Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGenelŞirketlerin Batma Nedenleri

Şirketlerin Batma Nedenleri

1970’li yıllarda yönetim bilimleri diye bir akademik disiplin doğdu. Bu disiplin temel olarak başarılı şirketlerin nasıl başarılı olduğunu, iflas eden şirketlerin de neden iflas ettiğini incelemektedir. Örneğin bu alanda çalışan akademisyenler neden Ford başarılı olurken McHardy markasının piyasadan silindiğini incelerler.

Yönetim bilimleri bir şirketin kuruluşundan önceki süreci de inceler. Bir şirketin kuruluşundan önce izlenen adımlar ve şirketin ilk yıllarındaki yönetim anlayışı bir şirketin geleceği için önemli bilgiler sunar çünkü.

Biz de bu yazıda girişimcilerin dikkat etmesi gereken bir konuya, şirketlerin iflas etme nedenlerine bakacağız.

 

1. Kötü Yönetim

Bir şirketin iflas etmesinin en temel nedeni kötü yönetimdir. Kötü yönetim her zaman beceriksizlikle alakalı bir durum da değildir bu arada. Çok yetenekli bir girişimci aynı anda birden fazla işin altından kalkmaya çalışırsa ortada kötü ve vasat bir yönetim var demektir. Özellikle şirket içinde görevlendirme yapma konusunda başarısızlık da kötü yönetimin temel unsurlarından biridir.

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir Görev Dağılımı Nasıl Yapılır?

 

2. Plansızlık

Startuplar kapsamlı bir eylem planına sahip olmadıkları zaman kısa süre içinde batarlar. Şirketin kurucusu veya yönetim kurulu şirketi büyütmeye o kadar odaklanır ki şirketi ayakta tutmak için gereken adımlar unutulur böyle durumlarda.

Kötü yönetimi önlemek için söz gelimi bir yıllık plan, piyasa araştırması, bütçe yönetimi gibi unsurlara özen gösterilmelidir. Özellikle yeni kurulan bir şirketin ayakta kalabilmesi için planlamaya büyük önem verilmelidir.

 

3. İnternette Yer Almamak

Günümüz iş dünyasını göz önüne aldığımızda insanlar artık şirketlerle internet üzerinden iletişime geçiyor. İnternet üzerinden alışveriş, internet reklamı, sosyal medya, dijital pazarlama gibi şeyler bir şirketin büyümesi ve gelişmesi bakımından artık zaruridir.

Yine internetten satış opsiyonu sunmayan, müşterileriyle sosyal medya üzerinde etkileşime girmeyen şirketler de yine başarısız olmaya eğilimlidir. Ancak son birkaç yıldır  şirketlerin sosyal medyayı daha çok ciddiye almaya başladığını söyleyebiliriz. Bu da olumlu bir tutum tabii ki.

 

4. Müşteri İlişkilerine Yeterince Önem Vermemek

Müşteri olmazsa şirket de olmaz. Bir şirket varlığını müşterilerine borçludur. Bir şirketin başarı ve başarısızlığı da esas olarak müşteri ilişkilerine verdiği önemle ölçülür. Dolayısıyla iflas eden şirketlerin profillerini incelediğimiz daima kötü müşteri ilişkileri yönetimine rastlamak da şaşırtıcı değildir .

Mutlaka okuyun: Mükkemmel Müşteri Hizmeti Nasıl Sağlanır?

 

5. Sadece Mevcut Müşterilere Hitap Etmek

Mevcut müşteriyi bir kez daha alışveriş yapmaya ikna etmek, yeni bir müşteriyi ikna etmekten daha kolaydır. Bu durum yadsınamaz. Ancak pek çok şirket yeni müşteriler edinmek için gereken adımları atmamaktadır. Bir şirketin gelişip büyümesi için müşteri portföyünü de düzenli olarak büyütmesi şarttır.

Mutlaka okuyun: Müşterileri Marka Elçisine Dönüştürmenin Yolları

 

6. Fark Yaratamamak

Girişimciler, bir piyasadaki belli bir eksikliği gördükleri için iş kurarlar. Bu piyasadaki talebi karşılamak için belirli bir ürün ya da hizmet sunarlar. Ancak bir şirketin büyümesi ve gelişmesi için diğer şirketlerden bir adım öne çıkması, kendine has bir imajı olması gerekir. Bu yüzden başarılı olmak isteyen bir şirket, rakip şirketlerden farklı birtakım şeyler sunmalıdır. Yani insanların X şirketini değil de sizin şirketinizi tercih etmesi için insanlara yeni ve farklı şeyler sunmanız büyük önem taşır.

Mutlaka okuyun: İşinizi Rakiplerinizden Farklılaştırmanın 8 Yolu

 

7. Büyümekte Acele Etmek

Sabır iş hayatının altın kurallarından biridir. Doğru zamanda doğru şekilde büyümek, doğru yatırımlar yapmak bir şirketin büyümesi açısından kritiktir. Yani şirket biraz para kazanmaya başladığı zaman gereksiz masraflara girmek hiç akıllı bir hareket olmaz. Bu nedenle belli bir plan doğrultusunda büyüme gerçekleştirilmelidir.

Mutlaka okuyun: İşinizi Ölçeklendirmenin ve Büyütmenin 5 Yolu

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar