Salı, Aralık 3, 2024
Ana SayfaGenelSiemens Kuruluş ve Başarı Hikayesi

Siemens Kuruluş ve Başarı Hikayesi

Dünyanın en büyük mühendislik ve elektronik şirketlerinden biri olan Almanya kökenli Siemens, pek çok alanda faaliyet gösteriyor.

Sağlık, enerji, altyapı, yatırım, finans gibi birçok alanda operasyonlarını bu Alman devinin kuruluş hikayesini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 

Siemens Nasıl Kuruldu?

Werner von Siemens ve Johann Georg Halske tarafından 12 Ekim 1847’de Münih’te kurulan Siemens ilk olarak telgraf alanında çalışmalar yürüttü. Mors alfabesinin kullanımına alternatif olarak iğne teknolojisini geliştiren şirket 1848’de Avrupa’da 500 kilometrelik büyük bir telgraf ağı inşa etti.

1850 yılında Werner von Siemens’in oğlu Carl Wilhelm Siemens şirketin Londra şubesinin başına geçti. 1850’li yıllar boyunca şirket Rusya’da telgraf ağı kurdu. 1855’te de şirketin St. Petersburg şubesi devreye girdi. 1867’ye gelindiğinde Londra’dan Hindistan’ın Kalküta şehrine kadar varan devasa bir telgraf ağı yine Siemens tarafından hizmete sunuldu.

1881 yılında Siemens’in ürettiği bir şarj dinamosu sayesinde İngiltere’nin Godalming şehrinde ilk kez elektrikle çalışan sokak lambaları hizmete sunulmuş oldu. Sonraki dönemde ampul ve elektrikli tren gibi pek çok alanda Siemens’in girişimleri sürdü. 1890 yılında şirkete adını veren Werner von Siemens emekliye ayrıldı ve şirketi oğullarına devretti.

1907’ye geldiğimizde Siemens’in 35.000 çalışanı vardı ve en büyük 7. Alman şirketi unvanına sahipti.

1919 yılında Siemens, bugün de piyasada ampullerini görebileceğimiz Osram’ı kurdu. (Bugün Osram Siemens’ten ayrı bir şirket konumunda tabii.)

1920’ler ve 30’lar boyunca Siemens ve Halske’nin şirketleri radyo, televizyon, mikroskop gibi pek çok ürün üretti. 1920’lerde İrlanda’da döneminin en önemli mühendislik eserlerinden biri olarak görülen bir hidroelektrik santrali kurdu.

1932 senesinde Reiniger, Gebbert & Schall, Phönix AG gibi şirketler Siemens grubuna dahil oldu. Bu şirketler 1966 yılında birleşerek bugün bildiğimiz Siemens AG’yi oluşturmakta.

2. Dünya Savaşı döneminde Berlin’deki pek çok şehir ve fabrika hava saldırıları neticesinde büyük hasar gördü. Bu nedenle üretim tesisleri alternatif bölgelere kaydırıldı. Kayıtlara göre Siemens 1944-1945 yılları arasında irili ufaklı 400’e yakın üretimhaneye sahipti.

1972 senesinde Siemens, Alman mizahçı F.C. Delius’a dava açtı. Zira Delius, Siemens’i Nazilere yardım etmekle suçluyordu. Siemens’in toplama kamplarına malzeme tedarik ettiği ileri sürülüyordu. Ayrıca Siemens’in fabrikalarındaki çalışma koşullarının berbat olduğu da ifade ediliyordu. Bu bir kısmının abartı bazılarının ise gerçek olduğunu arşivler ortaya koymakta.

1950’lerde Siemens bilgisayar, çamaşır makinesi ve yarı iletken elektronik cihazlar üretmeye başladı.

1966’ya kadar Siemens & Halske olarak bilinen ortaklık birleşti ve Siemens AG adını aldı.

1969’da Siemens’in Kraftwerk Union adını verdiği şirketi ile AEG ortaklık kurarak nükleer enerji alanında beraber çalışmaya başladı.

1988 yılında Siemens ve GEC şirketleri, İngiltere merkezli savunma şirketi Plessey’i satın aldı. Siemens bu şirketin havacılık, radar ve trafik kontrol birimlerini bünyesine kattı.

1991 yılında Nixdorf Computer AG, Siemens bünyesine alındı ve kişisel bilgisayar üretme konusunda Siemens de girişimlere başladı.

1997’de  Westinghouse Power Generation, Siemens tarafından satın alındı. Bu gelişme Siemens’i enerji sektöründe Siemens’i dünyanın en büyük ilk 3 şirketinden biri haline getirdi.

2000 yılında Shared Medical Systems, satın alınarak Siemens medikal departmanına katıldı. Böylece Siemens tıbbi cihaz alanında da dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline geldi.

2001 yılında Brezilya merkezli Chemtech firması Siemens’in bünyesine girdi. Böylece endüstri mühendisliği alanında da Siemens elini güçlendirdi.

2006 yılında Bayer Diagnostics, Controlotron, Kadon Electro, Vistascape gibi birçok şirket yine Siemens tarafından satın alındı.

2007’de Siemens yönetim kurulu üyelerinden biri illegal finans işlemleri ve sendika içi yolsuzluk nedeniyle geçici olarak gözaltına alındı. Siemens genel merkezi polislerce arandı. Sonuç olarak Siemens bu olaydan pek zarar görmedi.

2009’da Siemens ve Fujitsu’nun bilgisayar üretimi konusundaki ortaklığı sona erdi çünkü Fujitsu Siemens’in hisselerini tamamen satın aldı.

 

2010’dan Bugüne Siemens

2010’da Siemens bilişim hizmetleri departmanını 850 milyon euro karşılığında Atos’a sattı.

Mart 2011’de Siemens, Osram’ı halka arz etmek istedi ancak CEO Peter Löscher Osram’ın şirket için uzun vadede önemli olduğu, halihazırda Osram’ın bağımsız bir şirket olduğunu ifade etti.

Aynı yıl Siemens nükleer santral işini bıraktığını açıkladı. O döneme kadar Almanya’nın nükleer santral inşaatlarının büyük bir kısmı Siemens tarafından üstleniliyordu. Siemens, Alman hükümetinin yenilebilir enerji politikasına destek olacaklarını bildirdi.

2013’te Nokia, Nokia-Siemens ortaklığına tüm hisselerini satın alarak son verdi. Böylece Siemens telekomünikasyon alanından çıkmış oldu.

Aynı yıl içinde dünyanın en büyük şirketi olarak bilinen Suudi Arabistan merkezli petrol firması Saudi Aramco, Siemens’ten 966 milyon dolar değerinde malzeme satın aldı.

Siemens’in mühendislik, enerji ve sağlık alanındaki yatırımları bugün tek bir çatı altında yürütülüyor. Siemens AG, Siemens Energy ve Siemens Healthineers konsorsiyumu sayesinde Siemens grubu girdiği her sektörde zirveye oynayan global bir dünya devi…

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar