Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana Sayfaİş Fikirleriİş Kurmak İstiyorum7 Adımda Yüksek Karlı Optik Mağazası Açmak

7 Adımda Yüksek Karlı Optik Mağazası Açmak

Optik sektöründe iş kurmak isteyenler için düşük risk ve yüksek kar oranı girişimcilerde baş döndürücü bir etki yapmaya devam ediyor. Optik mağazası açmayı düşünenlere yardımcı olabilecek birkaç güzel tavsiyemiz var. Bu ticari girişime başlamadan önce bu makalemizi okumanızı şiddetle öneriyoruz.

Bir optik mağazası açmayı mı düşünüyorsunuz? Bu işi kurma sürecinde ihtiyacınız olanları biz size söyleyelim:

Optik Sektörünü Genel Bakış

Optik uygulamaları gözlük sektöründe her geçen gün genişleyen ve büyüyen bir pazar haline geldi. Türkiye’de gözlük kullanım oranının ortalama yüzde 15-20 aralığında olduğu ve yılda ortalama 12 milyon gözlük tüketimi olduğu belirtiliyor. Bu rakamın 4-5 milyonunu güneş gözlüğü satışlarından elde ediliyor.

Bağımsız optikçilerin yanı sıra optimetri-optisyen işbirliklerinden doğan yeni başlangıçlar için girişimcilere sunulan imkanların bolluğuna rağmen perakende gözlük sektörü optimetri sektörüne göre biraz daha yoğundur.

Son yıllarda internet üzerinden optik ürünlerin online satışları artmaya başlamıştır. Ancak ayarlamalar, göz muayeneleri ve diğer gereksinimler için fiziki bir mağazaya ihtiyaç vardır. Optik mağazası sahiplerinin bölgesel olarak rekabet edebilmek için başlangıçta yapmaları gereken en önemli şey bölgeyi iyi analiz etmek ve ticari girişimlerini en uygun şekilde gerçekleştirmektir.


Başlangıçta Stratejik Ortaklıklar

Birçok optik girişimcisi işletmelerini açarken tek başına hareket etmenin doğru bir yaklaşım olmadığını anlamışlardır. Bunun yerine optik girişimcilerinin göz hastalıkları uzmanlarıyla veya nitelikli optisyenlerle stratejik ortaklığa başlamaları daha genel bir durumdur.

Stratejik ortaklık veya ortaklaşa uygulama senaryolarında riskler ve ödüller çok sayıda hissedar arasında dağılır. Olası sorumlulukların azalmasının yanında doğru bir ortaklık yapmak işletme açma becerilerinizi geliştirir ve kazanç kapasitenizi artırır.


Optik Mağazanız İçin İş Planının Önemi

Optik işletmeciliğinin en önemli noktalarından biri dikkatli ve büyük bir ustalıkla hazırlanmış bir iş planıdır. Doğru içeriklerle hazırlanmış bir iş planı doğru yolda ilerlemenizi sağlar ve sizi rahatsız eden gizli tehlikeleri ( diğer yeni girişimciler ) engeller.

Birçok girişimci iş planlarını kendileri yazarken bazıları da iş planlarını oluştururken profesyonel iş planı yazarlarından destek alırlar.

Profesyonel bir iş planı yazarı tarafından hazırlanan bir planının optik endüstrisinde ki rekabette size avantaj sağlaması gerekir. Yine de dışarıdan yardım almak demek yazım sürecinde ki sorumluluklarınızın tamamen ortadan kalkması anlamına gelmiyor.

Optik işletmenizde birincil çıkar sahibi olarak, planın gelişiminin farklı aşamalarına bilinçli bir şekilde dahil olmanız gerekir.


Optik Mağaza Açmak İçin Gerekenler

Optik mağazanızı açarken teknolojik varlıklar olmadan hareket edemeyeceğinizi söylememize gerek yok.

Fokometre ( gözlük camlarının numaralarını ölçmede kullanılan alet ),

Pupillometre ( gözbebeğinin çapını ölçmede kullanılan alet ) ,

Cam kesme taşları (otomatik veya manuel)

Kanal açma makinesi (nylor, nilör),

Çerçeve ısıtıcısı,

Küçük el aletleri , pense ve el takımı,

Kontakt lens satışı yapılan yerlerde lenslerin muhafaza etmek için dolap,

Keratometre ( kornea kavislerini ölçmekte kullanılan alet ) gibi uzmanlaşmış donanımlar optik işletmenizin yönetiminde kullanacağınız araçların bir kısmıdır.

Birçok optikçi arka ofis faaliyetlerini idare etmeyi önemsiz olarak görse de bu uygulamalardaki teknolojinin de güçlendirilmesi gerekir. Sağlam bir optik uygulamaları yönetim yazılımı kullanmalısınız. Bu yazılım randevuları düzenleme, müşteri ilişkileri yönetimi, envanter denetimi, satış noktaları, elektronik sağlık kayıtları ve diğer ofis işlemleri için çözüm birimleri içermelidir.




Optik Mağazası Nasıl Açılır?

1) İş Planı Hazırlayın.

İş planı, işinizi nasıl kuracağınızı ve büyüteceğinizi gösteren yol haritasıdır. Ve sağlam bir plana sahip olmanız, bir yandan hedefe odaklanırken diğer taraftan da bütçenizi gözetmenize yardımcı olabilir.

İş planı hazırlamanın inceliklerine gelince…

İlk iş olarak basit ve anlaşılır olmaya özen göstermelisiniz- her bir ayrıntıyı plana dahil etmenize gerek yok.

Bir diğer kritik konu ise stratejik bir plan geliştirdiğinizden emin olmaktır. Planınıza aylık gelir/giderler, nakit akışı ve kar/zarar gibi belirli bir zaman dahilinde takip edilebilen temel finansal ölçütleri dahil etmeyi ihmal etmeyin. Akla yatkın hedefler oluşturun ve mevcut trend ya da sektör ortalamalarına göre bu hedeflere ulaşmanın ne kadar süreceğini tahmin etmeye çalışın. Mağazanızın geleceği açısından önem arz eden her bir kilometre taşı için ayrıntılı zaman çizelgeleri eklemeyi unutmayın – bu, rotanızdan sapmamanıza ve her şeyi zamanında yapmanıza yardımcı olacaktır.

Tüm bu kritik adımları tamamladıktan sonra, işinizi kurma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Unutmayın, iyi bir plan yapamazsanız, başarısızlığa mahkum olursunuz.

Optik mağazası açmak için aşağıda yer alan bilgileri de iş planınıza dahil ettiğinizden emin olun.

  • Marka adınız
  • Mağaza boyutunuz
  • Konumunuz
  • Lisans ve izinler
  • Personel alımı
  • Ürün ve hizmetlerinizin miktarı ve kalitesi
  • Ekipmanlarınız

Plan hazırlama sürecinin en kritik adımı ise işinizi ne üzerine temellendireceğinizi belirlemek ve iş planınızı buna dayandırmaktır. Örneğin, basit kalite çerçevelere sahip moda odaklı güneş gözlükleri satmak istiyorsanız, genel giderleriniz daha az olacaktır. Ancak, numaralı gözlük veya tasarım çerçeve odaklı bir mağaza açacaksanız, başlangıç sermayenizi artırmaya ihtiyaç duyabilirsiniz-bu iş size çok daha pahalıya mal olabilir, fakat nihayetinde yüksek bir kar elde edersiniz. Belki de odak noktanız iş gözlükleridir-ki bu niş geniş bir müşteri kitlesini mağazanıza çekebilir.

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır?


2) Ekipman Temin Edin.

Reçeteli gözlük veya lens satışı yapacaksanız, bazı tıbbi ekipmanlara ihtiyacınız olabilir-keratometre cihazı, kırılma ünitesi, otomatik refraktometre vb.

Bu aşamada, göz muayeneleri yapan ve hastalarınız için reçete yazabilecek bir göz doktoru ile ortak çalışmanız işleri çok daha kolaylaştıracaktır.


3) Konumunuzu Belirleyin.

Belirleyeceğiniz konum, optik mağazanızın başarısında kritik rol oynayacaktır. Bu nedenle, mağazanızı müşterilerin kolaylıkla erişebilecekleri, görünür bir yerde açmalısınız.

Paradan tasarruf etmek adına konumunuzdan ödün vermek kulağa ne denli cazip gelse de, bunu yapmayın. Böylesi bir adım, işletme karınızı olumsuz etkileyecek ve nihayetinde sizi derin bir pişmanlığa sürükleyecektir.

Mağazanız ne denli iyi görünürse, pazarlama için o denli az masrafa girersiniz. Yaya trafiğinin yoğun olduğu bir yer müşteri açısından da bereketli olacaktır.

Son olarak, potansiyel olarak iyi olan mağaza konumlara örnek verelim. Mağazanız:

  • Yoğun bir ana caddenin ortasında
  • Bir süpermarketin yanında
  • Popüler bir spor salonunun yakınında olabilir.

Vitrin hazırlama konusunda da ustalaştığınız vakit, işletmenizi mükemmel bir şekilde pazarlayabileceksiniz.

Geniş bir park alanı olan bir konum seçmeye çalışın. Unutmayın, erişilebilirlik, gerçek bir mekanda faaliyet gösteren her türden mağaza için elzemdir.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Başarılı Yer Seçimi Yapmak


4) Güvenilir Tedarikçiler Bulun.

Satmak istediğiniz ürünler hakkında araştırma yapın ve tüm enerjinizi referansları kuvvetli, orijinal ürünler yaratmada uzman ve bir o kadar da güvenilir ürün tedarikçileri bulmaya adayın.

Özel tasarım ya da belirli bir markaya ait çerçevelerin reklamını yapıp da bu ürünlerle uzaktan yakından alakası olmayan sahte gözlükler satamazsınız. Bu hem markanıza zarar verir, hem de yasa dışıdır.

Tam da bu yüzden, dersinize iyi çalışmalı ve yüksek kalite ürünler satan tedarikçileri bulmalısınız- bu sizi gelecekteki çoğu baş ağrısından kurtaracaktır.

Bu şamada, çerçeve stoku oluşturmanın önemli bir ön maliyet olacağını hatırlatalım-özel tasarım, orta sınıf ve uygun fiyatlı çerçevelerin bir karışımından oluşan 500 ila 850 kadarlık bir stok bulundurmalısınız. Anlayacağınız, bu işi sizin için yapabilecek iyi bir tedarikçi (veya tedarikçiler) bulmanız şart.

Nasıl mı?

  • Farklı tedarikçilerden fiyat teklifi alın ve maliyet teklifleri ile ürün kalitelerini karşılaştırın.
  • Toptan satış indirimi yapıp yapmayacaklarını öğrenin. Bu aşamada kar marjınızı artırmak için pazarlık yapmanın hayati önem taşıdığını unutmayın. Bu sayede, ürünlerin piyasa değeri hakkında da hızla fikir sahibi olmuş olursunuz-ki bu sizi pazarlıkta üstün kılar.

Mutlaka okuyun: Tedarikçilerle Pazarlık Nasıl Yapılır?


5) Rekabet Analizi Yapın.

Optik mağazanızla fark yaratmaya var mısınız? Peki, rekabette sağlayacağınız üstünlüğün işletme karınız üzerindeki etkisini hayal edebiliyor musunuz?

Rakipleriniz arasından sıyrılmak istiyorsanız, işe farklı mağazaları ziyaret etmeyi bir öncelik hatta bir alışkanlık haline getirmekle başlayın. Neyi iyi yaptıklarını görün ve kendi mağazanızda bu iyi tarafları daha da geliştirmeye odaklanın. İyi tarafların yanı sıra eksik yanları da dikkate almalısınız-bu bir nevi hatalardan ders çıkarmak gibi olacaktır.

Mutlaka okuyun: Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?


6) Bütçe Planlaması Yapın.

Tüm harcamalarınızın dahil olduğu kapsamlı bir liste oluşturun. Listenizde pazarlama masraflarından tutun da kamu hizmet bedellerine kadar her türlü masrafa yer verdiğinizden emin olun ve tahmini bir rakama ulaşın.

Bir sonraki adımınız harcamalarınızı analiz etmek ve kayda değer bir kar marjına sahip olmak adına maliyetleri azaltabileceğiniz noktaları tespit etmeye çalışmak olmalıdır. Şu soruların cevabını bulmak işinizi kolaylaştıracaktır:

  • Kendinize ait bir laboratuvar yerine yerel bir laboratuvarla ortaklık kurmak ihtimaller dahilinde mi?
  • İkinci el ekipman satın alabilir misiniz?
  • Kendi mağazanızı açmak yerine, pahalı bir göz doktoru tutmanızı gerektirmeyecek bir franchise(bayilik) işi başlatmayı deneyebilir misiniz?

Bütçenizi planlayıp mağaza açmanın ardından durum değerlendirmesi yapar, şartlar uygun göründüğü takdirde standartlarınızı yükseltebilirsiniz.

Bu aşamada, başlangıç masraflarınızı karşılamak adına banka kredisi almanız da gerekebilir. İşin iyi tarafı ise optik mağazası açmanın diğer girişimlerle kıyaslandığında çok daha düşük maliyetli bir iş olmasıdır. Bir diğer avantajsa çerçeve ve lensleri çoğu zaman toptan fiyattan alıp sonrasında her birini satın aldığınız fiyatın neredeyse 20 katına satabilmenizdir,  yani yatırımlarınız size ışık hızıyla geri döner.


7) Pazarlama Faaliyetlerine Öncelik Verin.

Hedeflerinizi belirlediyseniz, bir sonraki adımda pazarlama faaliyetlerinin bu hedeflere ulaşmanıza katkısı üzerine düşünmelisiniz.

Bu amaçla, aşağıda bahsi geçen pazarlama stratejilerinden yararlanabilirsiniz.

  • Web sitesi kurmak
  • Yerel dergilerde reklam yayınlamak
  • İşletmenizi Google Haritalar’ da görünür kılmak
  • Karşılıklı bir yönlendirme planı oluşturmak adına farklı yerel işletmelerle ortaklık kurmak

Bunlar yararlanabileceğiniz tekniklerden yalnızca birkaçıdır.

Bir diğer etkili pazarlama stratejisi ise marka hikayenizdir. İyi bir hikaye, ürünlerinizi öne çıkarmanıza yardımcı olabilir- cesur kimliklerini gözler önüne sermek isteyenlere has cesur desenli çerçeveler veya kendi halinde takılanlara özel minimal tasarımlar gibi.


Optik Mağazası Açmak İçin Gerekli Belgeler

Öncelikle 2 yıllık optisyenlik bölümü bitirenlerin optik mağazası açabildiklerini belirtmekte fayda var.

  1. 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  2. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  3. Adli Sicil Kaydı Belgesi
  4. Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  5. İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1) (fotokopi)
  6. Ustalık Belgesi (Üniversite Diploması – Optisyenlik Bölümü) (fotokopi)
  7. İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  8. Vergi Levhası (fotokopi)
  9. Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
  10. Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
  11. Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
  12. İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
  13. İtfaiye Uygunluk Raporu
  14. ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerinde tuvalet var ise)
  15. Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası)(işyeri 60 m² ve üzerinde ise)

Bu istenen belgelerin genel bilgilendirme amaçlı olup belediyelere göre farklılık göstereceğini lütfen unutmayın. Kesin belgeleri öğrenmek için bağlı olduğunuz belediyeye başvurabilirsiniz.


Optik Mağazası Açma Maliyeti

Maliyeti etkileyen faktörler arasında mağazanın açılacağı yer, mağazanın büyüklüğü, satışını yapacağınız ürünlerin çeşitliliği ve en önemlisi de teknolojik aletlerdir. Bu sebeple maliyet oldukça değişken olabilmektedir. Bu konular hakkında bize detaylı bilgi verdiğiniz takdirde sizin için sağlıklı bir maliyet hesaplaması yapabiliriz.


Optik Mağazası Açmak Karlı mı?

Çevremizde yaptığımız araştırmaları baz alacak olursa, başarılı iş kurma kriterlerine uygun açılmış optik mağazaları aylık yüzbinleri bulan kazançlar elde etmekteler.


Son Söz

Optik mağazası açmak da dahil her yeni iş fikrinin ilk adımı, pazarı ve rakiplerinizi iyi tanımaktır. Ardından, doğru ekipmanlara sahip olmanız, isminizin ve logonuzun ne olacağına karar vermeniz, web sitenizi kurmanız ve markanızı oluşturmanız gerekir. En önemlisi de işinizi açmadan önce yeterli sermayeye sahip olduğunuzdan emin olabilmektir.

Kulağa kolaymış gibi gelse de bu işler sanıldığı kadar basit değildir. Nihayetinde doğru pazarı seçmekten tutun da en iyi lokasyonu bulmaya kadar farklı pek çok şeyi aynı anda düşünmeniz gerekir. Ve sağlam bir iş planı, düşüncelerinizi düzene sokmanızı sağlayarak hedef belirlemenize yardımcı olacaktır.

Optik mağazası açmaya ilişkin tüm bu ipuçlarını beğendiyseniz, harekete geçmenin tam zamanı. Şimdi gidin ve hayallerinizdeki işi kurun.

En karlı iş fikirlerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Herkese bol kazançlar!

Mutlaka Okunması Gerekenler

2 YORUMLAR

  1. Merhaba
    Optik mağaZası açmak için gerekli şartlar neler?
    Üniversite mezunu olmak gerekir mi? MağaZa içi ürünleri baz alınarak ne kadar maliyeti var?

    Teşekkürler

  2. Merhabalar ben optik mağazası açmak istiyorum. Yanlız ne kadar sermaye gerekir, 100 bin tl yi geçer mi, nelere dikkat etmeliyim gibi konularda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler iyi çalışmalar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar