Sağlık turizmi tıbbi uygulamalar doğrultusunda ki bütün tedavileri ve gelişmeleri kapsayan genel bir terimdir.
Sağlık turizmi türleri
Sağlık turizmi parlayan bir sektördür. Bu sektörde bir sürü fırsat vardır. Bu fırsatlardan bazıları:
Sağlık turizmi firmaları: sağlık turizmi yardımcıları veya sağlık turizmi ajansları olarak da bilinir. Bu açık arayla en popüler olan sağlık turizmi türüdür. Aracıların tedavi amacıyla belli bir yere gitmek isteyen sağlık turistlerini yönlendirmeleri ve ihtiyaçlarına cevap verecek en iyi paketleri hazırlamaları gerekir.
Özel seyahat masaları: sağlık turizmi pazarlamak isteyen hastaneler ve büyük ölçekli klinikler gibi nitelik tıp ve sağlık hizmeti sağlayıcılarının özellikle bu tür hizmetler için seyahat masaları vardır. Masadaki kişinin hastane hizmetleri ve tur operatörleri gibi dış oyuncular tarafından sunulan hizmetler arasında koordinatör gibi davranması gerekir. Aynı zamanda döviz ve bilet hizmetleri de verirler.
Sağlık turizmi danışmanlığı: bu yeni gelişmeye başlayan bir sektördür. Bu sektörde yaratıcı bakış açıları kazandıracak ve akademik eğitim verecek kişilere ihtiyaç vardır.
Yazılım geliştirme uzmanları: yazılım geliştirme yeterliliği ve sağlık turizminde yeterli deneyimi olan kişiler kişiye özel veya ısmarlama yazılım çözümleri sunabilir.
Sağlık turizmi işine başlamak
Sağlık turizmine başlarken takip etmeniz gereken birçok adım olacaktır.
İş planıyla başlayın. Her birine en iyi hizmeti sunmak koşuluyla kaç müşteriyi idare edebileceğinizi hesaplamaya çalışın. Müşterilerden ne kadar ücret talep edeceğinize karar verin. Bu sayede masraflarınızı karşılayabilir ve güzel kar elde edebilirsiniz. Girişim başarılı olana kadar planınıza ofis yönetim masraflarını da dahil etmelisiniz. Eğer mümkünse bu sektördeki kişilerden bilgi almaya çalışın.
Seyahat acentesi, sağlık turizmi uzmanı veya işle alakalı uygun bir acente olarak ruhsat ve izinler alın. Gerekliyse formal eğitim alın. İsterseniz profesyonel bir mali sorumluluk sigortası da yaptırabilirsiniz.
Seçtiğiniz varış noktasındaki en iyi tıbbi tedavileri araştırın. Akreditasyonlarını bularak en kaliteli hastaneleri araştırın. Bu hastaneleri ziyaret edebilir ve tıbbi bakım kalitelerini kendinizde araştırabilirsiniz. Genel kabul görmüş bir kural olarak kalmaktan memnuniyet duyacağınız hastaneleri seçebilirsiniz. İdeal hastane en iyi tıbbi bakımı belirgin ölçüde düşük fiyata verendir. Hastanelerin kayıt kabul ve finans departmanları ile iyi ilişkiler kurmaya çalışın.
Hizmet tekliflerinizi farklılaştırmaya çalışın. Müşteriler kişisel olmayan tedavilerde kişisel dokunuşlar ister. Tatil noktasıyla sağlığı birleştiren en iyi seçenekleri sunmalısınız. Ayurveda tedaviler için egzotik yerlere yapılan seyahatler macera niyetinde olan müşteriler için en ideal sağlık turizmi tatilidir.
Hemşirelik hizmeti sunan yerel işletmelerin ve kalınabilecek güzel yerlerin iletişim numaralarını araştırın. Seçtiğiniz hastanelerin yakınlarındaki doğa yürüyüşü yapılan yerleri araştırın. Sizin tarafınızdan seçilen yerlerin temiz ve rahat olduğundan emin olun.
Tıpkı diğer işlerde olduğu gibi bu işte de pazarlama çok önemlidir. Pazarınızı bulun ve reklam yapmaya başlayın. Etkili referans kaynakları olmaları için birinci basamak doktorlarla temas kurun.
Gerekli izin ve ruhsatları alın. Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin. Sağlık Bakanlığının ilgili yönetmeliklerine uyduğunuzdan emin olun. Ayrıca saygın sektör kuruluşlarından da sertifika almanızı ve logolarını firmanızın pazarlama broşürlerinde kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunu yaptığınız taktirde rekabet üstünlüğü sağlarsınız.
Müşterileri etkilemek için ücretlerinizin yeteri kadar rekabet edilebilir olması gerekir. Bu sizinle aynı coğrafik bölgede hizmet veren benzer sağlık turizmi firmalarıyla uyumlu olmanızı da sağlar. Unutmayın ki firma kazançlarının büyük bölümü sağlık hizmeti veren kuruşlar, spalar, oteller ve dinlenme yerleri tarafından ödenen komisyonlardan oluşacaktır.
İşletmenizin turizm yönünün her zaman hazır olması gerekir. Pasaport ve vizeler gibi seyahatle alakalı işler işinizin bir parçası olacaktır. Aksamaların olmaması gerekir ve güncel bütün gelişmeleri takip etmeniz gerekir. En iyisi kaynak listenizi çeşitlendirmektir. Farklı ülkelerin resmi görevlileriyle profesyonel ilişkiler kurun ki müşterilerinize daha iyi hizmetler verebilin.