Genel olarak, yeni kurulan her on şirketten dokuzu başarısız olmaktadır.
Ancak başarıya ulaşanların hepsinin ortak bir özelliği bulunmaktadır: harika bir iş fikri.
Aynı, sıfırdan milyar dolarlık servetlere ulaşabilmiş olan bu insanların şirketlerini açmaları gibi…
Larry Page ve Sergey Brin, bir arama motoru fikrini hayata geçirmeyi planladıklarında Standford Üniversite’sinde doktora yapıyorlardı. Ancak fikirleri piyasadaki diğer arama motorlarınkinden biraz farklıydı: yaratacakları arama motoru sadece anahtar kelimeler bazında değil, aynı zamanda sayfalar arasındaki bağlantı sayılarını ve alaka düzeylerini de inceleyecekti.
Google’ın arama motoru günümüzde tüm piyasayı kontrol ediyor ve şirketin 66 milyar dolardan fazla satışı var. Günümüzde farklı alanlara da yönelmeye başladılar. Dünyanın en popüler cep telefonu platformunu (Android) yarattılar ve dünyanın en popüler video sitesini (YouTube) işletiyorlar. Google Gözlükleri gibi fütüristik projelere de yatırım yapıyorlar. İnternet dünyasında çığır açan bu 2 girişimcinin her birinin bügünkü kişisel serveti 30 milyar dolar civardındadır.
Mutlaka okuyun: Google’ın Başarı Hikayesi ve Başarı Sırları
Mark Zuckerberg, Facemash adında “beğen ya da beğenme” tarzında bir siteyi hayata geçirdiğinde Harvard Üniversitesinde öğrenciydi. Bu site sayesinde Zuckerberg, insanları teknolojiyi kullanarak nasıl birleştirebileceğini öğrendi ve ardından thefacebook.com adındaki siteyi kurdu.
Daha sonra ismini Facebook olarak değiştirdi ve on yıldan kısa bir süre içerisinde 250 milyar dolarlık bir şirket haline getirdi. Zuckerberg’in kişisel serveti 35 milyar dolardan fazladır.
Mutlaka okuyun: Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg’in Başarı Hikayesi
Bloomberg
1970’lerde Wall Street’te borsacı olarak çalışan Michael Bloomberg, güvenilir bir iş bilgisi için finans şirketlerinin büyük paralar ödemeye razı olduklarını fark etti. Bloomberg, özel bilgisayar terminalleri vasıtasıyla önemli mali bilgileri hızlı bir şekilde sağlayan bir şirket kurdu.
Yıllık 8 milyar dolardan daha fazla gelir ile Bloomberg dünyadaki en güçlü medya ve finansal bilgi sağlayan şirketlerden birisi haline geldi. Bloomberg’in kişisel servetinin 37 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Mutlaka okuyun: Michael Bloomberg Kimdir? Hayatı ve Biyografisi
Amazon
Jeff Bezos, 1990’ların başında kendi firmasını kurmaya karar verdiğinde Wall Street’teki bir şirkette çalışıyordu. Çevrimiçi bir kitap dükkanı açma fikrine kafayı takmıştı.
Günümüzde Amazon, kitaplardan ev eşyalarına, çeşitli araçlardan şaraplara kadar her şeyi satmaktadır. Günümüzde 200 milyar dolarlık değere sahip olan şirket, yıllık 88 milyar dolarlık satış yapmaktadır. Bezos’un yaklaşık 38 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Mutlaka okuyun: Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos’un Hayat Hikayesi
Oracle
Şikago’nun güneyinde büyüyen Larry Ellison, üniversiteyi iki kez bırakmak zorunda kalmadan önce zorlu bir çocukluk dönemi geçirdi. Ancak 1960’ların ortasında 22 yaşında Kaliforniya’ya taşındıktan sonra SQL adı verilen bir veritabanı programlama dili hakkında bir IBM raporuna denk geldi.
IBM’in araştırmasından etkilenen Ellison SQL çalışmaya başladı ve IBM bilgisayarları dışındaki bilgisayarlarda da çalışabilen Oracle veritabanını oluşturdu. Birkaç yıl sonra Oracle çok tuttu ve satılan en popüler veritabanı haline geldi. Günümüzde Oracle’ın değeri 195 milyar dolardır ve Ellison, 65 milyar dolarlık tahmini servetiyle dünyanın en zengin girişimcilerinden birisidir.
Mutlaka okuyun: Oracle Kurucusu Larry Ellison Kimdir?
Microsoft
1975 yılında, Microsoft’un ortak kurucuları Bill Gates ve Paul Allen, ilk mikrobilgisayarlardan olan Altair 8800’in reklamını gördüler. BASIC adında ve daha sonra Altair 8800 için temel kodlamalardan biri olan bir programlama dili oluşturdular.
Daha sonra Microsoft DOS adı ile bir işletim sistemi geliştirdiler ve IBM’e lisansladılar. Birkaç yıl sonra Microsoft, DOS’a kıyasla daha görsel bir arayüze sahip olan Windows’u geliştirdi. O zamandan bu güne Microsoft en büyük teknoloji şirketlerinden biri haline geldi ve hem bilgisayar hem de yazılım piyasasına hükmediyor. Firma günümüzde, 370 milyar dolarlık bir değere sahip. Gates ise 80 milyar dolara yaklaşan serveti ile dünyanın en zengin adamıdır.
Mutlaka okuyun: Dünyanın En Zengin Kişisi Bill Gates Nasıl Başarılı Oldu?
Salesforce
Marc Benioff, 1998 yılında Salesforce’u kurduğunda çığır açan bir fikre sahipti. Yazılımları web ya da “bulut” üzerinden iletmek istiyordu. Bu sayede yükleyip güncellemek daha kolay ve daha hızlı olacaktı.
Salesforce satış yapan firmalar için bir hizmet olarak faaliyete geçti ancak artık; pazarlama, müşteri hizmetleri ve hatta veri analizi için bile farklı yazılımları bulunuyor. 5 milyar dolarlık satışlara en hızlı ulaşabilen bir iş-yazılım şirketidir ve Benioff’un serveti yaklaşık 3.8 milyar dolardır. Kendisi ayrıca teknoloji alanındaki en popüler kavramlardan biri olan bulut piyasasının da öncüsü olarak anılmaktadır.
Broadcast
Mark Cuban 1990’lardaki ilk internet girişimcilerinden birisiydi ve web üzerinden özelleştirilmiş uydu yayınları sağlama fikrine dayanan Broadcast.com adlı bir şirket kurdu.
Ardından Broadcast.com’u 5.7 milyar dolar karşılığında Yahoo’ya sattı. Broadcast.com artık faaliyet göstermiyor ancak Cuban’ın gelmiş geçmiş kendi kendine milyarder olmayı başarabilmiş en başarılı teknoloji girişimcilerinden biri olduğundan kuşkumuz yok. Yaklaşık 3 milyar dolarlık bir serveti bulunmaktadır. Kendisi aynı zamanda Dallas Mavericks adlı NBA takımının da sahibidir ve aktif bir yatırımcıdır. Shark Tank programındaki rolü ile de dünya çapında oldukça tanınmaktadır.
Alibaba
Jack Ma, 1995 yılında Amerika’yı ziyaret ettikten sonra internetten oldukça etkilendi. Kısa süre içerisinde iki tane internette faaliyet gösteren şirket açtı ancak ikisi de battı. Üçüncü olarak Ma, ihracatçıların ürünlerini listeleyebildiği ve müşterilerinde doğrudan onlardan alım satım yaptığı çevrimiçi bir pazar olan Alibaba’yı kurdu.
Alibaba 1999 yılında çok tuttu ve Goldman Sachs’tan 5 milyon dolar ve Softbank’tan 20 milyon dolarlık bir yatırım aldu. 15 yıl sonra Alibaba Amerika’nın en büyük ithalatçısı oldu ve günümüzdeki değeri 200 milyar dolardan fazladır. Jack Ma’nın ise 24 milyar dolardan daha fazla bir serveti bulunmaktadır.
Mutlaka okuyun: Çin’in en zengin adamı olan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın ilham verici yaşam öyküsü
Jan Koum, Brian Acton ile bir ortaklık kurarak bireylerin isimlerinin yanında durum güncellemelerinin de görünebileceği bir telefon rehberi uygulaması yaratmak istedi. Konum ya da kişinin meşgul olup, olmadığını gösterecek bir şeydi.
WhatsApp, ardından bugünkü mesajlaşma platformu biçimini almadan önce ileti ileten ve otomatik bildirimler sunan bir programa dönüştü. 2014 yılında WhatsApp, 19 milyar dolar karşılığında Facebook tarafından satın alındı. Uygulamanın günümüzde, aylık 800 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunmaktadır. Koum’un tahmini serveti ise 6.8 milyar doların üzerindedir.
Mutlaka okuyun: WhatsApp’in Kurucusu Jan Koum’un Su Akmayan Evden 9 Milyar Dolarlık Servete Uzanan Başarı Hikâyesi
Yahoo
Stanford Üniversitesi öğrencisi Jerry Yang ve David Filo, websitelerinin dizinlerini oluşturma fikrini benimsediler. Daha sonra “Jerry ve David’in World Wide Web Rehberi” adlı bir proje başlattılar.
Projeye başladıktan bir yıl içerisinde, dünyanın en popüler web sitelerinden biri doğmuş oldu. İsmini Yahoo olarak değiştirdiler ki günümüzdeki en büyük websitesi portallarından birisidir. Pazardaki etkisi 38 milyar dolar civarındadır. Yang artık şirkette çalışmıyor, bunun yerine kendi danışmanlık şirketini yönetiyor. Tahmini serveri 2 milyar dolar civarındadır. Filo ise hala Yahoo’nun yönetim kurulunda ve 3 milyar dolarlık bir serveti bulunuyor.
Dell
Texas Üniversitesi’nde öğrenciyken Michael Dell, bilgisayarları doğrudan müşterilere satabileceği bir yol olduğunu keşfetti. Dell adında bilgisayarların toplanarak satılabildiği ve piyasadaki fiyatlardan çok daha düşük bir rakama satış yapan bir şirket kurdu.
Dell, ilk yılında 6 milyon dolarlık bir satış yaptı. Kısa bir süre içerisinde 2001 yılı itibariyle dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi oldu. Dell, 2013 yılında 24.9 milyar dolar ödeyerek firmasının tüm hisselerini yatırımcılardan satın aldı. Kendisinin şimdiki serveti 18 milyar dolar civarındadır.
Mutlaka okuyun: Milyarder Michael Dell’in Muhteşem Hayatı
GoPro
Hırslı bir sörfçü olan Nick Woodman sadece sörfçülere yardım etmeyi amaçladı ve onların bir profesyonelmiş gibi fotoğraf çekmelerine olanak sağlayacak bir ürün geliştirmek istedi. GoPro’un ilk sürümünü oluşturmadan önce ürününü mükemmelleştirmek için yıllarını harcadı.
Ancak GoPro sudan çıkıp da, yarış araçlarına takılmaya başlandığında büyük bir patlama yaptı. GoPro geçtiğimiz senelerde piyasaya sürüldü ve şimdiki değeri 7.8 milyar dolar civarında. Woodman’ın ise yaklaşık 2.5 milyar dolarlık bir serveti bulunmaktadır.
Mutlaka okuyun: GoPro’nun Yaratıcısı Nick Woodman’ın Başarı Hikayesi