Taksi durağı açmak büyük maliyetli olsa da uzun vaadede kazançlı bir iştir. Taksi hizmeti vermeye ufak ölçekli başlayarak kazanç elde etmeye başlayınca genişletebilirsiniz.
Taksi durağını açmadan önce bulunduğunuz bölgede taksi durağına ihtiyaç olup olmadığını öğrenmeli ve ilgili resmi kurumlardan gerekli olan bütün belgeleri aldığınızdan emin olmalısınız.
Taksi durağı açmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Taksi durağı açmak için adımlar
1 – Rekabeti araştırın. Diğer taksi duraklarını araştırın. Hizmetlerini öğrenin. Bulunduğunuz bölgede başka bir taksi durağına ihtiyaç olup olmadığını öğrenin. Küçük şehirlerde taksi talebi de azdır ve bu nedenle taksi durağı açmak uygun bir iş girişimi olmayabilir. Kendinizi diğer taksi duraklarından ayıracak hizmetler belirleyin. Havaalanı servisleri vb.
2 – Araçları ve ekipmanları araştırın. Size zaman kazandıracak taksiciliğe uygun araçlar satın alın. İkinci el pazarlarına ve diğer araç satış yerlerine bakın. Temiz, garantili ve yeterli bagaj alanı olan araçları tercih edin. Daha önce ticari olarak kullanılmayan bir aracı taksiye çevirecekseniz gerekli düzenlemeleri yapın. Örneğin aracın, yolcuların oturmasına ve kullanmasına mahsus bölümleri sağlam durumda olacak, aşırı, eskiyen döşemeler değiştirilecek, kırık veya tehlikeli şekilde çatlak camlarla seyrüsefer yapılmayacak, aracın Trafik Kanununa göre çalışır durumda olması zorunlu olan ayna, sinyal far vb. bölümlerinde hiçbir eksik veya arıza olmayacaktır. Araçlar, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen renk ve şekilde boyanmalıdır. Araçların belirtilen özelliklere sahip olup, olmadığı Belediye Trafik Müdürlüğü Araç Kontrol Komisyonunca tespit edilir, komisyonca kontrol edilmeyen yada çalışması uygun görülmeyen araç seyrüsefere çıkamaz, seyrüsefere başlatıldığı takdirde, bu yönetmeliğin öngördüğü cezai işlemler uygulanır.
3 – Ruhsat ve izinler için başvurun. Meslek Odasına kayıt olurken bağlı bulunduğunuz il sınırları içindeki esnaf odalarından birine kayıtlı olduğunuzu gösteren belge, ehliyet fotokopisi, Esnaf ve Sanatkarlar siciline kayıt, nüfus cüzdanı sureti (muhtarlıktan), en az bir yıldır müracaat edilen il sınırları içinde ikamet ettiğine dair ikametgah il muhabiri, ticari araç kullanma belgesi (SRC), araç ruhsat fotokopisi, sabıka kaydı ve valilik makamından nüfus kayıt örneği gibi gereklilikleri tamamlamanız gerekir. Daha sonra taksi durağı çalıştırma izni müracaatı yapmanız gerekecektir. Taksi çalıştırma hakkı elde eden işletmecilere, Belediyece düzenlenen ve her yıl vizelenecek olan “Taksi Çalıştırma Ruhsatı” verilir.
4 – Taksi durağınız için yer araştırın. Taksi durağı açılmasında aranan şartları yerine getirecek bir yer bulmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
5 – Şoförleri ve diğer çalışanları alın. Çalışma izin belgeli araçlarda şoför olarak çalışacak kişiler Şoförler Odası tarafından bastırılacak şoför tanıtım kartını almak ve araçta çalıştığı sürece üzerinde görülür şekilde bulundurmak zorundadır. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı; belge alacakların matbu dilekçesini, şoförün sürücü belgesi fotokopisini, muhtardan ikametgah belgesini, savcılıktan alınmış sabıka kaydı, eğitim seminerine katıldığına dair katılım belgesini, en fazla 6 ay önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, 6 ay içersinde alınmış sağlık raporu, başvuruda belirtilen şoförlerin TC numarası bulunan kimlik fotokopisini ve çalışacakları aracın plakasını alarak şoför tanıtım kartını düzenlerler.
6 – Taksi durağınızın reklamını yapın. Basılı ve online telefon defterlerine kayıt olun. Yerel gazetelere ilanlar verin. Pazarlama malzemelerinizde hizmetlerinizin ve iletişim bilgilerinizin yer aldığından emin olun. El ilanları hazırlayın ve dağıtın.
İhtiyacınız olanlar
- Araçlar
- Taksimetreler
- İşletme ruhsatı
- Ticari araç sürücü belgesi
- Sigorta
- Pazarlama malzemeleri
“Büyük sermayeli ve kazançlı bir iş kurmak istiyorum” diyenler için iş kurma fırsatlarını ve yatırım yapılacak işleri araştırmaya devam edeceğiz.