Avustralya’nın Brisbane kentinde yaşayan sanatçı Michael Candy, yapay tozlaşma metodu geliştirerek 3D yazıcı ile ürettiği robot çiçek sayesinde azalan arı nüfusunu tekrar arttırmayı planlıyor.
Bu konsept projede, robot çiçek sayesinde arılar daha güvenli bir biçimde tozlaşmayı sağlayabilecekler.
Arıların ekosistemimiz için hayati önem taşıdığını belirten Candy:“Bence herkesin durup bitkilerimizin ve ekinlerimizin tozlaşmasında yardımcı olan bu çalışkan hayvanları daha iyi tanıması gerektiğini düşünüyorum.” diyor.
Dünya çağında arıların nüfusunun azaldığının ve bunun böcek ilaçları, iklim değişikliği ve Varroa adlı maytlar nedeniyle olduğunun altını çizen Candy, bu sorunlara çözüm üretebileceklerini düşünüyor.
Candy’nin robot çiçeği içerisinde polen ve nektar barındırıyor. Robot çiçek, gerçeklerinin yanında konumlandırılmak üzere ve arıları tozlaşmaya teşvik etme amacı ile tasarlandı.
Her bir çiçek sentetik erkeklik organı ve 3D yazıcı ile üretilen yapraklara sahip. Bu sayede arılar, robot çiçeği gerçeğinden ayırt edemiyor.
Candy: “Arıları sentetik tozlaştırıcı yani robot çiçeğin üzerine konmaya ikna etmek birkaç yıl sürdü. Arılar çiçekleri tanımak için çeşitli yollar kullandığından, çiçeğin rengi ve şekli oldukça büyük önem arz ediyor.”
Robot çiçek karmaşık bir düzendeki ağ, motor ve tüplere bağlı çalışarak, insan yapımı nektar solüsyonu veriyor. Bu solüsyon da arıların dikkatini çekiyor.
Polenler Candy tarafından “polen tuzağı” adı verilen ve arıların arka bacaklarında kalan artık polenleri toplamak için kullanılan bir alet yardımı ile arı kovanlarından toplanıyor. Daha sonra bu polenler robot çiçeğin erkeklik organı üzerine konuluyor.
Sonrasında ise, herhangi bir çiçekte yaptıkları gibi, arılar poleni alıyorlar.
Candy: “Arılar endüstriyel tarımda açık ara en verimli tozlaştırıcıdırlar. Öte yandan bu hayvanlar çeşitli çevresel problem ile karşı karşıya. Belki de ileride tasarlanmış ekinler polen üretme becerilerini yitirecek fakat polen almaya devam edecekler. Sentetik tozlaştırıcı, genetiği değiştirilmiş tarım ürünleri üzerindeki etkiyi azaltacaktır.”
Başarılı bir inovasyon örneği olan robot çiçek hakkında daha somut bilgi almak için aşağıdaki tanıtım videosunu izleyebilirsiniz:
Tasarımcı ve araştırmacı Neri Oxman aynı şekilde arılar için “Sentetik arı kovanı” üzerinde çalışarak arıların bulunduğu ortamdaki ışık, nem ve sıcaklık üzerinde tam kontrole sahip olmayı ve arıların hayatta kalıp üretime devam etmelerini sağlamak istiyor.