Meksikalı bir ekibin geliştirdiği uygulama, sanal gerçeklik ve akıllı teknolojilerden yararlanarak sigarayı bırakmanızı kolaylaştırıyor.
Büyük bir inovasyona imza atan ekip tarafından tasarlanan MindCotine adlı sanal gerçeklik ve farkındalık programı, sigara kullanıcılarının sigara içme isteklerini ortadan kaldırıyor. Mobil uygulama, kullanıcıya birçok farklı sanal deneyim sunuyor, böylelikle şiddetli sigara arzularını dindiriyor ve sigara içme isteği tekrar ortaya çıktığında bununla başa çıkma imkanı sağlıyor. Uygulama, sanal gerçeklikten yararlanarak son derece yaygın bir tedavi tekniği olan “maruz bırakma terapisi” yöntemini uyguluyor, böylece bağımlılık yapıcı maddelerin verdiği güzel duyguları yaratıyor ve bunu yaparken de kişinin sağlığına zarar vermiyor. Kullanıcılar günde 20 dakika boyunca bu uygulamayı kullanıyor. Bu süre zarfında program, gerçek bir sigaranın verdiği hisleri yaratıyor.
Uygulamayı tasarlayan ekibin kurucuları; sanal gerçeklik geliştiricisi Cristian Witman, biyomedikal mühendisi Nicholas Rosencovich ve hem örgüt psikologluğu hem de biyomedikal mühendisliği yapan Emilio Goldenhersch. Ekip, öncelikle Kickstarter platformunda 18.000 dolar fon toplayıp ardından da uygulama kitlerinin tanesini sadece 15 dolardan satmayı hedefliyor. 4 sigara paketinin yaklaşık 15 dolar tuttuğunu göz önünde bulundurursak bu meblağın gayet cüzi olduğunu söyleyebiliriz.
Aşağıdaki tanıtım videosunu izleyerek başarılı sanal gerçeklik uygulaması hakkında dahaz fazla fikir edinebilirsiniz:
MindCotine uygulaması, stresle mücadele ve tedavi amacıyla teknolojiden yararlanan en yeni uygulamalardan sadece bir tanesi. Hatırlayacağınız üzere bu yıl, kemoterapi almaya hazırlanan hastalar ve hapisten çıkıp hayata yeni bir başlangıç yapmak üzere olan mahkumlar için geliştirilen sanal gerçeklik uygulamalarından da bahsetmiştik.
Sizce sanal gerçeklik terapilerinin bir sınırı var mı? Yoksa gelecekte psikologlara veya doktorlara gitmek yerine bu tür sanal gerçeklik uygulamalarını mı kullanacağız dersiniz?