Salı, Kasım 26, 2024
Ana SayfaGenelŞirket İsmi Nasıl Bulunur?

Şirket İsmi Nasıl Bulunur?

Büyük kurumların ve üreticilerin birçoğu şirketleri veya ürünleri için isim seçmelerine yardımcı olmaları adına isimlendirme şirketleriyle çalışırlar. Çalışmalar gösteriyor ki doğru şirket ismini seçmek bir işletmenin, ürünün veya hizmetin başarısında veya başarısızlığında hayati önem taşır. Şirket ismini seçerken aşağıdaki standartları kullanın.

 

Amerikalıların kullandığı “SMILE and SCRATCH” isimli testi uygulayın

1 – Şirket isminizin SMILE standartlarına uyduğundan emin olun

“Basit” bir isim bulun. Bulduğunuz ismi alıcılarınızın ve müşterilerinizin kolayca anlaması gerekir. Karışık konseptleri çağrıştıran bütün isimler göz ardı edilir.

“Anlamlı” bir şirket ismi seçin. Şirket isminiz müşterilerin hedeflerinizi anlamasına yardımcı olur. Şirket isminizin ne yaptığınızı veya neler sağladığınızı göstermesi gerekir.

“Hayal” kurduran bir isim seçin. Müşteriler şirket isminizi düşündüğünde gözlerinde bir şeylerin canlanması gerekir. Kafanızda imajlar canlandırmayan bütün fikirleri seçim dışı bırakın.

Olası isminizin “bacakları” olduğundan emin olun. Şirket isminin müşterinin zihnine markayı taşıyacak kadar güçlü ve net olması gerekir. Buna ek olarak pazarlama fırsatlarında veya sloganlarında kullanılabilecek bir isim bulmanız avantajınıza olacaktır.

“Duygusal“ çağrışımları olan bir isim bulun. Şirket isminizle müşterileri kendinize bağlayın.

2 – SCRATCH standartlarına uyan bütün isimleri göz ardı edin

“Hecelenmesi zor” olan isimlerden uzak durun. Hecelenmesi zor olan hiçbir ismi kullanmayın.

“Taklitçi” olmayın. Rakiplerinizinkine benzer bir isim kullanmanız şirketinizin başka bir şirketle karıştırılmasına neden olur.

“Gelişigüzel” isimlerden uzak durun. Gelişigüzel isimler hedefinizle bağlantı kurmanızı engeller veya ürünlerinizin dezavantajlı olarak algılanmasına neden olur.

“Can sıkıcı” bir isim seçmeyin. Duyması veya söylenmesi rahatsız edici olan bir isim olası müşterilerin işletmenize gelmesini veya ürününüzü almasını engelleyebilir.

“Manasız” isimlerden uzak durun. Tutkusu veya ilhamı eksik olan isimler işe yaramaz.

Sektör jargonundan veya “bilgi lanetinden” uzak durun. Seçtiğiniz isim sadece sektördekilere anlamlı geliyorsa başka bir isim bulmak için araştırmalara devam edin.

Söylenmesi zor isimleri bir taraf koyun. Söylenmesi zor olan veya belirli noktalama işaretleri içeren isimler kullanmamanız gerekir.

 

Pazarlama ipuçlarını dikkate alın

Girişimciler işe giriştikleri andan itibaren bir sürü detay yüzünden dokuz doğuruyorlar. Ancak bu hengamenin içinde en önemli noktalardan birini unutuyorlar. Üzücü gerçek şu ki bazen bütün farkı yaratan, çarpıcı olmaktan çok şirketi başarıya iten doğru bir isimdir.

İsimler fazlasıyla kuvvetlidir.Her birinin ayırt edici özellikleri vardır. İşte işinize doğru ismi seçerken dikkat etmeniz gereken 8 önemli ipucu…

1 – Alfabenin başındaki isimleri kullanarak beyin fırtınası yapın

Arama motorlarının ve telefon rehberlerinin birçoğu şirket isimlerini alfabetik olarak sıralar. Şirket isminizin alfabenin başındaki harflerden biriyle başlaması listelerin başında çıkmanızı sağlar.

2 – İsmi kısa tutun

Uzun isimleri hatırlamak daha zordur.

3 – Şirketiniz ilerlemelere açık olsun

Şirketiniz ileride genişleyeceği için coğrafik bölgenizi isminizde kullanın.

4 – Kopyalamanın önüne geçmek için ismin daha önce alınıp alınmadığını araştırın

5 – Şirket ismini odak gruplar, arkadaşlarınız ve aile üyeleriniz aracılığıyla test edin

Son kararı verirken bu kişilerin tavsiyelerini de kullanın.

6.Sesli söylendiğinde ses getirsin: Coca-Cola gibi aynı ünsüz harflerle başlayan aliterasyonun büyük bir fanıyım. Yüksek sesle söylendiğine ve bunun “mermer şadırvanda şakırdayan su” gibi olmadığına emin olun. Çünkü insanlar bu isimleri radyoda, videoda veya bir sohbet içinde söylemek isteyebilirler.

7.Web 2.0 sendromuna yakalanmayın: Flickr’ın nasıl okunduğunu hala bilmiyorum, delicio.us sitesinin de öyle. Bunun gibi web tabanlı disleksik, yani okuma güçlüğü yaratan isimler on yıl öncesinde kaldı. Yeni işinizin potansiyel müşterileri koyduğunuz internet ismini kolaylıkla anlamalı, “Bu hangi anlama geliyor?” sorusunu sormamalı.

8.Özgün bir şeyler kullanın: Jeneriği iyi olan ancak bir şey ifade etmeyen bir isim kullanmayın. Sayılar ya da günler gibi detaylardan faydalanan isimlere bayılırım. Ünlü yazar Tim Ferriss kitabı için “4 Saatlik Hafta” gibi gayet özgün ve güçlü bir isim buldu. Sayıları kullanan “ 8 Dakikada Egzersiz” veya “5 Saatlik Enerji” gibi isimler de özgün odak noktalarına sahip.

 

 

İlginizi çekebilir

Şirketinize İsim Verirken Kaçınmanız Gereken Hatalar
Dünyaca Ünlü Markaların İsimleri Nereden Geliyor?
Marka İsmi Nasıl Bulunur?
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar