Perşembe, Kasım 21, 2024

Tarım Turizmi İş Fikirleri

“Kendi işimi kurmak istiyorum ne iş yapabilirim?” diyenlere özel en karlı işler ve bakir iş alanlarını paylaşmaya devem ediyoruz.

Tarım turizmi veya kırsal turizmi, ziyaretçilerin çiftlikleri gezerek tükettikleri sebzeleri, meyveleri veya diğer tarımsal ürünleri yakından görmelerine olanak sağlar. Tarım turizmcilerinin çoğu kentlerde yaşar ve çiftlik yaşantısından oldukça uzaktırlar. Tarım turizmi sayesinde bu insanlar hayvancılığın ve tarımın tam olarak nasıl yapıldığını anlarlar. Tarım turizminin farklı çeşitleri vardır. Örneğin bazılarında tarım çalışanları meyveleri sizin toplamanızı veya hayvanların bakımlarını sizin yapmanızı ister. Bazıları da çok yönlü etkinlikler sunarak ziyaretçilerin ilgi alanlarına uygun farklılıklar sunarlar.

 

Kendin topla çiftlikleri

Kendin topla çiftliklerinde ziyaretçiler çiftliğin meyve bahçelerindeki veya tarlalarında ki yetişen ürünleri kendileri hasat ederler. Çiftliklerde genellikle sezonluk çilekler, yabanmersinleri, elmalar ve balkabakları olur. Her ziyaretçi önceden ayarlanmış programlar için ödeme yapar ve topladıkları ürünleri koymaları için kaplar verilir. Ürünleri hasat edecek zamanı ve fiziksel gücü olmayan müşteriler içinse önceden toplanmış setler vardır. Bu setlerin içerisinde önceden toplanan sebzeler veya meyveler vardır. Aileler genellikle kendin topla çiftliklerini ziyaret etmeyi tercih ederler.

 

Hayvan sergileri

Hayvancılıkla uğraşan cesur çiftçiler ziyaretçilerine alışılmışın dışında bir çiftlik deneyimi yaşatırlar. Tabii ki belli bir ücret karşılığında. Örneğin bir koyun çiftliğinde çiftlik sahibi köpekleri ile bir gösteri sunabilir. Köpeklerin olağanüstü bir biçimde koyunları nasıl otlattığını ve aynı zamanda sahip ve köpekler arasında ki iletişimi görebilirsiniz. Alpaka liflerinin sayısız faydası vardır ve alpaka çiftçileri ziyaretçilerin pahalı ve egzotik çiftlik hayvanlarını görmesine izin verir. Çiftliğin içinde bir dükkan varsa hevesli ziyaretçiler sıklıkla şapkalar veya atkılar gibi el yapımı alpaka ürünlerden alırlar.

 

Atölye çalışmaları

Çiftlik sahibi öğretme ve pazarlama becerilerini kullanarak eğitici atölye çalışmaları düzenleyebilir. Örneğin şifalı bitkilerle ilgili dersler verebilirler. Otların tanınması, bitkisel kremlerin ve losyonların hazırlanması ve mantar yetiştiriciliği verebileceğiniz dersler arasındadır. Çiftlik sahibi bitkisel çay karışımları, bitkiler ve kurtulmuş mantarlar satarak fazladan para kazanabilir. Çiftlikler müsait olursa konaklama hizmeti de verilebilir. Daha fazla atölye çalışması yapılması çiftliğe yapılacak başvuruların sayısını arttırır.

 

Çoklu programlar

Zamanla çalışkan çiftlik sahipleri tesislerini genişletirler, yerel halk ve turistler için yapılacak programların sayısını arttırırlar. Örneğin meyve deposunu başka bir binaya taşıyabilir, elma şarabı işleme ve soğuk depolama ekipmanları ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda dükkan müdürü ürün yelpazesini genişleterek gurme yiyecekler ve mutfak aksesuarları ekleyebilir. Hazır yemek ve salata dükkanı, pastane ve samimi bir restoran tesisin cazibesini arttırır. Tarım turizmi işine girenler ziyaretçilerine “kendin topla” hizmeti vermeye devam ederken mevsimlik festivaller, traktör turları, çocuk etkinlikleri ve diğer açık hava etkinliklerinden de sunabilirler.

“İş kurmak istiyorum ne iş yapabilirim” diyenlere için en cazip iş alanlarını ve kurulacak en güzel işleri araştırmaya devam edeceğiz.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar