Londra Kraliyet Müzik Akademisi’nden bir öğrenci tarafından geliştirilen sistem, enstrüman çalan müzisyenlerin duruşlarını ve tekniklerini gözlemleyip inceleme imkanı sağlıyor.
Bir müzik aletini ustaca çalacak seviyeye gelmek için kişinin vücudunu en iyi biçimde konumlandırması ve doğru duruşa sahip olması gerekir. Kulağa en hoş gelen tınıları çıkarmak, teknik olarak zor parçaların üstesinden gelmek ve meslek hayatını etkileme ihtimali bulunan sakatlıkları önlemek için müzisyenlerin hareketlerini ve vücut pozisyonlarını son derece iyi ayarlamaları şarttır. İşte bu yüzden de müzik eğitmenleri genellikle öğrencilerine ayna karşısında pratik yaptırır, aleti tutuş şekillerini dikkatle izler, dirseklerinin doğru biçimde büküldüğünden emin olur ve daima dik durmalarını sağlarlar.
Bu anlattığımız zorlu gözlem süreci gelişen teknoloji sayesinde artık çok daha kolay hale geldi. Hem müzisyen hem de tasarımcı olan Arthur Carabott, diğer müzisyenlerin enstrümanları daha iyi çalmalarına yardımcı olmak, kötü alışkanlıklarından kurtulmalarını sağlamak ve sakatlıkları önlemek için Musician’s Mirror (Müzisyen Aynası) adında bir ürün geliştirdi. Bilgisayar görüntülerinden yararlanan sistem, enstrüman çalarken müzisyenleri takip ediyor, herhangi bir kötü alışkanlık tespit ettiğinde de uyarı amaçlı sesler çıkararak geri bildirimde bulunuyor. Söz konusu sistem, nota sehpasına monte edilen bir kamera vasıtasıyla müzisyenlerin duruşlarını ve aleti çalarken kullandıkları uzuvlarını sürekli olarak izliyor. Musician’s Mirror anında geri bildirim sağladığı gibi ısı haritaları sayesinde uzun vadede de müzisyenlerin vücut pozisyonlarını ve davranışlarını takip edebiliyor.
Bu inovasyon sayesinde müzik aleti çalmak yakın gelecekte hem daha kolay hem de daha güvenli hale gelebilir. Sistemin geliştiricisi girimci Arthur Carabott, müzisyenlerin çektikleri zorluklar hakkında şunları söylüyor: “Aslına bakarsanız müzisyenlerle atletlerin geçirdikleri sakatlıklar birbirinden farklıdır. Müzisyenlerin sakatlıklarının ortaya çıkması aylar hatta yıllar sürebilir. İşin kötüsü, kişi ancak müzik aleti çalamayacak duruma geldiğinde sakatlandığının farkına varır.” Kendini bu tarz sakatlıkları önlemeye adayan girişimci, cihazının prototipini Londra Kraliyet Müzik Akademisi’nde çoktan denedi bile. Şimdi ise Carabott, daha fazla öğrenci ve eğitmene ulaşmak amacıyla sistemi akıllı telefonlara ve tabletlere uygun hale getirmeye çalışıyor.
Musician’s Mirror’da da gördüğümüz anında geri bildirim sağlama teknolojisi son dönemlerde birçok farklı alanda kullanılıyor. Örneğin daha önce kriket oyuncularına teknikleri hakkında geri bildirimde bulunan kriket sopalarından bahsetmiştik. Ayrıca koşucuların sakatlanmalarını engellemek için tasarlanan akıllı koşu ayakkabılarını da incelemiştik. Sizin de tahmin edeceğiniz üzere Musician’s Mirror’daki gibi kamera tabanlı geri bildirim sistemleri ileride başka alanlarda ve cihazlarda da karşımıza çıkabilir. Sizce başka hangi aktivite esnasında duruşumuza dikkat etmeliyiz? Peki bu teknoloji başka hangi alanlarda kullanılabilir?