Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikNeden tutum zekadan daha önemlidir?

Neden tutum zekadan daha önemlidir?

Olay başarı olduğunda birçoğumuz diğerleri kadar akıllı olmadığımızı ve başarılı olamayacağımızı düşünürüz. Ancak yakın zamanda Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma fikrinizi ( ve tutumunuzu ) değiştirecek.

Psikolog Carol Dweck bütün kariyerini tutum ve performans üzerine araştırmalar yaparak geçirdi ve en son çalışmasına göre tutum IQ’ya göre çok daha iyi bir başarı ön göstergesi.

Dweck, insanların temel tutumlarının iki kategoriden birine girdiğini buldu: sabit zihniyet veya gelişen zihniyet.

Sabit zihniyette kim olduğunuza ve değişmeyeceğinize inanırsınız. Bu, zorluklarla karşılaştığınızda problemlere neden olur çünkü problemler karşısında kendinizi çaresiz hisseder ve bunalırsınız.

Gelişen zihniyete sahip olan insanlar çabayla gelişebileceklerine inanırlar. Daha düşük IQ’da olsalar bile sabit zihniyettekilerden daha çok çaba gösterirler çünkü zorlukları yeni bir şey öğrenme fırsatı olarak görürler.

 

Sabit zihniyet

Akıllı görünme eğilimindedirler

Zorluklar

Zorluklardan kaçarlar

Engeller

Kolayca pes ederler

Çaba

Çaba göstermeyi gereksiz görürler

Eleştiri

Faydalı negatif eleştirileri görmezden gelirler

 

Gelişen zihniyet

Öğrenme eğilimindedirler

Zorluklar

Zorlukları kabul ederler

Engeller

Engellerle yüzleşirler

Çaba

Çaba göstermeyi ustalığa giden yol olarak görürler

Eleştiri

Eleştirilerden bir şeyler öğrenirler

Dweck’e göre başarı başarısızlığın üstesinden nasıl geldiğinize bağlıdır. Dweck insanların başarısızlık yaklaşımını gelişen zihniyet ile şu şekilde tanımlıyor:

“Başarısızlık bilgidir – bilgiyi başarısızlık olarak etiketliyoruz ancak bu daha çok ‘Bu işe yaramadı ve ben bir problem çözücüyüm. Bu nedenle başka bir şey deneyebilirim‘ demek gibidir. ”

Hangi zihniyete sahip olursanız olun, değişiklikler yapabilirsiniz ve gelişen zihniyete sahip olabilirsiniz. Aşağıda yer alan stratejiler zihniyetinizi iyileştirmenize ve geliştirmenize yardımcı olacaktır.

 

Çaresiz kalmayın

Hepimizin çaresiz olduğu anlar vardır. Önemli olan bu duyguya nasıl tepki verdiğimizdir. Bu duygudan ders çıkarabiliriz ve ilerleyebiliriz veya bu duygunun bizi alt etmesine izin verebiliriz. Bu duyguyu yaşayan ve bu duygunun üstesinden gelen bir sürü başarılı insan var: Walt Disney hayal gücü ve iyi fikirleri olmadığı için Kansas City Star’dan kovulmuştu. Henry Ford, Ford ile başarıyı yakalamadan önce iki araba şirketi batırdı ve Steven Spielberg, USC Cinematic Arts School tarafından defalarca reddedildi. Yenilmediler ve umutlarını kaybetmediler. Gelişen zihniyetteki insanlar çaresiz hissetmezler çünkü başarılı olabilmek için başarısız olmaları ve daha sonra ayağa kalkmaları gerektiğini bilirler.

 

Tutkulu olun

Güçlü insanlar inatla tutkularının peşinden giderler. Sizden daha yetenekli insanlar her zaman olacaktır ancak bu eksikliğinizi tutku ile kapatabilirsiniz. Güçlü insanların tutkusu mükemmelliğin peşinden gitmelerini sağlar. Warren Buffet 5/25 tekniği olarak adlandırdığı yöntemi kullanarak en doğru tutkularınızı bulmanızı tavsiye ediyor: en çok önem verdiğiniz 25 şeyi yazın. Daha sonra, alttaki 20 taneyi silin. Geriye kalan 5 gerçek tutkularınızdır. Diğer her şey sadece dikkat dağınıklığına neden olur.

 

Harekete geçin

Gelişen zihniyetteki insanlar korkularının üstesinden gelebilirler çünkü geri kalanımızdan daha cesurdurlar. Korkunun ve endişenin duyguları paralize ettiğini ve bu paralizin üstesinden gelmenin en iyi yolunun harekete geçmek olduğunu bilirler. Gelişen zihniyetteki insanlar güçlüdürler ve güçlü insanlar doğru hareketin ilerlemek olduğunu bilirler. Zaten neden bekleyesiniz ki? Harekete geçmek başarısızlıkla ilgili bütün endişelerinizi ve kaygılarınızı pozitif ve odaklı enerjiye dönüştürür.

 

Elinizden gelenin fazlasını yapın

Güçlü insanlar en kötü zamanlarda bile her şeylerini ortaya koyarlar. Her zaman ellerinden gelenin fazlasını yapmaya çalışırlar. Bruce Lee’nin öğrencilerinden biri her gün Bruce Lee ile birlikte 5 kilometre koşuyordu. Bir gün, 5 kilometre koştuktan sonra Bruce “hadi 2 kilometre daha koşalım” dedi. Öğrencisi yorgundu ve “2 kilometre daha koşarsam ölürüm” dedi. Bruce’un cevabı ne oldu? “O zaman öl”. Öğrencisi 2 kilometreyi de koştuktan sonra iyice sinirlenmişti. Yorgundu ve Bruce’un yaptığı yoruma çok kızmıştı. Bruce durumu şu şekilde açıkladı: “Pes edebilirsin ve aynı zamanda ölebilirsin de. Yaptığın şeylere fiziksel veya başka şekillerde engeller koyarsan bu geri kalan hayatını da etkiler. İş hayatına, ahlakına ve benliğine yayılır. Sınırlar yoktur. Düzlükler vardır ancak bu düzlüklerde durmak yerine onları aşman gerekir. Öldürecekse öldürür. Bir insan daima kendini aşmak zorundadır.”

Her gün biraz daha iyiye gitmezseniz, biraz daha kötüye gidersiniz.

 

Sonuçları bekleyin

Gelişen zihniyete sahip olanlar zaman zaman başarısız olacaklarını bilirler ancak bunun onları durdurmasına izin vermezler. Sonuçları beklemek motive olmanızı sağlar ve güçlendirme döngüsünü besler. Sonuçta, başarılı olacağınızı düşünmüyorsanız neden uğraşıyorsunuz ki?

 

Esnek olun

Herkes öngörülmeyen sıkıntılı durumlarla karşılaşır. Güçlü, ilerlemeye yönelik zihniyete sahip olan insanlar sıkıntılı durumları ilerleme aracı olarak görürler. Güçlü bir insan beklenmeyen bir durumla karşılaştığında sonuçlar elde edene kadar esnek davranır.

 

İşler yolunda gitmediğinde şikayet etmeyin

Şikayet etmek sabit zihniyetin işaretidir. Gelişen zihniyet her şeyde bir fırsat aradığından şikayet etmez.

Sonuç olarak, gelişen zihniyete sahip olmak istiyorsanız ufak şeylere nasıl tepki verdiğinize dikkat edin ve yukarıda bahsettiğimiz gelişen zihniyetin özelliklerini benimsemeye çalışın.

 

İlginizi çekebilir

Acı yoksa kazanç da yoktur!
Tutkunuzu başarılı bir işe nasıl dönüştürürsünüz?
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar