Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikStratejik Düşünen İnsanların Ortak Özellikleri

Stratejik Düşünen İnsanların Ortak Özellikleri

Patronsunuz, şirket size ait ama günlük işlerle uğraşayım derken çok mu vakit kaybediyorsunuz? O zaman bu makalemizi okuyarak şirketinizi en doğru ve stratejik biçimde yönetmenin yollarını öğrenebilirsiniz.

Daha her şeyin başında şirketi kurarken ortada sadece siz ve ortaklarınız vardı, değil mi? Her işi bizzat sizler yaptınız. Gereken teknik ayarlamaları hallettiniz, yatırımcılarla görüştünüz, çöpleri attınız ve sabahlara kadar çalışıp gece yarılarında dışarıdan yemek söylediniz. Şimdi ise tüm bunları yapan elemanlarınız var, dolayısıyla da sizin “stratejik” hareket edip başka işlerle uğraşmanız gerekiyor.

İyi, güzel de “stratejik” derken neyi kastediyoruz?

Eğer “Stratejik olmak da neymiş, ben öyle şeyler bilmem, boş laf bunlar.” diyorsanız yalnız sayılmazsınız çünkü sizin gibi düşünen bir sürü insan var. Arada sırada her lider kolaya kaçarak sadece acil olan işlere odaklanır ve başka birçok şeyi göz ardı eder. Ancak siz sürekli bu şekilde hareket ediyorsanız maalesef şirketinizi riske atıyorsunuz demektir. Siz başarılı olmak için tüm engelleri aşmaya çalışırken karşınıza beklenmedik fırsatlar çıkabilir ama siz dönüp de etrafınıza dikkatlice bakmadığınız için bu fırsatları kaçırabilirsiniz. Hatta bazen yaptığınız işe o kadar konsantre olursunuz ki yanlış yolda olduğunuzun farkına bile varamazsınız.

Tabii etrafınıza bakıp fırsatları tespit etmek ve hatalarınızı fark etmek hiç de kolay bir iş değildir. Bugün büyük küçük hangi şirkete giderseniz gidin “Stratejik liderlere ihtiyacımız var!” lafını duyarsınız mutlaka. Peki neden şirketler sürekli bu tarz insanlar arıyor ama bulamıyor? Cevap belli: Neredeyse kimse “stratejik liderlik” işinin ne olduğunu ve neler gerektirdiğini anlayamıyor. Stratejik liderlerin yapmaları gereken şeyleri bilmeyen insanlar da haliyle stratejik lider olamıyor.

Gidip içini ve yapısını gördüğümüz şirketlerde bu durumu son derece net bir şekilde gözlemleme şansı bulduk, o yüzden oturup “Stratejik lider nedir ve ne iş yapar?” sorusu üzerine kafa yorduk, en sonunda da sorumuza cevap bulduk. Şimdi dilerseniz günümüzün belirsizliklerle dolu iş dünyasında değişikliklere ayak uydurmayı başarabilen stratejik liderlerin sahip oldukları ortak özellikleri tek tek inceleyelim:

 

1- Stratejik liderler öngörülerde bulunurlar

Birçok şirkette yöneticiler sadece önlerindeki durumlara ve engellere odaklanırlar. Maalesef bu kişiler, “çevresel görüş” diye tabir ettiğimiz geniş bir bakış açısına sahip değillerdir. Hal böyle olunca şirketinizin zayıf yönlerini tespit eden rakipleriniz atağa geçer. Böyle durumları önlemek amacıyla mantıklı öngörülerde bulunmanız gerekir, bunun için de:

– Faaliyet gösterdiğiniz sektörde çığır açmanızı sağlayacak yeni bilgilerden haberdar olmalı,

– Yaptığınız işin sınırlarının dışına çıkarak yeni imkanlar peşinde koşmalı ve

– Ufuktaki fırsatları takip etmek için geniş ağlar kurmalısınız.

 

2- Eleştirel düşünürler

Eğer sıradan bir düşünce yapısına sahipseniz insanlar sizi pek garipsemez, ürettiğiniz fikirler de fazla sorgulanmaz. Ancak her türlü modaya uyum sağlar, yaygın düşünceleri hemen benimser ve daima güvenli oynamaya çalışırsanız iş dünyasındaki rekabet avantajınızı kaybedersiniz. Rekabet üstünlüğü sağlamak istiyorsanız eleştirel düşünebilmeniz gerekiyor. Eğer siz de eleştirel düşünmek istiyorsanız:

– Sorunların esas sebeplerini bulup bunları incelemeli,

– Kendinizinki de dahil olmak üzere mevcut inançları ve düşünce biçimlerini sorgulamalı ve

– Şirketinizle ilgili kararları etkileyen iki yüzlülük, suistimal ve taraf tutma gibi zararlı unsurları tespit etmelisiniz.

 

3- Olayları ve durumları yorumlarlar

Son derece rahatsız edici bir durum olan muallaklıkla karşılaşan birçok insan çabucak bir çözüm bulma arayışına girer ve bu yolda bazen kötü sonuçlar alır. Ancak iyi bir stratejik lider ise metanetini korur ve kesin bir karar vermeden önce pek çok farklı kaynaktan aldığı bilgileri sentezler. Siz de bu konuda başarılı olmak istiyorsanız:

– Birden fazla veri kaynağındaki ortak noktaları aramalı,

– Etrafınızdaki başka insanları da bunu yapmaları doğrultusunda teşvik etmeli ve

– Genel kabul gören varsayımları sorgulayıp aynı anda birden çok fikri teste tabi tutmalısınız.

 

4- Karar verirler

Birçok girişimci ve lider “analiz felci” diye tabir ettiğimiz durumun mağduru olabilir. Bu duruma düşmemek ve yeterince başarılı olmak için yeni süreçler geliştirip bunları ivedilikle uygulamaya koymanız gerekli. Bunun için de:

– Meselelerin özüne inmenizi sağlayacak kararlar almalı,

– Hız, özen, kalite ve beceriklilik gibi faktörler arasında denge kurmalı, aşırı mükemmeliyetçi olmamalı,

– Elinizdeki bilgi yeterli olmasa ve çok farklı görüşler arasında kalsanız bile kendinize has bir tavır takınmalısınız.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi

 

5- İnsanları ve düşünceleri hizaya sokarlar

İş hayatında genellikle fikir birliği olmaz. Bunu bilen stratejik liderler karşılıklı fikir alışverişini teşvik etmeli, güven ortamı sağlamalı ve şirketin tüm paydaşlarının görüşlerine başvurmalıdırlar. Siz de bunu başarmak istiyorsanız:

– Diğer insanların hem aleni hem de gizli hedeflerini anlamalı,

– Hassas meseleleri ne pahasına olursa olsun gündeme taşımalı,

– Risk toleransını değerlendirmeli ve insanların desteğini kazanmak için gereken şeyleri yapmalısınız.

 

6- Sürekli bir şeyler öğrenirler

Şirketiniz büyüdükçe insanlar sizi eleştirmekten çekinir, dolayısıyla fikirlerini genelde dürüst bir şekilde ifade etmezler. Ama siz insanların görüşlerini almak için elinizden geleni yapmalısınız. Bu çok önemlidir çünkü hem şirket çalışanları hem de yöneticiler başarılardan ve özellikle de başarısızlıklardan büyük dersler alırlar. Bu doğrultuda siz de:

– Çalışanlarınızın dürüst ve yeri geldiğinde sert bir şekilde sizi eleştirmesine izin vermeli,

– Hatalı olduğunuzu fark ettiğinizde kendinize derhal yeni bir yol haritası çizmeli,

– Kendinizi geliştirmenizi sağlayan her türlü başarı ve başarısızlığa olumlu bakmalısınız.

 

Peki o zaman stratejik bir lider olmak için gereken niteliklere sahip misiniz?

Gördüğünüz gibi stratejik bir lider olmak hiç de kolay değil. Ama dürüst olalım, kimse annesinin karnından bu niteliklerin hepsine sahip bir şekilde doğmuyor. Elbette bu nitelikleri zaman içerisinde kazanabilir, eksik yönlerinizi geliştirebilirsiniz. Önümüzdeki günlerde benzer konular hakkında makaleler yayınlamaya devam edeceğiz. Siz şimdilik bu makalemizde bahsettiğimiz şeyleri iyice özümseyin ve iş hayatınızda uygulamaya başlayın. Hepinize başarılar dileriz!

 

İlginizi çekebilir

Başarılı Liderlerin Her Gün Yaptığı 15 Şey
Başarılı Bir Lider Olmak İsteyenlerin Okuması Gereken Kitaplar
Berkay BABAOĞLU
Berkay BABAOĞLU
Boğaziçi Üniversitesi " Çeviri Bilimi " bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına atıldı. Silverline, Coca Cola gibi birçok firmada üst düzey pozisyonda çalıştı. Şimdi ise Simfer firmasında uluslararası satış müdürü olarak görev yapmakta. Sizler için iş hayatında başarı yakalamakla ilgili rehber niteliğinde yazılar kaleme alıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar