Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikTikTok Nasıl ve Ne Zaman Kuruldu?

TikTok Nasıl ve Ne Zaman Kuruldu?

Pekin merkezli video uygulaması olan TikTok, 2016 yılında Asya kıtasında Douyin ismiyle piyasaya girdi. Ancak özellikle 2018 yılının ikinci yarısından itibaren dünyanın en popüler uygulamaları arasına girmeyi başardı.

Temel olarak insanların film repliklerine veya şarkı sözlerine sessizce dublaj  yaparak kısa video yaratıp paylaşmalarına imkan veren Tiktok kurulduktan bir yıl sonra benzer bir uygulama olan musical.ly ile birleşerek gücüne güç kattı. Şöyle de diyebiliriz: Tiktok’un geliştiricisi Bytedance, musical.ly’i satın aldıktan sonra ona Tik Tok adıyla yeni bir isim ve imaj vererek piyasaya sürdü. Özellikle gençler arasında büyük bir kullanım alanı bulan Tiktok ülkemizde de son derece popüler durumda.

TechCrunch yazısına göre Tiktok şu anda Facebook, Instagram ve Snapchat’in aylık beğeni sayısını geçmiş durumda. ABD App Store’da ise şu an en popüler uygulama. Sırf Kasım 2018’de, Eylül 2018’e göre %31’lik bir büyüme kaydeden Tiktok, şu anda 3.81 milyar kişinin cep telefonunda kendine yer buldu. Öyle ki Facebook’un bile indirilme sayısı 3.53 milyar. Bu inanılmaz bir rakam. Yine Eylül 2017 ile Eylül 2018 arasında ise %237’lik bir büyüme kaydeden Tiktok’un büyümesinde bazı unsurlar etkili oldu.

Şimdi isterseniz Tiktok’un bu hızlı yükselişindeki ayrıntılara bakalım.

 

Tik Tok (musical.ly) Efsanesi Nasıl Doğdu?

Tiktok, 2018’in başında Appstore’a girdiğinde kısa sürede dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde en çok indirilen uygulamalar arasına girdi. Günde yaklaşık 1 milyar izlenme sayısına ulaşan Tiktok, esas olarak videonun sesine dudak uydurma ya da playback yapma mantığı üzerine kurulu bir uygulama.

Pekin merkezli Bytedance adlı startup’ın projesi olan Tiktok, musical.ly uygulaması ile birleşince adeta doping almış gibi bir performans sergiledi.

musical.ly de esasında bir Çin projesi. 2014 yılında Alex Zhu adlı bir yüksek lisans öğrencisi tarafından kurulan musical.ly de bu furyanın ilk temsilcisi. Ayrıca Alex Zhu’nun Alibaba Group’un sahibi ve Çin’in en zengin insanı olan Jack Ma’nın eski bir çalışanı olduğunu belirtelim. Alex Zhu, Jack Ma’nın Alibaba’dan önceki projesi olan Chinapages’te de görev aldı.

2013 yılında Zhu ve arkadaşı Louis Yang, yatırımcılardan 250.000 dolar destek alarak 5 dakikalık eğitim videoları bulunan bir uygulama geliştirmeye çalıştı ancak bu girişim başarısız oldu. 2014 yılında ise 250.000 dolardan sadece 20.000 dolar kalması nedeniyle ikili bu projeden vazgeçip 30 günde musical.ly uygulamasını geliştirdiler.

 

“Esas Hedef Ergenleri Yakalayabilmek”

Zhu bu projeyi geliştirirken bir trende gördüğü Amerikalı lise öğrencilerinden ilham aldığını söylüyor. Öğrencilerin bir kısmının selfie çekerken diğer kısmı da müzik dinlediğini gören Zhu “Bu iki unsuru nasıl birleştirebilirim?” diye düşünmeye başladı. Musical.ly ise insanlar video kaydedip editleyebileceği ve paylaşabileceği basit bir arayüz sunarak popüler şarkılara, film repliklerine playback imkanı sundu. Özel yüz efektleri de bünyesinde barındıran musical.ly’nin kurucusu Alex Zhu, bilhassa ergenleri hedef aldığını, zira ergenlerin yeni teknolojileri çok çabuk benimseyip yaydığını belirtiyor.

Zhu’nun bu stratejisi ise başarılı oldu. Zira musical.ly’nin ilk 100 milyon kullanıcısı Kuzey Amerika, Avrupa ve Latin Amerikalı 20 yaş altındaki bireylerden oluşuyor. Tabii uygulama popüler hale geldikçe ünlü sanatçılar da kullanmaya başladı. Örneğin Katy Perry “Chained on the Rhythm” adlı şarkısını bu uygulamada paylaşarak insanların kullanımına açtı.

Uzmanlar bu uygulamanın başarısını sürpriz olarak görüyorlar. Zira musical.ly (yani Tik Tok) Çin’de geliştirilmesine karşın ABD’de başarılı olan ilk sosyal medya uygulaması olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Silikon Vadisi’ndeki küçük bir iş geliştirme ve pazarlama birimi dışında musical.ly’nin merkezi Şangay’da bulunuyor.

Zhu’nun “next big thing” hayali bu şekilde gerçekleşmiş oldu. Musical.ly kurulduktan 3 yıl sonra Çinli Bytedance adlı startup tarafından 1 milyar dolara satın alındı.

Bytedance, 15 saniyelik kısa video pazarına yabancı bir şirket de değil üstelik. Musical.ly Batı dünyasında popülerlik kazanırken Douyin adlı bir uygulama geliştiren şirket musical.ly’i de bünyesine katarak bu alanda bir numara oldu.

Çin gibi gözetleme ve kontrol mekanizmasının yoğun olduğu bir ülkede, Baidu, Alibaba ve Tencent dışında bir uygulamanın bu kadar popüler olması ise nadir görülen bir durum. Bytedance’in sahibi olan ve Forbes dergisi tarafından 40 yaşın altındaki en başarılı 40 girişimciden biri olarak görülen Zhang Yiming, aynı zamanda Jinri Toutiao adlı yapay zeka destekli haber toplama uygulamasının da sahibi.

Buna ek olarak Zhang Yiming, Alibaba yatırım teklifini reddederek şirketin bağımsızlığını sağlamaya çalışıyor.

Özetle, Bytedance Kasım 2017’de musical.ly’i satın aldı ve kendi bünyesindeki Douyin ile birleştirdi. Sonuç olarak bu iki proje Tik Tok adıyla imaj değiştirdi… Bugün hüküm süren Tik Tok efsanesi işte böyle bir tarihçeye sahip…

 

Tik Tok İçin Nasıl İçerik Üretilir?

Tik Tok üzerindeki içeriğin tamamına yakını kullanıcılar tarafından üretiliyor.

Yapılan araştırmaya göre platformdaki içeriği %77’si, insanların kendilerini komik videolarda görme isteğiyle, %16’sı da takipçi kazanmak için üretiliyor.

Tik Tok’ta bulunan her şarkının nasıl videoya dönüştürüleceği üzerine pek çok taslak bulunuyor. Tik Tok’taki şarkı sayfasında her şarkı için üretilmiş videolar ayrı ayrı listeleniyor. Yani sizin video yapmayı düşündüğünüz şarkıyla ilgili daha önce yapılmış videoları da izleyebiliyorsunuz.

Tik Tok’ta 5 ila 15 saniyelik bir video üretmenin yaklaşık 45-60 dakika zaman aldığını da söylemek mümkün. İnsanlar genelde bu süreyi şarkıya uygun bir konsept ve mizansen bulmak için harcıyor. Ayrıca platformda playback yapmaya en müsait şarkılar da uygulama tarafından öne çıkarılıyor. Tik Tok operasyon ekibi de farklı konseptler yaratmaları için profesyonel içerik üreticilerinden destek alıyor.

 

İlginizi çekebilir

Airbnb Nasıl Kuruldu?
İnstagram Nasıl Kuruldu?
WhatsApp Nasıl Kuruldu?
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar