Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaKişisel Gelişim YazılarıRahatınızı Bozup Risk Alabilmeniz için Denemeniz Gereken 10 Yol

Rahatınızı Bozup Risk Alabilmeniz için Denemeniz Gereken 10 Yol

Büyüyüp gelişmemizin esas yolu rahatımızı bozmaktan ve risk alabilmekten geçiyor. Ama çoğu zaman ilk adımı atmaktan korkuyoruz. Gerçekte, rahatınızı bozmamanızın sebebi rahatlığa düşkünlüğünüzden ziyade korkularınız oluyor. Zincirlerinizi kırın ve ilk adımı atın. Bunu bir kere başardığınızda risk alma sürecinden ve bu süreçteki gelişiminizden keyif almaya başlayacaksınız.

İşte ilk adımı atabilmenizi sağlayacak 10 yol:

 

1. Kendinizi rahat hissettiğiniz sınırların dışındaki dünyanın farkında olun

Başka bir deyişle: Yapmaya değeceğini düşündüğünüz ama potansiyel bir hayal kırıklığı ya da başarısızlıktan korkarak yapmadığınız şeyler nelerdir? Bir çember çizin ve yapmaktan korktuğunuz şeyleri de çemberin dışına yazın. Bu şekilde sadece sizi rahatsız eden şeyleri değil, aynı zaman da rahatlatan şeyleri de daha açık bir şekilde görebileceksiniz. Sizi rahatlatan şeyleri de çemberin içine yazın.

 

2. Üstesinden gelmeyi hedeflediğiniz şeyi netleştirin

Sizi rahatsız eden şeyler listesini daha da derinleştirin. Unutmayın, üstesinden gelmeye çalıştığınız esas duygu korkudur. Bu korku her duruma göre nasıl şekil alıyor? Spesifik olun. Sosyal ortamlarda insanlara kendinizi tanıtmaktan mı korkuyorsunuz? Neden? Sesinizden mi utanıyorsunuz yoksa? Yoksa görünüşünüzden dolayı mı çekiniyorsunuz? Ya da sadece görmezden gelinmek mi sizi korkutuyor?

 

3. Rahatsız olmaya alışın

Konforlu hissettiğiniz sınırları aşmanın bir yolu da o sınırları genişletmektir. Rahatsız olduğunuz bir durumdan kaçmamayı hedef haline getirin. Sosyal ortamlarda insanlarla tanışma örneği üzerinden gidelim. Yeni tanıştığınız biriyle konuşurken biraz panikliyorsanız normalde duracağınızdan biraz uzun süre orada kalın ve sohbete devam edin. Eğer yeterince uzun kalır ve yeterince sık alıştırma yaparsanız giderek daha az rahatsız hissetmeye başlayacaksınız.

 

4. Başarısızlığı bir öğretmen olarak görün

Birçoğumuz başarısızlıktan o kadar çok korkuyor ki hayallerimizi gerçekleştirmeye çalışmak yerine bir şey yapmamayı tercih ediyoruz. Başarısızlığı bir öğretmen olarak görmeye başlayın. Bu deneyimden neler öğrendiniz? Bu dersi bir sonraki maceranızda başarı şansını artırmak için nasıl kullanabilirsiniz?

 

5. Küçük adımlar atın

Sınırlarınızı sıçrayarak aşmayın, bunalacak ve hemen geri dönmek isteyeceksiniz. Aşmaya çalıştığınız korkuya küçük adımlarla yaklaşın. Eğer topluluk önünde konuşmak istiyorsanız küçük gruplara konuşma yapabileceğiniz her fırsatı değerlendirin. Aileniz ve arkadaşlarınızla bile alıştırma yapabilirsiniz.

 

6. Risk alanlarla takılın

Bu adımı atlamamalısınız. Eğer bir şeyde başarılı olmak istiyorsanız, o alanda başarılı olan insanlarla takılmaya başlamalı ve onları taklit etmelisiniz. Kaçınılmaz olarak davranışlarınız üzerinde etki bırakacaklardır.

 

7. Bahaneler bulmaya çalıştığınızda kendinize karşı dürüst olun

“Bunu yapmaya zamanım yok” demeyin. Dürüst olun ve “Bunu yapmaktan korkuyorum” diyin. Bahaneler yaratmayın, sadece dürüst olun. Sizi rahatsız eden şeylerle yüzleşmeniz daha kolay olacaktır ve böylece ilerleyebilme şansızını artıracaksınız.

 

8. Sınırlarınızı aşmanın faydalarını bilin

Topluluk önünde konuşabilme yeteneğinin kişisel ve profesyonel gelişiminize nasıl bir katkısı olacak? Korkularınızı aşmak için motivasyon sağlamak adına bu potansiyel faydaları hep aklınızda tutun.

 

9. Kendinizi o kadar da ciddiye almayın

Hata yaptığınızda gülmesini bilin. Risk almanın bir tarafı da sizi başkalarının önünde aptal durumuna düşürecek başarısızlıklar ve terslikler yaşayabilecek olmanızdır. Diğerleri sizle eğlenirken kaçıp küçük düşmüş hissetmek yerine siz de eğlenin.

 

10. Eğlenceye odaklanın

Güvenli sınırlarınızı aşma sürecinde eğlenmeye bakın. Hakkınızda daha önce farkında olmadığınız şeyleri keşfederken eğlencenin tadına varın.

 

İlginizi çekebilir

Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey
Girişimciliğin Olmazsa Olmazı: Cesaret
Anıl ERSOY
Anıl ERSOYhttps://www.linkedin.com/in/anilersoy6/
Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar