Bu akıllı dolap çevresindeki yiyecek talebini izliyor ve raftan herhangi bir ürün alındığında, otomatik olarak ürünün fiyatının bir aplikasyon üzerinden kredi kartı ile ödenmesini sağlıyor.
Her geçen gün biraz daha, çalışma alanlarını daha verimli ve sürdürülebilir kılmayı hedefleyen inovatif uygulamalara tanık oluyoruz. Daha kaynağındayken geri dönüştürülebilir atıkları ayrıştırabilen akıllı çöp kutusu ya da çalışma alanının ihtiyaca göre düzenlenmesine izin veren iş yerleri bunlardan sadece birkaçı. Şimdilerde ise öne çıkan örneklerden biri de Bodega isimli bir girişim. Girişimin iş modeli, bulunduğu civarda yiyecek mağazası ya da market bulunmayan insanların ihtiyacını karşılayabilmek üzerine kurulmuş. Böylelikle, bu kişilerin en yakın markete gitmek için onca yolu gitmelerinin, dolayısıyla da zaman kaybetmelerinin önüne geçmiş olmayı hedefliyorlar. Bodega, temelde içerisinde kısa sürede bozulmayacak yiyeceklerin bulunduğu akıllı bir dolap. Kullanıcılar, 2 metre genişliğinde bile olmayan bu dolaba bir aplikasyon sayesinde bağlanabiliyor, bu aplikasyon sayesinde de dolaptan aldıkları yiyeceklerin ücretini kredi ya da debit kartları ile ödeyebiliyorlar. Dolabı açabilmeleri için yapmaları gereken tek şey ise 3 haneli Bodega şifrelerini tuşlamak.
Bu noktada, akıllı teknoloji, içerisindeki küçük kameralar sayesinde dolabın içerisinden ne alındığını “bilmesi” ve stok durumunu buna göre güncellemesi anlamına geliyor. Dolabın rafları hatta, nerede bulunduğuna bağlı olarak ofiste, kampüste ya da evde en çok talep gören ürünlerle ilgili bilgi topluyor. Bu bilgi sayesinde, içerisindeki ürün dağılımı da talebe göre şekillendirilebiliyor.
Şu anda New York’un farklı bölgelerinde toplam 30 ayrı Bodega bulunuyor. Müşteri için sağlanan böylesi bir kolaylık modern zamanların tüketici profili için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Bodega gibi basit şekilde kurgulanmış perakendecilik deneyimleri ise gelecekte çok daha fazla önem kazanacağa benziyor. Tıpkı daha önce gördüğümüz, Çin’deki 24 saat boyunca açık olan insansız mağaza konsepti ya da mağaza içerisinde müşterilerin ayak ölçülerini çıkaran ve onları mağazadaki en uygun ayakkabılara yönlendirebilen teknoloji gibi.
Peki, sizin alışveriş deneyiminizi kolaylaştıran inovasyonlar var mı?