Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikSevdiğiniz İşi Yaparak Para Kazanmanın 7 Adımı

Sevdiğiniz İşi Yaparak Para Kazanmanın 7 Adımı

Kulağa tanıdık geliyor mu?

Her gün işe gidiyor ve her gün aynı şeyi yapıyorsunuz: Gözünüzü saatten ayıramıyorsunuz. Saatin 5’i gösterdiği o büyülü anı bekliyorsunuz.

Sizin için günün en önemli kısmı ise eve gidip yapmayı gönülden sevdiğiniz bir şeye zamanınızı ayırdığınızda başlıyor. Size mutluluk veren iş bu iş, çevrenizdeki herkese sürekli bu işi yaparken kendinizi ne kadar iyi hissettiğinizi söylüyorsunuz. Sık sık işe gidip gelmek yerine keşke her gün bu işle meşgul olabilsem demekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz.

Bu sözler size tanıdık geliyorsa artık durup düşünmenin zamanı gelmiş olabilir. Çünkü sevdiğiniz şeyi yaparak geçiminizi sağlayabilirsiniz.

Bu noktada aşağıdaki adımları uygulayarak tutkularınızı karlı bir işe dönüştürebilir, kendinizi mevcut düzenli işinizden azat edebilir ve hayallerinizdeki hayatı yaşama şansına erişebilirsiniz.

 

1. Sevdiğiniz iş konusunda kaya gibi kararlı olun.

ozguven-artirma-yollari3

Gelin gerçeklerle yüzleşelim. Sevdiğiniz işi yaparak para kazanmaya karar verdiğinizde çevrenizde buna olumsuz tepki veren bir sürü insan olacaktır. Çevrenizdekiler kararınızı sorgulayacak, böylesi bir yola girmemeniz için size sayısız bahane sunacaklardır. Bu işin ne denli riskli olduğunu anlatmaya çalışacaklar ve sizden önce böyle bir işe kalkışan fakat başarısız olanları örnek göstereceklerdir.

Fakat bu kişilerle mücadele edebilmelisiniz. Örneğin, sevdiğiniz şeyi yaparak para kazanma işine neden girmemeniz gerektiği ile ilgili bir gerekçe listesi hazırlayın. Bu gerekçelerin oluşturduğu her bir engelle ne şekilde başa çıkacağınızı not edin.

Örneğin listedeki maddelerden biri yeterli zamanınızın olmaması ise çözümünüzü şu şekilde tasarlayabilirsiniz: “Her gün 2 saat daha az televizyon izleyerek tasarruf ettiğim zamanı kendi işime kanalize edebilirim.”

Ortaya çıkabilecek bu tür yaygın engellerle başa çıkabilmek için bir planınız mutlaka olsun. Böylece kendinizi çevrenizdeki kararınızla ilgili hoşnut olmayan kişiler karşısında daha güçlü bir şekilde savunabilirsiniz.

En önemlisi de, neden hayalinizdeki işi yapmanız gerektiğiyle ilgili sebeplerinizi listeleyin (Şu anki işinizden kurtulacak olmanız da mutlaka bu listedeki maddelerden biri olmalı). Kendinizi motive etmeye ihtiyaç duyduğunuzda geri dönüp bu listeye bakabilirsiniz.

Ve hazır televizyonlardan söz açılmışken, gelin bir sonraki maddede televizyonunuzla ilgili neler yapabileceğinize bir bakalım.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’un dediği gibi: “Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir”


2. Televizyondan kurtulun.

televizyondan-kurtulmak

İş kurmak zaman ister. İşi doğru şekilde kurmak ise çok daha fazla zaman alır. Hiç kimse günde 24 saatten daha fazlasına sahip olmadığına göre zamanı daha verimli kullanmaya çalışmalısınız. Sevdiğiniz işi yaparak para kazanma yolunda size katma değer sağlamayan günlük aktivitelerinizin bazılarından feragat ettiğinizde yeni işinize düşündüğünüzden çok daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

Televizyon izlemek bunlar içerisinde birinci sırada geliyor. Evet, belki bazı dizilerin son bölümleri hakkında artık herhangi bir fikre sahip olmayacaksınız ama işinizi kurma noktasında yavaş yavaş gelişim göstermeye başladığınızı göreceksiniz. Üstelik bu size çok daha fazla tatmin duygusu sağlayacaktır.

Sadece televizyonla da sınırlandırmayın kendinizi.Zamanınızı harcadığınız tüm aktivitelerin bir envanterini tutun. Bu liste içerisinden iki aktiviteyi seçin(bunlar genellikle televizyon ve sosyal medya olmaktadır) ve bunlar için ayırdığınız zamanı ya tamamen ya da büyük oranda sevdiğiniz işi yapmaya ayırın.

Bu noktada verilecek en önemli tavsiyelerden biri de çok fazla zihinsel efor gerektirmeyen aktiviteleri aynı anda yaparak zaman kazanmaya çalışmak olacaktır. Örneğin favori radyo kaydınızı yemek yaparken dinleyin ya da yemek yerken başka bir şeyi de eş zamanlı yapmaya özen gösterin. Unutmayın, gerçekten istediğinizde kendinize zaman yaratabileceğiniz pek çok kaynak bulabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Zaman yönetimiyle ilgili 10 ipucu


3. Arkadaşlarınızla vedalaşın.

tutkunuzu-bulun

Hayalinizdeki işi kurmaya ne denli odaklanırsanız hedeflerinize ulaşma yolunda size yardımı dokunacak birtakım yeni arkadaşlara da o denli ihtiyaç duymaya başlayacaksınız.

Elbette bu mevcut arkadaşlarınızı hayatınızdan çıkarmanız gerektiği anlamına gelmiyor (tabii hedeflerinize giden yolda size engel olmuyorlarsa). Sadece arkadaş listenize yeni insanlar eklendikçe bir süreliğine onlarla daha az zaman geçiriyor olacaksınız.

Fakat yakınınızdan ayırmayacağınız en az üç arkadaşınız olsun. Bu kişilerin aşağıdaki özelliklerden en az birine sahip olduğundan emin olmalısınız.

• Yapmak istediğiniz işi yapmakta olan biri, bir mentor. Böyle biri izlediğiniz yolda size rehberlik etmeli ve yapmanız gereken ya da yapmamanız gerekenlerle ilgili size tavsiyeleri ile destek olmalı.
• Gidebileceğinizi düşündüğünüz noktanın da ötesine ulaşmanız için sizi motive eden, sizi yaptıklarınızdan sorumlu hissettiren ve dağıldığınız zamanlarda toparlayan bir gözetmen.
• Sizinle benzer hedeflere sahip ve bu hedefler doğrultusunda çalışan bir ekip arkadaşı. Bu kişi size işinizle ilgili destek olacak ve size tavsiyelerde bulunacaktır.

Fakat, mevcut arkadaşlarınızın sizin kendi işiniz üzerinde çalıştığınızı bildiklerinden emin olun. Onlara kendi hedeflerinizin peşinden giderken bir süre kendileriyle zaman geçiremeyeceğinizi etraflıca anlatmaya çalışın.

Bunu yaptığınız takdirde, önceden kendilerine bilgi verdiğiniz için memnun kalacaklar ve hatta sizi hayalinizi gerçekleştirme yolunda motive edeceklerdir.

Ayrıca aşırı sosyal biri olmadığınız için bir sonraki maddede anlatılanlar da sizi fazla zorlamayacaktır.

 

4. Tasarruf edin ve para biriktirin.

tasarruf-etmekle-ilgili-ipuclari

Yeni işiniz için başlangıçta belli miktarda bir yatırım sermayesine ihtiyaç duyacaksınız. İşinizi kurduğunuzda ise mevcut düzenli işinizi bırakıp yeni işinizi karlı bir gelir kaynağına dönüştürmek biraz zaman alacaktır.

Bu nedenle, para biriktirmeye başlamanız gerek. Hangi harcamalarınızdan tasarruf edebileceğinizi düşünün ve yeni işiniz için kenara para ayırmaya başlayın. Mevcut yaşam standardınızı daraltmaya hazır olun.

Aylık gerekli harcamalarınız için bir bütçe oluşturun ama Starbucks kahvesinin bir gereklilik olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Bu listeye giremeyen diğer harcamalarınızı ise bütçenizden çıkarın ve bu sayede tasarruf ettiğiniz parayı biriktirmeye başlayın.

Tasarruf ettiğiniz para hızla birikecek ve işiniz için itici güç olacaktır. Bu para aynı zamanda yeni işinizde satış rakamınız hedeflediğiniz aşamaya gelene dek harcamalarınızı karşılamaya yetecektir.

Bunun yanı sıra gerekli harcamalarınızın fatura tutarlarını azaltma yoluna gidin. Yemek yemek zorundasınız, evet, fakat sağlıklı beslenmenin daha ucuz yollarını yaratmaya çalışın.

Mutlaka okuyun: Tasarruf Etme ve Para Biriktirme Yöntemleri

 

5. Sevdiğiniz işle ilgili kendinizi yetiştirin.

karliligi-artirmanin-yollari

Sevdiğiniz işi yaparak para kazanmak için bu işe hobi gözüyle bakmayı bırakmalı ve profesyonel bir iş gibi yaklaşmalısınız. Bu da işiniz ile ilgili kendinizi donanımlı ve kalifiye birine dönüştürmek için zaman harcamanız gerektiği anlamına geliyor.

“Başarı, yetenek ve çalışmanın toplamıdır. Bu bakış açısı ile ilgili sorunlu nokta ise şu: Psikologlar yetenekli insanların kariyerlerini daha yakından inceledikçe sahip oldukları başarı üzerinde çalışmanın yeteneğe göre daha büyük bir role sahip olduğunu anlıyorlar.”

Sizin de başarı yolculuğunuzda en büyük destekçiniz çalışkanlığınız olacak. Bu nedenle kendi işinizde uzman olmanın yanı sıra mevcut durumda en başarılı olan rakiplerinizi de çok iyi tanımalı, neden başarılı olduklarını biliyor olmalısınız. Sizden önce benzer bir işe girişen fakat başarısızlığa uğrayanların da neden başarısız olduklarını anlamaya çalışın. Daha fazla şey öğrendikçe ideal iş planınızı yaratabilmek için elinizde o denli malzeme olacaktır.

En önemlisi de bir sonraki ay sevdiğiniz iş üzerinde her gün en az yarım saat çalışacağınıza dair kendinize mutlaka söz verin. Sevdiğiniz işte daha donanımlı olmanın yollarını öğrenmek için zaman ayırma kararlılığınızın yavaş yavaş sizi rakiplerinizden ileriye taşıdığına tanık olacaksınız.

Böyle yaptığınız takdirde bir sonraki maddede söylenenleri uygulamak da sizin için daha kolay olacaktır.

Mutlaka okuyun: İşinizi Geliştirmek İçin Dikkate Almanız Gereken 45 Tavsiye

 

6. Farklılaşın.

girisimci

Sadece Güney Amerika’da 70 binin üzerinde yoga eğitmeni olduğunu biliyor muydunuz? Hayaliniz yoga eğitmeni olmak ise, öğrencilerin bir başka eğitmen yerine özel olarak sizi seçmeleri için onlara spesifik bir neden sunmalısınız.

Aynı şey, kuracağınız iş için de geçerli. Müşterilerin sizi tercih etmeye devam etmeleri için onlara özel bir şeyler verebiliyor olmalısınız.

Çalışma sürecinin bir parçası olarak sizi müşterilerin ihtiyaçlarını karşılama noktasında sizinle aynı işi yapanlardan farklılaştıracak en az üç şeyi listeleyin. Sonraki adımda ise bunların içerisinde hedeflediğiniz müşteriler için en önemli olanı belirleyin.

Sizi diğerlerinden ciddi anlamda farklılaştıracak bu şeyi belirlediğinizde ise mutlaka müşterileriniz nezdinde onlara sunduğuz hizmetin değerini daha fazla arttırabilecek başka özellikler de yaratmaya çalışın.

Mutlaka okuyun: Kar etmenizi sağlayacak iş fikirleri bulma yolları

 

7. Büyük kopuşu yaşayın.

ne-zaman-istifa-edeceginizi-bilin

Mevcut işinizden hayallerinizdeki işe geçebilmek için en nihayetinde bir gün işinizi bırakmak zorunda kalacaksınız. Elbette mevcut işinizi bırakmaksızın geceleri ve hafta sonları yeni işinizle meşgul olabilirsiniz. Fakat geçiminizi sevdiğiniz işle sağlayabilmek, arkadaşlarınızla akşam yemeğine çıkmadan önce cebinizdeki son bozukluklarınızı saymak zorunda kalmamak için çok büyük ihtimalle tüm mesainizi bu işe ayırmanız gerekecek.

Anlıyorum, mevcut işiniz size güvenli bir alan yaratıyor. Her ayın başında ya da sonunda maaşınızın hesabınıza yatıyor olduğunu bilmek fazlasıyla rahatlatıcı bir his. Fakat bu hisse kapıldığınız takdirde sevdiğiniz işi yaptığınız hayalinizdeki hayatı inşa etmek yerine kendinizi mevcut işinize mahkum etmiş olursunuz. Böyle olmaması için büyük kopuşu yaşamanız gerek.

Mevcut işinize veda edeceğiniz bir gelecek tarihi belirleyebilirsiniz. Bu tarih 6 ay sonraki bir tarih de olabilir, bir yıl sonraki de. Yeter ki kopuşu yaşayacağınız tarihi önceden belirlemiş olun.

Böyle bir zaman belirleme işini kolaylaştırmak için söz konusu iş değişikliğini yapmadan önce tamamlamanız gereken işlerin bir listesini çıkarabilirsiniz. Sonraki adımda ise bu işleri tamamlamak için ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İşten Ayrılıp Kendi İşini Kurmak İsteyenlere

 

Gözünüzü saatten ayırmanın zamanı geldi

iste-sikilmak

Sevdiğiniz işi yaparak geçiminizi sağlayacağınız günler düşündüğünüz kadar uzağınızda olmayabilir. Bu nedenle siz de yukarıdaki yolları izleyerek hayalinizi tamamen gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

İşte o zaman her günü gözünüz saatinizde olacak şekilde geçirmek yerine, sevdiğiniz işi keyifle yaparak para kazanmanın tadını çıkarabiliyor olacaksınız.

Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar