiniz.

2 – Tasarruf amaçlarını belirleyin. Kısa vadeli amaçlar belirlemek daha kolaydır. Bir video oyunu almak istiyorsanız ne kadara mal olacağını öğrenin, bir ev almak istiyorsanız ihtiyacınız olan peşinat miktarını belirleyin. Emeklilik gibi uzun vadeli amaçlarda daha fazla planlama yapmanız gerekir ( çalışmayı bıraktıktan sonra rahat bir şekilde yaşamak için ne kadar paraya ihtiyacınızın olduğunu hesaplayın) ve amaçlarınızı gerçekleştirmek için ne tür yatırımların size yardımcı olacağını belirleyin.

3 – Zaman çerçevesi oluşturun. Örneğin iki sene içinde ev almak istiyorum diyebilirsiniz. Kısa vadeli amaçlarınızı başarmak için belli bir gün belirleyin ve amaçlarınıza belirlediğiniz bu zaman diliminde ulaşabileceğinizden emin olun. Ulaşılabilir değilse cesaretiniz kırılabilir.

4 – Her hafta veya her ay ne kadar tasarruf edebileceğinizi hesaplayın. Tasarruf etmek istediğiniz her şeyi belirleyin ve tasarruf etmeye şimdiden başlamak için ne kadar paraya ihtiyacınızın olduğunu hesaplayın. Daha fazla tasarruf edebilmek için her periyotta aynı miktarı biriktirmek en iyisidir.

5 – Giderlerinizin kaydını tutun. Ne kadar kazanıyorsunuz ve ne kadar harcıyorsunuz? Harcadığınız para üzerinde ne kadar çok kontrol sahibi olursanız sizin için o kadar iyi olur. Ayda bir veya iki haftada bir yaptığınız bütün harcamaları yazın. Mümkün olduğunca detaylı olsun ve küçük harcamaları bile gözden kaçırmamaya çalışın. Her masrafı veya gideri kira, araba sigortası, araba ödemeleri, telefon faturası, kablolu televizyon faturası, kamu giderleri, yakıt, yiyecek veya eğlence gibi kategorilere ayırın.

  • Yanınızda her zaman küçük bir defter taşıyın. Her masrafın ve her birikimin kaydını tutmayı alışkanlık haline getirin.
  • Küçük not defterinizi ve faturalarınızı her hafta inceleyin.
  • Giderlerinizin kaydınızı tutmanıza yardımcı olacak bir sürü telefon uygulaması da vardır.

6 – Harcamalarınızı kesin. Bir ay veya iki ay geçtikten sonra harcama kayıtlarını gözden geçirin. Harcama kayıtlarınıza baktığınızda muhtemelen çok şaşıracaksınız. 10 lira park ücreti 20 lira dondurma parası??? Bu kayıtlara baktıkça yapmanız gereken bazı kesintileri açık açık göreceksiniz. Tasarruf etmeniz gereken miktara bağlı olarak bazı zor kararlar vermeniz gerekebilir. Önceliklerinizi düşünün ve bunlara uygun şekilde kesintiler yapın. Bu kesintiler sayesinde her yıl ne kadar tasarruf edeceğinizi hesaplayın.

  • Daha ucuz bir eve veya apartmana çıkabilir misiniz? Ev kredinizi yeniden finanse edebilir misiniz?
  • Yakıt parasından tasarruf edebilir misiniz veya araba kullanmayı bırakabilir misiniz? Ailenizde birden fazla araba varsa sayıyı bire indirebilir misiniz?
  • Sigortayı daha ucuza yaptırabilir misiniz? Birçok yerle görüşün ve en iyi fiyatı aldığınızdan emin olun. En yüksek indirimi almayı da unutmayın.
  • Kıyafet dükkanlarındaki indirimli bölümlerden alışveriş yapın. Fiyatı düşürülmüş ürünler size %50 tasarruf sağlar.
  • Sabit hattı kapatarak ve sadece cep telefonu kullanarak veya internet üzerindeki Skype gibi bedava hizmetleri kullanarak tasarruf edebilirsiniz.
  • Kablolu televizyon veya uydu olmadan yaşayabilir misiniz?
  • Elektrik, su veya doğal gaz gibi masraflarınızı kesebilir misiniz?
  • Dışarı yediğiniz yemek sayısını azaltabilecek misiniz? Evde daha fazla yemek pişirebilir misiniz? Belki de market alışverişi yaparken daha fazla tasarruf edebilirsiniz.

7 – Tasarruf amaçlarınızı yeniden değerlendirin. Ev gelirinizden giderlerinizi çıkarın. Fark ne? Ve tasarruf amaçlarınızla uyuşuyor mu? Diyelim ki ayda 300 lirayla idare edebileceğinize karar verdiniz ve aylık maaşınız 460 lira. Tasarruf edeceğiniz miktar 160 lira olur. Bütün tasarruf amaçlarınızı bütçenize uyduramıyorsanız nelerden tasarruf edebileceğinizi ve daha az önemli şeylerden nasıl kesinti yapabileceğinizi veya zaman dilimini nasıl ayarlayabileceğinizi araştırın. Belki araba alma planınızı bir sonraki seneye erteleyebilirsiniz ve belki de büyük ekran bir televizyona ihtiyacınız yoktur.

8 – Bütçe yapın. Kazancınızla tasarruf hedeflerinizi ve harcamalarınızı dengelemeyi başardıktan sonra bir bütçe yapın. Böylece her ay ne kadar harcayabileceğinizi bilirsiniz. Bütçe yapmak özellikle dalgalanma eğilimi gösteren harcamalar için çok önemlidir.

9 – Kredi kartları kullanmayı bırakın. Harcamalarınızı nakit yapın veya ödeme emriyle yapın. Çek kullanmayın çünkü bütçenizi aşarsınız.

Kredi kartlarına ihtiyacınız varsa ancak onların cazibesine kapılmak istemiyorsanız bu bölümü ayırın ve kredi kartından yaptığınız harcamaları bir kağıda not edin ve diğer harcamalardan ayırın.

Aslına bakacak olursanız kredi kartları şeytan değildir. Tamamen sizin kontrolünüzdedir. Sorumlu bir şekilde kullanırsanız ( örneğin her ay borcunuzu tamamen öderseniz ) kredi kartlarından faydalanabilirsiniz. Birçok kredi kartı firmasının para kazanmasının en önemli sebebi insanların sahibi olmadıkları parayı sonuna kadar harcamalarıdır. Sizde her ay borcunuzu aksatmadan ödeyecek insanlardan değilseniz kredi kartı firmaları sizi kolaylıkla uçuş milleri veya nakit puanlar gibi promosyonlarla ayartabilir.

10 – Faizli tasarruf hesabı açın. Harcadığınız para miktarını ayırmanız tasarruf kaydını tutmanızı kolaylaştırır. Vadesiz hesaba göre tasarruf hesapları daha iyi faiz getirir.

11 – Öncelikle kendinize ödeme yapın. Tasarruflar önceliğiniz olmalıdır böylece her ay sonunda geri kalan neyse biriktirebilirsiniz. Tasarrufları bir hesaba yatırdıktan kısa bir süre sonra ödeme alabilirsiniz. Tasarruf etmeye başlamanın en kolay ve etkili yolu her girişin %10’unu tasarruf hesabına yatırmaktır.

İster bankanız isterseniz de üçüncü taraflar aracılığıyla vadesiz hesaptan tasarruf hesabınıza otomatik geçiş ayarlayın. Belli aralıklarla ( günlük veya haftalık ) vadesiz hesabınızdan tasarruf hesabınıza belli bir miktar veya belli bir yüzde transfer edin.

12 – Cesaretiniz kırılmasın ve vazgeçmeyin. Zengin olmayacağınızı düşünebilirsiniz ancak agresif bir tasarruf planı yaparsanız ve buna uyarsanız bir gün zengin olabilirsiniz. İyi şeyler sıklıkla zaman alır ve ne kadar uzun süre tasarruf ederseniz tasarruflarınızdan da o kadar çok faiz alırsınız.

 

Tasarruf etmek için ipuçları

Malınıza mülkünüze göz kulak olun. Bu yolla bir şeyleri daha az değiştirirsiniz. Bununla birlikte gerekli olmadıkça bir şeyleri yenisiyle değiştirmeyin. Örneğin elektrikli diş fırçanızın motorunun kırılması diş fırçasının fonksiyonunu kaybettiği anlamına gelmez. Diş fırçasını kullanmaya devam edin ve yenisine ihtiyacınız olduğunuzda alın.

Satın almalarınızı kağıt parayla yapın ve bozuk paralarınızı her zaman biriktirin. Bozuk paralarınızı biriktirmek için bir kumbara veya kavanoz kullanın. Bozuk paralar önemsizmiş gibi görünebilir ancak zamanla para biriktirmenize yardımcı olacaktır.

Hayatın içindeki küçük mutluluklardan keyif alın. Büyük Buhran döneminde insanlar bir şekilde kendilerini eğlendirecek şeyler bulmuşlardır hem de pahalı olmayan eğlenceler. Çocuklar kendi aralarında kürsü yarışmaları yaparmış, gençler dans yarışmaları yaparmış ve herkes Monopoly oynarmış, puzzle çözermiş, okurmuş ve radyo dinlermiş. Felsefe konuşmak, poker oynamak, yastık dikmek, müzik aletleri çalmak ve dans etmek için bir araya gelin. O zamanlarda bir şeyleri yapmak için hayal gücü ve beceri gerekiyordu ancak alışveriş merkezlerinde dolaşmadan da eğlenebiliyorlardı ve sizde aynısını yapabilirsiniz.

Bir şey almaya gittiğinizde her zaman ne için para biriktirdiğinizi aklınıza getirin.

Olumlamalar kullanın. Örneğin sürekli şu olumlamayı tekrar edin: borç bir seçenek değildir.

Giderlerinizi her zaman gözünüzde büyütün ve gelirinizi her zaman hafife alın.

Elinize beklenmeyen bir nakit geçtiğinde hepsini veya büyük kısmını birikimlerinize ekleyin ancak düzenli olarak belirlediğiniz miktarı da bir kenara ayırmayı bırakmayın. Tasarruf hedeflerinize daha kısa sürede ulaşırsınız.

Bir şeyi GERÇEKTEN istiyorsanız kendinize GERÇEKTEN ihtiyacınız olup olmadığını sorun. Çoğu zaman cevabınız hayır olacaktır.

İnsanlar gelirlerine bakmadan bir şeyler biriktirir. Küçük ölçekli başlamanız bile alışkanlık kazanmanıza yardımcı olur.

Geliriniz değişkense harcamaları önceden belirlemeniz zorlaşır çünkü bir dahaki sefere size ne kadar ödeme yapılacağını bilemezsiniz. Önemi ve önceliklerinizi karşılamasına göre bütçe kategorilerinizi listeleyin.

 

Tasarruf etmek isteyenlere uyarılar

  • İşleri berbat etseniz bile kendinizi bu yüzden hırpalamayın. Bir daha ki sefere daha iyisini yapmak için uğraşın.
  • Gerçekten mali sıkıntı çekiyorsanız sağlıkla ilgili kesintiler yapmayın.
  • Yorucu ve uzun bir haftadan sonra keyif yapmak isteyebilirsiniz ve kendi kendinize bunu hak ettim diyebilirsiniz. Unutmayın kendinize aldıklarınız hediye değildir. Kendi kendinize tabi ki bunu hak ettim ancak bunu ödeyebilir miyim diye sorun.
  • Üzerinizde para varken vitrinlere bakmaya gitmeyin. Sadece önceden belirlediğiniz alışveriş listeniz doğrultusunda alışveriş yapın.
  • Arkadaş çevrenizde müsrif insanlar varsa onlarla sürekli olarak dışarı çıkamamak için bahaneler hazırlayın.

“Tasarruf etmek istiyorum ne yapabilirim?” diyenlere özel tasarruf etmenin yollarını araştırmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.

 

İlginizi çekebilir

Su tasarrufu etmek için tıklayınız.

Tasarruf etme ve para biriktirme yöntemleri için tıklayınız.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar