Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana Sayfaİş FikirleriTarım ve HayvancılıkPorçini Mantarı Yetiştiriciliği Kazandırıyor!

Porçini Mantarı Yetiştiriciliği Kazandırıyor!

Mantarcılık sektörüne giriş yapmak isteyenlere özel sektördeki yeni iş fırsatlarını ve yetiştirilecek en karlı mantar türlerini araştırmaya devam ediyoruz.

Porçini mantarları İtalyan mutfağında bolca kullanılan oldukça lezzetli bir mantar türüdür. Ağızda bıraktığı güçlü tat sayesinde birçok gurmenin menüsünde kendisine her geçen gün daha da fazla yer bulmaktadır.

Diğer birçok yenilebilir mantarlar gibi, porçiniler de kökmantarlar grubuna dahildir. Bu da mantarın yer altında gelişmeye başlayarak (yerin altında kalan kısmına miselyum denmektir) başka bitkilerin kökleri ile simbiyotik bir ilişki içine girmesi demektir. Peki özellikle aşçılar için bu durum neden bu kadar önemli dersiniz? Sebebi doğada meydana gelen karmaşık ilişkiler nedeniyle porçinileri kolayca yetiştirmenin mümkün olmamasıdır. Bu yüzden yaşadığınız yerde taze porçiniler bulmak zordur ve satın almaya kalktığınızda bu size oldukça pahalıya mal olabilir.

Porçini mantarlarını yakından tanımak için bu yazı size fazlaca yardımcı olacaktır. Önce birtakım temel bilgilerle başlayacağız, sonra ise bu mantarları nasıl yetiştireceğinize ilişkin önemli ipuçları sunmaya çalışacağız. Şimdiden bol kazançlar!

 

Porçini mantarının kilosu ne kadar?

Ülkemizde taze porçini mantarının kilosu 50 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Yurtdışında ise çok daha yüksek fiyatlara alıcı bulabilmektedir. Porçini mantarları ayrıca kurutularak da satılabilmektedir. Kurutulmuş şekilde satılan mantarların kilosu ise ülkemizde 200 TL civarındadır.

 

Porçini Mantarı Hakkında Temel Bilgiler

• Porçini İtalyanca’da “domuz yavrusu” anlamına geliyor. Ayrıca, “kral bolete” olarak bilinmesinin yanında, Fransa’da kuzu mantarı (cèpe), Almanya’da taş mantarı (steinpilz) ve Türkiye’de ise ayı mantarı olarak biliniyor. Latince adı ise “boletus edulis”tir.

• “Porçini mantarı” ismi aslında birkaç farklı türe işaret eder. Fakat en fazla ilgi gören tür boletus edulis ya da diğer ismiyle king boletedir. Genel olarak porçini dendiğinde akla ilk bu tür gelir.

• Porçini mantarlarının şapka kısımları oldukça geniştir ve yarıçapı 15 cm’ye kadar ulaşabilir. Genellikle bu kısımlar kahverengi ya da kırmızı-kahverengi renktedir ve hafif nemli bir dokuya sahiptir.

• Şapkanın alt kısmının gözenekli bir yapısı vardır. Daha yakından bakıldığında içerisinden havaya sporların salındığı tüpe benzer ince oluşumlar görünür. Çünkü bolete sınıfına mensup türlerin spor salınımı için kullandığı yapılar genellikle birer solungaç yerine tüpü andırır. Spor yatağı ise koyu yeşil-kahverengi renktedir.

• Porçini mantarları daha çok kalın gövdeleri ile bilinir.

• Daha çok çam ağaçlarının altında kökmantarı olarak yetişirler. Kökmantarları genellikle bitki ya da ağaçların kökleri ile faydalı ve simbiyotik bir ilişki içerisindedir: Bitki ya da ağaçlar mantarın miselyum denen bölgesinin geniş yüzeyi sayesinde suya ve besleyici minerallere daha kolay ulaşım sağlarken, mantarlar ise bu ağaç ya da bitkilerin ürettiği şekeri kullanır.

• Porçini mantarları ormanlık alanlarda, çam, alaçam, kestane ve ladin ağaçlarının yanında bulunur. Toplanabilecekleri en uygun dönem ise yaz mevsiminden başlayıp kışa kadar devam eder.

• Genellikle İtalya’da bulunmasına rağmen Türkiye, Avrupa, Kuzey Amerika, Yeni Zelanda ve Güney Afrika gibi dünyanın bazı bölgelerinde de bu mantarlarla karşılaşmak mümkündür.

• Porçini mantarları olgunlaştıklarında ağırlıkları 1 kg’a kadar çıkabilir.

 

Poçini Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

porcini-mantari

Porçini mantarları İtalya’da sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olmasının yanı sıra birtakım regülasyonlarla da sıkı bir şekilde kontrol altında tutulur. En lezzetli mantar çeşitlerinden biri olarak kabul edilen porçinileri günümüzde yemek tariflerinin birçoğunda bulmak mümkün. Oldukça hacimli olan bu mantarların aynı zamanda fındığa benzeyen son derece hoş bir tadı vardır. Doğada porçini mantarlarına rastlamak oldukça güç olsa da porçini sporlarını kullanarak bu mantarları ev ortamında da yetiştirebilirsiniz. Nemli bir ortam sağladığınız takdirde, bu sporlardan son derece lezzetli porçini mantarlar elde edebilirsiniz.

Birinci Adım

Mantarları yetiştireceğiniz geniş ancak çok derin olmayan saksılar ya da kaplar bulun. Ve içlerini humuslu toprak ile doldurun.

İkinci Adım

Toprağın üst kısmını ormandan toplamış olduğunuz genellikle meşe yapraklarından oluşan nemli bitki tabakası ile kaplayın. Porçini sporlarını bu bitki tabasıyla karıştırın. Her bir alanın tamamen bu karışımla kaplandığından emin olun. Çünkü unutmayın, mantarların büyüyebilmesi için bu bitki tabakasına ve sporlara ihtiyacı vardır.

Üçüncü Adım

3. adım olarak üzerlerini humuslu toprak ile örtün.

Dördüncü Adım

Sporları sıcaklığı 15-18 derece olan uygun bir ortama koyun. Porçini mantarları nemli ortamları çok sever, bu nedenle alanın %95 nem oranına sahip olduğundan emin olun. Dışarıdaki sıcaklık 15-18 derece ise saksılarınızı bahçede uygun bir yere de

Beşinci Adım

Mantarları nemli tutabilmek için her gün üzerine bir miktar su serpiştirin. Unutmayın, mantarlarınızın büyümek için neme ihtiyacı vardır.

Altıncı Adım

Porçinilerinizin uygun büyüklüğe gelmesini bekleyin. Porçini mantarlar ortamala 8-12 hafta arasında istenen büyüklüğe ulaşmaktadır. Bu süreden sonra mantarlarınızı toplamaya başlayabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir

Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Mantar Yetiştirmek İsteyenlere
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar