Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimcilik Eğitimi: Önemli Girişimcilik Yeteneklerine Sahip Olmanın Yolları

Girişimcilik Eğitimi: Önemli Girişimcilik Yeteneklerine Sahip Olmanın Yolları

21. yüzyılın insanları, girişimcilik macerasına atılara kendilerinin patronu olmak istiyorlar. Az maaşlı ve meslekî tatminden uzak işlerde çalışmak birçok kişinin canına tak etti.

Her ne kadar bazı girişimciler şirket kurmak için doğduklarını iddia etseler de, kişiyi ileriye taşıyacak girişimcilik yeteneklerini öğrenmek kimse için pek kolay değil.

Aşağıdaki listede yer alan 12 etkin yolu deneyerek önemli girişimcilik yeteneklerine sahip olabilirsiniz:

 

1. Farklı bir yol seçin


“Girişimciliğin kökü yaratıcılıktır.” – Karndee Leopairote, Thammasat Üniversitesi.

Yaratıcılık, çevreyi farklı biçimde görebilme ve boşluk olan bölgelere çözüm üretebilme yeteneğidir. Yaratıcılık meziyetlerinizi geliştirmek için kasten yeni şeyler deneyin. Başkalarının yapmayacağı şeyler yapmaya çalışın. Alışılmadık kitaplar okuyun. Bilmediğiniz bir dilde film izleyin. Kimsenin gitmeyeceği bir yere gidin. Konfor alanınızın dışındaki insanlarla sohbet edin.

“The Big Short”, bazı fırsatçı girişimci ve yatırımcının yaygın fikrin aksine 2008 yılındaki ekonomik krizden nasıl kâr ettiklerini anlatan güzel bir film. İzlemenizi öneririm.

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey

 

2. İş kurun.


“Kurallara uyarak yürümeyi öğrenemezsiniz. Ancak sürekli deneyerek, hatalar yaparak bir şeyler öğrenebilirsiniz.” – Richard Branson

Gerçek tecrübe gibisi yok. İster yarı zamanlı, isterse tam zamanlı olsun, kendi işinizi kurduğunuzda planlama, anlaşma yapma, satış ve pazarlık gibi konulara olan hakimiyetiniz artıyor.

İlk işimi kurduğumda 16 yaşındaydım ve hatalar yaparak herhangi bir iş kitabından öğrenebileceğimden çok daha fazlasını öğrendim diyebilirim. Mobil araba yıkama işim, çabuk öğrenebilme ve değişiklik yapabilme yeteneğim sayesinde başarıya ulaştı.

Mutlaka okuyun: Her girişimcinin iş kurmadan önce yapması gereken 5 iş

 

3. Zorluklarla mücadele edin.


“Çok akıllı olduğumdan değil, problemlere daha fazla vakit ayırdığım için çözüme ulaşıyorum.” – Albert Einstein.

Her başarılı girişimci, sabır ve azim kaslarını güçlendirmeyi öğrenmiştir. Bir girişimcinin hayatı asla kolay olmaz. Hele ki çevrenizdeki insanlar yeteneklerinizden şüphe ederken yola devam edebilmek tabir-i caizse yürek ister.

Azminizi artırmak için kendinize önemli bir hedef koyun ve başarana kadar vazgeçmeyin. Ayrıca amacınıza ulaşmak için kendinize bir son tarih belirleyin. Örneğin, daha iyi bir kitap yazmak istiyorsanız yılın her günü 1000 kelime yazmayı kendinize hedef olarak koyabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Paranızı maddi şeyler için değil, deneyimler için harcayın!

 

4. Keyif sürmek için acele etmeyin.


Tesla, Solar City ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk, kendisinde girişimcilik mayası olup olmadığını test etmek için günde sadece 1 dolara yaşamaya çalışırdı.

Girişimciler, büyük ödüle ulaşana kadar defalarca başarısız olmaya ve mükâfat alamamaya alışmak zorundalar. Kendinizi bu duruma alıştırmak için küçük şeylerden başlayın. Fazladan bir simide “hayır” diyin. Eski arabanızı yenisiyle değiştirip borç altına girmemeye özen gösterin. Hafta sonları yatakta oyalanmak yerine sabah saat 05.00’te kalkarak yeni iş fikirleriniz üzerine çalışın.

 

5. Mali işlerinizi kendiniz yönetin.


Kendi şirketinizi yönetmek istiyorsanız temel maliye bilgisine sahip olmak zorundasınız. Muhasebeci olmanıza gerek yok, ama en azından nakit akışı, varlıklar, kâr – zarar gibi kavramların temel özelliklerini anlamanız gerekiyor. Vergi hesaplarını kendi başınıza yapmaya, bütçenizi ve yatırımlarınızı tek başınıza yönetmeye başlayın.

Mutlaka okuyun: Küçük Şirketlere Özel Finans Yönetimine İlişkin 6 Tavsiye

 

6. Liderlik yapmak için gönüllü olun.


Girişimci olduğunuzda, bir ekibi yönetebilme ve organize kalabilme yeteneği oldukça önemli bir rol oynuyor. Çevrenizdeki gönüllülük ve liderlik fırsatlarını araştırın. Bir toplantı grubunu yönetmeye gönüllü olun, en sevdiğiniz sivil toplum örgütü için para toplama projesi başlatın veya mahallenizdeki topluluklara katılın. Benzer şekilde, yaşadığınız yerdeki bir çocuk spor takımının çalıştırıcılığını yapabilir ya da annenizin doğum günü partisini düzenleyebilirsiniz.

Para almasanız bile büyük görevler üstlenerek yönetim, organizasyon, liderlik ve ekip çalışması yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Harika Bir Liderin Sahip Olması Gereken Özellikler

 

7. İletişim becerilerinizi geliştirmeye çalışın.


En başarılı girişimciler, hem internet üzerinden hem de gerçek hayatta insanlara tutkularını ve hayallerini geçirebilme yeteneğine sahiptirler. Toplum içinde konuşmaya alışmak için toplantılarda söz hakkı alabilir, arkadaş partilerinde konuşma yapabilirsiniz.

İnternet üzerinden iletişim becerilerinizi geliştirmek için sosyal medya hesaplarınızda aktif olun. Blog açın, Facebook grubu kurun veya hobiniz için bir bülten oluşturun.

Ne kadar sosyal olmaya çalışırsanız iletişim becerileriniz o kadar çabuk gelişecektir.

Mutlaka okuyun: İletişiminizi Geliştirmenin 6 Yolu

 

8. Bir danışmandan yardım alın.


Söz konusu girişimcilik yeteneklerini geliştirmek olduğunda danışmanın değeri oldukça büyüyor. Bütün hataları kendiniz yapmak yerine, neden çoktan o yollardan geçmiş birinin tavsiyelerine kulak vermeyesiniz?

Danışmanlar fikirlerinizi dinlemenin ve değerlendirmenin yanı sıra, işler yolunda gitmediğinde size moral de verebilirler. Eğer şansınız yaver giderse, sizde bir ışık gördüğü için size ücretsiz eğitim verebilecek bir danışman bulabilirsiniz. Bazı danışmanlar, kendi işlerine yardım ettiğiniz sürece size eğitim vermekten son derece mutlu olacaktır. Diğer danışmanlardan da ücret karşılığında hizmet alabilirsiniz.

Yaşınız gençse veya kariyerinizin başındaysanız gerçek iş dünyasına ayak basmak için stajyerlik fırsatlarını kollayın.

Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocası Nasıl Bulunur?

 

9. Satış alanında çalışın.


“Benim için iş unvanlarının bir önemi yok. Hepimiz satış yapıyoruz. İş dünyasında kalabilmenin tek yolu bu.” Harvey Mackay

Herhangi bir işletmenin hayatta kalabilmesi, devamlılığını koruyabilmesi ve başarılı olabilmesi için satış yapması gerekiyor. Dünyanın en iyi ürününe sahip olabilirsiniz, fakat bunu nasıl satacağınızı bilmiyorsanız elinizdekinin hiçbir değeri yok demektir.

Satış yapmayı öğrenmenin en iyi yolu pratik yapmaktan geçiyor. İster partilerde Tupperware ürünleri satın, isterseniz de karmaşık teknolojik aletler satın, oldukça önemli beceriler edinecek, hedef kitleye ulaşmak için ne tarz sorular sormanız gerektiğini öğreneceksiniz.

Mutlaka okuyun: İyi Bir Satıcı Nasıl Olmalıdır?

 

10. Diğer girişimcilerle irtibat halinde olun.


Girişimcilik etkinliklerinde, konferanslarda, seminerlerde veya toplantılarda, diğer girişimcilerle vakit geçirmek, girişimcilik yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Eğer zamanınız ve cesaretiniz varsa, toplantılarda çeşitli oyunlar oluşturup girişimcilik yeteneklerinizi test edebilirsiniz. Böyle deneyimler öğrenme hızınızı önemli oranda artırabilir.

Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları

 

11. İnsanlara işlerinde yardımcı olun.


“Eğer insanların istediklerini almalarına yeteri kadar yardım ederseniz siz de hayatta tüm istediklerinize kavuşacaksınız.” Zig Ziglar

Girişimci olmak, sahip olduğunuz kaynaklarla sorunları çözmek anlamına geliyor. İnsanlara işlerinde ne kadar yardımcı olursanız kendi problem çözme kabiliyetinizi de o oranda artırmış olacaksınız.

Örneğin, insanların birbirine yardımcı olduğu bir girişimcilik grubu kurabilirsiniz. Böylece, hep beraber bir şeyler öğrenip işlerinizi büyütebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikten Zengin Olmak, Başkalarına Yardım Etmekle Başlar

 

12. Öğrenmeye devam edin.


“Hâlâ öğreniyorum.” – Michaelangelo

Öğrenme ve kişisel gelişim sürecini devam ettirmeniz gerekiyor. İnternette ücretsiz veya ücretli girişimcilik eğitimi veren birçok site var.

Bilgiye ve kaynaklara erişimin böylesine kolay olduğu bir dönemde, girişimcilik becerilerinizi geliştirememeniz için ortada hiçbir geçerli sebep yok.

Mutlaka okuyun: Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar