Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikOkulda Öğrenemeyeceğiniz 9 Girişimcilik Dersi

Okulda Öğrenemeyeceğiniz 9 Girişimcilik Dersi

Üniversite okumak sizi girişimciliğe hazırlamaz. MBA yapmak da hazırlamaz. Ancak bir mesleği iyi icra edebiliyor olmak, girişimcilik konusunda size büyük faydalar sağlar. Bu yazımızda sizlere okulda öğrenemeyeceğiniz 9 girişimcilik dersini sunacağız:

 

1. İnatçı olun.

Okulda öğrenemeyeceğiniz şeyleri başında 100 denemenin 98’inin başarısız olacağıdır. 100 denemeden sadece 2 tanesinin başarılı olmalı ihtimali vardır. Bu nedenle gerekirse yüzlerce kez denemekten çekinmeyin.

Mutlaka okuyun: Sıfırdan başlayıp milyarder olan Jack Ma’nın ilham veren başarısızlıkları

 

2. Hedefiniz büyük olsun.

Okul, başarısızlığı kabul etmez. Bu nedenle çocuklar üstün bir şey yaratmak için kendilerini zorlamazlar. Geçer not almaya razıdırlar. Ama gerçek hayatta geçer not diye bir şey yoktur. İş hayatında üstün performans sergilemek istiyorsanız büyük hedefler belirleyip kendinizi zorlamalısınız.

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey

 

3. Her şeyi sorgulayın.

Girişimci olarak her şeyi sorgulamak, incelemek ve analiz etmek durumundasınız. Yıllardır bildiğiniz yürüyen merdivenin çalışma mekanizması ve bu merdivenin nasıl daha verimli ve faydalı hale gelebileceği konusunda sanki ilk kez yürüyen merdiven görüyormuşçasına dikkatli olmalısınız. Yani size öğretilen şeyleri körü körüne kabul etmeyin. Sorgulayın.

 

4. İnsan yönetimini öğrenin.

Okul eğitimi yaratıcılığa daha çok önem vermelidir. Örneğin şirketiniz ayda 15.000 lira kazanıyor diyelim. Peki ayda 150.000 lira kazandığınızda ne yapacaksınız? Geleceği düşünmek, geleceğe hazırlanmak için size yardımcı olur. Yani okulda kazandığınız bilgilerle geleceğe yönelik detaylı planlar yapmanız pek olası değildir. Bu bakımdan satranç oynamak yararlı olabilir.

Okul eğitimi insan yönetimine de daha çok önem vermelidir. Kimse insan yönetimi konusunda uzman olarak doğmaz. Girişimci olarak insanları ikna edebiliyor olmanız lazım. İnsanların davranışlarını iyi okuyabilmeli ve sıkı insanlarla çalışabilmelisiniz. Bu da ancak insan yönetimi konusunda kendinizi geliştirirseniz mümkün olur.

Mutlaka okuyun: Müşterileri satın almaya ikna etmenin 6 yolu

 

5. Muhasebeye hakim olun.

Para akışı, para yönetimi gibi konular bence ilkokulda öğretilmelidir. Ancak borç yönetimi ve neden borçlanmamak gerektiği bırakın ilkokulu, üniversitede bile öğretilmiyor. Nasıl yatırım yapmak gerektiği konularına da değinilmiyor. İşte bu nedenle sokaktan çevirdiğiniz 100 kişiden 95’inin bir sürü borcu bulunuyor.

Mutlaka okuyun: Finansal Eğitiminize Yatırım Yapmak Yapacağınız En İyi Yatırımdır!

 

6. Kendi kendinizin patronu olun.

Okulda kimseye kendi kendinin patronu olması öğretilmiyor. Girişimci adaylarına zaman yönetimi konusunda uzmanlaşmalarını, güçlü oldukları alanları yoğunlaşmalarını, zayıf oldukları alanda yardım istemelerini ve iş dünyasında duayen bir isimden tavsiye almalarını öneririm.

Mutlaka okuyun: Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin 50 İşaret

 

7. Asla pes etmeyin.

Pes etmemeyi okulda değil, ancak gerçek hayatta düşe kalka öğrenenebilirsiniz.. Ne olursa olsun, asla pes etmeyin. Başarılı olacağınıza yüzde yüz inanın ve bu süreçte karşınıza çıkan pürüzleri yok etmeye çalışın.

Mutlaka okuyun: Asla Pes Etmemeniz İçin 20 Neden

 

8. Mutlu olmayı bilin.

Salt başarı mutluluk getirmez. Kalbiniz amaçla, sevgiyle, tutkuyla dolu olduğu zaman başarıdan keyif alabilirsiniz. Para, güç, başarı, şöhret tek başına bir şey ifade etmez. Okulda ise başarı uğruna başarı anlayışı öğretilir. Bu yanlıştır.

Mutlaka okuyun: Mutlu Girişimcilerin 6 Sırrı

 

9. Geniş bir çevre edinin.

Network yapmayı öğrenin. Bazen kimi tanıdığınız, kim olduğunuzdan daha önemlidir. Bu yüzden farklı sektörlerden insanlarla tanışmaya gayret gösterin. Yabancılardan korkmayın.

Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar