Pazartesi, Eylül 16, 2024
Ana SayfaGenelŞirketinizi Doğal Afetlere Karşı Nasıl Koruyabilirsiniz?

Şirketinizi Doğal Afetlere Karşı Nasıl Koruyabilirsiniz?

Maalesef deprem ülkesiyiz. Büyük İstanbul Depremi’nin şehri ne zaman vuracağı kestirilemiyor ancak büyük bir depremin gerçekleşmesine kesin gözüyle bakılıyor. 26 Eylül 2019 günü Silivri açıklarında yaşanan 5.7 büyüklüğündeki deprem bile İstanbul’da pek çok binanın çatlak vermesine, telefon bağlantılarının gün boyu kesilmesine neden oldu.

Yani tüm bunlar insanı geren ve üzen konular; ancak depremin öldürmediğini, tedbirsizliğin öldürdüğünü de bilmek gerekiyor.

Bu bağlamda işletme sahiplerinin de başta deprem olmak üzere doğal afetlere karşı hazırlıklı olması gerekiyor. Doğal afetler hayatın olağan akışını bozabilir, fakat önceden hazırlık yapmış olmak şirketin finansal olarak zarar görmesini minimize eder ve şirketi ayakta tutar. Şimdi yapabileceklerinize bakalım.

 

1. Risk Analizi Yapın

Önce sahip olduğunuz varlıkları toplu olarak tespit edin. Yani bir deprem esnasında kurtarılması zorunlu olan varlıklarınızı değerlendirin. Bunlar bilgisayar sunucuları olabilir, içi önemli evrak dolu dolap olabilir, kitaplar olabilir, fotoğraf makineleri olabilir, para kasası olabilir, CNC makinesi olabilir… Yani faaliyet gösterdiğiniz sektör ve yaptığınız iş için en çok önem arz eden objeleri mutlaka kurtarmalısınız.

Doğal afetin işinizi nasıl etkileyebileceğini de tespit etmeniz şart. Deprem bölgesel bir olaydır ancak sel ya da yangın her zaman, her yerde gerçekleşebilir. Bu yüzden bulunduğunuz ofis ortamını, iç tasarımını, şirketin veya dükkanın konumunu, dükkanın kapısını vs. doğal afetlerde tahliyeyi kolay hale getirecek şekilde ayarlayın.

 

2. Çalışanlarınızla Beraber Acil Durum Planı Yapın

Doğal afet sonrasında çalışanlarınızla irtibat halinde olmak için önceden bir acil durum planı hazırlamanız çok mühim bir konu. Örneğin şirketinizde önemli pozisyonlarda bulunan kişilerle (örneğin ustabaşı, üretim departmanı müdürü) afet sonrası iletişim kurmanız, genel durumu öğrenmeniz açısından hayatidir. O nedenle başta kritik pozisyonlarda olan çalışanlarınız olmak üzere herkesi kapsayacak bir acil durum planı hazırlanmalı. Bu plan şirkete yeni giren kişilere de eğitim esnasında anlatılmalı.

Bir deprem sonrasını düşünün. Ofis binası yıkılmış, elektrik ve internet kesik. Böyle bir durumda insanların yaşayacağı paniği düşünün. Ancak bu kişiler deprem sonrasında ne yapılması gerektiği konusunda eğitilirse süreç daha az zararla atlatılabilir.

 

3. Müşterilerinize Yönelik İletişim Planı Hazırlayın

Eğer müşterilerle ve ortaklarla çalışıyorsanız onlara olası bir afet sonrası ulaşmak için bir plan hazırlamalısınız. Diğer şirketler ve kişiler de böyle durumlarda kendi sağlıklarına odaklanmış olacaktır, ancak iş yaptığınız kişilerin durumunu öğrenmek, onların yanında olduğunuzu göstermek son derece şık bir profesyonalizm örneğidir.

İletişim planı hazırlarken müşterilere ve ortaklara nasıl ve ne zaman ulaşacağınızı kararlaştırmalısınız. Sıkı bir plan hazırlayarak bu süreçte kararsızlığı ortadan kaldırır, herkesin neyi nasıl yapacağını netleştirirsiniz.

Sel, yangın, deprem sonrası işletmeniz zarar görmese bile, iş yaptığınız kişiler, mal tedarik ettiğiniz şirketler de zarar görebilir. Yani özellikle küçük bir işletme, tedarikçisini kaybettiği zaman büyük bir sıkıntı yaşar. Bu kişilerle ve şirketlerle olası bir afet sonrası nasıl irtibat kuracağınızı önceden belirlemelisiniz.

İş yaptığınız insanlarla, müşterilerinizle ve çalışanlarınızla sıkı ilişkiler geliştirmek doğal afet sonrası hayatın normale dönmesi için çok önemlidir. Yani depremi, seli, fırtınayı önleyemezsiniz anca önceden hazırladığınız detaylı bir plan sayesinde zararı en aza indirebilir ve faaliyetlerinize en kısa sürede devam etmeye hazır olabilirsiniz.

 

4. Sigortanızı Gözden Geçirin

İşletmeniz için doğal afet sigortası yaptırmak, doğal afetlerin sonuçlarını en aza indirmek için çok iyi bir yoldur. Doğal afet esnasındaki kayıplarınızın yanında, süreç boyunca yapamadığınız işlerden, satamadığınız ürünlerden oluşan kaybınızı da sigortalabilirsiniz. Böylece faaliyetlerinizin sekteye uğraması durumuna karşı da hazırlıklı olursunuz.

Bu bağlamda sigorta poliçenizi düzenli olarak gözden geçirmeli, en ideal sigorta paketine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Sigortanız yoksa maalesef çoğu zaman kendi kaderinizle baş başa kalırsınız.

 

5. Bilgisayar Verilerini Yedekleyin

Eğer bilgisayar üzerinde iş yapıyorsanız bilgisayarda önemli veriler ve veritabanları depoluyorsanız bu verileri ayrı yerlerde yedeklemeniz son derece mühimdir. Örneğin tüm verilerinizi 3 farklı hard disk’te ve 2 farklı bulut platformda (Dropbox, Yandex Disk) yedeklemeniz olası bir afet sonrası işinize kaldığınız yerden devam etme imkanı sağlar.

Bu nedenle bilgisayarınızdaki tüm verileri düzenli olarak yedeklemek, doğal afetlere karşı alınabilecek en iyi tedbirlerden birdir. Böylece çalışanlarınız ofis dışında da çalışmaya devam edebilir.

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar