Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGirişimcilikSon Yılların En İyi Buluşları

Son Yılların En İyi Buluşları

Son yıllarda teknoloji dünyası hiç olmadığı kadar hareketlenmeya başladı. Birçok şeyin üç boyutlu baskısını ve inanılmaz özelliklere sahip akıllı robotlar yapabileceğimizi gördük. Bu sırada tablet savaşları son hızla devam ediyor, Snapchat hala önemini koruyor, ve artık en sevdiğimiz televizyon programlarını izlemek için hiç olmadığı kadar çok seçeneğimiz var.

Evet, son birkaç sene bize her gün kullandığımız pek çok şaşırtıcı buluşlar getirdi. Bu yazımızda sizler için belki de hiç duymadığınız son yılların en iyi buluşlarını araştırdık:

 

1. Yaşayan ve nefes alan koşu ayakkabıları

Her şey Shamees Aden’ın planına göre giderse, gün gelecek ve bir çift koşu ayakkabısı satın alma ihtiyacınız asla olmayacak. Güney Danimarka Üniversitesi’ndeki bir profesörle iş birliği içinde olan tasarımcı ve biyoteknoloji araştırmacısı Aden, Londra’daki Wearable Futures (Giyilebilir Gelecek) konferansında yeni buluşunu açıkladı. Bu teknolojik ayakkabılar, canlı olmayan ama canlı organizmalar oluşturmak için birleştirilebilen protohücreler kullanıyor. Üç boyutlu baskı yöntemiyle üretilmiş ve rahatlık açısından mükemmele yakın olan bu ayakkabılar kullanıcının ayağında sanki ikinci bir deri gibi duruyor. Koştuktan sonra bir süs bitkisi gibi temel bakım gerektiren ayakkabılar, kullanıcı tarafından uygulanan basınca yanıt verebiliyor. Gerekli durumlarda sönerek ya da şişerek ayağı rahat ettirebilecek bir yastık görevi üstleniyor. Ancak ufak bir sorun var. Bütün fonksiyonlarıyla işleyen bir prototip oluşturmak için gereken teknoloji hâlâ yaklaşık 20 yıl uzakta.

 

2. Legolar gibi ayırıp birleştireceğiniz telefonlar

Legolarla oynar gibi, kamerasını değiştirip hoparlörünü büyütebileceğiniz, masaüstü bilgisayar gibi eskiyen donanımını yenileyebileceğiniz, “kendin pişir kendin ye” tadında bir telefon çok hoş olurdu değil mi? İşte bahsettiğimiz tam da bu konsepte hitap eden bir telefon. Kameraya ihtiyacınız yok mu? Hemen onu daha büyük pille değiştirin. Tamamen yeni bir telefon almadan telefonun ekranını büyütmek mi istiyorsunuz? Elbette bunu da yapabilirsiniz.

Motorola, geçtiğimiz sonbahardan bu yana, Phoneblocks adında benzer bir girişimin yaratıcısı Dave Hakkens ile bu cihazları yaratmak için bir işbirliği içinde. “Ara” isimli projeyle daha uzun ömürlü cihazlarla daha az elektronik atık hedefleniyor. Lider üç boyutlu yazıcı üreticisi 3D Systems da yakın zamanda telefonların blok şeklinde görünüşlerini daha estetik yapmak için projeye dahil oldu.

 

3. Pizzalar yazıcıdan yeni çıktı!

NASA, üç boyutlu bir gıda yazıcısı geliştirmeleri için bu yıl Systems&Materials Research Corporation’ına bir hibe yardımında bulundu. Söz konusu “yemek” olunca proje herkesin ilgisini çekiyor tabii. Cihaz, hamur, sos ve proteinden oluşan malzemeleri yapmak için bir ısıtılmış yüzey üzerinde su ve yağ ile toz halindeki maddeleri bir araya getiriyor. Systems&Materials’a göre en az 15 yıl yetecek bir gıda kaynağına gerek duyulan Mars görevindeki astronotlar böylelikle kendi yemeklerini yazıcıdan çıkarabilecekler. Ancak yazıcının arkasındaki tasarımcıların hayalini kurduğu daha fazla şey var: bireysel beslenme ihtiyaçlarını karşılayan kişiye özel baskılanmış yemeklerin olduğu bir gelecek! Bakalım bu yeni pizzalarda yöresel lezzetleri yakalayabilecekler mi?

 

4. Hayallerinizi yakalayan bir uygulama

Shadow, sizi nazikçe uyandırmak için tasarlanmış bir uygulama. Çünkü hiç kimse sarsılarak uyandırılmaktan hoşlanmaz ve bu nazik uyandırılma şekli sizi rüyaların en kolay hatırlanır olduğu uykuyla uyanıklık arasındaki “hipnopompik” uyku haline sokmanın en iyi yoludur. Sizi uyandırdıktan sonra uygulama, rüyalarınızı yazarak ya da sesli olarak kaydetmenize de olanak sağlıyor. Böylelikle hem kişilerin kendilerini daha iyi anlamasını sağlıyor hem de uyku üzerine çalışan bilimadamlarının daha iyi analiz yapmasını mümkün kılıyor.

Shadow uygulaması geçtiğimiz kasım ayında Kickstarter üzerinden finanse edildi, bu yüzden yakın zamanda akıllı telefonlarınızda görebilirsiniz.

 

5. Sabunlu suyu tekrar kullanabileceğiniz duşlar

OrbSys duşları normalde temizlenmek için harcadığınız suyu tekrar kullanmanız için toplayarak yüzde 90’a kadar su tasarrufu sağladığını iddia ediyor. Merak etmeyin, kirli ve sabunlu su öncelikle bir arıtma sürecinden geçiyor ve neredeyse içme suyu temizliğine erişiyor. Yeniden kullanılan suyun zaten vücut sıcaklığına yakın olduğundan, bir duşta yüzde 80’e yakın enerji tasarrufu edilerek bir yılda ortalama 1.350 dolarlık bir tasarruf sağlanıyor. İsveçli teknoloji şirketi Orbital Sistemleri’nin NASA Johnson Uzay Merkezi ile birlikte geliştirdikleri duş temiz suyun oldukça sınırlı olduğu uzay görevlerinde kullanılan tasarımlardan ilham alınarak tasarlandı.

 

6. GIF’li bir yaşam sunan zihin okuyan kameralar

Kaç kez gözlerinizin önünde bir anda gerçekleşen komik ya da inanılmaz güzel bir anı video kameraya kaydetmek istediniz? Japon teknoloji şirketi Neurowear’ın geliştirdiği yüksek teknoloji başlığı Neurocam, sizin için bu sorunu çözmeyi amaçlıyor. Cihaz kullanıcının kafatasına bir kamera ve bir elektroensefalogram okuyucuyu kayışla sabitliyor. Genel bir heyecan göstergesi olan yüksek frekanslı elektonik sinyallerin oluştuğu anları kafatası aracılığıyla tespit eden cihazın kamerası, başlığın yan tarafına yerleştirilmiş olan iPhone üzerine beş saniyelik kısa GIF’leri kaydetmeye başlıyor. Gerçekten muhteşem bir buluş ve girişimcilik örneği.

 

7. Evden işe ya da okula gittiğiniz yolu kolaylaştıracak bir bisiklet tekerleği

İş yerinize nefes nefese ve ter içinde varmak yerine, yürümediğiniz için zaman kazandıracak ve araba kullanmadığınız için de tasarruf sağlayıp çevresel kirliliği önleyecek bir bisiklet ile kolaylıkla gitmeye ne dersiniz? FlyKly Akıllı Tekerlek, bütün bu çileyi hafifletecek bir ulaşım alternatifi olarak bisiklet kullanmayı teşvik etmeyi amaçlıyor. Tek yapmanız gereken eski bisiklet tekerleğinizi yeni minimalist elektronik tekerleklekle değiştirmek ve akıllı telefonunuza uygulamayı indirmek. Tekerlek telefonunuzla bluetooth aracılığı ile iletişim kuracak ve kat ettiğiniz yolu, zamanı ve hızı takip etmeye başlayacak. Bu arada tekerlek yeniden şarja gereksinim duymadan yaklaşık 50 mil saatte 25 millik bir hızla gidebiliyor.

Akıllı Tekerlek’in Kickstarter kampanyası geçtiğimiz kasım yayında beklenenden çok daha fazla yatırımcıdan maddi kaynak buldu ve şimdiden siparişler alınmaya başlandı.

 

8. Patronunuzun “Biri Bizi Gözetliyor” oynamasını sağlayan bileklik

Wired editörleri Gary Wolf ve Kevin Kelly tarafından 2007 yılında tanımlanan ve kişisel biyolojik veri günlüğünü takip etmek için kullanılan “ölçülebilir benlik” kavramını duymuşsunuzdur. Örneğin, Nike da geliştirdiği Fuel Band’ı bu yıl kullanıcıların kendi fiziksel aktivitelerini izlemelerini sağlamak için satışa sundu. Ancak, geçtiğimiz şubat ayında, İngiliz süpermarket Tesco, izinsiz mola alan işçileri cezalandırmak amacıyla depo işçilerinin çalışma hızını izleyen kollukları taktırdığı için suçlanmıştı. Bu durum, işverenlerin çalışanlarını takip ettikleri ve onların daha iyi işçi arılar olmalarını sağladıkları cihazların kullanıldığı “ölçülebilir işyerleri” kavramı hakkında bir tartışmayı da alevlendirmişti. Bu tür verimlilik çalışmaları zaten yüzyılı aşkın süredir kullanılıyor fakat artık daha fazla kişisel veri ekleyerek geleneksel işe alma (ve işten çıkarma) uygulamalarının yerine geçmeye başlıyor. Şüphesiz iş dünyasında çığır açacak bu bileklik en iyi buluşlardan biri.

 

9. Üç boyutlu şekiller çizmenizi sağlayan bir kalem

Oyuncak şirketi WobbleWorks,çizimlerinizi iki boyutun ötesine taşımanızı sağlayan bir eğlence cihazı olarak 3Doodler kalemini finanse etmek için geçtiğimiz şubat ayında bir Kickstarter sayfası açtı. Amaç 30.000 dolar bağış alarak ürün lansmanını sağlamaktı. Kampanya sona erdiğinde ise şirket 2.3 milyon dolar bağış toplamıştı. Kalem sertleşmiş yapılar oluşturmak için hızlıca soğuyan ince bir plastik telin ısıtılıp bir yüzey üzerinde dağıtılmasıyla çalışıyor. Silikon tabancasıyla çizim yapar gibi kalemi kullanabiliyorsunuz. Kalemin kullandığı her bir plastik tel yaklaşık 3,5 metre uzunluğunda karalama yapma imkanı sağlıyor.

 

10. Harry Potter’ın Marauder haritasının gerçek versiyonu

Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’ndaki herkesin konumlarını izlemek için kullanılan harita artık gerçek! Kısmen tabii. Carnegie Mellon’daki bir araştırma ekibi, aynı anda birçok insanın yerlerini gösteren ve matematiksel modeller kullanarak insan hareketini izleyen bir video kamera ağı oluşturdu. Sistem, kişi kameranın görüş açısının dışına çıkmış olsa bile konumunu tahmin edebiliyor. Sistem bir huzurevinde çalışan personele huzurevi sakinlerinin konumlarını izlemekte yardımcı olması için test edildi. Araştırmacılar projenin bunun gibi iyi uygulamalar için kullanılmasından yana. Dediklerine göre amaçları “Biri Bizi Gözetliyor”culuk oynamak değil, yaşlıların imdadına daha kolay yetişmek.

 

11. Mantarlardan oluşan ev yalıtım malzemesi

Şüphesiz çevreci buluşlar ve ürünler son yıllarda büyük artış göstermekte. Bunun en güzel örneği de şimdi bahsedeceğimiz buluş. Bu yılki Buckminster Fuller Challenge’ın kazananı ve 100.000 dolarlık ödülün sahibi, sosyal sorumluluk açısından en iyi tasarım olan Ecovative mikolojik biyomalzemeydi. İtiraf etmeliyim ki bu üç kelimeyi daha önce yan yana görmedim (Yani yalnız değilsiniz). Üniversite arkadaşları Eben Bayer ve Gavin McIntyre’in aklına, 2007 yılında New York’ta Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nde mühendislik okurken bir bağlayıcı unsur olarak mantar kullanma fikri geldi. Bu çevre dostu malzeme, geri dönüşümsüz ve petrol bazlı mevcut plastik köpüklerin yerini alabilir. Mantardan üretilen malzeme mobilyalarda, bina izolasyonunda ve hatta ayakkabılar ile sörf tahtalarında bile kullanılabilir.

 

12. Ulusal Güvenlik Ajansı’nı alt edebileceğiniz bir yazı fontu

Bu girişimcilik fikri için, Dijital devrin görünmez mürekkebi diyebiliriz. Sang Mun, sadece insan gözü tarafından çözülebilir gizli mesajlar yazabilmenin bir yolunu bulmuş. Ya da öyleymiş gibi davranacağız bir şekilde çünkü bilgisayar korsanlarına göre pek de etkili bir yol olduğu söylenemez. Rhode Adası Tasarım Okulu’ndan yeni mezun olan Mun, Ulusal Güvenlik Ajansı’nın gözetim programlarını protesto etmek ve metin tarama programlarını alt etmek için ZXX denilen bir yazı tipi geliştirdi. Yazı tipi adını, Kongre Kütüphanesi’nin yazılı dildeki kitapları etiketlemek için kullandığı bir kodlama sisteminden alıyor. “ZXX”, “dilsel içerik yok” anlamına geliyor. Yazı fontunu ücretsiz olarak online indirebilirsiniz.

Meraklı girişimcilere özel en iyi buluşları ve harika iş fikirlerini araştırmaya devam edeceğiz.

 

İlginizi çekebilir

2016’nın En İyi Buluşları
2017’nin En İyi Buluşları
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar