Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaGenelÖğrenciler İçin Pasif Gelir Kaynakları

Öğrenciler İçin Pasif Gelir Kaynakları

Hem dünyada hem de Türkiye’deki enflasyon, herkes kadar öğrencileri de derinden sarsıyor. Bu açıdan öğrencilerin burs, kredi ve ailelerinden gelen paraya ek olarak kendi paralarını kazanması da zorunlu bir hale geldi.


Öğrenciler İçin Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?

Pasif gelir, 9-5 mesaili bir iş ya da sözleşme usulü yapılan işten farklı olarak çok az bir çalışma gerektirir. Yani bir işi bir kere yaparsınız ancak ondan uzun süre gelir elde etmeye devam edersiniz.

Peki öğrenciler olarak pasif gelir elde etme yolları nelerdir? Yani minimum eforla ek gelir elde etmek için neler yapılabilir?


1.  Araç ya da bisiklet kiralama

Türkiye şartlarında kaç öğrencinin otomobili vardır, tartışır ancak otomobil, motosiklet, bisiklet gibi araçlarınızı fazla kullanmıyorsanız bunları kiralama yolunu düşünebilirsiniz. Araç ve bisiklet kiralama konusunda çeşitli platformlara üye olarak kiralayabilir ve boş yere yatan araçlarınızdan gelir elde edebilirsiniz. Veya otomobiliniz varsa otomobiline reklam almayı düşünebilirsiniz. Taksilerin üzerinde çeşitli markaların reklamlarını görürsünüz. ArabaLira gibi bir yerli bir girişim bu konuda aracılık yapıyor ve insanların araçlarına reklam almasını sağlıyor.


2. Twitch yayıncılığı

İnsanlar video oyun oynamak kadar video oyun izlemeyi de seviyor. Özellikle Z kuşağı bu konuda çok aktif. Siz de boş zamanlarınızda video oyun oynayıp bu oyunları Twitch gibi platformlarda yayınlayarak reklam geliri ve abone bağışı alabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Twitch İle Nasıl Para Kazanılır?


3. Stok fotoğrafçılık

Eğer fotoğrafçılıkla ilgiliyseniz GettyImages, ShutterStock gibi stok fotoğraf sitelerine çektiğiniz fotoğrafları yükleyerek şahane bir pasif gelir elde edebilirsiniz. Hatta pasif gelir etme yollarından en iyisi budur diyebiliriz. Zira bir kere çektiğiniz bir fotoğraf yıllarca satılır ve her satıştan komisyon elde edersiniz. Bunun için insanların dünya genelinde talep gösterdiği konularda fotoğraf çekmelisiniz.

Mutlaka okuyun: Stok Fotoğrafçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?


4. Anket doldurmak

Online anket sitelerinde anket doldurarak, reklam izleyerek, uygulama inceleyerek ve verilen daha pek çok ufak görevleri tamamlayarak para kazanmak mümkün. Günlük yarım saatinizi (belki de 5 dakikanızı) ayırarak 100-150 dolar civarında para kazanabilirsiniz. Bu konuyla alakalı hazırladığımız rehberleri mutlaka incelemelisiniz.

Mutlaka okuyun: Anket Doldurarak Para Kazanmak


5. Uygulama geliştirmek

Eğer yazılımla alakalı bir bölümdeyseniz ya da yazılım konusunda temel bilgilere sahipseniz basit bir oyun ya da yazılım geliştirerek bu uygulamadan reklam geliri elde edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Uygulama Yaparak Para Kazanmak


6. İnternetten satış yaparak pasif gelir elde etmek

Dolap, Letgo, Gardrop gibi onlarca ikinci el ürün satış sitesi var. Siz de kullanmadığınız ürünleri buralarda satabilirsiniz. Dahası, çeşitli ürünleri satın alıp yeniden satabilirsiniz. Flipping deniyor buna. Yani örneğin, fermuarı bozuk bir sırt çantasını 100 liraya alıp, 40 liraya tamir ettirdikten sonra 200 liraya tekrar satabilirsiniz. Ayrıca takı, resim, illüstrasyon, mum gibi şeyleri, yani el emeği ürünlerinizi de satabilirsiniz. Bunlara ek olarak bir önceki ders yılında kullandığınız ders kitaplarını da satmanız mümkün. Okulunuzun Facebook öğrenci grubuna bakmak iyi olabilir.

Mutlaka okuyun: Letgo’da Satış Yapmak İsteyenlere


7. Çeviri yaparak pasif gelir elde etmek

İyi bildiğiniz bir yabancı bir dil varsa çeşitli web sitelerine üye olarak çeviri işi alabilirsiniz. Ayrıca bu işi yaptığınızı çevrenize de duyurursanız mutlaka makale çevirisi yaptıracak birini arayan doktora öğrencilerini vs. bulabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Çeviri Yaparak Para Kazanmak


8. Deney

Çeşitli üniversitelerin araştırma merkezlerinde yapılan deneylere katılan öğrencilere para verilmektedir. Örneğin bir psikoloji ya da ekonomi deneyine katılarak birkaç saatlik bir katılımla o haftaki cep harçlığınızı çıkarmanız mümkün. Bu konuda kendi üniversitenizdeki birimlere danışabilirsiniz.


9. E-kitap

e-kitap ile pasif gelir elde etmek

Belli bir konuda bilginize güveniyor ve araştırma yapmak sizin için çocuk oyuncağıysa e-kitap yazarak pasif gelir elde etmek sizin için mükemmel bir pasif gelir kaynağı olabilir. Ortalama 1-2 ayda oluşturduğunuz e-kitap elinizi dahi kıpırdatmadan size ölene dek para kazandırabilir.

Mutlaka okuyun: E-kitap Yazarak Para Kazanmak


10. Ürün tasarımı

Resim çiziyorsunuz, grafik tasarım yapıyorsunuz diyelim. Bu tasarımları tişört, bardak, bez çanta, defter gibi şeyler üzerine bastırarak kendi markanızı oluşturabilirsiniz. Bu konuda satış yapmanızı sağlayacak pek çok site mevcut. Shopier mesela bunlardan bir tanesi.


11. Niş web sitesi

En güzel pasif gelir yöntemlerinden biri budur. Türkçede az kaynak bulunan ancak insanların merak ettiği spesifik bir konu ya da konularla alakalı olarak bir blog açın. Bu bloga 25-30 tane rehber niteliğinde uzun ve faydalı yazılar yazın. Bunu yaparken SEO kurallarına uyun ve arama hacmini dikkate alın. Zaman içinde bu siteye giren sayısı arttıkça reklam geliri elde edersiniz.


12. Satış ortaklığı

Niş web sitesi fikrine paralel olarak satış ortaklığı (affiliate marketing) de yapabilirsiniz. Trafiği iyi bir web siteniz ya da Youtube sayfanız ya da Instagram sayfanız var diyelim. Bu mecralarda çeşitli ürünlerin tanıtımını ve reklamını yapabilir, tanıtımın sonuna da Amazon linkini paylaşabilirsiniz. İnsanlar sizin linkiniz üzerinden Amazon’a girip bir şeyler aldığında (illa sizin reklamını yaptığınız ürünü satın almak zorunda değiller) bu alışverişten komisyon elde edersiniz. Bu işten iyi paralar kazanmak için mutlaka bir trafiği orta-üst düzeyde bir web siteniz ya da Youtube sayfanız olmalı ama.

Mutlaka okuyun: Satış Ortaklığı ile Para Kazanmak

Mutlaka okuyun: Amazon’da Satış Yapmak



13. Youtube

Youtube kanalı açıp kendi içeriklerinizi oluşturarak da para kazanabilirsiniz. Öyle illa 1 milyon takipçinizin olması da gerekmiyor. 10-20 bin takipçili kanallar bile iyi paralar kazanabiliyor. Bunun için kendinize bir konu bulmalı ve bu konu hakkında videolar çekmeli, yüklemelisiniz.

Vlog olabilir, öğrenci yaşamına dair ipuçları olabilir, yaşam tarzı olabilir, gezi olabilir, futbol olabilir. Her konu hakkında gelir getiren bir Youtube kanalı açmak mümkündür.

Mutlaka okuyun: Youtube’dan Nasıl Para Kazanılır?





14. Geri iade

Pek çok banka ve kredi kartı belli alışverişlerin bir miktarını geri ödeyebiliyor. Örneğin QNB Finansbank’ın EnPara kartı Spotify, Netflix ve YouTube Premium harcamalarınızın %50’sini iade ediyor. Ayrıca otomatik fatura talimatı vererek de bankaların pek çok bonus’undan istifade edebiliyorsunuz. Bu açıdan öğrencilere yönelik cazip kampanyaları olan banka kartlarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Kredi kartı işine pek bulaşmamak iyi olabilir ancak kredi kartı çıkaracaksanız da bankalarla görüşün ve size en cazip fırsatları sunan bankalarla iş yapın.



15. Evcil hayvan bakımı

İnsanlar tatile gittiklerinde ya da evlerinden bir süreliğine ayrıldıklarında kedi, köpek gibi evcil hayvanlarını evde bırakmak zorunda kalır. Bu ise söz konusu kişilerin bir bakıcı aramasına neden olur. Siz bir öğrenci olarak bu kişilerin imdadına yetişebilirsiniz. Hatta bazı ev sahipleri, bakıcıların kendi evlerinde kalmalarına da izin vermektedir. Böylece ev sahibi yokken o kişinin evinde kalarak hem hayvanlarına, bitkilerine bakabilir hem de kendi programınızı herhangi bir aksama olmadan sürdürebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Evcil Hayvan Bakıcılığından Para Kazanmak





Diğer Pasif Gelir Fikirleri

  • Ders notlarınızı satın. Bunun için derslerde özenli not tutmaya çalışın.
  • İlginç ve spesifik bir konu hakkında araştırma yaparak e-kitap yazın ve satın.
  • Markalar için reklam metni ve blog yazısı yazın.
  • Kitap seslendirin.
  • Podcast yapmaya başlayın.
  • Özel ders verin.
  • Stock video çekip satın.




İlginizi çekebilir

Öldükten Sonra Dahi Size Para Kazandıracak Pasif Gelir Yöntemleri

İnternetten Para Kazanma Yolları

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar