Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikSıfırdan Başlamak Yerine Başarılı Bir Şirketi Satın Almanız İçin 5 Sebep

Sıfırdan Başlamak Yerine Başarılı Bir Şirketi Satın Almanız İçin 5 Sebep

Yeni bir macera, bir sürü belirsizliği de beraberinde getirir, bu nedenle bunları ortadan kaldırmaya çalışmak daha hızlı yol almanızı sağlayabilir.

Yeni bir iş kurmayı mı düşünüyorsunuz? Belki ilk işinizi kuruyorsunuz belki de daha önceden kurduğunuz ve şu an başarılı olan bir sürü şirket halihazırda elinizin altında ve bu koleksiyona bir yenisini eklemeyi planlıyorsunuz. Her şey tıkırında ilerliyor, iş planınız hazır, motivasyonunuz yüksek ve tam gaz çalışmaya hazırsınız. Ama… belki de böyle olmamalısınız.

Acı ama gerçek, yeni kurulan işlerin çoğu başarısız oluyor. Yayınlanan yeni verilere göre, küçük işletmelerin %20’si kuruldukları ilk sene iflas ederken %50’si beşinci yılda, %70’i de 10. yıllarını doldurduktan sonra iflas ediyor.

Bir başka araştırmaya göre de 101 startup kurucusuna göre yeni kurulan işletmelerin iflas etmesinin sebepleri şunlar:

  • Yeni kurulan küçük işletmelerin %42’si çünkü sundukları hizmet ya da ürünler için piyasa bulamadıkları için,
  • %29’u ellerinde nakit kalmadığı için,
  • %23’ü işletmeyi ayakta tutacak deneyimli bir ekibi olmadığı için iflas ediyor.

Mutlaka okuyun: Şirketler Neden Batar?

Gördüğünüz gibi yeni kurulan işletmelerin iflas etmesinin tek bir sebebi yok. Yeni bir işe atılmaya hazırlanan bir girişimci olarak sizi çok fazla belirsizlik bekliyor. Ancak size bu riskleri azaltmanın bir yolu var desem ne dersiniz?

Çoğu girişimcinin amacı finansal özgürlüğünü kazanmak, kendi planlarına göre çalışmak ya da bir iz bırakmaktır. Sizin amacınız hangisi olursa olsun ona ulaşmanın daha iyi ve hızlı bir yolu var:

Varolan bir işletmeyi satın alın!

Bugüne kadar okuduğunuz kitaplar ve kaynaklar, gittiğiniz eğitimler size bir şey öğretti: yeni bir işe atılmanın yolları. Amacınıza düşündüğünüzden daha hızlı bir şekilde ulaşmak istiyorsanız yeni bir işe girişmektense varolan bir işletmeyi satın almayı düşünebilirsiniz. İşte sizlere hali hazırda kurulu bir işletmeyi satın almak için 5 sebep:

 

1. Kendinize maaş öder ve daha kısa sürede kara geçersiniz

Pek çok girişimcinin yeni bir işe atılırken kafasında tek bir amaç vardır: para kazanmak. Mümkün olduğunca kısa sürede çok para kazanmak isterler çünkü ailelerine bakmak, daha fazla seyahat etmek, daha fazla bağış yapmak ya da çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmek için paraya ihtiyaçları vardır. Ancak çoğu girişimci şunu gözden kaçırır; yeni bir işe yelken açtıklarında belirsizliklerin içinden çıkmaları ne kadar süreceğini kimse kesin olarak söyleyemez.

Beklenmeyen harcamaları, ön görülemeyen engelleri ve işe alımı ve daha nicesini cebinizden karşılamak zorunda kalırsınız. Çabalarınızın karşılığında bir lira bile kazanmanız birkaç ay hatta yıllar sürebilir. Var olan bir işletmeyi satın aldığınızda ise bu belirsizlerin çoğunu geride bırakmış olursunuz.

 

2. Altyapınız hazır olur.

Var olan bir işletmeyi almanın bir başka önemli yararı da işinizi sıfırdan kurmak zorunda kalmamanız. Tıpkı bir ev gibi bir işletmenin de hayatta kalabilmesi için sağlam bir temeli olmalı. Standart işletme prosedürleri, şirket politikaları ve doğru çalışanları işe almak gibi. Bunları sıfırdan yapmaya kalkarsanız yıllarınızı harcamak zorunda kalabilirsiniz.

En çok zaman alan şey bir şirketin ya da işletmenin temelini atmaktır ama var olan bir işletmeyi satın aldığınızda bu adımla uğraşmanıza gerek kalmaz ve halihazırda kar eden bir işin başına geçmiş olursunuz.

Bunun için bir işletmeyi devralmadan önce yapmanız gereken şeyleri gerekli özenle yapmalısınız. Bu nedenle satıcıyla görüşmeniz sırasında aklınızdaki soru işaretlerini giderene kadar sormak istediklerinizi ona sorabilirsiniz.

 

3. Bir işletmeyi satın almak için kendi cebinizden ödeme yapmanıza gerek olmaz.

Daha önce hiçbir işletme satın almamış girişimcilerle konuştuktan sonra şu sonuca ulaştım: Böyle bir şey yapmanın kendilerini ve banka hesaplarını zora sokacağını düşünüyorlar. Hem de çok.

Ama aslında bir işletme satın aldığınızda cebinizden para çıkmasına gerek olmayabilir. Pek çok girişimci bunu bilmez ama kendi paranızın tek kuruşuna dokunmadan var olan işletme satın almanızı kolaylaştıracak yüzlerce yöntem var.

Bunlardan en popüleri satıcıyı anlaşmanın bir parçası haline getirmektir. Bir nevi satıcıya, anlaşmaya vardığınız tutar ödenene kadar aylık kazancınızın belli bir miktarını ödemektir.

Hali hazırda bir işletmeyi satın almak anında kar elde etmenizi ve ulaşmak istediğiniz finansal özgürlüğe daha kısa sürede ulaşmanızı. İşletmenin temeliyle uğraşmak yerine başka şeyleriyle ilgilenebilir ve mevcut karınızı daha da artırabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Daha Çok Para Kazanmak İçin Paraya Neden İhtiyacınız Yok?

 

4. İnsanlar (başarılı) işletmelerini size satmak isterler.

Başka işletmeleri satın almayı düşünen girişimcilerden çoğu zaman satıcıların neden başarılı işletmelerini satmak istediklerini anlayamadıklarını duyuyorum.

Ama şöyle bir gerçek var; şu anda başarılı işletmelerinin bir an önce satılmasını çaresizce bekleyen pek çok kişi var. İnsanlar işletmelerini neden mi satmak istiyorlar? Emekli olmak isteyebilirler, çocukları aile işletmesini devam ettirmek istemeyebilir veya bir işletme sahibi olmanın stresini daha fazla çekmek istemeyebilirler.

Bununla birlikte şunu söylemeden geçmeyeyim: Elbette bir işletmenin sahibiyle ya da satıcısıyla pazarlık yapmanın da bir adabı vardır. Bir işletmeyi satın aldığınızda satıcıyla sağlam bir ilişki kurmanız ve anlaşmayı imzalayana kadar onun güvenini kazanmanız gerekir. “Tıpkı biriyle sevgili olurkenki gibi burada da işletmenin satıcısıyla iletişim kurmalı ve onun sorularını ve ihtiyaçlarını karşılamalısınız.”

 

5. Uzun vadede kar elde edeceğinizi bildiğiniz zaman satın alma sürecinde kendinize daha çok güvenirsiniz.

Var olan bir işletmeyi satın almanın sizin için uygun olup olmadığına hala karar veremediyseniz büyük ihtimalle satın aldığınız işletmenin uzun yıllar boyunca ayakta kalmasını ve kar elde etmeye devam etmesini nasıl sağlayacağınızı düşünüyorsunuzdur.

Bir işletmenin başarısını devam ettirmenin yolu “ekonomik duraklamadan” etkilenmeyecek sektörlere odaklanmaktır. ” Ekonomik duraklamalardan etkilenmeyen işletmeler, bu tür sıkıntıları kolaylıkla atlatabilen kurumlardır.” Örneğin, yiyecek, sağlık ve finans sektörlerini düşünün. İnsanların istediklerini değil, ihtiyacı olan şeyleri sağlayan hizmetler ve ürünleri öncelik verirseniz daha başarılı olursunuz.

 

Tavsiye:

Var olan bir işletmeyi satın alarak sahip olduğunuz becerileri kullanabilir ve aklınızdaki iş fikirlerini hayata geçirebilirsiniz. Kurulu bir işletme satın aldığınızda göreceksiniz, sadece daha hızlı kar elde etmekle kalmayacak aynı zamanda uzun vadeli hedeflerinize de daha çabuk ulaşacaksınız.

 

İlginizi çekebilir

Yeni İşletme Nasıl Satın Alınır?
Ücretsiz Bayilik Nasıl Alınır?
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar