“Dünyaya bir Steve Jobs daha gelmeyecek. Hiç kimse onun kadar özel olmayı da başaramayacak. Biz neysek oyuz ve onun ne denli yüce bir şahsiyet olduğunu kabullenmek dışında yapabileceğimiz hiçbir şey yok. ”– Larry Ellison
Steve Jobs, hayatından ve yaptıklarından ders almamız gereken ilham verici bir örnek, bir o kadar da başarılı bir girişimciydi.
Steve Jobs’In hayatını incelediğimizde bizlere paha biçilmez yaşam dersleri sunan pek çok detayı yakalayabilmemiz ve hayatın gerçeklerine dair yeni bir anlayış geliştirebilmemiz mümkündür.
Bu nedenle yazımızda Steve Jobs (1955-2011) ‘ın bizlere öğreteceği hayata dair dersler niteliğindeki bazı gerçeklerden bahsedecek, bunun yanı sıra da Steve Jobs’tan alıntılara yer vereceğiz.
Yazımızın tüm girişimcilere rehberlik edeceğine inanıyoruz.
1. Yaptığınız işi sevin.
Steve Jobs işine tutkuyla bağlıydı. Apple’dan kovulduktan sonra dahi yaptığı işin hayatı boyunca gerçekten yapmak istediği tek şey olduğunu biliyordu. Bizler de tıpkı onun gibi ne olursa olsun yolumuzdan sapmamalıyız – kararlılığımızın karşılığını mutlaka alacağımızı aklımızdan çıkarmamalıyız.
Harika işler yapmanın tek yolu yaptığımız işi sevmektir.
“Yetişkinlik hayatımın tek odak noktası artık yoktu, her şey elimden adeta uçup gitmişti ve bu beni mahvediyordu. Silikon Vadisinden kaçmayı dahi düşündüm. Ancak birden kafama dank etti: Ben her şeye rağmen yaptığım işi çok seviyordum. Bu düşünce sayesinde her şeye en baştan başlamaya karar verdim. ”
Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?
2. Aptal insanlardan uzak durun.
Steve Jobs aptal insanlar derken beceriksiz, kafasını yeterince kullanmayan ve negatif insanları kast ediyordu. Onun bu insanlara ayıracak vakti yoktu ve fırsatını bulduğu ilk an bu insanları hayatından çıkarmaya odaklanmıştı.
Neden dersiniz?
Çünkü o bu tarz insanların yabani ot misali olduğuna ve her daim aynı kafa yapısına sahip insanları işe aldıklarından olsa gerek aynı hızla da çoğaldıklarına inanırdı. Böylesi bir iş ortamının motivasyonunuz üzerindeki olumsuz etkilerini bir düşünsenize! Sizler de bu insanları etrafınızdan uzaklaştıramasanız dahi onlarla mümkün olduğunca az muhatap olmak için çaba gösterin. Etrafınızı size ilham verecek pozitif ve iyimser iş arkadaşları ile kuşatın.
Mutlaka okuyun: Zenginler Arkadaşlarını Nasıl Seçiyor?
3.Daha yaratıcı olmak adına kültürel aktivitelerle yakından ilgilenin.
Steve Jobs bu maddenin somut bir örneğini oluşturur. Yaratıcı olmanın en iyi yolu etrafınızı kültür, sanat ve tarihle kuşatmaktır. Steve Jobs yaşamını kültürel aktiviteler sayesinde zenginleştirmenin tasarım tutkusunun gelişmesine yardımcı olan en önemli unsur olduğuna inanmaktadır.
Apple ürünleri bunun mükemmel bir örneği değil midir zaten?
Unutmayın, mutlu anları yakalamak veya eksik parçaları tamamlamaya çalışmak düşündüğümüzden çok daha önemli olabilir.
“Yaratıcılık yalnızca bir şeyleri birbirine bağlamaktan ibarettir. Yaratıcı insanlara bir şeyi nasıl yaptıklarını sorduğunuzda kendilerini az da olsa suçlu hissederler çünkü aslında yaptıkları farklı bir şey yoktur, onlar yalnızca bir şeyleri fark etmeyi başarmış ve gördükleri bu şey zaman içinde net ve yalın bir gerçeklik kazanmıştır”
Mutlaka okuyun: Mutlu Olmak İçin Alışveriş Yapmayı Bırakın, Deneyimlere Odaklanın!
4.Risk almaktan korkmayın.
Steve Jobs, iPhone’u geliştirmekle iPod’un tahtını sarsacağını ve onu modası geçmiş bir icada çevireceğini biliyordu. Bunun bir risk olduğunu da biliyordu, ancak mobil pazarın oldukça kazançlı olduğunun farkındaydı ve bu büyük pastanın bir dilimini de kendisine saklamak istiyordu.
Cesurca öyle değil mi?
Zaten cesur olmak ve akıntıya karşı kürek çekmek de risk almanın bir parçası değil midir? Steve Jobs da her daim başkalarının fikirlerinin ya da“kurallarının” planlarımızı asla engellememesi gerektiğini savunmuştur.
“Zamanınız sınırlı, bu yüzden bu kısıtlı zamanı başka birinin hayatını yaşamaya uğraşarak israf etmeyin. Diğer insanların düşüncelerine bağlı bir yaşam sürme dogmasına yenik düşmeyin. Başkalarının görüşlerinin kulakları sağır edici gürültüsünün kendi iç sesinizi boğmasına izin vermeyin. Ve en önemlisi, kalbinizi ve sezginizi takip etmek konusunda cesaretli olun. ”
Mutlaka okuyun: Rahatınızı Bozup Risk Alabilmeniz için Denemeniz Gereken 10 Yol
5.Nitelik ya da beceri her şey demek değildir.
https://www.youtube.com/watch?v=6kjtb0mD1cI&feature=youtu.be
Steve Jobs üniversite mezunu dahi değildir. O bizlere önemli olan asıl şeyin diploma değil, olumlu bir zihniyete sahip olmak ve becerilerinizi nasıl geliştireceğinizi bilmek olduğunu göstermiştir. Kağıt üzerindeki yeterlilikler de önemlidir, ancak söz konusu olan yeteneklerimizi geliştirmek olduğunda daima ikinci sırada yer almalıdır.
Steve Jobs yukarıda bulabileceğiniz 2005 yılı Stanford Üniversitesi Mezuniyet Konuşmasında niteliklerin her şey demek olmadığını kanıtlar nitelikte bir konuşmaya imza atmıştır.
“Doğruyu söylemek gerekirse üniversite mezunu olmayı başaramadım. Ve bir üniversite mezuniyetine en yakın olduğum an tam da bu andır”
6.Basite indirgeyin.
Apple şirketi mühendisleri iPod’u geliştirdiği esnada Jobs, iPod üzerinde hiç düğme olmaması gerektiğini ve cihazı açık kapamaya yarayacak tek bir düğmenin yeterli olacağını söylemişti. Mühendisler bu konuya şüpheci bir tavırla yaklaştılarsa da Jobs kararından dönmemişti. Çünkü operasyonu basit tutmanın hem bu proje hem de diğerleri için önemli olduğuna inanıyordu. Sonunda, kaydırma tekerleği sistemi geliştirildi ve bu özellik günümüz bilişim dünyasının vazgeçilmezlerinden biri olmayı başardı. Bu maddede Steve Jobs’tan öğreneceğimiz şey tek bir şeye odaklamanın zihinlerimizi keskinleştirip yapılması gerekenleri öncelik sırasına koymamıza yardım edebileceğidir.
“Odaklanma ve basite indirgeme benim mantralarımdır. Çünkü basit olan karmaşık olandan çok daha zor olabilir: Düşüncelerinizi basite indirgemek ve zihninizi temizlemek adına çok çalışmalısınız. Unutmayın sonunda buna değecektir, çünkü bunu bir başardınız mı üstesinden gelemeyeceğiniz şey yoktur. ”
Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Sadeliğin Önemi
7.Her şeyi paraya bağlamayın.
Jobs dünyayı değiştirmek yani evrenin müziğine “kendi tınısını” eklemek istemişti. Tüm projelerini dünyayı daha iyi bir yer haline getirecek harika ürünler yaratmak üzere tasarlamıştı. Temel amacı para kazanmak değildi. İşte böylesi bir yaklaşımdan doğan değerli bir hayat dersi daha: Değer katmak veya topluma yardım etmekten çok kar etmeye odaklanıyorsanız, hedefleriniz üzerine yeniden düşünmenin zamanı gelmiş de geçiyor demektir.
“Mezarlıktaki en zengin adam olmak benim için önemli değil… Ben geceleri başımı yastığa harika bir şey yaptığımı bilerek koymayı tercih ediyorum… Benim için önemli olan bu ”
Mutlaka okuyun: Çalışanları Paradan Çok Ne Motive Eder?
8.Cesaretli olun.
Steve Jobs 12 yaşındayken üzerinde çalıştığı bir proje için ihtiyaç duyduğu bazı yedek parçaları almak adına HP’ nin kurucusu Hewlett Packard’ı aramıştı. Bu telefon görüşmesi sonucunda HP şirketinde yaz dönemi boyunca çalışabileceği bir iş fırsatı elde etti ve bir daha da arkasına bakmadı. Anlayacağınız bizler de tıpkı Steve Jobs gibi sonunda reddedileceğimizi bilsek dahi denemekten vazgeçmemeliyiz.
Unutmayın, sormadığınız her sorunun cevabı “hayır” olmaya mahkumdur.
Mutlaka okuyun: Girişimciliğin Olmazsa Olmazı: Cesaret
9.Her şeyi sorgulayın.
Steve Jobs, yaptığı tüm röportajlarda her zaman her şeyi sorguladığını söylerdi. Örneğin, açlıktan ölmek üzere olan çocukları gördüğünde dini inançlarını sorgulamıştı. İnsanlara kuralları ve varsayımları sorgulamalarını da şiddetle tavsiye ediyordu. Çünkü bu sorgulama kendisine ait en yaratıcı fikirlerin temelini oluşturmuştu.
Bu nedenle hem iş hem de özel hayatımızı nasıl geçirdiğimize ilişkin tüm sorgulamaların bizim için birer ilham kaynağı olacağını aklımızdan çıkarmamalıyız. Bir şeyin neden hep aynı şekilde yapıldığını sürekli olarak sorguladığımızda başarıya giden yolda emin adımlarla ilerliyoruz demektir.
Steve Jobs aynı şekilde şık ve minimalist yapıdaki 138 milyon dolarlık yatı Venüs’ün yapımıyla ilgili her şeyi de sorgulamıştı. Yatı üreten Hollandalı tersanenin sahibi Henk de Vries, Jobs’ın her zaman daha iyisini yapabileceklerini söylediğini ifade etmiştir. Yapım sürecinde her nokta en ince ayrıntısına kadar incelenmiş ve bu oldukça zorlayıcı bir dönem olmuştur. Ancak sonuç bir o kadar tatmin edicidir.
10. Teknoloji dünyayı- iyi anlamda- değiştirebilir.
Steve Jobs çocukluğunda hız ve hareket kabiliyetine ilişkin bir makale okumuştu. Makalede bu alandaki en verimli türler listelenmekteydi. Makaleyi okurken insanların bu listenin alt sıralarında yer aldığını ancak akbabaların ise ilk sırada olduğunu fark etmişti. Bir insanı bisikletin üzerine koyduğunuzda ise bu kombinasyon insanı akbabanın önüne yani listenin en üstüne çıkarıyordu. Jobs daha sonra bu metaphoru ürettiği bilgisayarı aklın bisikleti olarak adlandırdığı bir Apple reklamında da kullanmıştı. Bu tür akıllı teknolojiler sayesinde dünyayı çok daha iyi bir noktaya taşıyabilmek mümkün olabilirdi.
Bu görüşün ne denli doğru olduğu gün gibi ortada değil mi sizce de?
Mutlaka okuyun: 20. Yüzyılın Dünyayı Değiştiren Girişimcileri