Başarı ve mutluluk için konforunuzdan bir miktar ödün vermeden, konfor çemberinin ortasında kalarak asla başarıya ulaşamazsınız. Beynimiz öyle bir yapıya sahiptir ki biraz stres yaşamadan harekete geçmesi çok zordur. Konfor çemberinden çıktığınız zaman performansınız artar. Sınırlarınızı zorlamak için Everest’e tırmanız gerekmez. Gündelik ekstra çabalardır esas sınırlarınızı zorlayan.
Eğer eylemsizlik ve ataletten şikayetçiyseniz biraz fedakarlık karşılığı performansınızı artırıp sizi rahatsız ederek başarıya taşıyacak 10 şeyden bahsedeğiz:
1. Erken uyanın.
Eğer erken uyanmaya alışık biri değilseniz, sabahları her zaman uyandığınız saatten daha erken bir saatte uyanmak sizi konfor çemberinden çıkarır. Erken uyanmak gün içinde yapacağınız işleri planlamak anlamında size vakit tanır. Bir işten diğerine koşturmak yerine daha planlı bir gün geçirirsiniz. Ayrıca spor yapma ve iyi bir kahvaltı için de daha çok zamanınız olur. Bunlar sağlıklı bir beden ve zihin yapısı için olmazsa olmazdır.
Mutlaka okuyun: Sabahları 1 saat erken kalkarak her şeyi değiştirebilirsiniz!
2. “İmkansız” olarak görülen bir şey başarın.
Asla yapamayacağınızı düşündüğünüz bir şeyi yapmak kadar mutluluk veren çok az şey vardır hayatta. Bu maraton koşmak olur, boğazı yüzerek geçmek olur ya da bir konferansta açılış konuşması yapmak olur. Bu tür şeyleri gerçekleştirmek için harcadığınız çabayı misliyle alacağınızdan emin olabilirsiniz.
3. Meditasyon yapın.
Günleriniz çok yoğun geçiyorsa bazen ne yaptığınızı ve neden yaptığınızı düşünmeye fırsatınız kalmaz. Meditasyon bu kısır döngüyü kırar ve kendinize dönmenize yardım eder. Ayrıca Harvard Üniversitesi’nden nörolog Sara Lazar meditasyonun beyinde fiziksel gelişmelere neden olduğunu, beynin problem çözme ve esneklikle alakalı bölgelerini geliştirdiğini ifade ediyor.
Mutlaka okuyun: Meditasyon Nasıl Yapılır?
4. Bir seferde tek bir şeye odaklanın.
Tamamen bir konuya odaklanmak büyük bir risk almaktır. Tüm enerjinizi harcadığınız bir şeyin başarısız olması halinde tüm emekleriniz boşa gider. Diğer yandan multi-tasking, yani aynı anda birden çok şey yapmak da verimliliğinizi düşürür. Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre aynı anda birden çok şeyle meşgul olan insanlar, bir seferde tek bir şeye odaklanan insanlardan daha az verimlidir. Yani bir koltukta iki karpuz taşımanın efektif olmadığını, karpuzları tek tek taşımanın hem siz hem de karpuzlar açısından daha sağlıklı sonuçlar doğuracağını söyleyebiliriz.
Mutlaka okuyun: Aynı Anda Birçok İş Yapmak
5. Gönüllü olun.
Keşke herkes bir amaç uğruna gönüllü olabilse… Ancak hepimizin farklı öncelikleri var ve bu çok normal. Ancak iş çıkışı eve gidip kedi videoları izlemektense örneğin bir çocuk vakfında gönüllü olarak çalışıp çocuklara İngilizce öğrettiğinizde kendinizi daha iyi hissedeceğinizi ve şahane insanlar tanıyacağınızı söyleyebiliriz.
Mutlaka okuyun: Başarıya Giden Yolda Başkalarına Yardım Etmenin Rolü
6. Topluluk önünde konuşma egzersizleri yapın.
İnsanların büyük bir bölümü topluluk önünde konuşmaktan çekinir. Evet zor bir şeydir aynı anda 100 kişiye hitap edebilmek. Ancak bu beceriyi kazandığınızda kariyeriniz açısından son derece önemli bir artı kazanmış olursunuz.
Mutlaka okuyun: Topluluk Önünde Konuşma Teknikleri
7. Tanımadığınız insanlarla konuşun.
Dışa dönük biri ya da siyasetçi değilseniz yeni insanlarla tanışmak biraz zordur. Yani yeni tanışılan bir kişiyse konuşacak konu bulmanın ne kadar sancılı olduğunu biliriz çoğumuz. Ancak ne olursa yeni insanlarla tanışın ve onlarla konuşun. Sosyal etkileşim sizi iyi hissettirir, çevrenizi genişletir ve yeni fikirler öğrenmenizi sağlar.
8. Susmanız gereken yeri bilin.
Kendinizi ifade etmek ya da bardağı taşıran son damlanın ardından patlamak iyi bir histir. Ancak bu geçici bir şeydir. Bugün böyle yaptınız, peki yarın ne yapacaksınız? İnsan, doğası gereği haklı olduğunu ispatlamak ister, ancak duygularınızı ve sözlerinizi kontrolsüzce açığa vurduğunuz zaman ilişkilerin derin yaralar alabilir. Bunun yerine düşünmeye çalışın, ani patlamalardan kaçının.
9. ‘Hayır’ demeyi bilin.
Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre “hayır” demekte zorlanan kişiler stres ve depresyona daha eğilimlilerdir. İnsanlara “hayır, teşekkür ederim.” demek birçok insan için zor bir durumdur. “Belki, bakalım, inşallah” yerine doğrudan “hayır” deyin. Tutamayacağınız sözler vermek uzun vadede size daha çok zarar verir. Bu nedenle enerjinizi, zamanınızı götüreceğini düşündüğünüz şeyleri reddetmek üzerinizden ağır bir yük alır.
Mutlaka okuyun: İşinizi ve İlişkilerinizi Etkilemeden Hayır Demenin Yolları
10. Ertelemeyin.
Değişim ve kendini geliştirmek zordur. Bu yüzden yapmamız gereken pek çok şeyi erteleriz. Hep “yarın yaparım, pazartesi yaparım.” deriz; ancak nedense yarınlar, pazartesiler bir türlü gelmez. Yarın yapmayın, şimdi yapın. Hevesiniz kaçabilir, başka meşguliyetler çıkabilir. Bugünün işini yarına bırakmayın.
Mutlaka okuyun: İşleri Ertelemekten Kurtulmanın Yolları