Perşembe, Kasım 21, 2024

Özel Kreş Açmak

Annelerin iş hayatına daha çok katılması çocukların vakit geçireceği kreşlere olan ihtiyacı da epey arttırmış durumda. Çocuklarla vakit geçirmeyi seviyor ve kazançlı bir iş kurmak istiyorsanız kreş açmak aradığınız iş olabilir.

Kreş açtığınız zaman bütün çalışanlarınızın bu işi yapmaktan keyif aldığından emin olmalısınız. Daha en başından zaman, istihdam ve kaynaklar için çaba göstermeniz gerekecektir. Bu çabalarınız karşılığında sonunda iyi bir gelir edebilirsiniz. Doğru kaynaklara, iyi bir personele sahip olursanız ve ne yaptığınızın bilincinde olursanız saygın ve değerli bir işe sahip olursunuz.

 

Özel Kreş Nasıl Açılır?

Bilgi toplayın

1 – Özel kreş açarken yangın güvenliği ve sağlık konuları ile ilgili bilgi toplamalısınız. İlgili resmi kurumlara başvurarak bilgi almalısınız. Okul Öncesi Öğretim Kurumları Yönetmeliği ve Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönetmeliğinde belirtilen şartları yerine getirmeniz gerektiğini unutmayın.

2 – Müfredat programı hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

3 – Mütevelli heyeti kurun ve ortak amaçlar belirleyin. Bu heyete katılanların okuldan herhangi bir para kazanmamaları gerekir. Ortaklaşa karar vererek çocuk yuvanızın vizyonunu ve misyonunu belirleyin.

4 – Kreşiniz için amaçlar listesi hazırlayın. Kayıtlar, odaklanılacak müfredat programı, işe alma süreçleri, öğretmenlerin nitelikleri, müfredat programının zaman çizelgeleri ve açılış günü gibi konuları belirleyin.

5 – Başlangıç sermayesini toplamak için bir bağış günü organize edin. Bu organizasyona politikacıları, kanat önderlerini, okul görevlilerini ve aileleri davet edin. Kreşinizin açılışını duyurmak için yerel basına basın bültenleri gönderin.

6 – Çocukların kayıt işlemleri için planlama yapmaya başlayın. Bu görevi mütevelli heyetinizle birlikte yürütün. Ne tür bir kayıt sistemi kurmanız gerektiğine karar verin.

7 – Vergi işlemleri ve yasal konularla ilgili yardım almak için bir avukat ve muhasebeci ile anlaşın.

8 – Mütevelli heyeti ile birlikte bir iş planı hazırlayın. Müfredat programı, kamu giderleri, başlangıç teknolojileri, sıralar, masalar, sandalyeler ve ofis mobilyaları için bir bütçe hazırlayın. İşe alınacak personel, eleman aranıyor ilanlarının nereye verileceği, kaç kişinin işe alınacağı, temizlik, teknik, bakım ve öğretim gibi hangi bölümler için eleman alınacağı ile ilgili bir planlama yapın.

9 – Özel kreşiniz için bir yer bulun. Tahmini çocuk sayısını kullanarak ne kadarlık bir alana ihtiyacınızın olduğunu hesaplayın. Eleman ilanlarını vermeye başlayın.

10 – Öğrenci alımına başlayın. Aile gruplarına, okullara ve halk merkezlerine sunumlar yapın. Bir internet sitesi kurun ve kreşinizin hedef tanımlarını, müfredat programını, yerini ve anahtar personelini internet sitenize koyun.

11 – Yaklaşık olarak bir senelik öğrenci kayıt işlemlerine başlayın.

12 – Özel kreşinizin kapılarını açmadan yaklaşık bir ay önce bütün personel alımlarınızı bitirin. Müfredat programının, lojistik işlerinin ve dönem başı prosedürlerinin gözden geçirilmesi için bir haftalık oryantasyon yapın.

Kreş açmak sizi kısa sürede zengin yapmayabilir. Ama çocuklarla ilgili bir iş yapmak istiyorsanız ve tüm zorluklara rağmen zihinsel anlamda tatmin olmayı arıyorsanız kreş açmak tam da size göre olabilir.

 

Kreş Açmanın Faydaları

Sevda Günşenel çocuğu doğduktan sonra muhasebeci olarak çalıştığı şirketten ayrılmaya karar verdi. Çalıştığı yerde de bir kreşin muhasebesiyle ilgileniyordu. Bu kreşden bir bakıcının ayrıldığını öğrendikten sonra kendi kreşini açmaya karar verdi.

Sevda Hanım deneyimlerini şöyle anlatıyor:

“Şirketteki tam zamanlı işime geri dönemezdim. Zaten uzun saatler çalışıyorduk ve bu da çocuğumu çok az görmeme neden olacaktı. Bu işi kurduktan sonra kendime ait bir işim oldu ve paradan daha önemli şeylerin olduğunu görmeye başladım. Çocukların her gün biraz daha büyüdüklerini ve geliştiklerini görmek şahane bir duygu.”

 

Kreş Açmanın Muhtemel Zorlukları

Kendi çocuğunuza bakmış olmanız, size kreş açma konusunda yeterli tecrübe kazandırır diye düşünmeyin. Kreş açmak için her şeyden önce peygamber sabrına sahip olmanız gerekir. 20 tane çocuğun hep birlikte ağladığını, sizden sürekli ilgi beklediğini bir canlandırın gözünüzde. Ancak çok sabırlı bir insanın altından kalkabileceği bir şeyden bahsediyoruz.

Ayrıca bu işe büyük bir tutku duymanız şart. Çocukların sürekli altına kaka yapması, bir şeyleri dökmesi sizin motivasyonunuzu kırmamalı. Ağlama sesinden ve kaka kokusundan yılmayacaksanız bu iş, size son derece yüksek bir manevi haz verecektir.

 

Kreş İçin İş Planı Hazırlama

Kreş açmak için mevcut kreşlerin sayısını ve durumlarını öğrenmelisiniz. Bunun için ticaret odası size yardımcı olacaktır.

Sevda Günşenel, eşiyle birlikte sırf 6 ay boyunca iş planı hazırladıklarını ifade ediyor. İnternetten, kitaplardan, ticaret odasından faydalanarak kreş açacağı bölgeyi araştırmış. Bölgedeki çocuk sayısı, çalışan anne-baba sayısı, ortalama aylık gelir gibi unsurları tek tek incelemiş. Finansal ve sosyo-ekonomik bir hususları da içeren bir iş planı sayesinde bankadan kolayca kredi alabilmiş.

 

Kreş İçin Pazar Araştırması

Kreş açmayı düşündüğünüz yerin nüfus yapısını iyice araştırın. Bölgenin sosyo-ekonomik durumu size oranın uygunluğu konusunda fikir verir. Örneğin tek kişinin çalıştığı ve asgari ücretin yoğun olduğu bir bölgede çocuğu kreşe vermek pek yaygın olmayabilir. Babaanne ya da anneanneler bu konuda çocuk bakıcılığı işini üstlenirler.

Bunun yanında, o civarda senelerdir profesyonel bir şekilde çalışan kreşler de mevcut olabilir. Onlarla hemen rekabete girmek hiç mantıklı olmaz. Başlangıç için 25-30 çocukluk bir yer açmayı düşünmenizi tavsiye ediyoruz.

Rekabet durumu ve piyasa araştırması sonrası kreşin vizyonunu belirleyin ve fiyatlandırma politikasına geçin. Ülke genelinde fiyatlar semte, sağlanan koşullara bağlı olarak değişir. Tabii çocukların yaşı da önemli bir faktördür. 8-9 yaşındaki bir çocuğa bakmak 1-2 yaşındaki bir bebeğe bakmaktan daha maliyetlidir.

Her işte olduğu gibi kreş açmak da zaman ister. İşlerin oturması için kendinize 1 yıl süre tanıyın ve en az 6 ay hiç gelir elde edemeyeceğinizi düşünerek kenara bütçe ayırın.

Sevda Hanım bu konuyu şöyle açıklıyor:

“Kreşi açtığımda düzenli ve full kapasite çalışacağımızı sanmıştım. Ama bir yıla yakın bir süre çok az çocuk vardı. Sonra bu sayı arttı tabii.”

İyi olansa kreş tam kapasite çalışana kadar personel almanızın gerekli olmayışı.

 

Kreş İşletmenin Maliyeti

Bu konuda sosyal politikalar bakanlığının bazı şartları var. Çocuk başına kaç metrekare alan olması gerektiği, açık ve kapalı alan oranı gibi şeyler yönetmelikle düzenlenmiş durumda. Bu nedenle mevzuatı bilen birinden yardım almanız iyi olur. Yazımızın devamında kreş açmak için gerekli şartları öğrenebilirsiniz.

Kreş için kullanacağınız evi kiralayabilir ya da satın alabilirsiniz. Kiralama yoluna giderseniz kira sözleşmesinin aleyhinize bir madde içermediğinden emin olun. Yani 6 ayda bir taşınmak işiniz için hiç de iyi olmaz. Bu bakımdan konum ve fiyat bakımından dengeyi bulmanız çok önemli.

25-30 çocukluk bir kreş için tutacağınız mekana bakım yaptırmak ya da odaları birleştirmek gibi bir yola giderseniz bunun için de izin almanız gerekebiliir. Kiralama yoluyla böyle bir işe kalkışmanız da pek mümkün değildir.

Acil durum çıkış kapısı, özel güvenlik görevlisi, bahçe etrafına dikenli tel, güvenlik kamerası gibi şeyler de ekstra ve zorunlu maliyetler olarak karşınıza çıkacaktır.

 

Oyuncak ve Diğer Ekipmanlar

Oyuncak, kitap, yapboz, çocuk mobilyası gibi şeylere en az 10-15 bin lira gibi bir bütçe gerekir.

25-30 çocuğun tüm gün bunlarla oynayacak olması sürekli yeni oyuncaklar, kitaplar almanızı gerektirir. Maliyetten kısmak için bu tür şeyleri ikinci el alabilirsiniz ama oyuncakların çocukların sağlığına zararlı olmamasına özen göstermelisiniz. Bunun için ikinci el oyuncakları iyice dezenfekte etmek gerektiğini belirtelim.

 

Kreş ve Kazanç Meselesi

Her geçen gün annelerin de iş hayatına katılmasıyla kaliteli ve güvenilir kreşlere olan ilgi artıyor. Kreşinizi açtıktan sonra bölgede tutulursanız (kulaktan kulağa pazarlama) tüm kontenjanlarınız dolacaktır.

Ancak bu iş erken emekli olmak isteyen, yani kısa sürede zengin olmak isteyenlere yönelik olmadığını tekrar belirtelim. Çocuk başı aldığınız ücretin ortalama %70-80’i maliyetlere gider. Personel maaşı, ekipmanlar, yemek, faturalar en büyük sabit giderleriniz olacaktır.

Fakat ” heme yeterince kazanayım hem de sevdiğim işimi yapayım” derseniz bu iş size göre olabilir. Ama az kazanç burada kritik bir mesele. İngiltere’de kreşlere yönelik yapılan araştırmaya göre bakımevlerinin %62’si kar etmekte zorluk yaşıyor.

İngiltere gibi çocuk bakımı sektörünün büyük olduğu bir ülkede ailelerin aylık gelirinin büyük bir kısmının bakımevlerine gittiğini de belirtelim. Mutlaka maliyetleriniz artacaktır ancak fiyatlarınızı artırmanız da ailelerin tepkisine yol açar. Bu açıdan kreş işinde büyümenin tek yolu farklı şubeler açmaktan geçiyor.

Çocuk bakım alanındaki sıkı rekabet nedeniyle aylık gelir-gider dengesini sağlamak başarı olarak kabul edilebilir. Sabit maliyetlerin yüksek olması ve kar marjının düşük olması da başlangıçta ortaya koyduğunuz sermayeyi amorti etmeyi birkaç yıllık bir sürece yayar.

“Çocuklar elbette ilk öncelik… Onların ve ailelerinin mutlu ve huzur olması bizi de mutlu ediyor. Ancak yine de bunun bir iş olduğunu unutmamalısınız.”

 

Kreş Açmak İsteyenlere İpuçları

Kısa kısa kreş açmakla ilgili bilgiler vermek gerekirse;

Bu alanda deneyiminiz yoksa işe tecrübeli bir yönetici alın. Mesleğinde deneyimli bir anaokulu öğretmeni olabilir örneğin.

Faaliyet göstereceğiniz dairenin ya da binanın fiziki durumuna üst düzeyde özen gösterin. Bakımlı bir mekan her zaman daha çekicidir. Ayrıca gereken tüm güvenlik önlemlerini (güvenlik kamerası, yangın merdiveni vs.) almak zorundasınız.

Keşinizi açtıkltan sonra 1 yılı hiç “müşteri” olmadan geçirmeye hazırlıklı olun.

Diğer çocuklara zarar veren, zorbalık yapan çocukları kreşten çıkarma hakkına sahip olun. Bir kişiyi korumak adına 24 çocuğun her akşam eve mutsuz gitmesini istemezsiniz.

Kayıt esnasında peşinat alın ve daha sonra aylık taksitler halinde ödeme kabul edin. Taksitlerin düzenli ödeniyor olmasına özen gösterin.

 

Özel kreş açma şartları

1- Kreş 200 metrekarenin altında olmamalı.
2- Bir bahçesi bulunmalı. Bahçenin büyüklüğü her çocuk için en az 1,5 metrekare alan düşecek şekilde olmalı ancak hesaplamada 0-2 yaş grubu çocuk sayısı dikkate alınmıyor.
3- 40 metrekarelik bir sınıfta bulunacak öğrenci sayısı 18’den çok olmamalı.
4- Sınıflarda öğretmenle birlikte yardımcı öğretmen de bulunmalı.
5- Bunun dışında pedagog, aşçı ve temizlik personeli de istihdam edilmeli.
6- Özel bir kreş kurmak için öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) onay alınmalı.
7-Her 10 çocuk için bir tuvalet ve lavabo bulunmalı, bunlar çocukların rahatlıkla kullanabilecekleri büyüklük ve yükseklikte olmalı ve lavaboların güvenliği sağlanarak düşmeyecek şekilde iyice sabitlenmeli.
8- Kreşin çok katlı bir binada hizmete açılması halinde, söz konusu binada veya bitişiğinde çocuklar için tehlike yaratabilecek fırın veya patlayıcı ve yanıcı madde satan veya depolayan bir işletmenin bulunmaması gerekli.
9-Kreşlerde herhangi bir tehlike anında çocukların binadan kolaylıkla ayrılabilmelerine yönelik çıkış kapısı, tahliye sistemi veya yangın merdiveni bulunmalı.
10-Kreş ile meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler, alkollü içki satılan yerler ile genel ahlak kurallarına uygun olmayan mekanların varsa bahçe kapıları, yoksa bina kapıları arasında en az 100 metre mesafe bulunmak zorunda.

 

Özel Kreş Açmak İçin Gerekli Belgeler

Başvuru ve İstenecek Belgeler
Madde 5- Kuruluş açmak isteyen kurucular bir dilekçe ile İl Müdürlüğüne başvururlar. Kurucudan aşağıdaki belgeler istenir;

a) Nüfus cüzdanı örneği,
b) Savcılıktan alınacak Adli Sicil Sabıka Kaydı,
c) Hizmete açılmak istenen kuruluşa ait binanın adresi,
d) İkametgah İlmuhaberi,
e) Sağlık Kurulu Raporu.

Kurucularda,sorumlu müdür ve grup sorumlularında aranacak şartlar

Madde 6- Kreş açacak veya açılmış bir kreşi devir alacak olan kişilerde, sorumlu müdür ve grup sorumlularında aşağıdaki şartlar aranır.

a) Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmak,
b) Medeni hakları kullanmak ehliyetine sahip olmak,
c) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlardan dolayı hükümlü bulunmamak.

Özel Hukuk Tüzel Kişileri açacağı veya devir alacağı kreşler için bir temsilci gösterir. Tüzel kişilerin kuruluş binası ile ilgili hazırlayacağı belgelerin yanısıra temsilcisinden de yukarıda belirtilen gerçek kişiler için geçerli şartlar aranır.

Yetki Belgesi

Madde 7- Kuruluş açmak isteyen kişinin 6 ncı maddede belirtilen şartlara sahip olması halinde tefriş ve donanım çalışmalarına başlayabilmesi için İl Müdürlüğünce Kuruluş Açma Yetki Belgesi verilir. Bu belge kuruluşun işletmeye açılması için alınması gerekli izin anlamında olmayıp kişinin kuruluş açabilmek için gerekli şartlara sahip olduğunu belirten belgedir.

Açılış İzni İçin Gerekli Belgeler

Madde 8- Kuruluş açacak veya açılmış bir kuruluşu devir alacak olan şahıslardan aşağıda belirtilen belgeleri ikişer nüsha olarak düzenlemesi istenir;

a) Sorumlu Müdüre Ait Belgeler

1) Nüfus Cüzdanı Örneği,
2) İkametgah İlmuhaberi,
3) Noterden tasdikli öğrenim durumunu gösterir belge,
4) Savcılıktan alınacak Adli Sicil Sabıka Kaydı,
5) Sağlık Kurulu Raporu,

b) Kuruluşun açılacağı bina ile ilgili belgeler

1) Kuruluş binasının iskan durumu hakkında Belediye İmar Müdürlüğünden alınacak iskan raporu örneği,
2) Binanın bütün bölümlerini gösterir Bayındırlık Müdürlüğünden alınacak tasdikli planı ve uygunluğunu gösterir rapor,
3) Binanın, müdür odası, yatak odası, oyun odası ve mutfak gibi hizmet bölümleri ile iç tefrişatını, klozet ve lavabolarını, oyun bahçesini ve gereçlerini gösteren ikişer adet fotoğraf,
4) Binanın tapu senedi veya kira kontratosu,
5) Kuruluşun bir apartman katında veya toplu konut alanlarındaki müstakil bir binada hizmete açılması halinde, diğer maliklerin oybirliği ile verecekleri ve apartman veya toplu konut yöneticilerinden onaylı izin belgesi,
6) Yangın güvenliği yönünden İtfaiye Müdürlüğünden alınacak rapor,
7) Kuruluş için Emniyet ve Trafik Müdürlüğünden ayrı ayrı alınacak raporlar,
8 ) Binanın fiziki şartları ile bulunması gereken araç ve gereçlerin kuruluşa uygunluğunu gösterir İl Müdürlüğünce hazırlanacak inceleme raporu,

Not: Daha detaylı bilgi için kreş açma yönetmeliğini inceleyebilirsiniz.

 

Özel Kreş Açma Maliyeti

Maliyet kreşin büyüklüğüne ve lokasyonuna göre değişkenlik göstermekle birlikte 100 bin ile 300 bin TL arasında değişkenlik göstermektedir. Açmak istediğiniz kreş hakkında bize detaylı bilgi sunarsanız sizin için gerçekçi bir maliyet hesaplayabiliriz.

İş kurmak istiyorum diyenlere özel en güzel yatırım fırsatlarını ve en karlı işleri paylaşmaya devam edeceğiz.

 

İlginizi çekebilir

Anaokulu açmak için tıklayınız.

Anaokulunun reklamı nasıl yapılır öğrenmek için tıklayınız.

Çocuklara özel spor salonu açmak için tıklayınız.

Evde çocuk bakarak para kazanmak için tıklayınız.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar