Spotify, çoğu insanın çalma listeleri oluşturmak, yeni müzikler keşfetmek ve en sevdiği sanatçıları dinlemek için kullandığı popüler bir müzik veri akışı hizmetidir. Hizmetin sunduğu artı bir değer ise ekstra gelir imkanıdır. Yanlış duymadınız, Spotify aracılığıyla ekstra gelir elde edebilirsiniz.
Peki, Spotify ile kayda değer bir gelir elde etmek mümkün mü? Kimler Spotify üzerinden para kazanabilir?
Gelin bu konuyu derinlemesine inceleyelim.
Spotify’dan Para Kazanma Yolları
Spotify, dinleyicilere diledikleri müziği istedikleri an ve yerden kesintisiz bir biçimde dinleme imkanı sunar. Spotify üzerinden yalnızca müzik değil, en popüler podcast’leri dinleme şansına da sahip olursunuz. Üstelik sisteme telefonunuz, tabletiniz veya bilgisayarınız aracılığıyla kolaylıkla erişebilirsiniz.
Spotify, dünyanın en tanınmış markaları/işletmeleri ile ortak çalışan küresel çaplı bir hizmettir, yani bu hizmetten yararlanan milyarlarca dinleyici vardır. Peki, bu denli büyük bir platformun sağlayacağı maddi kazanç ne boyutta olur dersiniz? Daha da önemlisi, Spotify üzerinden para kazanmanın yolu nedir?
Hemen açıklayalım.
Spotify ile para kazanmanın iki yolu var: Çalma listesi oluşturabilir veya müzisyen/sanatçı kimliğiniz yani şarkılarınız ya da müziğiniz sayesinde Spotify üzerinden gelir elde edebilirsiniz. Müzisyenlerin para kazanması fikri kulağa makul geliyor da çalma listesi oluşturarak para kazanma fikri size de şaşırtıcı gelmedi mi?
1) Çalma Listesi Oluşturarak Para Kazanın.
Spotify, bireylerin dinleme alışkanlıklarına veya tüm dinleyicilerin ortak zevklerine dayanarak çalma listeleri oluşturur.
Çalma listesi oluşturarak para kazanma fikri şaşırtıcı görünse de aslında bir hayli mantıklı bir gelir kaynağı olduğu söylenebilir. Neden mi? Çünkü her sanatçı keşfedilmek ister, üstelik pek çoğu bunun için gereken ödemeyi yapmaya canı gönülden razıdır. Bu sebepten, çalma listelerine dahil olmalarını sağlayacak dağıtım ve inceleme hizmetlerine ihtiyaç duymaları kaçınılmazdır.
Spotify için çalma listesi oluşturup gelir elde etmenizi sağlayan araç ise müzisyenleri çalma listesi yaratıcılarıyla bir araya getiren PlaylistPush adlı hizmettir. PlaylistPush’a kaydolduğunuzda tarafınıza dünya çapındaki bağımsız sanatçılara ait parçalardan oluşan bir liste gönderilir ve belirli bir ücret karşılığında listenizde yer alan bu müzikleri değerlendirmeniz talep edilir. Bunun için de Spotify’da 400 takipçiniz olması gereklidir.
PlaylistPush hizmetini kullanarak, seçtiğiniz müzik türüne, oynatma listenizin büyüklüğüne, takipçi sayınıza ya da ne denli isabetli bir yorumcu olduğunuz gerçeğine bağlı olarak değerlendirme başına 1 ila 12 dolar arasında değişen bir kazanç elde edersiniz.
2) Yarattığınız Müzik/Şarkı İle Para Kazanın.
Daha önce belirttiğimiz gibi sanatçı ya da müzisyenler de Spotify üzerinden kayda değer miktarlar kazanabilir. Ancak, görüntülenme/dinlenme oranınız yüksek olmadığı sürece bunu sağlayabilmeniz imkansızdır-bu konuya yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğiz.
Müziğinizi Spotify’da yayınlamayı mı düşünüyorsunuz? O halde hizmet şartlarına ve işleyişe ilişkin araştırma yapmalısınız.
Vakit kaybetmeden Spotify’e girin, açılış sayfasının en altına inin, orada “Sanatçılar” yazan bir bölüm göreceksiniz. Bu bağlantı sizi aşağıda görmüş olduğunuz şu sayfaya yönlendirecek.
İşleminizi başlatmak için “Claim Your Profile” (Profil Talep Edin) bağlantısını tıklayabilirsiniz. Bu sayfada sanatçılara ilişkin prosedürlerin yer aldığı başka bağlantıların da olduğunu unutmayın. Bu bağlantılar sayesinde kendi müziğinizi yükleme, çalma listelerine dahil edilmesini talep etme veya en çok dinlenenler listesine ulaşma vb. konulara ilişkin ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Bu kısma göz atmadan “Claim Your Profile” bağlantısına tıklarsanız, direkt olarak profilinizi oluşturup düzenleyeceğiniz bir sayfaya yönlendirilirsiniz ve burada ilk aşamada yapmanız gerekenlere ilişkin herhangi bir bilgi yoktur.
Spotify, her şeyin yasal düzenlemelere uygun şekilde ilerlediğinden emin olmak ister. Bu yüzden,s anatçılardan müziklerini bir dağıtımcı kanalıyla teslim etmelerini talep eder. Spotify distribütörlük hizmeti için DistroKid adlı şirketi tercih etse de müzisyenlerin DistroKid’in yanı sıra EmuBands, Record Union, AWAL, CD Baby, TuneCore vb. şirketler ile çalışmaları da mümkündür.
Anlayacağınız, müziğinizi/şarkınızı Spotify gibi popüler bir müzik akış hizmetine dahil edebilmek için öncelikle bu şirketlerden birinde hesap oluşturmanız gerekir.
Sizler için Spotify’ın favorisi DistroKid’e de bir göz attık. Bu site, yıllık 20 dolar gibi bir ücret karşılığında müziğinizin Spotify’a gönderileceğini, telif haklarınızın % 100’ünü elinizde bulundurabileceğinizi, ödemelerin aylık olarak alınacağını, üstelik tüm bunların diğer distribütörlerden çok daha hızlı bir şekilde yapılacağını taahhüt ediyor. Ödeyeceğiniz bu 20 doların karşılığında tüm yıl boyunca sınırsız albüm veya şarkı yükleyebiliyorsunuz.
Üstelik DistroKid müziğinizi yalnızca Spotify’a değil diğer çevrim içi müzik kanallarına da gönderebilmenizi sağlıyor. Tabi bu “diğer müzik kanallarını” ismen belirtmekten kaçınmaları bu kanalların sizin için kıllarını dahi kıpırdatmayacakları anlamına da gelebilir, ama yine de denemekten zarar gelmeyeceği kanısındayız.
Yani, Spotify’a müzisyen olarak kaydolup para kazanmak için de küçük bir miktar sermayeye ihtiyacınız var. Müziğinizi Spotify’a yüklemeye çalışmadan önce bir distribütör bulup ona ödeme yapmanız gerekiyor.
3) Podcast Yayınlayın
Spotify’da düzenlediğiniz podcastleri yayınlayarak da para kazanabilirsiniz. Ancak bunun için başarılı bir podcast yayıncı olmanız şart. Peki nasıl başarılı podcast yayıncısı olunur? Bunu öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki yazımız tam size göre.
Mutlaka okuyun: Podcast’ten Para Kazanmak İsteyenlere
Spotify Ne Kadar Kazandırıyor?
Spotify ve benzeri web sitelerini araştırma konusunda bu denli hevesli oluşumuzun nedeni her daim getirisi yüksek ve kaliteli bir ek gelirin peşinde koşma zihniyetinde olmamızdır. Ek gelirin herkes için faydalı olacağına inanıyor ve bunu daha önce duyulmamış şekillerde yapmanın bambaşka bir deneyim olabileceğini düşünüyoruz. Aslında amacımız para kazandırmanın çok daha ötesinde bir şey. Biz, okuyucularımızın kalıpların dışına çıkmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bu yüzden, bahsettiğimiz her yöntemi artıları ve eksileriyle değerlendirmekten yanayız.
Şimdi eğri oturup doğru konuşmamız gerekirse, müzisyen değilseniz-yani kendi müziğinizi yapmıyorsanız-Spotify’ın sizin için uygun bir site olacağını söylemek güç. Çünkü bu site üzerinden para kazanabilmek için yükleyebileceğiniz bir müziğe veya podcast’e sahip olmanız şart.
Peki, bir müzisyenseniz ve müziğinizi Spotify’a yükleyip hem adınızı tüm dünyaya duyurmak hem de ek gelir elde etmek istiyorsanız ne yapacaksınız?
Her şeyden önce, bunun bir çırpıda çözebileceğiniz kolay bir sistem olduğunu düşünmemelisiniz. Spotify, zaman zaman telif hakkı ödeme sistemini değiştirebilmektedir, aynı değişiklikler sistemin işleyişinde de olabilir-ki bu durum grupların veya sanatçıların ödeme alma sürecini etkileyecektir.
Daha fazla bilgi sahibi olmanız adına bu konuda bir araştırma yaptık ve aşağıda listeleyeceğimiz şu istatistiklere ulaştık.
- 2016 yılında, bağımsız bir elektronik dans müziği şirketi şirkete ait telif hakkı kayıtlarını yayınladı ve şarkılarının Spotify yayın akışında 1.023.501 kez yer alması/dinlenmesi karşılığında toplamda 4.956 dolar ödeme aldıklarını belgeledi.
- Dijital müzik haber sitelerinden biri olan DigitalMusicNews.com, Ocak 2018’de Spotify’ın dinlenme başına 0,004 dolar ücret ödediğini belirten bir rapor yayınladı.
- 2023 Ocak’ta ise bu oranın dinlenme başına 0.00437 dolar olduğu belirtildi.
Sizin de rahatlıkla anlayabileceğiniz üzere, akış başına ödeme miktarı bir hayli düşük. Yine de geniş bir dinleyici kitlesi edinebildiğinizde makul rakamlar kazanabilmeniz mümkün.
Bir milyonluk bir dinleme için yaklaşık 4.000 dolar kazanmak kulağa hiç de fena gelmiyor. Tabii bir milyon dinleyiciye ulaşma kısmını saymazsak(!)
Yazımızın bir sonraki bölümünde Spotify ile kazanabileceğiniz gelir miktarına ilişkin fikir edinmenizi sağlayacak iki sanatçı örneğine yer vereceğiz.
Spotify 1 Milyon Dinlenmeye Kaç TL Ödüyor?
Vereceğimiz ilk örnekte sanatçı müziğini CD Baby’nin distribütörlüğünde dağıtmış ve 10 ay gibi bir sürede bir milyon dinlenme için tam 4.000 dolar kazanmayı başarmıştır. Distribütör ücretini düşersek net kazancı 3640 dolar olacaktır. Buna çoğaltma telif hakkı bedeli olan 500 dolar da eklendiğinde 4140 dolarlık bir gelir elde edilir. (Spotify bağımsız bir sanatçı olarak, telif haklarının % 100’üne sahip olmanıza izin verir).
10 ayda 4140 dolarlık bir kazanç azmış görünse de her şeye olumlu yanından bakmakta yarar var diyor ve sanatçının aylık kazancının tam 400 dolar olduğunu hatırlatıyoruz. Müziklerini bağımsız kanallar yoluyla dağıtan çiçeği burnunda bir sanatçı için hiç de fena bir rakam sayılmaz, değil mi?
Spotify üzerinden elde ettiği kazanç deneyimini birinci ağızdan dinlemek isteyenler videoya gözatabilir.
Spotify 500.000 Dinlenme Başına Ne Kadar Ücret Ödüyor?
İkinci örneğimizde ise 500.000 dinlenmenin ne kadar gelir getireceğini tartışacağız.
Peki, sizin tahmininiz ne? Bir önceki örneğe bakarsak 2000 dolar civarında bir şey olmalı değil mi? Zira 500.000 bir milyonun yarısı ediyor, o halde elde edilen gelir de 1 milyon dinlenmeden elde ettiğinizin yarısı kadar olmalı.
Yanılıyorsunuz, çünkü aşağıda kendisine ait videonun tamamını izleyebileceğiniz bu sanatçı 500.000 dinleme için yalnızca 911,02 dolar kazanabilmiş. Neden böyle oldu dersiniz, eldeki verilerle tespit edemeyeceğimiz, hatta belki de farkında dahi olmadığımız ayrıntılar nedeniyle bu sonucun alındığını söyleyebiliriz.
Anlayacağınız, Spotify söz konusu olduğunda işler her daim planladığınız gibi gitmeyebilir.
Spotify’dan Kazanacağınız Geliri Artırmanın Yolları Nelerdir?
Günümüz müzik endüstrisinde ayakta kalmanın ne denli zor olduğunu bilmeyen yok. Çünkü çok fazla müzisyen, çok fazla “renk” var. Dolayısıyla da pazardaki rekabet oranı bir hayli yüksek.
Ancak, olaylara farklı bir pencereden bakılırsa bağımsız bir artist olmak için bundan daha uygun bir zaman dilimi olamayacağı da rahatlıkla söylenebilir. Zira artık yarattığınız müziği kendi çabalarınızla tüm dünyaya dağıtmak için eskisine oranla çok daha fazla fırsatınız var: Sound Cloud, Apple Müzik, Bandcamp, Youtube, Twitter, Spotify… 10 yıl öncesine kadar bunların hiçbiri yoktu.Tabii bu durum, avantajları olduğu kadar dezavantajları da beraberinde getiriyor. Dağıtım kanallarının sayısı arttıkça rekabet iyiden iyiye kızışıyor, para kazanma ihtimali ise aynı hızla düşüyor. Çünkü artık dinleyicilerin zamanını ve dikkatlerini müziğinize çekmek ciddi bir çabaya dönüştü.
Bu rekabetten başarıyla sıyrılmak istiyorsanız Spotify üzerinden para kazanma olayına da pazarlama mantığı ile yaklaşmanız gerek. Kaliteli bir müzik ile pazarlama becerilerinizi birleştirebilirseniz hem sevdiğiniz işi yapıp hem de hayatınızı idame ettirecek bir gelir elde etmeniz mümkün olabilir.
Nasıl mı?
1) Markanızı Yaratın.
Basit bir müzisyen ya da sanatçı değil, bir marka olun. Müzikleri üzerinden kayda değer bir gelir elde etmeyi başarmış çoğu insan dijital müzik satışına da tam zamanlı bir iş mantığıyla yaklaşıyor ve kendi markalarını yaratmaya odaklanıyorlar.
İyi bir müziğiniz var, ancak Spotify’da henüz bir milyon dinlenmeye sahip değil misiniz? O halde ilk hedefiniz bunu yakalamak olmalıdır. Yani, dikkatleri müziğiniz üzerine çekmeye odaklanmalısınız.
Bir sonraki adımda ise tam zamanlı müzik yapmanın nasıl bir deneyim olacağını anlamak adına temel masraflarınız ile elde edeceğiniz gelirin uyumluluğunu net bir biçimde ölçüp tartmanız gerek. Bu aşamada, örnek videolar aracılığıyla sunduğumuz Spotify hesaplamalarını incelemeyi de ihmal etmeyin. Uyumluluk konusunda emin olmadığınız sürece bu işi bir ekstra gelir fırsatı olarak değerlendirmeye devam etmenizi öneririz.
Mutlaka okuyun: 7 Adımda Sıfırdan Kendi Markanı Kurmak
2) Müziğinizi Pazarlayın.
Pazarlama faaliyetlerinizi kendi başınıza yürütebilmek ve dikkatleri yaptığınız müziğe çekmek için yapabilecekleriniz şunlardır:
- Markalaşmış sosyal medya profilleri oluşturun.
- İlgilendiğiniz müzik türüne ilişkin çalışmalarda bulunan popüler müzisyenlerle sosyal medya ağları üzerinden etkileşim kurun.(Onlardan dinleyici dilenmeyin, yalnızca kendiniz olun).
- Kendi müziklerinizin yanı sıra başkalarına ait müzikleri de paylaşın, böylece sağlam bir müzik kaynağı olabilirsiniz.
- Dinleyicilerin duymak isteyecekleri müzikler konusunda araştırma yapın.
- Müziğinizi birden fazla platforma yükleyin (YouTube, Spotify, Instagram, Sound Cloud)
- Kendi web sitenizi açın.
- Müzik yayınlama veya şarkı satışına ilişkin faaliyetlerinizi affiliate pazarlama ya da görüntülü reklam vb. para kazanma yöntemleri ile destekleyin.
Dijital müzik sektöründe başarılı olmak istiyorsanız, müziğinizi/şarkınızı çevrim içi platformlardan herhangi birine yükleyip insanların onu “keşfedecekleri” günü beklememelisiniz. Bunun yerine, dinleyicilerinize nasıl ulaşacağınıza odaklanın.
Ortak müzik zevkine sahip olduğunuz müzisyenlerle birlikte çalışmaya ne dersiniz? Bir toplumun refahı herkese yarar sağlamaz mı? Siz de kendi küçük “toplumunuzu” yaratıp kendiniz gibi müzisyenleri refaha ulaştırmayı deneyin.
Müziğinizi sponsorlar aracılığıyla dinletmeyi düşündünüz mü hiç? Örneğin YouTube’un canlı radyo kanalları bunun için biçilmiş kaftan olabilir. Radyoda şarkınızı duyup tarzınızı sevenler hakkınızda araştırma yapar ve varlığınızdan haberdar olurlar.
Müziğinize ilişkin anahtar kelimelerden oluşan bir YouTube veya Spotify çalma listesi oluşturmaya ne dersiniz? Şöyle bir şeyden bahsediyoruz: “Elektronik Müziğin En İyi 10 Bassline’ı” ya da “Gevşemenizi Sağlayacak En İyi Doğa Müzikleri”. Bu listeye kendi müziğinizi dahil etmek zorunda değilsiniz. Yalnızca en iyi 10 müziği belirleyip insanların ilgisini çekmeli ve kanalınıza abone olmalarını sağlamalısınız. Bu sayede sıkı bir takipçiniz olup size ait yeni şarkılarla tanışabilirler.
Peki, müziğiniz için reklam satın almayı düşündünüz mü? Facebook veya Google Adwords reklamları düşük rekabet içerikli ifadeler için tıklama başına yalnızca birkaç kuruş talep eder. Örneğin “Elektronik Müzik” anahtar kelimesi için reklam spotu satın alırsanız, Google’da “2024 yılının en iyi elektronik müzik şarkıları” araması yapan bir kişi size ait şarkılardan oluşan bu reklamı görür ve şarkınıza- yani size- ulaşır.
Müziğinizi çevrim içi ortamda doğrudan veya dolaylı olarak tanıtmanın pek çok yolu mevcuttur. Hatta bunun için her zamankinden fazla seçeneğe sahip olduğunuzu dahi söyleyebiliriz. Tam da bu yüzden, kalıpların dışına çıkmakta zorlanmayan, motivasyonu yüksek ve işin pazarlama kısmına hakim müzisyenler için şarkıları üzerinden tatmin edici gelirler elde etmek hiç de zor olmayacaktır.
Son Söz
Müzikle hobi düzeyinde bir alakanız varsa başlangıç için çalma listesi oluşturma yönteminin çok daha mantıklı olacağı kanısındayız. Bu yolla fahiş paralar kazanabileceğinizi söylemek güç. Yine de, piyasayı yoklamak ve para kazanma potansiyelinizi ölçmek adına bir süreliğine denenebilir. Hem başka kim size şarkıları değerlendirip çalma listesi hazırlamanız için para öder ki?
Spotify’a öyle ya da böyle dahil olup tutarlı bir çaba gösterirseniz, az da olsa para kazanabilirsiniz. Olaya bir pazarlamacı mantığı ile bakar, markanızı yaratıp güçlü bir tanıtımla desteklerseniz elde edeceğiniz gelir akışını kayda değer miktarda artırabilirsiniz.
Spotify vb. çevrim içi platformlar üzerinden para kazanmanın pek çok yolu vardır. Bunların bir kısmı yüksek, bir kısmı ise düşük bir kazanç vaat eder, ancak her biri bir çeşit “zaman ve para takası“nı temel alır. Bu konuda gerçekten istekliyseniz müziğinize en uygun platformu bulun ve bir an evvel işe koyulun.