Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikOkyanuslardan milyonlarca plastiği toplama projesi

Okyanuslardan milyonlarca plastiği toplama projesi

19 yaşındaki Boyan Slat okyanuslardan 7.250.000 tonluk plastik toplayan bir okyanus temizleme birimi geliştirdiğini açıkladı. Alet birbirine demirlenmiş yüzer setlerden ve işleme platformlarından oluşuyor. Birim okyanusta hareket etmek yerine devasa bir huni görevi görerek çapını büyütüyor ve çöplerin platformlara taşınmasını sağlıyor. Platforma ulaşan çöpler planktonlardan (besin zincirindeki en ufak ve ilkel yaratıklar ) ayrılıyor, filtreleniyor ve geri dönüşüm için depolanıyor.

Boyan Slat okuldayken okyanuslardaki çöplerin içindeki plastik parçaların miktarını ve boyutunu analiz eden bir proje başlatmıştı.  Projesi Delft University of Technology tarafından verilen en iyi teknik tasarım ödülü de dahil bir sürü ödüle layık görüldü. Boyan 2012 yazı boyunca konseptini geliştirmeye devam etti ve konseptini birkaç ay sonra TEDxDelft 2012 konferansında görücüye çıkardı.

okyanusu-temizleyen-birim-1

Önerdiği teknolojilerin geliştirilmesinden sorumlu kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan The Ocean Cleanup Foundation’ı kurdu. Boyan Slat’ın geliştirdiği bu muhteşem girişim projesi her yıl yüz binlerce su canlısının kurtulmasını ve besin zincirlerindeki kolonilerin gelişimini sağlayan kirleticilerin (PCB ve DDT dahil ) azalmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda yıllık temizleme maliyetlerini azaltacak, turizmi canlandıracak ve deniz araçlarının verdiği zararları azaltacaktır.

okyanusu-temizleyen-birim-2

Bu temizleme sürecinin 5 yıl sürmesi öngörülüyor ve dünyadaki plastik çöp atıklarıyla ilgili farkındalığın artması bekleniyor. Slat kendi internet sitesi üzerinden şu açıklamayı yapmıştır: “ Önleyici çalışmalarla ilgili problemlerden biri bu çöp parçalarıyla ilgili herhangi bir görüntünün olmamasıydı çünkü çöpler milyonlarca kilometre kareye dağılmıştı. Ancak birimleri yerleştirdiğimiz takdirde alet çöplerin taşınmasını sağlayacak ve çöp yığınlarının kısa sürede görünmesini sağlayacaktır. Geri dönüşümün önemine vurgu yapmamız ve plastik ambalaj tüketimini azaltmamız gerekiyor.”

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar