Bir moda şirketi, tabanı geri dönüştürülmüş sakızdan üretilen ilk spor ayakkabıyı piyasaya sürüyor.
Önceki yazılarımızda sakızların geri dönüşüme girmesiyle elde edilen yeni ürünlere dair çığır açan bir geri dönüşüm projesinin varlığından söz etmiştik. İngiliz şirketi Gumdrop’un başlattığı bu projeyle pek çok alana yine sakızdan üretilen çöp kovaları yerleştiriliyor, kullanıcılar sakızlarını bu özel yapım çöplerde biriktiriyor, sonra da çöp kovasıyla beraber geri dönüşüme gönderiyordu. Toplanan sakızlar bardak, tarak, cep telefonu kılıfı vb. ürünlerle yeniden hayata dönüyordu. Bu konudaki iş fikri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Geri dönüşüm şirketi Gumdrop bugünlerde Iamsterdam isimli şehir pazarlama organizasyonu ve moda markası Explicit Wear ile geri dönüştürülmüş sakızdan yapılacak bir ayakkabı tasarlamak üzere ortak bir çalışmaya girişti ve ortaya Gumshoe yani Sakız Ayakkabı olarak adlandırılan sakızdan yapılma ilk ayakkabı ortaya çıktı.
IamAmsterdam’ın verdiği bilgiye göre her yıl yaklaşık 1500 ton sakız Amsterdam sokaklarına atılıyor. Sokakları sakızlardan arındırmak ise bir hayli maliyetli. Gumdrop’un yarattığı Gumtec geri dönüşüm projesi sayesinde, çöp içinde biriktirilen sakız parçalara ayrılıp sentetik kauçuğa dönüştürülebiliyor. Sakızın sentetik kauçuktan yapıldığını keşfeden şirket, bu özellikleri yıkarak yeni tür bir kauçuk üretiyor. Şimdilerde ise, yaratılan bu yeni kauçuk türü sakızdan yapılan ilk spor ayakkabıların tabanında kullanılıyor. Üstelik bir de bonusla, söz konusu ayakkabıların tabanını oluşturacak kalıplar Amsterdam haritasına benziyor!
Proje kapsamındaki her çift ayakkabının üretimi için yaklaşık olarak 1 kg sakız kullanılıyor. Üretilen tabanlar sakız gibi kokuyor olsalar da yapışkan değiller. Tabanlarda kullanılan bileşimler ise normal kauçuk kadar güçlü, yani dayanıklılıkları su götürmüyor. Ayrıca, ayakkabıların geri kalanı deri malzemeden üretiliyor.
Sakızdan üretilmiş ilk spor ayakkabıyı yaptıklarını iddia eden Gumshoe tasarımcıları, ayakkabı tabanlarının dayanıklılığını arttırmak ve yıprandıklarında yenileriyle değiştirilebilmek için yeni yöntemler bulmaya çalışıyorlar. Şimdilik ancak müşteriler ihtiyaç duyduğunda ve belli bir ücret karşılığında değişim yapılabiliyor. Yıpranan tabanlar ise geri dönüşüme gönderilerek, yeniden kullanılmaları sağlanıyor.
Sakızdan ayakkabıların yanı sıra atık ürünlerden elde edilen yenilikçi ve farklı pek çok ürün mevcut. Bunlar arasında, mantardan yapılma spor ayakkabı ve kâğıt batarya gibi ürünler bulunuyor.
Ayakkabıların Haziran ayında 49.95 Euro’dan başlayan fiyatlarla piyasaya sürüleceği söyleniyor. Şirketler bu projeyi diğer büyük şehirlere de yaymak ve bu şekilde insanların sakız atıklarından kurtulabilmeleri için daha kolay ve sürdürülebilir bir yol sunmayı amaçlıyorlar. Sizce bu ne kadar mümkün? Gumshoe sokaklardaki atık sakız problemini çözebilir mi?