Para harcamak son derece basit bir işmiş gibi gözükebilir, ancak para yönetimine ilişkin yazılı olmayan finans kurallarına uymanız her zaman kolay değildir. Zengin olmak istiyorsanız para harcama alışkanlıklarınız üzerinde çalışmalı ve parayla olan ilişkinizi yeni baştan düzenlemelisiniz. Bu yazımızda sizler için yıllardır herkesin öğrenmesi için bıkıp usanmadan paylaştığımız en verimli finansal ipuçlarından bir kısmını listeledik.
Buyurun başlayalım:
1.Herkese uyan tek bir finansal yaklaşım yoktur.
Yazımızın iddialı başlığını ve içeriğinde güvenle listelediğimiz tüm ipuçlarını bir yana bırakıp kişisel finansmanın kelimenin tam anlamıyla “kişisel” olduğunu söylemekle işe başlayalım. Nasıl ki beş parmağın beşi de bir değil, finansın genel kuralları da her durumda her kişiye aynı şekilde uygulanamıyor. Hatta bugün bu işin uzmanları dahi ev kredinizi erken kapatmak veya kredi kartı kullanıp kullanmamak gibi pek çok finansal konuda hemfikir olmayı başaramamıştır. Bazen temel kuralları gerçek bir finans tavsiyesi gibi karşınızdakilere sunmak da son derece faydasızdır, tıpkı birisine sadece “kazandığınızdan daha az harcama yapmasını” öğütlemenin faydasız olacağı gibi.Ya da beş parasız kaldığınızda durumunuzu daha da kötüleştirecek finansal tavsiyeleri de göz ardı etmeniz gerekecektir. Üstelik aynı miktarda para kazanan insanların dahi farklı bütçe stratejileri ve finansal hedefleri olabilir. Anlayacağınız sizler için en doğrusu para konusundaki tavsiyeleri dinleyip bunları kendi finansal durumunuza uyarlamak olacaktır.
2.Bazı finans kurallarının modası asla geçmez.
Bununla birlikte kişisel finansın herkesin bir gün bir yerde öğrenmiş olmanın avantajını kullanacağı bazı temel ölçütleri mevcuttur. Bu konunun okullarda anlatılmadığı da düşünülürse söz konusu avantajların değeri kat be kat artacaktır. Kazancınız ve harcamalarınız arasında bir dengenin olması gerektiği gerçeği gibi temel finans kuralları asla değişmez – bu kural kazancınızdan daha az harcadığınız veya harcadığınızdan daha fazla kazandığınız durumlar için de geçerlidir.
3.Para Mutluluğu Satın Alabilir. (Ancak bu paranızı nereye harcadığınıza bağlıdır.)
Para sonlu bir araçtır. Sevginizi satın alamasa bile mutluluğunuzu satın alabilir – tabi ki paranızı yeni deneyimler ve başkalarına yardımcı olmak gibi doğru alanlarda harcamayı öncelik edinirseniz. Nakit paranızı nereye harcayacağınıza karar verme sürecinde zamanınızın çoğunu harcadığınız alışverişlere daha fazla yönelmeye çalışmanız oldukça yerinde bir tavır olacaktır.
Mutlaka okuyun: Para ve Mutluluk Arasındaki Bilimsel İlişki
4.Sağlam bir bütçe planlaması oluşturmalısınız.
Bütçe planlaması paranızı nereye harcayacağınızı belirlemenize yardımcı olur; bütçe planınız olmadan veya bütçe kontrolü yapmadan kendinizi sık sık paranızın adeta bir buhar olup uçuşunu izlerken bulabilirsiniz. Özellikle de parasız kaldığınız dönemleri atlatmaya yönelik atabileceğiniz en önemli adım bir bütçe planı oluşturmanızdır. Bir bütçe belirledikten ve harcamalarınızı buna göre sınırlandırdıktan sonra en çok para harcadığınız noktaları tespit edebileceksiniz, yani harcadığınız parayı bulacaksınız (harcama kategorilerimiz ortak ve hepimiz özellikle de gıda sektörüne yüksek miktarlarda para harcıyoruz). Bu sayede her bir kuruşunuzu belirli bir amaç uğruna harcamış olacağınızdan finansal hedeflerinize ulaşmanız çok daha kolay olacaktır.
5. Finans otomatikleştirme sistemi oluşturursanız paranızı yönetmeniz çok daha kolay olacaktır.
Söz konusu paraysa sağlam bir bütçe kontrolü veya harika bir planlama dahi aklınızın çelinmesini engelleyemiyor. Bununla birlikte, finansman hesaplarınızı otomatikleştirmekle yani harcamalarınızın belirli gün ve saatlerde ödenmesi üzerine bir planlama yapmakla çok daha fazla tasarruf edebilir, aklınıza girip sizi yoldan çıkarabilecek denli gereksiz harcamalar yapmanıza sebep olan her türlü durumdan kaçınabilirsiniz.Üstelik bu düzen sayesinde hesaplarınızı yönetmek için çok daha az bir zaman harcayabilirsiniz. Hatta hiçbir çaba harcamadan tasarruf dahi edebilirsiniz.
6.Maaşınızın ne olacağı konusunda görüş bildirmekten kaçınmayın.
Maaş konusuna ilişkin yapılan en büyük hata bu konuya ilişkin görüş bildirmekten kaçınmaktır. İşvereniniz sizi paragöz bir çalışan olarak görse dahi maaşınız hakkında yorum yapmaktan kaçınmayın. İnsan kaynakları yöneticileri de çalışan adaylarından bu konuyu netçe ifade etmelerini bekler ve yeri geldiğinde bunu iş tekliflerine dahi dahil etmekten çekinmezler. Unutmayın, maaşınızın ne olacağına dair etkili bir görüşme yapmamanız kariyer hayatınız boyunca yaklaşık 500.000 TL değerinde bir kayıp yaşayabileceğiniz anlamına gelir.
7.Kredi notunuzu yüksek tutun.
Kredi geçmişiniz ve kredi puanınızı yönetmeniz nakit paranızı yönetmeniz kadar kolay olmayabilir, ancak kredi hem güçlü bir araç hem de değerli bir varlıktır. Kredinizi ev ve araba satın almanızın yanı sıra düşük sigorta oranlarına hak kazanmak veya iş bulmak için de kullanabilirsiniz. Kredi puanınızı kontrol etmenin ya da yükseltmenin, kaç kredi kartı kullanacağınızı ve bu kredi kartlarını kimlik hırsızlığından nasıl koruyacağınızı garanti etmenin yollarını aramalısınız.
8.Neden paranın en büyük oyun kurucu olduğunu düşünürüz?
Kişisel finans sayılarla oynadığınız bir oyuna dönüşebilir, ancak para kavramını algılayış şeklimiz parayla nasıl oynayacağımızı belirler. Sadece bir miktar minnettarlık bile harcama alışkanlıklarımızı değiştirebilir,yani duygularımız da finans yönetimimiz üzerinde etkilidir. Ya da kıtlık zihniyetini (veya fakirlik korkusunu) alt etmek için de ayrıca bir çaba harcamamız gerekebilir. Bu nedenle her daim para biriktirme konusunda kendimizi zorlamalıyız, çünkü biz insanların düşünceleri genellikle zengin hissetmek ve fakir hissetmek ile tutumlu hissetmek ve harcamak istemek arasında gelip gider. Unutmayın,parasal açıdan götürüsü en yüksek olan saldırı biçimi zihinsel saldırılardır.
Mutlaka okuyun: Para Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler
9.Tasarruf yapmaya ne kadar erken başlarsınız sizin için o kadar iyi olacaktır.
Bu muhtemelen hepimizin sezgisel olarak bildiği bir şey, ancak birikimin gücüne tanık olup gençlik günlerinin hayatınızın en değerli dönemleri olduğunu anlayınca “Kahretsin! Geçen yıl hatta daha öncesinde çok daha fazla tasarruf etmeliydim” demeye başlıyorsunuz. Dünyanın en zengin adamlarından Warren Buffet’e göre, erken yaşta tasarruf yapma alışkanlığı kazanamamış olmak para konusunda yaptığımız en büyük hatalardan biridir. Ama yine de tasarruf etmeye başlamak için asla geç değildir. Ümitsizliğe kapılmayın,hala şansınız var.
10.Finansal eğitimin sonu yoktur. Her geçen gün birilerinden yeni bir şeyler öğrenmeye devam edin.
Size sunduğumuz bu on ipucunu sabırla uygulayabilirseniz, finansal durumunuzun değiştiğini ve her geçen gün değişmeye devam edeceğini kendi gözlerinizle göreceksiniz. Finansal durumunuz elbette ki dalgalanmaya devam edecektir. Sizlere düşen yeni tavsiyelere açık olup paraya dair tüm varsayımlarınızı düzenli olarak değişime zorlamaktır. Bu bağlamda diğer insanların deneyimlerinden de yararlanmanız mümkündür. Özellikle de yaş grubuna göre sınıflandırılmış en yaygın para hatalarını veya sizin küçük yaşlarda yaptığınız aptalca para hatalarını düşünmek dahi deneyimlerinizden ders çıkarmanız anlamına gelecektir. Ayrıca sağlam bir kişisel finans kitabı almanızı da öneririz.Onca ipucuna rağmen halen daha paranızı nasıl yöneteceğinizi asla öğrenemeyeceğinizi mi düşünüyorsunuz?Endişelenmeyin, sizin için hazırladığımız diğer yazılara da bir göz atın.
Mutlaka okuyun: Finansal Eğitiminize Yatırım Yapmak Yapacağınız En İyi Yatırımdır!